3.6 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Hallux valgus: deformarea primului deget de la picior

Hallux valgus este o deformare a primului deget de la picior, care începe de obicei ca un chifteluță. Aceasta provoacă simptome precum durere, umflături și roșeață. Află care sunt cauzele, simptomele și tratamentul pentru hallux valgus

Trebuie să citești asta...

Hallux valgus este o afecțiune în care primul deget de la picior se deformează la nivelul articulației metatarsofalangiene și deviază spre exterior. Este însoțită de o artrozartrită progresivă a primei articulații metatarso-falangiale.

Boala se dezvoltă treptat și, de obicei, se agravează odată cu vârsta. Se manifestă prin durere la mers și poate provoca dureri nocturne. O deformare severă are ca rezultat restricționarea mișcărilor articulației metatarsofalangiene I.

Diagnosticul se face pe baza semnelor clinice și a radiografiilor. Tratamentul în stadiile incipiente este conservator și simptomatic. În cazul în care deformarea este semnificativă, se efectuează o corecție chirurgicală.

Ce este Hallux valgus

Hallux valgus: deformarea primului deget de la picior
Hallux valgus: deformarea primului deget de la picior

Hallux valgus este o deformare valgus a primului deget de la picior la nivelul articulației metatarsofalangiene. Deformitatea face ca degetul să devieze spre exterior, sub un unghi față de celelalte degete.

Afecțiunea este frecventă în traumatologie și ortopedie și este întâlnită de 10 ori mai des la femei decât la bărbați. Se presupune că această diferență este cauzată de slăbiciunea aparatului ligamentar la sexul mai slab și de purtarea unor pantofi cu tocuri înalte, incomode și înguste. Patologia este larg răspândită și este diagnosticată la persoane de toate vârstele.

Cauze

Cauza principală a Hallux valgus este, de obicei, o deficiență a țesutului conjunctiv, care se poate manifesta prin picior plat transversal, mobilitate articulară excesivă, vene varicoase, întindere crescută a ligamentelor, fasciilor și a pielii. Există o predispoziție ereditară – de obicei, rudele apropiate ale pacientului (mama sau bunica) au și ele această malformație.

CITEȘTE ȘI:
PNAS: Sindromul Down, ca și Alzheimer, este o boală prionică

Ceilalți factori – tocuri înalte, mersul în pantofi incomod de strâmți, strâmți sau scurți – sunt secundari și contribuie doar la formarea lui Hallux valgus. Al doilea grup de cauze de patologie este reprezentat de deformările congenitale ale piciorului, leziuni și alte patologii. În special, acest grup include o serie de boli în care există o afectare a reglării nervoase a mușchilor din partea inferioară a piciorului și a piciorului (de exemplu, poliomielita).

Patogeneză

Pe lângă slăbiciunea ligamentelor, tensiunea inegală a mușchilor care conduc și retrag degetul I, precum și o tendință genetică de formare a exostozei pe suprafața internă a capului osului metatarsian I joacă un rol în dezvoltarea Hallux valgus.

Odată cu formarea deformării, dezechilibrul tensiunii musculare se accentuează și mai mult, iar articulația metatarsofalangică devine instabilă.

Suprafața internă a articulației este iritată în mod constant prin contactul cu încălțămintea, ceea ce duce la deplasarea capului osului metatarsian I, completată de formarea unei excrescențe osoase, care agravează și mai mult deformarea.

Schimbarea formei piciorului are ca rezultat o redistribuire a sarcinii – zona capetelor celui de-al treilea și al doilea metatarsian este suprasolicitată permanent la mers. Acest lucru duce la durere și artrită nu numai la nivelul articulațiilor metatarsofalangiene I, ci și la nivelul articulațiilor metatarsofalangiene II și III.

Clasificare

Gravitatea patologiei este determinată pe baza a două valori: unghiul dintre oasele metatarsiene II și I (unghiul intermetatarsian) și unghiul la care degetul I este deviat în raport cu osul metatarsian I (unghiul Hallux valgus). Gradele de Hallux valgus:

CITEȘTE ȘI:
Cataracta: Cauze, simptome diagnostic tratament
  • Gradul 1 – unghiul dintre oasele metatarsiene este mai mic de 12 grade, iar unghiul de deviație al degetului I este mai mic de 25 de grade.
  • Gradul 2 – valoarea unghiului variază între 12 și 18 grade, degetul I deviază mai mult de 25 de grade.
  • Gradul 3 – unghiul dintre oasele metatarsului este mai mare de 18 grade, unghiul de deviație al primului deget ajunge la mai mult de 35 de grade.

Hallux valgus simptome

Pacienții se plâng de durere în zona articulației metatarso-falangiene I. Durerea crește după mersul prelungit sau statul prelungit în picioare și scade în repaus. Pot apărea dureri nocturne, în special după o solicitare considerabilă a piciorului.

Sindromul durerii poate varia foarte mult atât ca natură, cât și ca severitate, de la disconfort (de obicei în stadiile incipiente) până la arsură severă sau durere persistentă și sâcâitoare.

Severitatea durerii nu se corelează întotdeauna în mod clar cu severitatea artrozei și cu amploarea deformării, deși în cazul deplasării semnificative a capului osului metatarsian I, simptomatologia este de obicei mai pronunțată.

Pe măsură ce deformarea progresează, piciorul își pierde din ce în ce mai mult forma normală, se lărgește și se aplatizează, degetul I se “sprijină” pe degetul II și, adesea, există o deformare însoțitoare a degetului II (degetul în ciocan).

CITEȘTE ȘI:
Pneumonia: Tipuri, simptome și schimbări în alimentație

Toate cele de mai sus, în combinație cu o “umflătură” în proiecția articulației metatarsofalangiene I, afectează semnificativ aspectul piciorului. Prin urmare, în plus față de durere, pacienții cu Hallux valgus raportează adesea și defecte cosmetice și probleme cu alegerea pantofilor.

Femeile tinere, în special, se plâng adesea de acest lucru.

Hallux valgus: deformarea primului deget de la picior
Hallux valgus: deformarea primului deget de la picior

Diagnostic

Hallux valgus este diagnosticat de un ortoped traumatolog. În stabilirea diagnosticului și determinarea severității patologiei, specialistul este ghidat de examinarea externă și de tehnicile imagistice. Se utilizează următoarele metode de examinare:

  • Examinare externă. Piciorul este aplatizat. Este evidentă o deformare vizibilă și o hiperemie ușoară până la moderată în proiecția articulației metatarsofalangiene I. Primul deget de la picior este deviat spre exterior sub un unghi față de celelalte. Palparea este nedureroasă sau ușor dureroasă, cu exostoză osoasă și îngroșare a pielii pe suprafața internă a articulației metatarsofalangiene I. Mișcarea este de obicei restricționată și poate exista durere la extensia maximă a degetului I.
  • Radiografia piciorului. Aceasta este principala metodă de diagnosticare pentru Hallux valgus. Radiologul face măsurători speciale, pe baza cărora se determină gradul de patologie. Pe lângă gradul de deformare, la examinarea radiografiilor se evaluează și severitatea modificărilor artritice. Prezența osteoartritei este indicată de îngustarea spațiului articular, deformarea patului articular, creșterile marginale și osteoscleroza zonei subcondrale.
  • Tomografie. Se utilizează în anumite cazuri. Dacă este necesar să se detalieze modificările enumerate, pacientul este trimis pentru o tomografie computerizată a piciorului. Dacă este indicat, este indicată o scanare RMN a piciorului pentru examinarea țesuturilor moi.
CITEȘTE ȘI:
Calmarea durerilor menstruale 9 moduri naturale

Radiografia piciorului. Deviația valgus a primului deget de la picior, cu o creștere a unghiului de deviație a primului deget și a unghiului dintre axele osului metatarsian 1 și 2.

Tratamentul pentru Hallux valgus

Hallux valgus: deformarea primului deget de la picior
Hallux valgus: deformarea primului deget de la picior

Terapia conservatoare

Boala nu poate fi corectată fără intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, tratamentul conservator este recomandat în stadiile incipiente ale bolii la pacienții tineri și în toate gradele de deformare la persoanele în vârstă sau în vârstă. Principalele obiective sunt eliminarea durerii și prevenirea progresiei bolii. Tratamentul se desfășoară în regim ambulatoriu. Pentru durere se folosesc unguente antiinflamatorii și de încălzire. În timpul perioadei de remisiune, se folosesc unguente:

În cazul în care există semne de inflamație, pacientul este trimis la UHF sau magnetoterapie. Pacienții sunt sfătuiți să își reducă greutatea (dacă sunt supraponderali). Exercițiile fizice trebuie optimizate: exercițiile de întărire a ligamentelor și a mușchilor piciorului, statul prelungit în picioare și mersul pe jos trebuie evitate, dacă este posibil. Ar trebui să se utilizeze încălțăminte ortopedică specială pentru a ușura presiunea excesivă asupra articulației metatarsofalangiene I și pentru a preveni o deviere valgus suplimentară a degetului I.

Tratamentul chirurgical al Hallux valgus

Atunci când terapia conservatoare este ineficientă, este indicat tratamentul chirurgical, care se efectuează în regim de internare. Există aproximativ 300 de opțiuni chirurgicale pentru Hallux valgus. Toate tehnicile pot fi împărțite în 3 grupe:

CITEȘTE ȘI:
Boala pulmonară obstructivă cronică: Mituri și adevăruri
  • Pe țesuturile moi. Eficientă numai în cazul unei deformări de gradul I. Este posibil să se utilizeze tehnica Silver, în care tendonul mușchiului adductor al primului deget este secționat, sau operația McBride, în care tendonul este repoziționat. Scopul tratamentului este de a restabili o tracțiune egală a mușchilor aductori și abductori.
  • Pe structurile osoase și ale țesuturilor moi. Adesea, procedurile chirurgicale de mai sus sunt efectuate în combinație cu excizia excrescenței osoase și a sacului subcutanat al mucoasei în zona articulației metatarso-falangiale I (operația Schede).
  • Pe oase. În tratamentul Hallux valgus de gradul II și III, se poate alege între două metode: osteotomia Chevron și osteotomia Scarf. O osteotomie chevron îndepărtează un mic fragment în formă de V din partea distală a primului os metatarsian. Osteotomia Scarf presupune efectuarea unei tăieturi în formă de Z pe aproape întreaga lungime a metatarsianului I și apoi “împingerea” acestuia astfel încât unghiul dintre I și restul oaselor metatarsiene să fie redus. Fragmentele sunt fixate cu șuruburi.

Reabilitare

În perioada postoperatorie, pacientului i se permite imediat să folosească o orteză de picior dozată, care trebuie purtată timp de 6 săptămâni. În această perioadă, se recomandă să țineți piciorul ridicat mai des și să evitați supraîncărcarea. Ulterior, trebuie să purtați pantofi largi, să efectuați terapie fizică specială și să vă masați singur piciorul cu o minge de tenis.

CITEȘTE ȘI:
Enterocolita, ce este și cum să o evitați, 8 sfaturi simple

Prognoză

Prognosticul este determinat de stadiul în care se află boala. Atunci când deformarea este ușoară și nu există modificări artrozice pronunțate, terapia conservatoare și respectarea recomandărilor medicale pot elimina sindromul durerii și pot încetini semnificativ evoluția bolii. În stadiile avansate, aceste măsuri sunt ineficiente, dar operația oferă un rezultat funcțional și cosmetic bun. Dacă recomandările medicului nu sunt urmate, pot apărea recidive pe termen lung după intervenție.

Prevenire

Măsurile preventive includ alegerea unei încălțăminte confortabile, reducerea perioadelor de stat în picioare și a mersului prelungit. Persoanele cu predispoziție la boală (picioarele plate transversale cunoscute, Hallux valgus la rudele apropiate) ar trebui să folosească tălpi ortopedice, să renunțe la pantofii cu toc înalt și să facă exerciții fizice speciale.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

CITEȘTE ȘI:
Anxietatea: simptome, cauze, diagnostic si tratament

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete