Hernia hiatală: Simptome, cauze, tratament

Trebuie să vezi asta

vegis.ro%20

Hernia hiatală, o afecțiune ce provoacă diverse probleme gastrice

Hernia hiatală este o afecțiune în care o parte a stomacului “împinge” prin diafragmă. Acest lucru provoacă probleme digestive. Unele abordări de bază, de la modificări ale dietei, la slăbit și până la hidratare vă pot ajuta foarte să vă gestionați afecțiunea și să depășiți crizele. Acest articol analizează posibilele cauze, simptome și tratamente pentru hernia hiatală.

Ce este hernia hiatală

Hernia hiatală apare atunci când partea superioară a stomacului se umflă prin mușchiul mare care separă abdomenul de piept (diafragma).

Diafragma are o mică deschidere (hiat) prin care trece tubul alimentar (esofagul) înainte de a se conecta la stomac. Într-o hernie hiatală, stomacul se împinge în sus prin acea deschidere și în piept.

Hernia hiatală: simptome, cauze, tratament
Hernia hiatală: Simptome, cauze, tratament

O hernie hiatală mică nu cauzează, de obicei, probleme. Este posibil să nu știți niciodată că aveți una, cu excepția cazului în care medicul o descoperă atunci când verifică o altă afecțiune.

Hernia hiatală mare poate permite alimentelor și acidului să se întoarcă în esofag, ducând la arsuri la stomac. Măsurile de autoîngrijire sau medicamentele pot, de obicei, să amelioreze aceste simptome. Hernia hiatală foarte mare ar putea necesita o intervenție chirurgicală.

Simptome

Cele mai multe hernii hiatale mici nu produc semne sau simptome. Dar herniile hiatale mai mari pot provoca:

CITEȘTE ȘI:
Semințe de busuioc: Beneficii, nutriție și efecte secundare
 • Arsuri la stomac
 • Regurgitarea alimentelor sau a lichidelor în gură
 • Refluxul acidului din stomac în esofag (reflux acid)
 • Dificultate la inghitire
 • Dureri în piept sau abdominale
 • Te simți sătul la scurt timp după ce mănânci
 • Dificultăți de respirație
 • Vărsături cu sânge sau scaune negre, care pot indica sângerare gastrointestinală

Când să consultați un medic

Mergeți la medic dacă aveți semne sau simptome persistente care vă îngrijorează.

Hernia hiatală: simptome, cauze, tratament

Cauze

Hernia hiatală apare atunci când un țesut muscular slăbit permite stomacului să se umfle prin diafragmă. Nu este întotdeauna clar de ce se întâmplă acest lucru. Hernia hiatală poate fi cauzată de:

 • Modificări ale diafragmei legate de vârstă
 • Leziuni ale zonei, de exemplu, după traumatisme sau anumite tipuri de intervenții chirurgicale
 • Nașterea cu o pauză neobișnuit de mare
 • Presiune persistentă și intensă asupra mușchilor din jur, cum ar fi în timpul tusei, vărsăturilor, încordării în timpul unei mișcări intestinale, exerciții fizice sau ridicarea obiectelor grele

Factori de risc

Herniile hiatale sunt cele mai frecvente la persoanele care:

 • Vârsta de 50 sau mai mult
 • Obezi

Diagnostic

Hernia hiatală este adesea descoperită în timpul unui test sau al unei proceduri pentru a determina cauza arsurilor la stomac sau a durerilor în piept sau în partea superioară a abdomenului. Aceste teste sau proceduri includ:

CITEȘTE ȘI:
Sindromul HELLP în sarcină: cauze, simptome, tratament
 • Radiografie a sistemului digestiv superior. Radiografiile sunt efectuate după ce ați băut un lichid calcaros care acoperă și umple mucoasa interioară a tractului digestiv. Învelișul permite medicului să vadă o siluetă a esofagului, stomacului și intestinului superior.
 • Endoscopie superioară. Medicul introduce un tub subțire și flexibil echipat cu o lumină și o cameră (endoscop) în gât, pentru a vă examina interiorul esofagului și al stomacului și pentru a verifica dacă există inflamații.
 • Manometria esofagiană. Acest test măsoară contracțiile ritmice ale mușchilor din esofag atunci când înghițiți. Manometria esofagiană măsoară, de asemenea, coordonarea și forța exercitată de mușchii esofagului.
Hernia hiatală: simptome, cauze, tratament
Hernia hiatală: Simptome, cauze, tratament

Tratament

Majoritatea persoanelor cu hernie hiatală nu prezintă semne sau simptome și nu au nevoie de tratament. Dacă prezentați semne și simptome, cum ar fi arsuri repetate la stomac și reflux acid, este posibil să aveți nevoie de medicamente sau de intervenție chirurgicală.

Medicamente

Dacă vă confruntați cu arsuri la stomac și reflux acid, medicul vă poate recomanda:

Antiacide care neutralizează acidul gastric. Antiacidele, cum ar fi Mylanta, Rolaids și Tums, pot oferi o ușurare rapidă. Utilizarea excesivă a unor antiacide poate provoca efecte secundare, cum ar fi diareea sau, uneori, probleme renale.

Medicamente pentru a reduce producția de acid. Aceste medicamente – cunoscute sub numele de blocante ale receptorilor H-2 – includ cimetidină (Tagamet HB), famotidină (Pepcid AC) și nizatidină (Axid AR). Versiunile mai puternice sunt disponibile pe bază de prescripție medicală.

CITEȘTE ȘI:
Smoothie cu fructe de pădure și banane – rețeta pas cu pas

Medicamente care blochează producția de acid și vindecă esofagul. Aceste medicamente – cunoscute sub numele de inhibitori ai pompei de protoni – sunt blocanți ai acidului mai puternici decât blocantele receptorilor H-2 și permit timp pentru ca țesutul esofagian deteriorat să se vindece.

Inhibitorii pompei de protoni care se vând fără prescripție medicală includ lansoprazolul (Prevacid 24HR) și omeprazolul (Prilosec, Zegerid). Versiuni mai puternice sunt disponibile pe bază de prescripție medicală.

Interventie chirurgicala

Uneori, hernia hiatală necesită o intervenție chirurgicală. În general, intervenția chirurgicală este utilizată pentru persoanele care nu sunt ajutate de medicamente pentru ameliorarea arsurilor la stomac și a refluxului acid sau care prezintă complicații precum inflamația severă sau îngustarea esofagului.

Intervenția chirurgicală pentru a repara hernia hiatală poate implica tragerea stomacului în jos în abdomen și micșorarea deschiderii din diafragmă sau reconstrucția unui sfincter esofagian. În unele cazuri, operația de hernie hiatală este combinată cu o operație de scădere în greutate, cum ar fi gastrectomia în manșon.

Intervenția chirurgicală poate fi efectuată cu ajutorul unei singure incizii în peretele toracic (toracotomie) sau folosind o tehnică minim invazivă numită laparoscopie. În cazul chirurgiei laparoscopice, chirurgul introduce o cameră minusculă și instrumente chirurgicale speciale prin mai multe incizii mici în abdomen.

Operația este apoi efectuată în timp ce chirurgul dvs. vizualizează imagini din interiorul corpului dvs. care sunt afișate pe un monitor video.

CITEȘTE ȘI:
6 Uleiuri esențiale pentru disfuncția erectilă

Stil de viață și remedii casnice

Efectuarea câtorva schimbări în stilul de viață poate ajuta la controlul simptomelor și semnelor cauzate de hernia hiatală. Încercați să:

 • Mâncați mai multe mese mai mici pe parcursul zilei, mai degrabă decât mese mari
 • Evitați alimentele care declanșează arsuri la stomac, cum ar fi alimentele grase sau prăjite, sosul de roșii, alcoolul, ciocolata, menta, usturoiul, ceapa și cofeina
 • Evitați să vă culcați imediat după masă sau să mâncați târziu în timpul zilei
 • Mențineți o greutate sănătoasă
 • Renunțați la fumat
 • Ridicați capul patului cu aproximativ 15 centimetri

Pregătirea pentru consultație

Probabil că veți consulta un medic de familie sau un medic generalist.

Dacă ați fost diagnosticat cu hernie hiatală și problemele dvs. persistă după ce ați făcut schimbări în stilul de viață și ați început să luați medicamente, este posibil să fiți trimis la un medic specializat în boli digestive (gastroenterolog).

Ce puteți face

 • Fiți conștient de orice restricții înainte de consultatie, cum ar fi restricționarea dietei înainte de programare.
 • Scrieți-vă simptomele, inclusiv cele care nu par a avea legătură cu motivul pentru care ați programat consultația.
 • Faceți o listă cu toate medicamentele, vitaminele și suplimentele pe care le luați.
 • Scrieți-vă informațiile medicale cheie, inclusiv alte afecțiuni.
 • Scrieți informațiile personale cheie, inclusiv orice schimbări recente sau factori de stres din viața dumneavoastră.
 • Scrieți întrebările pe care să i le adresați medicului.
 • Rugați o rudă sau un prieten să vă însoțească, pentru a vă ajuta să vă amintiți ce spune medicul.
CITEȘTE ȘI:
Orezul brun: Este benefic pentru sănătatea noastră?

Întrebări pe care trebuie să i le adresați medicului

 • Ce a cauzat hernia hiatală?
 • De ce teste am nevoie? Există vreo pregătire specială pentru acestea?
 • Voi avea nevoie de tratament? Care sunt opțiunile mele și care sunt beneficiile și riscurile fiecăreia?
 • Am și alte probleme de sănătate. Cum pot gestiona cel mai bine aceste afecțiuni împreună?
 • Pe lângă întrebările pe care v-ați pregătit să i le adresați medicului , nu ezitați să puneți și alte întrebări care vă vin în minte în timpul consultației.

La ce să vă așteptați de la medicul dumneavoastră

Este posibil ca medicul să vă pună o serie de întrebări. Dacă sunteți gata să răspundeți la ele, vă poate lăsa timp pentru a trece în revistă punctele pe care doriți să le analizați mai mult. Este posibil să fiți întrebat:

 • Când ați început să aveți simptome? Cât de severe sunt acestea?
 • Simptomele au fost continue sau ocazionale?
 • Ce anume, dacă există ceva, pare să îmbunătățească sau să agraveze simptomele ?

Întrebări frecvente

Unde este localizată hernia hiatală?

Hernia hiatală este localizată, de obicei, în zona mediană sau inferioară a pieptului. Cunoscută și sub numele de hernie de stomac, aceasta apare atunci când o porțiune a stomacului se deplasează deasupra diafragmei în loc să rămână sub ea.

Cum știu dacă am hernie hiatală?

Este posibil ca hernia hiatală mică să nu provoace durere sau disconfort – de fapt, în 90% din cazuri, nu apare niciun simptom. Cu toate acestea, dacă hernia este mare, aceasta poate începe să afecteze funcția sistemului digestiv.

Când acest lucru se întâmplă, simptomele aferente includ: arsuri la stomac, iritații în gât, regurgitare, eructații sau sughiț la scurt timp după ce mănâncă, disconfort abdominal, Respirație urât mirositoare.

Surse:

 1. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Treatment for GER & GERD.
 2. Argyrou A, Legaki E, Koutserimpas C, et al. Risk factors for gastroesophageal reflux disease and analysis of genetic contributors. WJCC. 2018;6(8):176-182. doi:10.12998/wjcc.v6.i8.176
 3. Gupta E. GERD Diet: Foods That Help with Acid Reflux (Heartburn). John Hopkins Medicine.
 4. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. Smoking and the Digestive System.
 5. U.S. Food and Drug Administration. FDA requests removal of all ranitidine products (Zantac) from the market. April 1, 2020.
 6. Sanofi. Zantac information.
 7. Society of American Gastrointestinal and Endoscopic Surgeons (SAGES). Guidelines for the Management of Hiatal Hernia.
 8. Di Pierro F, Gatti M, Rapacioli G. Outcomes in patients with nonerosive reflux disease treated with a proton pump inhibitor and alginic acid ± glycyrrhetinic acid and anthocyanosidesClin Exp Gastroenterol. 2013; 6:27-33. doi:10.2147/CEG.S42512.
 9. Yeh A, Golianu B. Integrative treatment of reflux and functional dyspepsia in childrenChildren (Basel). 2014;1(2):119-33. doi:10.3390/children1020119
 10. Cleveland Clinic. Hiatal hernia.
 11. U.S. National Library of Medicine. MedlinePlus. Anti-reflux surgery.
CITEȘTE ȘI:
Lapte de cocos: Beneficii, nutriție și rețete
Arată mai multe +

A fost util articolul Hernia hiatală: Simptome, cauze, tratament? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

notino.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

vegis.ro

Ultimele Rețete