9.6 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Guarana: 15 Beneficii uimitoare pentru sănătate

Trebuie să citești asta...

Extractele de guarana au devenit suplimente energetice populare, dar înainte de a începe să utilizați acest compus puternic, este important să înțelegeți toate efectele sale potențiale.

Ce este Guarana?

Guarana este numele unei plante cu flori originare din America de Sud, cunoscută științific sub numele de Paullinia cupana, [1] precum și numele extractului derivat din semințele aceluiași arbust. Fructul de guarana arată ca un grapefruit mic și poate avea o culoare de la portocaliu la maro.

Aceste fructe de pădure grupate conțin o singură sămânță înconjurată de un aril, dar, la maturitate, sămânța este adesea deschisă sau expusă. Semințele sunt fie măcinate într-o pastă, fie se prepară într-un mod similar cu boabele de cafea.

Această substanță a fost folosită de popoarele indigene timp de mii de ani și este cunoscută pe scară largă ca substanță stimulantă. Concentrația mare de cofeină din aceste semințe – chiar mai mare decât în cafea – o face extrem de populară ca stimulent al sistemului nervos central.

În ultimii ani au existat numeroase dezbateri în jurul guaranei, din cauza prezenței sale în multe băuturi și suplimente energetice. În general, atunci când este luată în doze moderate, această substanță stimulantă este considerată sigură. [2]

Prim-plan de fructe de guarana pe ramuri.

Aveți grijă când luați guarana. Credit foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI:
8 semne că ai o dieta deficitară

Informații nutriționale

Când vine vorba de nutriție, semințele de guarana nu sunt bogate sau foarte variate în vitamine sau minerale, dar aceste semințe conțin niveluri ridicate de cofeină, adesea mai mult de două ori mai mult decât concentrația de cofeină din cafea. Totodată, în aceste semințe există cantități semnificative de catechine și epicatechine, antioxidanți puternici care se găsesc și în ceaiul verde. [3]

Beneficii pentru sănătate

Beneficiile de top ale guaranei includ capacitatea sa de a detoxifia organismul, de a suprima pofta de mâncare, de a stimula apetitul sexual și de a proteja inima, printre multe altele.

Energie și metabolism

Ca orice alt stimulent, acest supliment poate crește nivelul de energie și poate stimula metabolismul, ceea ce poate ajuta la eforturile de ardere a grăsimilor și de pierdere în greutate. [4]

Dureri de cap

Acest supliment poate oferi claritate și poate ameliora durerile de cap atunci când este administrat în doze moderate. Totodată, durerea de cap poate reveni atunci când suplimentul dispare.

Suprimarea apetitului

Cofeina este bine cunoscută ca un inhibitor al apetitului, astfel încât acest supliment bogat în cofeină poate ajuta în mod similar la ameliorarea poftelor de junk food între mese. [5]

Anxietate și stres

Natura stimulantă a acestui supliment vă poate ridica moralul și poate ameliora simptomele de anxietate, stres și depresie. Totodată, dacă se consumă prea mult, are efectul opus.

CITEȘTE ȘI:
Mazărea verde, un super aliment ce îmbunătățește inima si creierul

Sănătate cardiovasculară

Unele studii au constatat că consumul acestui supliment ajută la menținerea sănătății inimii, datorită antioxidanților prezenți în acest supliment și a efectelor pozitive pe care le poate avea asupra circulației. [6]

Inflamație

Acest supliment are capacități antiinflamatorii, care pot reduce disconfortul artritei și al altor afecțiuni comune, cum ar fi guta și sindromul intestinului iritabil.

Sex Drive

Prin stimularea circulației și a fluxului sanguin la extremitățile corpului, acest supliment are unele calități afrodisiace și poate ajuta la depășirea problemelor de fertilitate. [7]

Ameliorarea durerii

Această substanță a fost folosită ca analgezic natural de generații întregi în America de Sud, în special atunci când este folosită în urma unei leziuni sau a unei intervenții chirurgicale.

Sănătate mintală

Studiile arată că o singură doză de extract de guarana poate contribui la îmbunătățirea performanțelor intelectuale și a funcției cognitive. [8]

Îngrijirea pielii

Antioxidanții puternici, din guarana, ajută la îmbunătățirea și întărirea tonusului pielii. Au, Pe lângă asta, un efect de iluminare, care ajută la eliminarea petelor și cicatricilor.

Febra

Extractul este cunoscut pentru a vindeca febra prin îmbunătățirea eliminării toxinelor din organism. [9]

Sănătate digestivă

Guarana, amestecată cu turmeric, ajută la îmbunătățirea digestiei, la eliminarea balonării și la tratarea diareei. Totodată, funcționează ca un excelent agent de detoxifiere.

CITEȘTE ȘI:
Fructele de pădure și fructele te ajută să ai dinții mai albi

Fluidificator de sânge

Cofeina și catechinele din semințele de guarana sunt legate de activitatea antiagregantă plachetară și acționează ca un anticoagulant, prevenind în mod eficient formarea cheagurilor de sânge. Acest lucru ar putea contribui la reducerea riscului de tromboză și de boli cardiovasculare. [10]

Analgezic natural

Proprietățile analgezice ale fructului ajută la ameliorarea durerii cauzate de problemele menstruale, de durerile articulare sau de orice durere suferită în urma unei leziuni.

Malarie

Planta guarana este folosită în mod tradițional pentru a ajuta la prevenirea și tratarea malariei.

Dozaj suplimente de guarana

Mulți oameni iau suplimente de guarana sau au pulbere de plante pe care o pot amesteca în smoothie-urile sau sucurile lor. Nu există o restricție clară privind dozajul acestei substanțe, dar majoritatea experților nu recomandă consumul a mai mult de 800 mg pe zi. [11]

Guarana vs cafeină

 • Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central.
 • Guarana conține un nivel ridicat de cofeină – până la 6% din greutate!
 • Guarana are și alți antioxidanți benefici, în timp ce cofeina este un compus singular.

Efecte secundare

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Negative Results in Biomedicine, utilizarea suplimentelor alimentare pe bază de plante care conțin guarana a avut efecte adverse asupra persoanelor cu convulsii, diabet, anomalii cardiace sau tulburări de dispoziție și comportamentale sau asupra celor care iau anumite medicamente. Aceștia au prezentat semne de iritabilitate, anxietate și au avut palpitații cardiace. [12]

Notă: Deoarece este atât de bogat în cofeină, poate provoca insomnie și căderi de energie atunci când efectele suplimentului dispar. Dacă sunteți însărcinată sau alăptați, evitați să utilizați acest supliment, deoarece conținutul ridicat de cofeină poate fi periculos pentru copilul dumneavoastră.

Citește și aceste articole:

 • Fructe și legume pentru prevenirea cancerului
  Cu un conținut bogat de vitamine, minerale și antioxidanți, fructele și legumele sunt esențiale pentru prevenirea cancerului. Află care sunt cele mai recomandate fructe și legume care pot preveni cancerul și cum să le incluzi în dieta ta zilnică pentru un stil de viață sănătos și longevitate. Descoperă câteva dintre cele mai bune fructe și legume recomandate pentru prevenirea cancerului.
 • 7 Motive pentru a manca mai multe mandarine
  Mandarinele sunt delicioase, ușor de transportat și sănătoase! Iată 7 motive pentru a mânca mai multe mandarine: sunt bogate în vitamine și minerale, sunt ușor […]
 • Mazărea verde, un super aliment ce îmbunătățește inima si creierul
  Mazărea verde este un superaliment bogat în nutrienți care poate contribui la îmbunătățirea sănătății inimii și a creierului. Bogată în antioxidanți, vitamine, minerale și fibre, mazărea verde susține funcțiile cardiovasculare și cognitive. Bucurați-vă astăzi de acest aliment delicios și nutritiv!
 • 9 Beneficii ale pepenelui roșu pentru sănătate
  Vitaminele și substanțele nutritive din pepenele roșu pot fi benefice pentru corpul tău într-o varietate de moduri – de la sănătatea inimii la îngrijirea pielii. Aflați mai multe despre cele 9 beneficii ale pepenelui roșu pentru sănătate.
 • Ce se întâmplă dacă mănânci un măr în fiecare zi
  Ce se întâmplă dacă mănânci un măr în fiecare zi? totul despre beneficiile și daunele merelor și ce se întâmplă cu organismul tău dacă le mănânci în fiecare zi.
Guarana: 15 beneficii uimitoare pentru sănătate

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Ultimele rețete