-1 C
București
miercuri, februarie 1, 2023

Iaurtul îmbunătățește sănătatea oaselor la vârstnici

Trebuie să citești asta...

Un nou studiu a descoperit că consumul de iaurt este asociat cu o creștere a densității osoase a șoldului și un risc redus de osteoporoză la adulții în vârstă. Rezultatele lucrărilor științifice au fost publicate în revista Osteoporosis International.

Relevanța problemei

Osteoporoza este o boală cronică asociată cu rezistența osoasă redusă și un risc crescut de fractură osoasă. Pentru a determina factorii de risc pentru osteoporoză, echipa de cercetare a analizat o gamă largă de factori precum IMC, funcția rinichilor, activitatea fizică, consumul de lapte sau brânză, suplimentele de calciu și vitamina D și factorii de risc tradiționali precum fumatul, alcoolul etc.

Materiale și metode de cercetare

Studiul a inclus 1057 femei și 763 bărbați a căror densitate minerală osoasă a fost evaluată și 2624 femei și 1290 bărbați a căror activitate fizică a fost măsurată. Participanții au raportat că au consumat iaurt. Au fost studiați factori care includ consumul zilnic de alte produse lactate, carne, pește, fumat și alcool.

Rezultatele lucrărilor științifice

Cercetatorii au descoperit ca densitatea minerala osoasa totala a femurului la femei a fost cu 3,3-3,9% mai mare in randul celor care au consumat iaurt. Biomarkerii pentru distrugerea oaselor au fost cu 9,5% mai mici la bărbații care au consumat iaurt.

Miriam Casey a spus: „Rezultatele arată o legătură între sănătatea oaselor și hrana relativ simplă și ieftină. Acum este necesar să testăm aceste observații, deoarece încă nu înțelegem mecanismele exacte care se pot datora microbiotei sau beneficiilor macro și micronutrienților ale iaurtului.”

Autorul principal al studiului, Eamon Laird, a spus: „Iaurtul este o sursă bogată de diferiți nutrienți pentru formarea oaselor și, prin urmare, rezultatele noastre sunt oarecum nesurprinzătoare. Dovezile sugerează că consumul de iaurt susține sănătatea oaselor.”

Autorii unui alt studiu au afirmat că iaurtul este un produs ideal pentru a reduce foamea.

Literatură

Laird E. şi colab. Consumul mai mare de iaurt este asociat cu creșterea densității minerale osoase și a funcției fizice la adulții în vârstă //Osteoporosis International. – 2017. – С. 1-11.

Citește și aceste articole:

 • Chiftele de piept de pui: 15 dintre cele mai gustoase rețete
  Daca vrei sa servesti chiftele de piept de pui delicioase, nu căuta mai departe! Acest articol prezintă 15 dintre cele mai gustoase rețete pentru chiftele de piept de pui, gata să fie servite în orice moment. Descopera cum sa pregatesti cele mai delicioase chiftele de pui si serveste-le familiei tale!
 • Pateu de ficat de pui de casă. 15 rețete grozave
  Descoperă 15 rețete grozave pentru pateu de ficat de pui de casă. Învață cum să prepari un pateu de ficat de pui gustos și sănătos, folosind ingrediente simple și naturale. Încearcă aceste rețete ușor de preparat și bucură-te de savoarea delicioasă a pateului de ficat de pui.
 • Cum să faci chipsuri acasă: 9 rețete ușoare
  Este greu să găsești oameni care să nu fie încântați de chipsuri, deoarece acestea sunt una dintre cele mai populare gustări din lume. În același […]
 • Cum să murezi varza corect: 6 pași
  Învăță cum să murezi varza corect: 6 pași, ce ingrediente să folosești și cum să obții cea mai bună varză murată. Descoperă acum cele 6 pași esențiali pentru murarea corectă a varzei și bucură-te de mâncarea ta preferată!
 • Salam de biscuiți cu ciocolată. 20 de rețete din copilăria mea
  Salamul de biscuiți cu ciocolată este un desert delicios și simplu de preparat, care ne aduce aminte de copilăria noastră. Pe site-ul meu vei găsi […]
Iaurtul îmbunătățește sănătatea oaselor la vârstnici

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
Ouăle de găină, tot ce trebuie sa știi beneficii calorii

Ultimele rețete