Febra la bebeluși: ce trebuie să știi și cum să acționezi

Febra la bebeluși: ce trebuie să știi și cum să acționezi

Fiecare părinte își dorește ca bebelușul lui să fie sănătos și fericit. Dar când micuțul are febră, este normal să ne îngrijorăm și să ne întrebăm ce putem face pentru a-l ajuta. Febra la bebeluși este un simptom frecvent, dar care poate ascunde cauze diferite și care necesită o atenție specială. D

e aceea, în acest articol îți vom oferi informații utile și practice despre cum să recunoști febra la bebeluși, cum să evaluezi gravitatea ei și cum să o tratezi corect. Astfel, vei putea să îți calmezi anxietatea și să îți îngrijești bebelușul cu mai multă siguranță și eficiență.

Cauzele febrei la bebeluși: de ce apare și cum se manifestă ?

Febra este o reacție normală a organismului care indică faptul că există o luptă împotriva unor agenți patogeni, cum ar fi virusuri sau bacterii. Febra este definită ca o creștere a temperaturii corpului peste valorile normale, care sunt de aproximativ 36,5°C – 37°C. Febra nu este o boală în sine, ci un simptom care poate avea cauze diverse.

Pentru a măsura corect temperatura unui bebeluș, cel mai indicat este să folosim un termometru digital rectal, care este cel mai precis și sigur. Pentru a face acest lucru, trebuie să introducem cu grijă vârful termometrului în anusul bebelușului, după ce l-am lubrifiat cu puțin vaselină sau cremă. Trebuie să menținem termometrul în poziție până când auzim un semnal sonor care indică finalizarea măsurătorii.

Principalele cauze ale febrei la bebeluși sunt:

 • Infecțiile: sunt cele mai frecvente și pot afecta diferite organe și sisteme ale corpului, cum ar fi respirator, digestiv, urinar, nervos etc. Unele dintre cele mai comune infecții la bebeluși sunt otita, faringita, bronșita, pneumonia, gastroenterita, cistita, meningita etc.
 • Inflamațiile: sunt reacții ale organismului la o leziune sau iritație a unei zone sau țesuturi. De exemplu, febra poate apărea după o vaccinare, o arsură, o alergie etc.
 • Supraîncălzirea: poate fi cauzată de o expunere prelungită la soare sau la o sursă de căldură artificială, de o îmbrăcăminte excesivă sau de o deshidratare. În aceste cazuri, febra nu este însoțită de alte simptome specifice unei infecții.

Febra la bebeluși se manifestă prin următoarele semne:

 • Pielea fierbinte și roșie
 • Transpirație abundentă
 • Agitație sau somnolență
 • Lipsa poftei de mâncare
 • Plâns frecvent sau iritabilitate
 • Frisoane sau tremurături
 • Bătăi rapide ale inimii sau respirație accelerată

Cum să evaluăm gravitatea febrei la bebeluși: când să ne alarmăm și când să mergem la medic ?

Nu toate febrele la bebeluși sunt la fel de grave și necesită aceeași atenție. Pentru a decide cum să acționăm în fața unei febre la bebeluș, trebuie să avem în vedere următoarele criterii:

Febra la bebeluși ce trebuie să știi și cum să acționezi
Febra la bebeluși ce trebuie să știi și cum să acționezi
 • Vârsta bebelușului: cu cât este mai mic, cu atât este mai vulnerabil și mai expus la complicații. De aceea, se recomandă să mergem la medic dacă bebelușul are febră și este mai mic de 3 luni, indiferent de nivelul temperaturii. Dacă are între 3 și 6 luni, trebuie să mergem la medic dacă temperatura este mai mare de 38,5°C sau dacă are alte simptome care ne îngrijorează. Dacă are peste 6 luni, trebuie să mergem la medic dacă temperatura este mai mare de 39°C sau dacă febra persistă mai mult de 3 zile.
 • Nivelul temperaturii: cu cât este mai mare, cu atât indică o infecție mai severă și un risc mai mare de complicații. De aceea, se recomandă să monitorizăm temperatura bebelușului cu regularitate și să notăm valorile obținute. Dacă temperatura depășește 41°C, trebuie să mergem urgent la spital, deoarece există pericolul unei leziuni cerebrale sau a unui șoc termic.
 • Durata febrei: cu cât durează mai mult, cu atât indică o infecție mai rezistentă și care nu răspunde la tratament. De aceea, se recomandă să mergem la medic dacă febra nu scade după 3 zile de tratament sau dacă reapare după o perioadă fără febră.
 • Prezența altor simptome: cu cât sunt mai multe și mai severe, cu atât indică o infecție mai extinsă și care afectează mai multe organe sau sisteme. De aceea, se recomandă să fim atenți la orice semn care ne poate alerta despre starea bebelușului, cum ar fi:
  • Dificultate în a respira sau respirație șuierătoare
  • Tuse persistentă sau productivă
  • Vomă sau diaree
  • Erupții cutanate sau pete roșii pe piele
  • Umflarea ganglionilor limfatici
  • Durere la nivelul urechilor, gâtului, abdomenului sau altor zone
  • Somnolență excesivă, confuzie sau convulsii
  • Refuzul de a mânca sau de a bea lichide
  • Plâns inconsolabil sau iritabilitate extremă

Cum să tratăm febra la bebeluși: sfaturi pentru a alina disconfortul și a preveni complicațiile ?

Febra la bebeluși nu trebuie tratată întotdeauna cu medicamente, ci doar atunci când este necesar pentru a reduce disconfortul și a evita complicațiile. În general, se recomandă să tratăm febra dacă depășește 38°C la bebelușii sub 3 luni, 38,5°C la cei între 3 și 6 luni și 39°C la cei peste 6 luni. Pentru a trata febra la bebeluși, putem urma următoarele sfaturi:

Febra la bebeluși ce trebuie să știi și cum să acționezi
Febra la bebeluși ce trebuie să știi și cum să acționezi
 • Hidratarea adecvată: este esențial să oferim bebelușului suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea cauzată de febră. Dacă bebelușul este alăptat la sân, trebuie să îl alăptăm mai des și mai mult timp. Dacă bebelușul este hrănit cu biberonul, trebuie să îi oferim lapte praf diluat sau apă fiartă răcită. Dacă bebelușul are peste 6 luni, putem să îi oferim și ceaiuri de plante sau sucuri naturale diluate.
 • Administrarea de medicamente antipiretice: sunt medicamente care scad temperatura corpului prin inhibarea producției de prostaglandine, substanțe implicate în procesul inflamator. Cele mai utilizate medicamente antipiretice pentru bebeluși sunt paracetamolul și ibuprofenul. Acestea se pot administra sub formă de sirop, supozitor sau comprimat masticabil, în funcție de vârsta și preferința bebelușului. Trebuie să respectăm doza și intervalul recomandate de medic sau de prospect și să nu combinăm cele două medicamente fără indicație medicală. Nu trebuie să administrăm aspirină bebelușilor, deoarece poate provoca sindromul Reye, o afecțiune gravă care afectează ficatul și creierul.
 • Folosirea de comprese reci sau băi de apă călduță: sunt metode fizice care ajută la scăderea temperaturii prin evaporarea apei de pe suprafața pielii. Putem aplica comprese reci pe frunte, gât sau axile ale bebelușului sau îl putem scufunda într-o cadă cu apă călduță (nu rece) timp de 10-15 minute. Trebuie să avem grijă să nu îl lăsăm prea mult timp în apă sau să îl uscăm bine după baie pentru a evita răcelile. Nu trebuie să folosim alcool sau oțet pentru a face compresele, deoarece pot irita pielea și pot fi absorbiți prin piele.
 • Evitarea supraîmbrăcării: este important să îmbrăcăm bebelușul cu haine ușoare și confortabile, din materiale naturale, care să permită transpirația și să nu îi crească temperatura. Nu trebuie să îl acoperim cu prea multe pături sau cuverturi, nici să îl expunem la surse de căldură artificială, cum ar fi radiatoarele sau aerul condiționat. Trebuie să menținem o temperatură ambientală plăcută și constantă, între 18°C și 22°C.

Concluzie: ce am învățat și ce trebuie să facem în caz de febră la bebeluși ?

În acest articol am vorbit despre febra la bebeluși, o situație frecventă care ne poate îngrijora ca părinți. Am văzut ce este febra, cum se măsoară temperatura corect a unui bebeluș și care sunt principalele cauze ale febrei la bebeluși. Am învățat cum să evaluăm gravitatea febrei la bebeluși, când să ne alarmăm și când să mergem la medic. Am descoperit cum să tratăm febra la bebeluși, sfaturi pentru a alina disconfortul și a preveni complicațiile.

Sperăm că aceste informații v-au fost utile și practice și v-au ajutat să vă calmați anxietatea și să vă îngrijiți bebelușul cu mai multă siguranță și eficiență. Vă reamintim că febra este un simptom normal care indică faptul că organismul luptă împotriva unei infecții și nu este întotdeauna un motiv de panică. Totuși, este important să fim atenți la semnele de alarmă și să consultăm medicul în caz de îndoială.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să îl distribuiți cu prietenii și familia dvs. pe rețelele sociale. De asemenea, vă invităm să ne lăsați un comentariu cu părerea dvs. sau cu orice întrebare pe care o aveți despre febra la bebeluși. Vom fi bucuroși să vă răspundem și să vă oferim mai multe sfaturi și resurse pentru sănătatea și bunăstarea bebelușului dvs. Mulțumim pentru atenție și până data viitoare! ?

Întrebări și răspunsuri frecvente despre febra la bebeluși ❓

În această secțiune, vă vom răspunde la unele dintre cele mai frecvente întrebări pe care le puteți avea despre febra la bebeluși. Dacă aveți alte întrebări sau nelămuriri, nu ezitați să contactați medicul pediatru al bebelușului dvs.

Ce este o convulsie febrilă și cum se tratează?

O convulsie febrilă este o criză convulsivă care apare la un copil cu febră mare, de obicei peste 39°C. Se manifestă prin contracții musculare involuntare, pierderea conștienței, ochi rulați sau salivație excesivă.

De obicei durează câteva minute și nu lasă sechele permanente. Cauza exactă a convulsiilor febrile nu este cunoscută, dar se crede că este legată de o predispoziție genetică și de o sensibilitate crescută a creierului la variațiile de temperatură.

Dacă bebelușul dvs. are o convulsie febrilă, trebuie să îl așezați pe o suprafață plană și moale, să îi eliberați căile respiratorii, să îi îndepărtați obiectele care îl pot răni și să îi monitorizați respirația și pulsul.

Nu trebuie să îi introduceți nimic în gură, să îi dați apă sau medicamente sau să îl scuturați. După ce convulsia se oprește, trebuie să îl duceți urgent la spital pentru a-i evalua starea generală și a-i identifica cauza febrei.

Cum pot preveni febra la bebeluși?

Nu există o metodă sigură de a preveni febra la bebeluși, deoarece aceasta este o reacție naturală a organismului la infecții sau alte cauze. Totuși, puteți lua unele măsuri pentru a reduce riscul de a se îmbolnăvi sau de a face complicații:

Respectați schema de vaccinare recomandată de medicul pediatru, care îi va proteja pe bebeluși de unele boli grave care pot cauza febră.

Evitați contactul cu persoane bolnave sau cu simptome de infecție respiratorie, cum ar fi tuse, strănut sau secreții nazale.

Spălați-vă des pe mâini cu apă și săpun sau folosiți un gel dezinfectant pe bază de alcool, mai ales înainte și după ce v-ați atins bebelușul.

Curățați și dezinfectați suprafețele și obiectele pe care le folosește bebelușul, cum ar fi jucării, biberoane, tetine etc.

Alăptați bebelușul la sân cât mai mult posibil, deoarece laptele matern conține anticorpi și nutrienți care îi întăresc sistemul imunitar.

Asigurați-vă că bebelușul are o alimentație echilibrată și variată, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine de calitate.

Mențineți o temperatură ambientală plăcută și constantă în camera bebelușului, între 18°C și 22°C, și evitați expunerea la soare sau la surse de căldură artificială.

Îmbrăcați bebelușul cu haine ușoare și confortabile, din materiale naturale, care să permită transpirația și să nu îi crească temperatura.

Când pot să îi dau bebelușului meu paracetamol sau ibuprofen pentru febră?

Paracetamolul și ibuprofenul sunt medicamente antipiretice care scad temperatura corpului prin inhibarea producției de prostaglandine, substanțe implicate în procesul inflamator.

Aceste medicamente se pot administra sub formă de sirop, supozitor sau comprimat masticabil, în funcție de vârsta și preferința bebelușului. Trebuie să respectați doza și intervalul recomandate de medic sau de prospect și să nu combinați cele două medicamente fără indicație medicală.

Nu trebuie să administrați aspirină bebelușilor, deoarece poate provoca sindromul Reye, o afecțiune gravă care afectează ficatul și creierul.

În general, se recomandă să administrați paracetamol sau ibuprofen bebelușului dvs. dacă are febră peste 38°C la bebelușii sub 3 luni, 38,5°C la cei între 3 și 6 luni și 39°C la cei peste 6 luni. De asemenea, puteți administra aceste medicamente dacă bebelușul este foarte agitat, plângăcios sau nu se odihnește bine din cauza febrei.

Paracetamolul se poate administra la bebelușii peste 2 luni, cu o doză de 10-15 mg/kg la fiecare 4-6 ore, fără a depăși 4 doze pe zi. Ibuprofenul se poate administra la bebelușii peste 3 luni și peste 5 kg, cu o doză de 5-10 mg/kg la fiecare 6-8 ore, fără a depăși 3 doze pe zi. Nu administrați ibuprofen la bebelușii cu astm fără recomandarea medicului.

Linkuri utile despre febra la bebeluși ?

Dacă doriți să aflați mai multe informații despre febra la bebeluși, vă recomandăm următoarele linkuri web specializate din SUA în care este abordat acest subiect:

?Citește și aceste articole:

Febra la bebeluși: ce trebuie să știi și cum să acționezi

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
5 moduri de a sprijini moral fetița la prima menstruație
ADHD: Ce este, cum se manifestă și cum se tratează
Cum să scapi de febră la copii în mod natural și sigur
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii