12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Grapefruit în diabet: argumente pro și contra. Cum afectează nivelul de zahăr din sânge?

Cercetările sugerează că naringenina din grapefruit poate scădea nivelul de zahăr din sânge - iar mecanismul său de acțiune este extrem de asemănător cu cel al metforminului. De aceea, este important să rețineți că utilizarea lor combinată poate duce la hipoglicemie.

Trebuie să citești asta...

Capacitatea grepfrutului de a afecta parametrii de producere a insulinei, descoperită într-un studiu din 2006¹, a dat naștere la o serie de teorii despre “beneficiile” sale pentru pierderea în greutate și scăderea în greutate – inclusiv diete bazate pe consumul a mai multe grapefruituri pe zi.

O analiză de lucrări științifice publicată în 2019² arată că componenta bioactivă a grapefruitului, naringenina, poate într-adevăr să reducă nivelul de glucoză din sânge și să îmbunătățească sensibilitatea la insulină. Cercetătorii chiar compară potențialul său de acțiune cu metformina.

Grapefruit – ce conține?

Grapefruit în diabet

Grapefruitul este o plantă obținută³ printr-o încrucișare naturală între un pomelo dulce și o portocală dulce pe insulele tropicale din Barbados, la mijlocul secolului al XVIII-lea. Acesta este motivul pentru care numele său latin, Citrus Paradisi, poate fi tradus prin “citricele paradisului”.

În prezent, există numeroase soiuri și specii de grapefruit, care diferă atât prin mărimea fructului, cât și prin aromă – și prin culoarea pulpei. În toate cazurile, însă, culoarea roșie se datorează licopenului, o substanță care este un izomer al beta-carotenului.

Gustul amar al grapefruitului, la rândul său, se datorează prezenței flavonoidului naringenină. Deși acesta se găsește² și în alte citrice, dar în cantități mult mai mici. De exemplu, este de aproximativ 20 de ori mai puțin într-o portocală și de 100 de ori mai puțin într-o lămâie.

CITEȘTE ȘI:
Înlocuitori de zahăr pe bază de alcooli poliatomici – argumente pro și contra pentru diabet

Compoziție și calorii

Grapefruit conține³ peste 50 de substanțe naturale diferite – printre care 4 acizi organici, aproximativ 15 flavonoide, limonoide, 4 tipuri de carotenoide și 6 acizi grași.

Conținutul acestor substanțe variază considerabil în funcție de soi și de condițiile de creștere a fructului respectiv – afectând, printre altele, conținutul caloric.

În medie, 100 g de pulpă de grapefruit conține 10-11 g de carbohidrați, aproximativ 2 g de fibre, mai puțin de 1 g de proteine și mai puțin de 0,3 g de grăsimi – având o valoare calorică de aproximativ 40-50 kcal.

Cum afectează nivelul de zahăr din sânge?

Grapefruit - cum afectează glicemia?

Mecanismul pentru efectul² naringeninei din grapefruit asupra scăderii nivelului de zahăr din sânge se bazează pe mai multe componente deodată – inclusiv creșterea utilizării oxigenului și creșterea utilizării glucozei din sânge (prin activarea transportatorului de glucoză de tip 4).

Printre altele, naringenina afectează proteina kinaza activată de 5’AMP – o proteină complexă care controlează echilibrul energetic al celulei – ceea ce determină, de fapt, organismul să utilizeze mai activ glucoza prezentă în sânge pentru nevoile metabolice.

Atenționări importante.

Aparent, grepfrutul poate fi considerat unul dintre puținele alimente care pot reduce în mod semnificativ nivelul de glucoză din sânge. Deși acest lucru are aspecte pozitive, există și aspecte negative.

Pentru a evita provocarea unei hipoglicemii nedorite (o scădere bruscă a nivelului de zahăr), fiți extrem de precauți atunci când consumați împreună medicamente pentru scăderea glicemiei sub formă de tablete și cantități mari de grapefruit.

CITEȘTE ȘI:
Legătura dintre somn și zahărul din sânge

Grapefruit – profilul carbohidraților

Grapefruit - compoziție și profil de carbohidrați

Cu excepția fibrelor, grepfrutul conține³ numai carbohidrați simpli (adică nu are amidon în compoziție). Puțin mai puțin de jumătate din conținutul total de carbohidrați este reprezentat de zaharoză, iar proporția rămasă este împărțită în proporții comparabile de glucoză și fructoză.

O jumătate de grapefruit, având în vedere variația de mărime, poate fi echivalată cu consumul a 7-10 g de glucoză pură – ceea ce este comparabil cu conținutul de carbohidrați simpli al unui kiwi de mărime medie.

Conținutul de fibre

Ca și alte citrice, grapefruit-ul conține în principal fibre solubile în apă, aproximativ 1 g în jumătate de fruct de mărime medie.

Prin comparație, o portocală mică de masă similară poate conține până la 2 g de fibre solubile.

Cercetările sugerează că naringenina din grapefruit poate scădea nivelul de zahăr din sânge – iar mecanismul său de acțiune este extrem de asemănător cu cel al metforminei. De aceea, este important să rețineți că utilizarea lor combinată poate duce la hipoglicemie.

 • Grapefruit și proprietățile sale biomedicale, antigenotoxice și chimiopreventive, Sursa:
 • Proprietăți antidiabetice ale naringeninei: Un polifenol din fructe de citrice, sursa
 • Efectele grapefruitului asupra greutății și rezistenței la insulină: relația cu sindromul metabolic, Sursa
 • Sucul de grapefruit îmbunătățește intoleranța la glucoză în diabetul indus de streptozotocină prin suprimarea gluconeogenezei hepatice, Sursa
CITEȘTE ȘI:
Este dăunător să mănânci fructe după masă? Când, pentru cine și cât de multe fructe pot mânca?

Articolele de pe acest site au doar scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica vreo rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Citește și aceste articole:

 • De ce avem nevoie de magneziu: 7 proprietăți ale mineralului
  Magneziul este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului uman. Descoperă ce beneficii are magneziul și de ce avem nevoie de el! Aici vei […]
 • 7 lucruri care afectează îmbătrânirea: alergiile, carbohidrații și pensionarea
  Descoperăți cum alergiile, carbohidrații și pensionarea pot afecta îmbătrânirea. Aflați 7 lucruri esențiale despre cum aceste elemente pot influența sănătatea și longevitatea. Faceți click acum și descoperiți ce trebuie să știți despre îmbătrânire!
 • Ceai de mentă: beneficii, contraindicații și preparare
  Află care sunt beneficiile consumului de ceai de mentă, contraindicațiile sale și cum poți pregăti un ceai de mentă delicios și sănătos. Te așteptăm să te alături nouă pentru a descoperi ceaiul de mentă și tot ceea ce îl înconjoară!
 • Supa de pui, benefică sau nu? Beneficii si riscuri de consum
  Descoperă adevărul despre supa de pui: beneficii sau riscuri? Afla totul despre consumul acestei mâncăruri si cum te poate ajuta sau dauna sănătății tale!”
 • Pasta tahini, De ce este utilă și cum să o faci?
  Pasta tahini, un condiment cu un gust unic, este unul dintre cele mai sănătoase și mai versatile preparate din bucătăria vegană. Este ușor de preparat și poate fi folosită în multe feluri. De la salate la sosuri, pasta de tahini poate adăuga o undă de savoare sau un pic de consistență în mâncărurile tale. Află cum să prepari această pastă uimitoare și de ce este atât de sănătoasă și de ce ar trebui să o incluzi în dieta ta.
Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete