12.6 C
București
miercuri, septembrie 28, 2022

Ce este extractul din frunze de măslin? Beneficii și dozaj

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

Extractul din frunze de măslin, este un supliment natural care a fost folosit pentru a trata diverse afecțiuni de secole

Extractul din frunze de măslin este un supliment natural care a fost folosit de secole pentru a trata diverse afecțiuni. Acest articol analizează posibilele beneficii pentru sănătate ale extractului de frunze de măslin, împreună cu efectele secundare, dozajul și prepararea, precum și ce trebuie să căutați atunci când îl cumpărați.

Ce este extractul din frunze de măslin

Extractul de frunze de măslin este folosit de mult timp în medicina tradițională. Acesta provine din frunzele de măslin (Olea europaea) și are numeroase beneficii pentru sănătate.

Componenta principală a extractului de frunze de măslin este oleuropeina. Din punct de vedere medical, acționează ca un:

 • Antioxidant
 • Antibacterian
 • Antimicrobian
 • Antiinflamator
 • Stimulant imunitar
Ce este extractul din frunze de măslin? Beneficii și dozaj
Ce este extractul din frunze de măslin? Beneficii și dozaj

Beneficii pentru sănătate

Antioxidanții din extractul de frunze de măslin sunt în principal polifenoli. Oamenii de știință cred că acești nutrienți de origine vegetală joacă un rol în prevenirea unor afecțiuni precum declinul cognitiv, cancerul și osteoporoza.

Frunza de măslin conține, de asemenea, un polifenol deosebit de puternic numit oleuropeină. Studiile arată că, pe lângă activitatea sa antioxidantă, oleuropeina are efecte antiinflamatorii, antivirale și antimicrobiene. Aceste proprietăți indică beneficii pentru sănătate susținute de cercetări precum:

CITEȘTE ȘI:
Făina de ovăz fără gluten 5 Beneficii pentru sănătate
 • Alergii
 • Boala Alzheimer
 • Candidoză (infecție cu drojdie)
 • Sindromul oboselii cronice
 • Răceală
 • Diaree
 • Gripa
 • Osteoartrita
 • Osteoporoza
 • Zoster
 • Infecții ale tactului urinar

Până acum, cercetarea este cea mai puternică pentru utilizarea sa în:

Sistem imunitar mai puternic

Dieta mediteraneană este asociată cu o rată mai mică de boli cronice – inclusiv cancer, boli de inimă, Parkinson și Alzheimer. Extractul din frunze de măslin susține această tendință datorită capacității oleuropeinei de a ataca și neutraliza virușii și bacteriile.

Unele studii indică faptul că oleuropeina poate opri creșterea celulelor canceroase. Extractul din frunze de măslin poate reduce, de asemenea, severitatea și durata infecțiilor respiratorii superioare.

Managementul greutății

Sunt necesare mai multe cercetări la om, dar studiile timpurii arată că oleuropeina din extractul din frunze de măslin previne creșterea nedorită în greutate și reduce riscul de obezitate.

În testele de laborator, oleuropeina a scăzut grăsimea corporală și creșterea în greutate la animalele hrănite cu diete bogate în colesterol și grăsimi. De asemenea, a redus aportul de alimente, sugerând că extractul din frunze de măslin poate ajuta, de asemenea, mana

Diabet

Extractul de frunze de măslin poate ajuta la controlul diabetului. Într-un studiu, 79 de adulți cu diabet de tip 2 au luat fie extract de frunze de măslin, fie un placebo în fiecare zi, timp de 14 săptămâni.

CITEȘTE ȘI:
O dietă fără gluten este potrivită pentru slăbit nu doar pentru celiaci?

La final, grupul cu extract de frunze de măslin a înregistrat o îmbunătățire semnificativ mai mare a nivelului de zahăr din sânge decât grupul de control.2

Deși acest studiu a fost de mică amploare, el susține constatările din studiile anterioare pe animale. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări.

Tensiune arterială crescută

Extractul de frunze de măslin se arată promițător pentru tratarea hipertensiunii. Într-un mic studiu care a comparat extractul din frunze de măslin cu un placebo, cercetătorii au constatat că frunza de măslin a redus:

 • Tensiune arteriala
 • Colesterol total
 • Colesterolul LDL („rău”)
 • Inflamaţie

Acesta a fost un studiu de mică amploare care s-a bazat pe cercetări anterioare. Acesta poate conduce la studii mai mari care să ofere informații mai complete despre siguranță și eficacitate.

Viruși

Extractul de frunze de măslin are proprietăți antivirale. Este folosit în medicina holistică pentru a trata anumiți viruși.

Testele de laborator arată că extractul din frunze de măslin poate combate herpesul, mononucleoza și rotavirusul. De asemenea, poate fi util împotriva gripei și a HIV.

Aceste cercetări au fost limitate la culturi de celule. Beneficiile rămân să fie dovedite în studii pe oameni. Cu toate acestea, dovezile anecdotice sugerează că poate trata eficient herpesul labial.

Frunze de măslin in mana
Ce este extractul din frunze de măslin? Beneficii și dozaj

Dozare și utilizare

Suplimentele de extract de frunze de măsline se prezintă sub formă de capsule, capsule moi și tincturi. Doza standard variază între 500 miligrame (mg) și 1.000 mg pe zi.

CITEȘTE ȘI:
5 obiceiuri alimentare sănătoase pentru stimularea metabolismului

Majoritatea etichetelor suplimentelor recomandă împărțirea dozei. Aceasta vă oferă între 250 mg și 500 mg. Ar trebui să fie luată de două până la patru ori pe zi, cu alimente.

Urmați întotdeauna instrucțiunile de pe etichetă atunci când luați suplimente. Sau discutați cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale despre doza potrivită pentru dumneavoastră.

Posibile efecte secundare

Se știu puține lucruri despre siguranța administrării regulate de extract de frunze de măslin. Dar există o anumită îngrijorare că ar putea declanșa efecte secundare ușoare, cum ar fi dureri de stomac și dureri de cap.

Unele persoane pot dezvolta o alergie la extractul din frunze de măslin. Polenul din frunza de măslin poate declanșa reacții alergice respiratorii severe la persoanele alergice la plantele din familia Oleaceae, inclusiv:

 • Frasin
 • Forsythia
 • Iasomie
 • Liliac
 • Măslin

Interacțiuni

Extractul din frunze de măslin poate interacționa cu anumite medicamente. Cu excepția cazului în care furnizorul dumneavoastră de asistență medicală îl aprobă, nu îl luați dacă luați:

 • Medicamente pentru tensiunea arterială, deoarece pot provoca hipotensiune arterială (tensiune arterială scăzută)
 • Insulina sau alt medicament pentru zahăr din sânge, deoarece poate provoca hipoglicemie (glicemie scăzută)
 • Anumite medicamente pentru chimioterapie, datorită proprietăților sale antioxidante

Chimio + Antioxidanți?

Utilizarea antioxidanților în timpul chimioterapiei este controversată. Unii oncologi (specialiști în cancer) consideră că ar putea împiedica medicamentele să ucidă celulele canceroase. Dar unele cercetări sugerează că ar putea face ca medicamentele de chimioterapie să fie mai eficiente, reducând în același timp efectele secundare ale acestora.

CITEȘTE ȘI:
Acizii grași Omega-6: Ce sunt și cum acționează + cele mai bune surse din alimente

Ce trebuie să căutați

Suplimentele nu sunt testate și reglementate ca și medicamentele. Uneori, dozele și ingredientele de pe etichetă nu corespund cu ceea ce se află în sticlă.

Atunci când cumpărați suplimente, căutați produse care au fost certificate. Acestea vă ajută să vă asigurați că primiți ceea ce scrie pe etichetă.

Rezumat

Extractul de frunze de măslin poate ajuta la tratarea hipertensiunii arteriale, diabetului, răcelii și multe altele, dar știința nu este stabilită. Cercetările continuă să analizeze modul în care pot fi utilizate proprietățile medicinale ale extractului de frunze de măslin.

Asigurați-vă că discutați cu medicul înainte de a lua extract de frunze de măslin sau orice alt supliment. Fiți atenți la efectele secundare și la interacțiunile medicamentoase atunci când adăugați extract de frunze de măslin în dieta dumneavoastră.

Dacă sunteți alergic la plante înrudite – inclusiv la forsythia, frasin și măslin – este posibil să fiți alergic și la extractul din frunze de măslin.

Concluzie

Cercetările nu sunt încă suficient de sigure pentru a recomanda extractul de frunze de măslin pentru orice afecțiune. Autotratarea unei afecțiuni și evitarea sau întârzierea îngrijirii medicale standard poate avea consecințe grave.

Dacă luați în considerare extractul din frunze de măslin pentru orice scop de sănătate, discutați mai întâi cu furnizorul dumneavoastră de servicii medicale.

CITEȘTE ȘI:
Metionina: Beneficii pentru piele, păr și unghii

Întrebări frecvente

Poate extractul de frunze de măsline să mă ajute să pierd în greutate?

S-ar putea. În studiile pe animale, s-a demonstrat că extractul de frunze de măslin previne obezitatea. Cercetătorii cred că acesta acționează prin reglarea expresiei genelor care afectează creșterea în greutate. De asemenea, ar putea fi un inhibitor al apetitului. Aceste rezultate nu au fost confirmate în studiile pe oameni.

Cum trebuie păstrat extractul din frunze de măslin?

Producătorii de suplimente spun să păstrați extractul din frunze de măslin într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi un dulap sau frigiderul.

Alte articole utile:

Surse:

 1. Wainstein J, Ganz T, Boaz M, et al. Olive leaf extract as a hypoglycemic agent in both human diabetic subjects and in ratsJ Med Food. 2012;15(7):605-10. doi:10.1089/jmf.2011.0243
 2. Lockyer S, Rowland I, Spencer JPE, Yaqoob P, Stonehouse W. Impact of phenolic-rich olive leaf extract on blood pressure, plasma lipids and inflammatory markers: a randomised controlled trialEur J Nutr. 2017;56(4):1421-1432. doi:10.1007/s00394-016-1188-y
 3. Omar SH. Oleuropein in olive and its pharmacological effectsSci Pharm. 2010;78(2):133-54. doi:10.3797/scipharm.0912-18
 4. Motamedifar M, Nekooian AA, Moattari A. The effect of hydoralcoholic extract of olive leaves against herpes simplex virus type 1Iran Journ Med Sci. Dec 2007;32(4):222-226.
 5. Basch, EM, Ulbricht, C. Natural standard herb & supplement guide. New York, NY: Elsevier Health Sciences
 6. Lockyer S, Rowland I, Spencer JPE, Yaqoob P, Stonehouse W. Impact of phenolic-rich olive leaf extract on blood pressure, plasma lipids and inflammatory markers: a randomised controlled trialEur J Nutr. 2017;56(4):1421-1432. doi:10.1007/s00394-016-1188-y
 7. Abdel-Kader MS, Soliman GA, Abdel-Rahman RF, Saeedan AS, Abd-Elsalam RM, Ogaly HA. Effect of olive leaves extract on the antidiabetic effect of glyburide for possible herb-drug interactionSaudi Pharm J. 2019;27(8):1182-1195. doi:10.1016/j.jsps.2019.10.001
CITEȘTE ȘI:
Inozitolul: Top 5 beneficii pentru sănătate
Arată mai multe +

A fost util articolul Ce este extractul din frunze de măslin? Beneficii și dozaj? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete