12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Fructele și legumele ar trebui să fie decojite?

Trebuie să citești asta...

Mulți oameni decojesc fructele și legumele atunci când le gătesc. Dar adesea acest lucru nu este necesar. Coaja conține substanțe nutritive importante. Pe lângă asta, cojile de fructe și legume aruncate contribuie la schimbările climatice.

Beneficiile fructelor și legumelor

Fructele și legumele sunt surse bogate de vitamine, minerale, fibre și multe substanțe fitochimice (substanțe chimice vegetale), cum ar fi antioxidanții (substanțe care protejează celulele împotriva daunelor).

A nu consuma suficient din aceste alimente bogate în nutrienți este asociat cu un risc crescut de boli cronice inclusiv boli cardiovasculare și diabet de tip 2.

În 2017, Organizația Mondială a Sănătății a raportat că aproximativ 3,9 milioane de decese pe an la nivel mondial sunt legate de faptul că oamenii nu mănâncă suficiente fructe și legume. 400 g de fructe și legume pe zi, Recomandat de OMS sunt adesea de neatins pentru mulți oameni.

Consumul de coji de fructe și legume poate ajuta la rezolvarea acestei probleme prin adăugarea de nutrienți importanți în alimentația oamenilor?

Ele pot contribui cu siguranță. De exemplu, în coji se găsesc cantități importante de vitamine, cum ar fi vitamina C și riboflavina, și minerale, cum ar fi fierul și zincul. Le gasim in culturi de rădăcinoase sfeclă, morcov, cartof dulce, ridiche, ghimbir și cartof alb.

CITEȘTE ȘI:
Postul intermitent vs. alte diete

Departamentul de Agricultură al SUA declară că merele necurățate conțin cu 15% mai multă vitamina C, cu 267% mai multă vitamina K, cu 20% mai mult calciu, cu 19% mai mult potasiu și cu 85% mai multe fibre decât cele decojite. Pe lângă asta, coaja este bogată în substanțe fitochimice bioactive, cum ar fi flavonoidele și polifenolii, care au proprietăți antioxidante și antimicrobiene.

Un alt motiv pentru a evita decojirea fructelor și legumelor este impactul acestora asupra mediului. Potrivit cu Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU, alimentele neconsumate, inclusiv coaja, generează 8-10% din emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial (alimentele care putrezesc în depozitele de deșeuri emit metan, cel mai puternic gaz cu efect de seră).

Numai în Noua Zeelandă anual 13.658 de tone de coji de legume și 986 de tone de coji de fructe sunt aruncate la gunoi – într-o țară cu doar 5,1 milioane de locuitori.

Având în vedere conținutul nutritiv al cojilor și contribuția lor la risipa de alimente, de ce mai decojesc oamenii fructele și legumele?

Fructele și legumele ar trebui să fie decojite?

Unele dintre ele trebuie să fie decojite, pentru că sunt necomestibile, neplăcute, greu de decojit sau pot fi dăunătoare, cum ar fi banana, portocala, pepenele galben, ananasul, mango, avocado, ceapa și usturoiul.

CITEȘTE ȘI:
Carnea de struț: beneficii, secrete de gătit și conservare + top 6 fapte puțin cunoscute

Decojirea poate fi, pe lângă asta, o parte necesară a unei rețete, de exemplu, atunci când se prepară piureul de cartofi. Dar coaja fructelor și legumelor, cum ar fi cartofii, sfecla roșie, morcovii, kiwi și castraveții, este comestibilă, dar oamenii le decojesc oricum.

Reziduuri de pesticide

Unii oameni decojesc fructele și legumele pentru că sunt deranjați de pesticidele de pe suprafața lor. Reziduurile de pesticide persistă cu siguranță la suprafață sau chiar sub suprafață, deși acest lucru depinde de tipul de plantă. Dar majoritatea acestor reziduuri pot fi îndepărtate prin clătire.

Administrația americană pentru alimente și medicamente recomandă oamenii să spele bine alimentele sub jet de apă rece și să le frece cu o perie tare pentru a îndepărta pesticidele, murdăria și substanțele chimice.

Metodele de gătit, cum ar fi fierberea și gătitul la aburi, pot reduce, pe lângă asta, reziduurile de pesticide. Dar nu toate reziduurile de pesticide sunt eliminate prin spălare și gătire. Iar persoanele care sunt îngrijorate de expunerea la pesticide ar putea dori totuși să le descojească.

În unele țări sunt disponibile liste cu conținutul de pesticide din fructe și legume. Acest lucru vă poate ajuta să decideți ce fructe și legume trebuie decojite și care pot fi consumate.

CITEȘTE ȘI:
Cușcuș cu creveți, rețetă mediteraneeană

Dacă doriți să aflați mai multe despre cojile de fructe și legume și ce să faceți cu ele, există o mulțime de sfaturi online, inclusiv cum să folosiți cojile pentru compostare, sau includerea în rețete. Cu puțină gândire și creativitate, puteți contribui la reducerea risipei și la creșterea consumului de fructe și legume.

Citește și aceste articole:

 • Mituri și adevăruri despre utilizarea mierii
  Dacă ești curios să afli adevărul despre utilizarea mierii pentru consum, acest articol este pentru tine! Află ce mituri sunt în jurul mierii și care […]
 • 9 Plante și condimente pentru purificarea sângelui
  Descoperă 9 plante și condimente pentru purificarea sângelui și îl ajută să funcționeze în mod optim. Fii încrezător și încearcă să-ți îmbunătățești sănătatea prin adăugarea acestor remedii naturale în dieta ta. Află cum să beneficiezi de proprietățile lor curative!
 • Ulei de santal, beneficii, utilizări și efecte secundare
  Descoperă avantajele și beneficiile incredibile pentru ulei de santal! Află cum poate ajuta la ameliorarea stresului și a simptomelor de anxietate, cum poți folosi uleiul de santal pentru beneficii cosmetice și care sunt efectele secundare mai puțin cunoscute. Explorăm toate acestea și mai mult, în acest articol dedicat uleiului de santal!
 • Cum scapi de mătreață și mâncărime la nivelul capului
  Învață cum să scapi de mătreața și mâncărimile neplăcute la nivelul scalpului. Află cele mai bune metode pentru a preveni și trata mătreața și a face ca scalpul tău să arate și să se simtă sănătos. Noi îți oferim soluții simple și eficiente pentru a preveni și trata mătreața și a te bucura de un scalp curat și sănătos.
 • 7 Cele mai proaste alimente pentru sănătatea intestinală
  Sănătatea intestinală este importantă pentru întregul organism. Află care sunt cele mai proaste alimente pentru sănătatea ta intestinală și cum să le eviți pentru a te bucura de o digestie sănătoasă și o bună funcționare a sistemului digestiv. De la alimente procesate la produse lactate, descoperă care sunt cele 7 alimente care ar trebui evitate pentru o sănătate intestinală optimă.
Fructele și legumele ar trebui să fie decojite?

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Ultimele rețete