0.7 C
București
joi, ianuarie 26, 2023

Faina de năut: ce este, beneficii, calorii, efecte nocive și utilizări

Făina de năut este un tip de făină obținută din năut măcinat, cunoscut și sub numele de fasole garbanzo. Nu conține gluten și este bogată în proteine. Citiți mai multe despre beneficiile și utilizările făinii de năut aici.

Trebuie să citești asta...

Unul dintre cele mai populare și răspândite leguminoase în țările asiatice este năutul. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că besan (făina obținută din năut) este un produs incredibil de popular, care este folosit în fiecare gospodărie.

Compoziție și calorii

Conform statisticilor generale, recolta de năut crește anual în întreaga lume, ceea ce înseamnă că cererea de năut crește în mod regulat. Datorită randamentului ridicat și valorii nutritive, această cultură a devenit produsul numărul unu în cele mai mari și mai populate țări, cum ar fi India, China, Pakistan, Australia și alte țări mai mici.

În mod remarcabil, năutul este cultivat doar în Australia pentru a fi vândut pe piața mondială, în toate celelalte țări fiind folosit de preferință pentru nevoile interne.

Orice leguminoasă, în primul rând, este o sursă valoroasă de proteine vegetale utile, iar năutul nu face excepție. De aceea, făina de năut este deosebit de populară în rândul persoanelor care trec în mod conștient la alimente vegetale și renunță la produsele de origine animală, adică vegetarienii.

350

100 g de făină de năut conțin aproximativ 20 g de proteine vegetale sănătoase, până la 5 g de grăsimi și aproape 60 g de carbohidrați complecși, datorită cărora senzația de sațietate poate dura până la 5-6 ore.

În ciuda compoziției sale bogate și a conținutului caloric ridicat (100 g conțin aproximativ 350 de calorii), făina este foarte utilă pentru persoanele care se mențin în formă și respectă anumite diete. Acest lucru se datorează numărului mare de nutrienți și minerale din compoziția sa, ceea ce îl face un produs dietetic.

Valoarea biologică a proteinelor conținute în făina de năut nu este cu mult inferioară proteinelor de origine animală și, prin urmare, produsele din această făină pot înlocui cu ușurință mâncărurile din carne, fără a dăuna sănătății și organismului în general. În plus, făina de năut conține aminoacizi esențiali, cum ar fi lizina, metionina și triptofanul, precum și o mulțime de compuși purinici care sunt foarte utili pentru multe sisteme vitale ale corpului uman.

Faina de năut: ce este, beneficii, calorii, efecte nocive și utilizări
Faina de năut: ce este, beneficii, calorii, efecte nocive și utilizări

În ceea ce privește grăsimile care se găsesc în făina de năut, precizăm că toate sunt sănătoase, deoarece sunt constituite exclusiv din acizi grași mono- și polinesaturați. Făina de năut nu conține absolut niciun colesterol dăunător, acesta fiind înlocuit de fitosteroli, care joacă, de asemenea, un rol important în procesul de sinteză a hormonilor steroizi și sunt una dintre componentele membranei celulare.

CITEȘTE ȘI:
Top 9 motive să reduci consumul de zahăr

Carbohidrații complecși din făina de năut sunt compuși din 17% de fibre care nu sunt solubile în apă, ceea ce înseamnă că pot îndeplini o funcție de absorbție completă în intestine și în stomac.

Deoarece această fibră interacționează cu sucul gastric, masa se umflă rapid, senzația de sațietate după ce mănânci făină de năut vine destul de repede și durează mult timp. De asemenea, este demn de remarcat faptul că, datorită compoziției sale, făina de năut este capabilă să elimine colesterolul din organism, care persistă pe fibrele alimentare din intestinul subțire după consumul de alimente din carne grasă sau secreții biliare.

Pe baza tuturor celor de mai sus, putem spune cu siguranță că făina de năut are o compoziție unică și foarte utilă, bogată în diverse vitamine și minerale. 100 g din acest produs conține:

 • 0,026 mg de retinol (vitamina A);
 • 0,45 mg tiamină (vitamina B1);
 • 0,98 mg de riboflavină (vitamina B2);
 • 0,63 mg de acid pantotenic (vitamina B5);
 • 0,51 mg piridoxină (vitamina B6);
 • 0,47 mg de acid folic (vitamina B9);
 • 1,81 mg de acid nicotinic (vitamina PP);
 • 0,02 mg de filochinonă (vitamina K);
 • 0,82 mg de tocoferol (vitamina E);
 • 840 mg de potasiu;
 • 360 mg de fosfor;
 • 67 mg de sodiu;
 • 191 mg de calciu;
 • 94 mg de siliciu;
 • 196 mg de sulf;
 • 142 mg de magneziu;
 • 48,7 mg de clor;
 • 3,1 mg de fier;
 • 0,61 mg de cupru;
 • 2,27 mg de mangan;
 • 2,53 mg de zinc;
 • 0,05 mg de molibden;
 • 0,04 mg seleniu;
 • 0,02 mg de iod.

Datorită faptului că majoritatea nutrienților din făina de năut sunt armonios echilibrați, aceasta are un efect pozitiv asupra organismului uman și se bucură de o popularitate deosebită.

Faina de năut: ce este, beneficii, calorii, efecte nocive și utilizări
Faina de năut: ce este, beneficii, calorii, efecte nocive și utilizări

Care sunt beneficiile făinii de năut

În ciuda faptului că de preferință besanul este folosit în scopuri culinare, din el se prepară diverse feluri de mâncare și tot felul de produse de panificație, atât azime, cât și brioșe. Datorită calităților sale utile excepționale și unice și a compoziției sale bogate, este, de asemenea, utilizat pe scară largă în alte scopuri, cum ar fi cosmetologia și medicina tradițională.

 1. Năutul, mai mult decât toate celelalte culturi, conține metionină, un aminoacid esențial. Este esențial pentru organismul uman, deoarece este direct implicat în sinteza neurotransmițătorilor, cum ar fi adrenalina și acetilcolina. Și aceste substanțe, la rândul lor, afectează transmiterea completă a diferitelor impulsuri în fibrele nervoase, adică normalizează celulele nervoase. Acest proces activează accelerarea diverselor reacții nervoase din organism, precum și îmbunătățirea memoriei și a fluxului sanguin către creier, ajută la gândirea analitică și, în general, crește eficiența omului. Și, bineînțeles, nu trebuie să uităm că metionina, care este direct implicată în metabolismul vitaminelor și grăsimilor, este folosită în sistemul digestiv pentru a produce diverse substanțe absorbante antitoxice. Acestea pot neutraliza rapid bacteriile și microorganismele dăunătoare. Prin urmare, putem spune că produsele din besan ajută organismul să se recupereze în timpul intoxicațiilor alimentare.
 2. Continuând să vorbim despre proprietățile utile ale făinii de năut, merită menționat și faptul că nu conține deloc glutenul obișnuit pentru făina de grâu sau de secară. Besan este, prin urmare, o soluție salvatoare pentru persoanele alergice sau intolerante la gluten sau lactoză. Besan este, de asemenea, popular printre persoanele care, dintr-un motiv sau altul, urmează o dietă strictă și au un consum limitat de produse din făină. Mâncărurile din făină de năut și produsele de patiserie sunt considerate dietetice și sănătoase, deoarece accelerează metabolismul.
 3. Datorită studiilor efectuate de oamenii de știință australieni încă de la începutul secolului al XIX-lea, s-a constatat că produsele din făină de năut practic nu cresc nivelul de glucoză din sânge, menținându-le în limitele generale admise. Prin urmare, se poate spune că mâncărurile din besan pot fi consumate în siguranță de persoanele care suferă de diferite forme de diabet.
 4. De asemenea, se recomandă includerea besanului în dieta persoanelor care suferă de colesterol ridicat în sânge și de boli cardiovasculare. Conform cercetărilor clinice efectuate de oamenii de știință americani de la începutul anului 2006 până în 2007, s-a constatat că, datorită compoziției sale unice, care include multe substanțe nutritive și minerale în cantități echilibrate, besanul ajută în mod activ la eliminarea excesului de colesterol, inclusiv a dopurilor de colesterol, din organism. Aceste procese hipocolesterolemice se datorează conținutului ridicat de fitosteroli din făina de năut, deoarece aceștia sunt capabili să dizolve colesterolul de origine animală. De asemenea, datorită conținutului ridicat de fibre vegetale, care acționează ca un absorbant, moleculele de colesterol sunt mai puțin susceptibile de a fi absorbite de intestine și, prin urmare, sunt mult mai ușor de eliminat din organism.
 5. Persoanele care sunt supraponderale pot include în mod activ besan în dieta lor datorită faptului că produsul este bogat în proteine, calciu și zinc. Acestea sunt cele care îmbunătățesc metabolismul și contribuie la pierderea kilogramelor în plus. Prezența vitaminelor B în această făină, precum și a tocoferolilor, zincului, magneziului și fierului, întăresc sistemul imunitar și îmbunătățesc hematopoieza.
 6. O altă proprietate utilă a făinii de năut este că, datorită cantității mari de fosfor, calciu, proteine, magneziu, fier și vitamine, acest produs are un efect pozitiv asupra intensității creșterii și armoniei pubertății la copiii tineri și de vârstă mijlocie. Prin urmare, este recomandată și pentru copiii începând cu vârsta de patru ani. Persoanele în vârstă pot beneficia de consumul de făină de năut pentru a preveni osteoporoza, precum și pentru a susține acuitatea vizuală.
CITEȘTE ȘI:
Postul intermitent vs. alte diete

Beneficiile făinii de năut pentru pierderea în greutate

După cum am menționat deja mai sus, făina de năut este foarte utilă pentru persoanele care sunt supraponderale, deoarece cu ajutorul ei puteți în mod eficient, și cel mai important – fără a afecta organismul pentru a pierde kilogramele în plus. De asemenea, s-a spus că acest produs special ajută la restabilirea și accelerarea procesului de metabolizare în organism, ceea ce este foarte util pentru toate persoanele care pierd în greutate.

Chiar dacă o persoană vrea doar să își readucă organismul la normal și să înceapă să mănânce corect, besan este cel mai bun ajutor, deoarece are proprietăți dietetice uimitoare. Acestea se datorează în primul rând faptului că acest produs are un indice glicemic foarte scăzut, ceea ce înseamnă că va împiedica a priori apariția kilogramelor în plus.

Majoritatea nutriționiștilor și antrenorilor de fitness de renume mondial recomandă în unanimitate includerea făinii de năut în alimentația ta tuturor celor care vor să slăbească și să înceapă să mănânce corect.

Bineînțeles, nu este vorba despre produse de panificație și alimente zaharoase, ci despre produse de panificație nedospite, diverse terciuri, supe și alte mâncăruri. Prin urmare, merită să le acordăm o atenție sporită.

Desigur, continuând cu această temă, mulți sunt interesați de întrebarea ce fel de feluri de mâncare din făină de năut sunt recomandate să mănânce în timpul pierderii în greutate, astfel încât să aducă cele mai eficiente rezultate.

CITEȘTE ȘI:
12 alimente cu proprietăți calmante. Ce alimente ar putea fi o alternativă la analgezice?

Mulți bucătari și nutriționiști recomandă utilizarea besanului ca amestec de pane, care poate fi adăugat în timpul preparării diferitelor supe, tocănițe, sosuri și omlete. De asemenea, vă puteți permite să faceți de câteva ori pe săptămână vafe, brioșe sau clătite, care nu sunt doar foarte sănătoase, ci și incredibil de gustoase.

Desigur, nu trebuie să uitați de prăjiturile azimei din făină de năut, care pot înlocui cu ușurință produsele de patiserie obișnuite. Din când în când, vă puteți răsfăța cu delicatese precum ladoos sau chickpea halwa.

Făina de năut în medicină

Deoarece făina de năut este bogată în diverse vitamine, oligoelemente, minerale și alte substanțe utile, nu este surprinzător faptul că are o mulțime de proprietăți medicinale și este utilizată în mod activ în medicina populară. Acest produs este recomandat pentru a fi adăugat în mod activ în mâncărurile de zi cu zi:

 1. În cazul tulburărilor sistemului nervos central, de exemplu, în timpul depresiei prelungite și profunde, al bolii Parkinson sau Alzheimer, precum și în cazul sclerozei multiple, al schizofreniei, al autismului sau al deficitului de atenție.
 2. Boli ale organelor digestive, cum ar fi ciroza hepatică sau leziuni ale ficatului gras, precum și unele forme de hepatită.
 3. Anomalii cardiovasculare, cum ar fi aritmiile de geneză precoce, ateroscleroza, ischemia, accidentul vascular cerebral.
 4. Boli oculare, cum ar fi glaucomul, cataracta sau pierderea severă a acuității vizuale.
 5. Tulburări metabolice, care au ca rezultat obezitatea, diabetul de diferite grade de severitate sau întârzieri de creștere a copilului.
 6. Probleme musculo-scheletice, cum ar fi osteoartrita, artrita, osteoporoza sau sindromul post-traumatic în urma unor leziuni grave sau chiar a unor vânătăi sau entorse minore.
 7. Patologii ale sistemului autoimun, enzimopatie.
 8. Anemie, precum și sângerări menstruale abundente, inclusiv postpartum, metroragie.
 9. Toxemie severă sau întârzieri grave în dezvoltarea fetală a copilului.
 10. Diverse afecțiuni ale sistemului genito-urinar, disfuncții sexuale, disfuncții erectile, prostatită, degenerarea prostatei și alte afecțiuni.
CITEȘTE ȘI:
Top alimente bogate în vitamina B12

Printre altele, merită menționat și faptul că supa de besan este foarte utilă în timpul tratamentului diferitelor boli respiratorii, cum ar fi pneumonia, bronșita, laringita, tuberculoza, traheita sau bronșiectazia. Datorită numărului mare de ingrediente active din compoziția sa, făina de năut ajută la eliminarea flegmei din sistemul respirator.

De asemenea, datorită abundenței vitaminelor B din compoziția sa chimică, acest produs este eficient în tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczeme, dermatite, seboree, diverse erupții cutanate sau mâncărimi.

Datorită proprietăților sale antioxidante îmbunătățite, mulți medici moderni consideră făina de năut ca fiind o modalitate de a lupta împotriva celulelor canceroase, dar acest lucru rămâne deocamdată o ipoteză. În ciuda acestei poziții vagi a medicilor, făina de năut este utilizată în mod activ în medicina populară pentru a trata diferite tipuri de cancer în stadii incipiente, în special al tractului gastrointestinal și al sistemului digestiv în general.

Se recomandă în special includerea acestui produs în dieta zilnică pentru cei care sunt predispuși la cancer.

Făina de năut în cosmetologie

Făina de năut este foarte des folosită de cosmetologii orientali și asiatici. Acest lucru nu este surprinzător, deoarece are efecte benefice atât asupra pielii, cât și asupra părului.

Besana poate fi folosită pentru a crea diverse măști de curățare, de iluminare, de matifiere și de hidratare a pielii și a părului, exfoliante pentru corp, precum și comprese pentru a ajuta la eliminarea cicatricilor și cicatricilor minore. Printre altele, acest produs poate fi folosit și pentru depilare.

CITEȘTE ȘI:
Top 10 surse de fibre alimentare. Stimulează imunitatea și scade colesterolul

Cea mai comună și eficientă rețetă de exfoliant de corp besan este destul de simplă:

 1. Se combină într-un recipient trei părți de făină de năut, două părți de făină de porumb și o parte de fulgi de ovăz.
 2. Adăugați puțin lapte în amestec și amestecați până obțineți un terci gros.
 3. Se aplică pe corpul umed și curat și se masează timp de cinci minute cu un burete, apoi se clătește cu apă călduță.
 4. Aplicați apoi o cremă hidratantă pe piele.

Este important să preparați acest scrub chiar înainte de a-l folosi, deoarece tinde să se usuce rapid.

Cea mai populară și eficientă mască pentru păr cu făină de năut este un amestec de besan și cașcaval în cantități egale, la care se adaugă suc de lămâie și un albuș de ou. Se aplică pe părul umed și curat și se ține timp de 40 de minute, apoi se clătește bine sub jet de apă caldă.

Faina de năut: ce este, beneficii, calorii, efecte nocive și utilizări
Faina de năut: ce este, beneficii, calorii, efecte nocive și utilizări

Nocivități și contraindicații

Indiferent cât de utilă este făina de năut, există unele contraindicații care nu numai că pot dăuna organismului, dar chiar reprezintă o amenințare serioasă:

 1. Persoanele predispuse la flatulență, diaree și alte tulburări gastrointestinale ar trebui să reducă la minimum utilizarea besanului sau să îl evite cu totul.
 2. De asemenea, persoanele cu alergii alimentare ar trebui să se ferească să le mănânce, deoarece fasolea este la rândul ei foarte alergenică.
 3. Cei care suferă de ulcer gastric, de boli renale acute sau de tromboflebită nu ar trebui să consume în niciun caz besan, iar pacienții cu gută ar trebui, de asemenea, să îl evite.
CITEȘTE ȘI:
Făina de Konjac: beneficii, efecte secundare și utilizare

În general, nu există alte contraindicații, dar cei care nu au mai consumat făină de năut până acum, este mai bine să înceapă să o facă treptat, deoarece este un produs foarte specific.

Cum se păstrează făina de năut

În cazul în care se cumpără făină de năut, nu vor exista probleme cu depozitarea, deoarece este adesea vândută într-o pungă de hârtie specială. Trebuie depozitată într-un loc uscat, la temperatura camerei, pentru ca făina să nu se usuce și să-și piardă proprietățile utile. Poate fi păstrat până la un an, după care nu este recomandat să fie consumat.

În cazul în care pachetul a fost deschis sau făina a fost produsă acasă, aceasta trebuie pusă într-un recipient etanș cu capacul bine închis și depozitată în frigider sau congelator pentru cel mult șase luni. Dacă este păstrată la temperatura camerei după deschidere, făina are un termen de valabilitate de până la o lună.

Cum să faci făină de năut acasă

Există doar două moduri de a face făină de năut acasă:

 1. Se macină năutul într-o râșniță de cafea și se strecoară particulele grosiere.
 2. Se pune năutul în cuptorul preîncălzit timp de 15-20 de minute, apoi se lasă să se răcească, se macină într-o râșniță de cafea și se cerne.

Diferența dintre aceste metode este că în primul caz se obține o făină care seamănă la gust cu mazărea crudă. Se potrivește bine pentru mâncăruri slabe și sărate, în special pentru pâine plată și supe. Cel de-al doilea tip de făină are un gust și o aromă minunată de nucă și este ideală pentru produse de patiserie și prăjituri.

Ce se poate face cu făină de năut: rețete

Deoarece făina de năut are multe calități benefice, nu este surprinzător faptul că este adăugată de preferință în alimente. De aceea, există multe rețete de tot felul care folosesc acest produs.

Fiecare țară are propriile sale mâncăruri speciale din făină de năut, dar cele mai comune sunt humusul și burgerii. Acestea sunt preferate în special de vegetarieni, deoarece nu conțin produse de origine animală.

CITEȘTE ȘI:
5 Alimente anti-îmbătrânire pe care să le consumi iarna
 1. Hummusul este un pateu din făină de năut care se folosește ca gustare. Pentru a o prepara, besanul se amestecă bine cu apă și se pune la foc mic. Când amestecul ajunge la fierbere și se îngroașă, se adaugă uleiul de măsline, usturoiul, sarea, piperul și alte condimente. Se ține amestecul pe foc încă puțin, apoi se scoate și se lasă să se răcească înainte de servire.
 2. Cotletele din făină de năut se prepară rapid și ușor de făcut. Trebuie să amestecați morcovii rași, verdeața tocată, făina de năut, sare și condimente după gust, precum și să turnați puțină apă. Se amestecă bine amestecul, se formează chiftele și se prăjesc în ulei de măsline timp de trei minute pe fiecare parte.

Informații interesante despre năut

 1. După cum știți, năutul a fost cultivat pentru prima dată în urmă cu 7.000 de ani în Orientul Mijlociu, după care s-a răspândit rapid la Roma și în Grecia antică. În mod tradițional, năutul a fost folosit pentru a face terciuri și supe, dar mai târziu a fost folosit și pentru a face besan, care a fost ulterior folosit pentru a face biscuiți moi și prăjituri.
 2. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii cunoșteau proprietățile utile ale năutului și, prin urmare, mâncărurile din năut erau adesea folosite nu doar ca hrană obișnuită, ci și pentru a vindeca diverse boli, în special patologii ale plămânilor și ale sistemului urogenital masculin. Se credea că făina de năut ajută la combaterea impotenței masculine și la creșterea potenței.

Citește și aceste articole:

 • Ceai de mentă: beneficii, contraindicații și preparare
  Află care sunt beneficiile consumului de ceai de mentă, contraindicațiile sale și cum poți pregăti un ceai de mentă delicios și sănătos. Te așteptăm să te alături nouă pentru a descoperi ceaiul de mentă și tot ceea ce îl înconjoară!
 • Supa de pui, benefică sau nu? Beneficii si riscuri de consum
  Descoperă adevărul despre supa de pui: beneficii sau riscuri? Afla totul despre consumul acestei mâncăruri si cum te poate ajuta sau dauna sănătății tale!”
 • Pasta tahini, De ce este utilă și cum să o faci?
  Pasta tahini, un condiment cu un gust unic, este unul dintre cele mai sănătoase și mai versatile preparate din bucătăria vegană. Este ușor de preparat și poate fi folosită în multe feluri. De la salate la sosuri, pasta de tahini poate adăuga o undă de savoare sau un pic de consistență în mâncărurile tale. Află cum să prepari această pastă uimitoare și de ce este atât de sănătoasă și de ce ar trebui să o incluzi în dieta ta.
 • Este dăunător să mănânci fructe după masă? Când, pentru cine și cât de multe fructe pot mânca?
  Afla dacă este dăunător să mănânci fructe după masă și cât și când ar trebui să mâncați. Descoperiți modul în care fructele ar putea afecta digestia, nevoile nutriționale și când ar trebui să mâncați fructe pentru a obține cele mai bune beneficii.
 • Ce face zahărul organismului tău? 8 efecte nevăzute asupra sănătății
  Zahărul poate afecta organismul tău într-un mod neașteptat. Află ce 8 efecte are asupra sănătății tale și ce face zahărul organismului tău. Descoperă cum poți reduce consumul de zahăr și menține o sănătate optimă cu aceste informații cheie.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete