Ghid despre dietă vegană pentru începători

Ghid despre dietă vegană pentru începători

Vrei sa ții o dietă vegană? Iată câteva lucruri importante pe care trebuie să le știi

Acest ghid despre dietă vegană pentru începători vă va ajuta să înțelegeți elementele de bază, liniile directoare și sfaturile pentru a deveni vegan. Vom vorbi despre cum să începeți cu o dietă vegană, ce să mâncați, informații despre nutriție și multe altele.

Ce este o dietă vegană?

O dietă vegană, este o dietă care evită orice produs de origine animală. Există multe subtipuri ale acestei diete, inclusiv cele care includ uneori pește sau miere, dar în scopul acestui articol vom discuta despre o dietă care exclude toate produsele de origine animală.

Aproximativ 10% din populația lumii urmează o anumită formă de dietă bazată pe plante. Există multe motive pentru care puteți urma o dietă vegană, inclusiv culturale, personale, etice, ecologice și legate de sănătate.

În ultima vreme, a existat o asociere socială între o dietă vegană și o sănătate mai bună, însă acest lucru nu este neapărat adevărat în toate cazurile.

Ghid despre dietă vegană pentru începători
Ghid despre dietă vegană pentru începători

De ce oamenii devin vegani?

Probleme de sănătate

Unii oameni decid să urmeze o dietă vegană pentru că dezvoltă afecțiuni fizice atunci când consumă produse de origine animală. De exemplu, dacă beau lapte sau mănâncă brânză, se confruntă cu balonări și diaree. Unii oameni devin constipați din cauza cărnii.

CITEȘTE ȘI:
Organics Food singurul magazin online cu inteligență artificială care te ajută să trăiești sănătos

Alții observă că le scade colesterolul și glicemia atunci când elimină untul și ouăle.

Există, de asemenea, rapoarte despre persoane cu afecțiuni autoimune ale căror simptome de artrită sau de boală inflamatorie intestinală se ameliorează atunci când exclud produsele de origine animală din dieta lor.

Etică

Un număr mare de vegani urmează această dietă din motive morale sau etice, deseori ca reacție la creșterea în fabrică, care a fost acuzată de practici barbare. Creșterea în fabrică este un mijloc de a produce suficiente produse de origine animală pentru o populație în creștere.

Această presiune poate duce la animale nesănătoase, înghesuite în spații închise și care au nevoie de antibiotice și alte medicamente pentru a se menține în viață, ceea ce, la rândul lor, poate avea consecințe atunci când sunt consumate de oameni.

Mediul înconjurător

Creșterea cărnii și a produselor lactate sunt strâns legate de emisiile de gaze cu efect de seră și, prin urmare, de încălzirea globală și de schimbările climatice. Defrișarea terenurilor, pierderea biodiversității și dispariția speciilor sunt, de asemenea, asociate cu aceste tipuri de agricultură.

Mulți oameni devin vegani pentru a încerca să își reducă amprenta de carbon și impactul asupra mediului.

Efectele unei diete vegane asupra sănătății

Există numeroase studii care arată o legătură între consumul de carne și bolile de inimă, diabetul de tip 2 și cancerul colorectal. Există, de asemenea, o legătură între consumul de produse animale și “mortalitatea din toate cauzele”, ceea ce înseamnă că se moare mai tânăr.

CITEȘTE ȘI:
Înlocuitori de zahăr pe bază de alcooli poliatomici – argumente pro și contra pentru diabet

În majoritatea studiilor, carnea roșie pare a fi principalul vinovat. Prin urmare, dietele care evită produsele de origine animală pot reduce riscul de apariție a acestor boli, cu condiția să se ajungă la o dietă vegană sănătoasă și echilibrată.

Ghid despre dietă vegană pentru începători
Ghid despre dietă vegană pentru începători

Este sănătos să fii vegan? Există riscuri în a fi vegan?

Deficiența de vitamine și minerale

Pot exista riscuri în urma unei diete vegane, în special deficiența de nutrienți și vitamine. Vitamina B12, zincul, proteinele, omega-3, calciul, vitamina D și fierul sunt principalii nutrienți de interes. Aceștia trebuie deseori suplimentați și/sau pot fi incluși în dietă prin intermediul alimentelor îmbogățite, cum ar fi drojdia nutritivă și laptele de soia.

Cu toate acestea, cu o atenție deosebită la alegerile alimentare, construind o înțelegere a nutrienților care sunt prezenți în ce alimente și cu puțină planificare, este posibil să se evite deficiențele de minerale și vitamine atunci când se urmează o dietă vegană.

Ocazional, o dietă care devine prea restrictivă poate evolua spre o tulburare de alimentație.

Uneori, oamenii pot începe cu o alimentație “curată”, apoi pot progresa până la eliminarea unor întregi grupuri de alimente, cum ar fi lactatele sau cerealele, și evitarea alimentelor care conțin aditivi artificiali, alimente tratate cu pesticide sau anumite ingrediente (de exemplu, zahăr, grăsimi sau sare). Acest lucru poate duce la malnutriție și la efecte semnificative asupra sănătății.

CITEȘTE ȘI:
Ce este zahărul Demerara? 7 înlocuitori uimitori ai zahărului Demerara

Dacă credeți că dvs. sau o persoană aflată în grija dvs. prezintă semnele unei tulburări de alimentație, este important să solicitați ajutorul medicului dvs. de familie – cu cât mai devreme, cu atât mai bine.

Planificare

Un alt risc al unei diete vegane este o planificare deficitară, astfel încât produsele de origine animală sunt excluse, dar nu sunt introduse alimente noi. De exemplu, puteți alege să deveniți vegan și să mâncați doar cartofi prăjiți, alimente vegane procesate și pâine, în loc să introduceți în dieta dumneavoastră leguminoase, tofu, fructe și legume.

De asemenea, multe deserturi vegane sunt bogate în ulei vegetal și zahăr, ceea ce le face extrem de nesănătoase. Este posibil să fii obez și nesănătos atunci când ești vegan!

Ghid despre dietă vegană pentru începători
Ghid despre dietă vegană pentru începători

Cum să ai o dietă vegană sănătoasă

O dietă vegană bine echilibrată ar trebui să includă, printre altele, multe fructe și legume proaspete, leguminoase, nuci, carbohidrați integrali și tofu – acest lucru va însemna că veți obține suficiente proteine, nutrienți și fibre.

O dietă vegană sănătoasă va reduce la minimum băuturile îndulcite, sucul de fructe, cerealele rafinate, cartofii prăjiți, dulciurile și alte alimente procesate.

Dacă alegeți să urmați o dietă vegană, nu uitați că vă puteți răzgândi sau modifica abordarea în orice moment.

CITEȘTE ȘI:
9 Cele mai bune uleiuri esențiale pentru creșterea părului

S-ar putea să constatați că organismul dumneavoastră are nevoie de alimente diferite în diferite momente ale vieții, în funcție de stilul de viață, de condițiile de sănătate care stau la bază, de muncă, de regimul de exerciții fizice și de starea de spirit.

Câteva sfaturi de la dieteticieni

  • Mâncați o dietă variată și bine echilibrată pentru a vă satisface nevoile nutriționale, cu multe legume, fructe, cereale integrale, leguminoase, nuci, semințe și leguminoase.
  • Cunoașteți nutrienții pe care trebuie să vă concentrați atunci când urmați o dietă vegetariană.
  • Consumul de vitamina C cu sursa de fier pe bază de plante poate ajuta la creșterea absorbției. Evitați ceaiul și cafeaua în decurs de o oră de la mese pentru o mai bună absorbție a fierului.
  • Suplimentele cu vitamine și minerale vă pot ajuta să vă asigurați că vă satisfaceți nevoile de nutrienți, în special fier, B12 și zinc.
  • Unele „alternative la carne” pe bază de plante pot fi foarte procesate și bogate în sare. Priviți etichetele alimentelor și căutați produse cu conținut scăzut de grăsimi saturate și sărace în sare (mai puțin de 400 mg la 100 g).
  • Dacă aveți nevoi specifice de nutrienți, cum ar fi alăptarea, sarcina sau copiii care aderă la o dietă vegană sau vegetariană – discutați cu un medic.
CITEȘTE ȘI:
Dieta în sarcină. Ce să mănânci și ce să eviți

Concluzie

Pot exista unele beneficii urmând o dietă bazată pe plante, dar a fi vegan nu înseamnă automat că vei fi mai sănătos – este important să iei măsuri pentru a te asigura că ești bine informat și că primești nutrienții de care ai nevoie.

Și nu uitați, aportul nutrițional nu este singurul factor important pentru o stare de sănătate bună – este vital să mențineți un stil de viață sănătos, cu un somn bun, exerciții fizice, cultivarea unor relații pozitive și dezvoltarea unui sentiment intern de scop.

Dacă vă decideți să urmați o dietă vegană, puteți cere întotdeauna sfatul medicului dumneavoastră sau al dieteticianului pentru cunoștințe și îndrumări actualizate.

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul [post_title]? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Cât timp se păstrează salata verde proaspătă?
Cele mai bune alimente în luna iulie: listă de fructe, legume și ierburi de sezon

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii