-1 C
București
miercuri, februarie 1, 2023

Fulgi de cereale: beneficii, calorii și nutriție

Fulgii de cereale sunt un aliment de bază la micul dejun pentru mulți. Dar cum se situează ei din punct de vedere nutrițional? Aflați despre beneficiile lor și cifrele din spatele lor.

Trebuie să citești asta...

Fulgii de cereale sunt boabe de plante cerealiere aburite și aplatizate. Fulgii de cereale sunt făcuți din ovăz, secară, grâu, orz și hrișcă. Unele fabrici înlocuiesc aburirea cu micronizarea – tratarea cu raze infraroșii. Acest lucru permite fulgilor să rețină cât mai mulți aminoacizi și vitamine.

Calorii: 370 kCal Proteine: 11 grame Grăsimi: 3 grame Carbohidrați: 75 grame Indicele glicemic: 85

370

*Valoare nutrițională per 100g. Caloriile sunt calculate pentru hrana crudă.

Aproape orice aliment poate provoca alergii. Se știe că alimentele care dau naștere cel mai des la alergii sunt alergeni comuni. Printre acestea se numără, de exemplu, nucile, peștele și crustaceele. Doar pentru că un produs alimentar nu se află pe listă nu înseamnă automat că este sigur pentru dumneavoastră.

Înainte de a consuma un produs, asigurați-vă că dvs. sau cei dragi nu aveți o intoleranță individuală la acesta.

Fulgi de cereale: beneficii, calorii și nutriție
Fulgi de cereale: beneficii, calorii și nutriție

Istoria apariției fulgilor de cereale

Cerealele sunt, fără exagerare, o parte esențială a alimentației umane. De îndată ce oamenii din diferite părți ale lumii au domesticit și au învățat să cultive o anumită cereală, a avut loc o creștere a populației și un salt civilizațional în dezvoltare. Cu mii de ani în urmă, cerealele au hrănit populațiile în creștere din China (orez), America de Sud (porumb) și Orientul Mijlociu (grâu, orz, linte, mazăre).

CITEȘTE ȘI:
Fructoza 9 beneficii pentru sănătate. Ce este și ce beneficii are?

În agricultura antică, grâul și orzul erau principalele culturi. În mod tradițional, cerealele erau transformate în făină și cereale. În secolul al XX-lea, pentru a accelera procesul de gătire, au început să fie folosite cereale pentru a produce fulgi de cereale.

Fulgi de cereale: beneficii, calorii și nutriție
Fulgi de cereale: beneficii, calorii și nutriție

Beneficii și precauții

Fulgii de cereale conțin carbohidrați complecși, proteine vegetale, fibre, vitaminele A, B1, B2, E. Sunt potriviți pentru sport și mesele copiilor, sațietate de lungă durată, refac carențele de aminoacizi și micronutrienți.

Fulgii de cereale fără arome artificiale și conservanți sunt un mic dejun rapid și sănătos. Terciul de cereale ar trebui să fie exclus din dietă doar dacă aveți o intoleranță individuală la ingrediente.

Cerealele au atât fibre insolubile, cât și solubile, cum ar fi celuloza, pectina și hemiceluloza. Aceste fibre sunt prezente în tărâțe și în pericarp, care adesea se demolează în timpul procesării, astfel că este indicat să consumați cereale integrale pentru a vindeca problemele extreme de constipație.

De asemenea, cerealele îmbunătățesc eficient peristaltismul în intestin și cresc volumul scaunelor, menținând astfel sistemul intern curat. Ragi este bogat în celuloză și are proprietăți laxative excelente care ameliorează constipația. Orezul brun este, de asemenea, util pentru tratarea acestei tulburări.

Mențin nivelul de zahăr din sânge

Conținutul de fibre din cereale scade viteza de secreție a glucozei din alimente, menținând astfel nivelul de zahăr din sânge.

CITEȘTE ȘI:
Cât de des poți mânca carne de porc? Beneficii, riscuri cum să o gătești și să o depozitezi?

Furnizează proteine

Proteinele sunt prezente în fiecare țesut al cerealelor. Zonele concentrate în proteine sunt scutelul, embrionul și stratul de aleurone, iar cantități moderate se găsesc în endosperm, pericarp și testa. Concentrația de proteine devine mai densă în endosperm dinspre centru spre limită.

Proteinele din cereale sunt de diferite tipuri; cum ar fi albuminele, prolaminele, gliadinele, globulinele și glutelinele. Aceste tipuri de proteine se numesc proteine “gluten”. Acest gluten are proprietăți extraordinare de elasticitate și mobilitate, fiind prezent în principal în boabele de grâu, dar și în alte tipuri de cereale.

Cerealele au de obicei 6-12% proteine, dar le lipsește lizina. Conținutul de proteine variază în fiecare tip de cereale. De exemplu, orezul conține mai puține proteine în comparație cu alte cereale.

Procentul de proteine variază chiar și în funcție de diferitele varietăți ale aceleiași cereale. Deși în cantitate mai mică, calitatea proteinelor din orez este mai bună decât cea a proteinelor din alte cereale.

Atunci când consumați cereale cu leguminoase, calitatea proteinelor se îmbunătățește automat, datorită suplimentării reciproce. Leguminoasele au un conținut ridicat de lizină și sunt deficitare în metionină; pe de altă parte, cerealele au o abundență de metionină.

Multimorbiditate

Cercetări recente sugerează că un consum mai mare de legume, produse din cereale integrale și fructe poate reduce riscul de multimorbiditate.

CITEȘTE ȘI:
Calorii Granola bars with apple & cinnamon Vitalia

Sursa de vitamine

Dacă suferiți de o deficiență în complexul de vitamine B, adăugați în dieta dumneavoastră cereale integrale. Majoritatea vitaminelor din cereale sunt prezente în tărâțele exterioare, dar procesul de rafinare reduce, de obicei, conținutul de vitamina B și, prin urmare, este indicat să consumați cereale integrale.

Cerealele sunt de obicei lipsite fie de vitamina A, fie de vitamina C; doar porumbul are cantități mici de caroten. Boabele de cereale sunt prelucrate pentru a extrage uleiuri bogate în vitamina E. Uleiul de tărâțe de orez are cantități mai concentrate de vitamina E decât alte uleiuri disponibile pe piață.

Boabele de cereale sunt bogate în enzime, în special proteaze, amilaze, lipaze și oxidoreductaze. După ce semințele germinează, conținutul de amilază crește în mod activ. Germenul înglobează enzimele proteazei.

Cerealele sunt, fără îndoială, pline de substanțe nutritive, dar, din păcate, procesul de rafinare le degradează calitatea. Gradul de măcinare, lustruire și rafinare decide într-o anumită măsură conținutul nutritiv al cerealelor.

Unele substanțe nutritive se pierd în timpul preparării alimentelor, în special în timpul metodelor viguroase de spălare, înmuiere și gătire, care duc la epuizarea substanțelor nutritive de pe coaja cerealelor.

Fulgi de cereale: beneficii, calorii și nutriție
Fulgi de cereale: beneficii, calorii și nutriție

Întrebări frecvente

Ce gust au fulgii de cereale?

Terciul de cereale are o aromă bogată, densă, asemănătoare cu cea a pâinii. Terciul cu lapte capătă o aromă cremoasă.

Cum să mănânci fulgii de cereale?

Fulgii de cereale sunt folosiți pentru a face terci cu apă sau lapte. Se fierb cerealele instant sau se toarnă apă, lapte, chefir sau iaurt peste ele și se lasă la înmuiat câteva ore. Terciul de cereale este aromat cu gem, sirop, fructe de pădure proaspete sau sos de fructe de pădure, fructe, nuci și semințe.

Cum și cât trebuie să păstrați fulgii de cereale?

Păstrați cerealele într-un dulap de bucătărie uscat și întunecat, într-un recipient bine închis. Termenul de valabilitate este de 12 luni.

CITEȘTE ȘI:
Este dieta de resetare a hormonilor benefică pentru tine?

Știați ca?

  • Spelta a fost una dintre cele mai comune cereale din Egiptul antic, Babilon și Israelul antic. În timp, a fost înlocuit de grâu.
  • Fulgii de hrișcă cresc hemoglobina și îmbunătățesc sănătatea pielii.
  • Fulgii de porumb au un conținut ridicat de triptofan, care este transformat în serotonină, hormonul fericirii.
  • Consumul regulat de fulgi de ovăz ajută la îndepărtarea plăcilor de colesterol din vasele de sânge.

Citește și aceste articole:

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

CITEȘTE ȘI:
4 Tipuri de făină de grâu si secretele ei in bucătărie

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete