Call Center: (+40) 725 658 919

Transport gratuit în toată țara pentru toate comenzile de peste 199 RON

Impactul exercitiilor de seara asupra calitatii somnului⁠⁠

Impactul exercitiilor de seara asupra calitatii somnului⁠⁠

Mentinerea unui stil de viata sanatos implica, printre altele, si practicarea regulata a exercitiilor fizice. Beneficiile miscarii sunt numeroase, de la imbunatatirea conditiei fizice si a starii de spirit, pana la reducerea riscului de boli cronice. Cu toate acestea, in ritmul alert al vietii moderne, gasirea timpului pentru a face sport poate fi o adevarata provocare.

Pentru multi dintre noi, singura optiune este sa ne antrenam seara, inainte de culcare. Dar oare aceasta practica are un impact negativ asupra calitatii somnului nostru? Somnul este esential pentru refacerea organismului si functionarea optima a creierului, asa ca este firesc sa ne intrebam daca exercitiile fizice tarzii ne pot perturba odihna.

In acest articol, vom explora ce spune stiinta despre legatura dintre antrenamentele de seara si calitatea somnului. Vom analiza opiniile contradictorii din literatura de specialitate si vom discuta rezultatele unui studiu recent pe aceasta tema. Scopul nostru este sa oferim informatii utile pentru a va ajuta sa luati decizii informate in ceea ce priveste programul dumneavoastra de exercitii fizice si sa va optimizati atat antrenamentele, cat si somnul.

Opinii contradictorii despre exercitiile fizice de seara

Cand vine vorba de efectele exercitiilor fizice de seara asupra calitatii somnului, exista opinii divergente in randul specialistilor. Unii sustin ca antrenamentele tarzii pot perturba somnul, in timp ce altii considera ca pot avea beneficii pentru odihna noastra.

CITEȘTE ȘI:
19 sfaturi sa iti imbunatatesti viteza si rezistenta de alergare

Perspectiva traditionala este ca exercitiile fizice intense, practicate cu putin timp inainte de culcare, pot duce la o crestere a temperaturii corpului si la un somn agitat. Aceasta idee se bazeaza pe faptul ca, pentru a adormi usor, temperatura corpului trebuie sa scada usor. Prin urmare, daca facem sport seara, acest proces natural poate fi intrerupt.

Pe de alta parte, exista si credinta ca exercitiile fizice inainte de culcare pot avea efecte pozitive asupra somnului. Sustinatorii acestei teorii argumenteaza ca miscarea poate reduce stresul si anxietatea, doua dintre principalele cauze ale tulburarilor de somn. De asemenea, oboseala fizica produsa de antrenament poate facilita adormirea.

Un argument in favoarea acestei perspective este oferit de rezultatele sondajului Sleep in America din 2013. Acest studiu nu a gasit nicio legatura intre exercitiile fizice practicate cu mai putin de 4 ore inainte de culcare si problemele de somn.

In plus, o meta-analiza care a inclus 23 de studii a ajuns la concluzia ca exercitiile fizice de intensitate usoara pana la moderata, efectuate cu patru ore inainte de culcare, nu afecteaza negativ calitatea somnului la persoanele sanatoase.

Aceste rezultate sugereaza ca impactul antrenamentelor de seara asupra somnului poate depinde de factori individuali, precum nivelul de fitness, tipul si intensitatea exercitiilor, precum si de momentul exact al practicarii lor. In capitolul urmator, vom analiza in detaliu un studiu recent care a investigat aceasta problema.

CITEȘTE ȘI:
Slabitul nu trebuie sa fie atat de dificil precum pare

Detaliile studiului controlat randomizat recent

Pentru a elucida impactul exercitiilor fizice de seara asupra calitatii somnului, un studiu controlat randomizat a fost efectuat recent. Aceasta cercetare a implicat 16 participanti (8 femei si 8 barbati) cu varste cuprinse intre 21 si 25 de ani.

Impactul exercitiilor de seara asupra calitatii somnului⁠⁠
Impactul exercitiilor de seara asupra calitatii somnului⁠⁠

Criterii de selectie a participantilor

Participantii inclusi in studiu au indeplinit urmatoarele criterii:

 • Nu urmau o dieta speciala
 • Nu luau medicamente care ar putea influenta rezultatele (de exemplu, somnifere)
 • Erau sanatosi si apti pentru activitate fizica

Designul studiului

Participantii au fost impartiti aleatoriu in trei grupuri:

 1. Grup de control (fara exercitii fizice)
 2. Grup cu exercitii efectuate cu 4 ore inainte de culcare
 3. Grup cu exercitii efectuate cu 2 ore inainte de culcare

Fiecare grup a urmat un protocol specific de antrenament si somn. Participantii din grupurile de exercitii au efectuat activitati fizice de intensitate moderata timp de o ora, la 60% din ritmul cardiac maxim.

Colectarea datelor

Inainte de inceperea studiului, participantii au completat:

 • Chestionare privind calitatea subiectiva a somnului
 • Evaluari ale nivelului de activitate fizica
 • Masuratori antropometrice

Pe parcursul studiului, participantii au fost rugati sa tina jurnale de somn, in care au notat:

 • Ora de culcare
 • Durata somnului
 • Ora trezirii

Aceste informatii au fost esentiale pentru analiza impactului exercitiilor fizice de seara asupra calitatii si duratei somnului.

Studiul a furnizat date valoroase pentru a intelege mai bine relatia dintre antrenamentele de seara si somn.

Rezultatele studiului

Studiul controlat randomizat a furnizat date valoroase privind impactul exercitiilor fizice de seara asupra calitatii somnului si a aportului caloric. Rezultatele au fost analizate folosind diverse instrumente si metode statistice.

Calitatea somnului evaluata prin Pittsburgh Sleep Quality Index

Unul dintre principalele instrumente utilizate pentru a evalua calitatea somnului a fost Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI). Scorul mediu al participantilor a fost de 4,50 ± 2,00, cu 25% dintre ei obtinand un scor > 5, ceea ce indica unele probleme de somn.

Diferente intre sexe

O analiza detaliata a datelor a relevat ca nu au existat diferente semnificative statistic intre barbati si femei in ceea ce priveste:

 • Parametrii de somn
 • Raspunsul la efort
 • Aportul caloric in ziua urmatoare

Acest rezultat sugereaza ca impactul exercitiilor fizice de seara asupra somnului si a aportului caloric este similar pentru ambele sexe.

Aportul caloric

Studiul a comparat, de asemenea, aportul caloric intre grupurile de participanti. S-a constatat ca:

 • Grupul de control a avut un aport mediu de 2245 ± 299 kcal
 • Grupul cu exercitii efectuate cu 4 ore inainte de culcare a avut un aport mediu de 2800 ± 397 kcal
 • Grupul cu exercitii efectuate cu 2 ore inainte de culcare a avut un aport mediu de 2662 ± 363 kcal

Aceste rezultate indica un aport caloric mai mare in grupurile care au efectuat exercitii fizice seara, comparativ cu grupul de control.

Impactul asupra somnului si a aportului caloric

Analiza datelor a aratat ca exercitiile fizice de seara (1 ora la 60% din ritmul cardiac maxim) nu au afectat negativ calitatea somnului si nu au crescut semnificativ aportul caloric de seara la adultii tineri sanatosi.

Un rezultat interesant a fost ca o imbunatatire a calitatii somnului, comparativ cu starea initiala, a fost observata doar atunci cand exercitiile au fost efectuate cu 4 ore inainte de ora obisnuita de culcare.

Aceste constatari ofera o perspectiva nuantata asupra relatiei dintre antrenamentele de seara, somn si aportul caloric, sugerand ca momentul exact al exercitiilor fizice poate fi un factor important in modularea acestor efecte.

Concluzie

Studiul controlat randomizat discutat in acest articol a adus o contributie valoroasa la intelegerea impactului exercitiilor fizice de seara asupra calitatii somnului si a aportului caloric. Rezultatele sugereaza ca antrenamentele moderate efectuate seara nu afecteaza negativ somnul si nu cresc semnificativ aportul caloric la adultii tineri sanatosi.

Una dintre principalele constatari ale studiului a fost ca exercitiile fizice practicate cu 4 ore inainte de culcare au fost asociate cu o imbunatatire a calitatii somnului, comparativ cu starea initiala. Acest rezultat are implicatii practice importante pentru persoanele care prefera sa faca miscare seara, sugerand ca momentul optim pentru antrenamente ar putea fi cu cateva ore inainte de somn.

In concluzie, studiul ofera o perspectiva promitatoare asupra compatibilitatii dintre exercitiile fizice de seara si un somn de calitate. Pentru a optimiza beneficiile si a minimiza potentialele efecte negative, se recomanda:

 • Alegerea unor activitati fizice de intensitate usoara pana la moderata
 • Efectuarea antrenamentelor cu cateva ore inainte de culcare
 • Adaptarea programului de exercitii in functie de preferintele si reactiile individuale

Prin incorporarea acestor strategii intr-o rutina zilnica echilibrata, care include si o alimentatie sanatoasa si o igiena adecvata a somnului, putem beneficia de avantajele exercitiilor fizice fara a ne compromite odihna si recuperarea.

CITEȘTE ȘI:
3 Obiceiuri zilnice pentru a va mentine spatele sanatos