Infecția cu rotavirus la copii - simptome si cauze. Tot ce trebuie sa stii!

Infecția cu rotavirus la copii – Simptome si cauze. Tot ce trebuie sa stii!

Infecția cu rotavirus la copii este cea mai frecventă cauză de diaree severă la copiii sub 5 ani. Aflați cum vă puteți proteja copilul de acest virus periculos.

Rotavirusul este un virus care provoacă gastroenterită, o inflamație a stomacului și intestinelor. Gastroenterita poate duce la diaree severă, vărsături, febră și deshidratare. Rotavirusul este cea mai frecventă cauză de diaree severă la copiii sub 5 ani. Deși poate afecta și adulții, simptomele sunt de obicei mai ușoare.

În acest articol, vei afla tot ce trebuie să știi despre infecția cu rotavirus la copii: cum se transmite, cum se manifestă, cum se previne și cum se tratează. De asemenea, vei găsi o listă de întrebări și răspunsuri frecvente legate de acest subiect.

Când crește riscul de infecție cu rotavirus?

Infecția cu rotavirus este denumită colocvial gripă intestinală, deși rotavirusul nu are nicio legătură cu virusurile gripale. Boala este “cunoscută” pentru asemănarea sa cu gripa – debutul acut și gravitatea bolii.

Statisticile arată că mai mult de 90% dintre cazurile de gripă apar în lunile mai reci, din noiembrie până la începutul lunii aprilie. Caracterul sezonier al bolii se datorează rezistenței ridicate a rotavirusului, care infectează organismul slăbit, la temperaturi sub zero grade.

Cum se transmite rotavirusul?

Rotavirusul se transmite prin contact direct sau indirect cu materiile fecale ale unei persoane infectate. Acest lucru se poate întâmpla prin:

 • Consumul de alimente sau apă contaminate cu rotavirus
 • Atingerea gurii după ce s-a atins o suprafață murdară cu rotavirus (de exemplu, jucării, scutece, mânere de uși etc.)
 • Împărțirea obiectelor personale cu o persoană infectată (de exemplu, tacâmuri, pahare, prosoape etc.)
 • Contactul apropiat cu o persoană infectată (de exemplu, sărutat, îmbrățișat etc.)

Rotavirusul poate supraviețui pe suprafețe uscate timp de câteva ore sau zile și în apă timp de săptămâni sau luni. De aceea, este foarte important să se respecte regulile de igienă personală și colectivă pentru a preveni răspândirea infecției.

Cum se manifestă infecția cu rotavirus la copii?

Simptomele infecției cu rotavirus la copii pot varia în funcție de vârstă, starea generală de sănătate și gradul de deshidratare. În general, simptomele apar la 1-3 zile după expunerea la virus și durează între 3 și 8 zile. Cele mai comune simptome sunt:

 • Diaree apoasă și frecventă, care poate conține mucus sau sânge
 • Vărsături repetate, care pot fi însoțite de greață sau inapetență
 • Febră moderată sau ridicată (38-40°C), care poate fluctua
 • Dureri abdominale sau crampe
 • Slăbiciune, oboseală sau iritabilitate
 • Semne de deshidratare, cum ar fi sete intensă, gură uscată, ochi scoborâți, plâns fără lacrimi, scutec uscat mai mult de 6 ore etc.

Infecția cu rotavirus poate fi mai severă la sugari sau la copiii cu probleme de sănătate preexistente, cum ar fi malnutriția, imunodeficiența sau afecțiunile intestinale cronice. În aceste cazuri, pot apărea complicații precum:

 • Deshidratare severă, care poate pune viața în pericol dacă nu este tratată rapid
 • Desechilibru electrolitic, care poate afecta funcționarea organelor vitale
 • Șoc hipovolemic, care este o scădere bruscă a tensiunii arteriale și a fluxului sanguin către organe
 • Invaginație intestinală, care este o blocare a intestinului datorită introducerii unei părți a intestinului în alta
 • Sepsis, care este o infecție generalizată a organismului

Dacă observi oricare dintre aceste simptome sau complicații la copilul tău, trebuie să consulți urgent medicul pediatru sau să mergi la camera de urgențe.

Copiii cu vârsta sub trei ani prezintă un risc crescut

Infecția cu rotavirus la copii - simptome si cauze. Tot ce trebuie sa stii!
Infecția cu rotavirus la copii – Simptome si cauze. Tot ce trebuie sa stii! Sursa: shutterstock.com

👶 Bebelușii (0-3 ani) se infectează adesea cu rotavirus atunci când vizitează clinici, piscine și grupuri de intervenție timpurie, în timp ce copiii de 3 ani și mai mari se infectează în grădinițe și cel mai adesea în creșe.

Boala primară la sugarii și copiii de până la 3 ani este foarte severă și provoacă cel mai mare procent de decese din cauza deshidratării severe a organismului cauzată de vărsături multiple (până la 15 ori pe zi!) și violente. Urina este închisă la culoare și poate conține “fulgi de sânge”.

Dacă bebelușul are febră și vomită în același timp, nu trebuie să ezitați să chemați o ambulanță! La bebeluși, numărătoarea poate fi mai degrabă la minut decât la oră. Pediatrul de circumscripție va chema totuși o ambulanță după examinarea copilului pentru a-l duce la spital în regim de urgență.

Diferența constă în rapiditatea îngrijirii medicale: Dacă dumneavoastră așteptați o jumătate de oră sau o oră pentru ambulanță, pediatrul de district poate aștepta o jumătate de zi, dacă nu mai mult.

În cazul copiilor sub trei ani, marea majoritate a infecțiilor cu rotavirus necesită spitalizare. Împachetați-vă bunurile și documentele în timp ce așteptați ambulanța.

Când este boala ușoară?

Până la vârsta de cinci ani, aproape toți copiii au fost expuși la rotavirus cel puțin o dată și mulți au avut deja o infecție cu rotavirus. Cu fiecare infecție ulterioară, oamenii dezvoltă imunitate la acest tip de virus și boala este mai ușoară. Adulții pot supraviețui nevătămați gripei intestinale și se pot limita la frisoane ușoare și disconfort gastrointestinal de scurtă durată.

Cum se dezvoltă o infecție cu rotavirus

Infecția cu rotavirus are propriul ciclu de dezvoltare. Rotavirusul invadează mai întâi membrana mucoasă a tractului gastrointestinal și afectează intestinul subțire. Boala progresează în trei etape:

✅ Perioada de incubație (1 până la 5 zile),

✅ Faza acută (3 până la 7 zile, rareori până la 10-12 zile sau mai mult)

✅ faza de recuperare (4-5 zile).

Cum se previne infecția cu rotavirus la copii?

Cea mai eficientă metodă de prevenire a infecției cu rotavirus la copii este vaccinarea. Există două tipuri de vaccinuri disponibile în România: Rotarix și Rotateq. Ambele vaccinuri se administrează oral sub formă de picaturi lichide și protejează împotriva celor mai frecvente tulpini de rotavirus. Vaccinarea se face dupa urmatorul program:

Infecția cu rotavirus la copii - simptome si cauze. Tot ce trebuie sa stii!
Infecția cu rotavirus la copii – Simptome si cauze. Tot ce trebuie sa stii! Sursa: shutterstock.com
 • Rotarix: doua doze la varstele de 2 si 4 luni
 • Rotateq: trei doze la varstele de 2 ,4 si 6 luni

Vaccinarea este recomandată tuturor copiilor sănatoși și nu are contraindicații majore. Efectele adverse sunt rare și ușoare și pot include diaree ușoară sau febriculã în primele zile dupã vaccinare. Vaccinarea nu protejează complet împotriva infecției cu rotavirus , dar reduce semnificativ riscul de diaree severã , deshidratare si spitalizare.

Pe lângã vaccinare , alte mãsuri de prevenire a infecţiei cu rotavirus la copii sunt:

 • Spãlarea frecventã şi corectã a mâinilor cu apã şi sãpun , mai ales dupã schimbarea scutecelor , folosirea toaletei , înainte şi dupã mese etc.
 • Curãţarea şi dezinfecţia suprafeţelor şi obiectelor contaminate cu materii fecale , folosind soluţii pe bazã de clor sau alcool
 • Evitarea contactului direct sau indirect cu persoanele infectate , pânã când simptomele dispar complet
 • Consumarea doar a apei potabile şi a alimentelor sigure , evitând cele crude , nepasteurizate sau expirate
 • Alãptarea exclusivã pânã la vârsta de 6 luni , dacã este posibil , pentru a oferi anticorpi şi nutrienţi esenţiali copilului

Ce trebuie să faceți înainte de sosirea ambulanței?

Dar ce se întâmplă dacă apare o infecție, copilul a contractat rotavirusul și boala este severă? Ați chemat o ambulanță și aceasta este în drum spre dumneavoastră. Ce ar trebui să faceți înainte de sosirea ambulanței?

1. Ajutați o persoană care suferă de vărsături și diaree

2. Luați întotdeauna apă caldă, ușor sărată, fiartă sau un medicament special (de exemplu, o poțiune de rehidratare) după orice vărsătură sau diaree pentru a preveni deshidratarea (cel puțin 200-300 ml de fiecare dată)

3. Luați enterosorbante (de exemplu, cărbune activat sau alte sorbente).

Cum se tratează infecţia cu rotavirus la copii?

Tratamentul infecţiei cu rotavirus la copii depinde de severitatea simptomelor şi a gradului de deshidratare. În majoritatea cazurilor , infecţia se vindecã de la sine în câteva zile , fãrã a necesita tratament specific. Însã , este esenţial sã se asigure hidratarea adecvatã a copilului , pentru a preveni complicaţiile.

Hidratarea se face prin administrarea oralã sau intravenoasã (în cazurile severe) a unor soluţii speciale care conţin apã , sare şi zaharuri (de exemplu , SRO – soluţie oralã de rehidratare). Aceste soluţii restabilesc echilibrul hidro-electrolitic al organismului şi previn deshidratarea. Se recomandã administrarea frecventã şi progresivã a soluţiilor , în funcţie de greutatea şi vârsta copilului.

Alimentaţia copilului nu trebuie întreruptã , ci adaptatã stadiului infecţiei. Dacã copilul este alãptat , alãptarea trebuie continuatã cât mai mult posibil. Dacã copilul este hrãnit cu lapte praf , acesta trebuie diluat conform indicaţiilor medicului.

Dacă copilul are peste 6 luni şi consumă alimente solide , acestea trebuie sã fie ușoare și ușor digerabile , cum ar fi supa de pui , orez fiert , banane , mere rase etc. Se vor evita alimentele grase , picante , prăjite , lactatele , sucurile sau băuturile carbogazoase.

În plus față de hidratare și alimentație , se pot administra și alte medicamente pentru a ameliora simptomele infecției cu rotavirus la copii , dar numai la recomandarea medicului. Acestea pot include:

 • Antidiareice , care reduc numărul și consistența scaunelor (de exemplu , loperamidă , racecadotrill etc.)
 • Antiemetice , care previn sau opresc vărsăturile (de exemplu , metoclopramidă , ondansetron etc.)
 • Antipiretice , care scad febra (de exemplu , paracetamol , ibuprofen etc.)
 • Probiotice , care refac flora intestinală și stimulează imunitatea (de exemplu , Lactobacillus , Bifidobacterium etc.)

Tratamentul infecției cu rotavirus la copii trebuie urmat cu atenție și conform indicațiilor medicului. Nu se vor administra antibiotice sau alte medicamente fără prescripție medicală. De asemenea, se va monitoriza evoluția copilului și se va solicita asistență medicală dacă simptomele se agravează sau nu se ameliorează în 7-10 zile.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre infecția cu rotavirus la copii

Infecția cu rotavirus la copii - simptome si cauze. Tot ce trebuie sa stii!
Infecția cu rotavirus la copii – Simptome si cauze. Tot ce trebuie sa stii! Sursa: shutterstock.com

Ce este rotavirusul?

Rotavirusul este un virus care provoacă gastroenterită, o inflamație a stomacului și intestinelor. Gastroenterita poate duce la diaree severă, vărsături, febră și deshidratare. Rotavirusul este cea mai frecventă cauză de diaree severă la copiii sub 5 ani.

Cum pot să știu dacă copilul meu are infecție cu rotavirus?

Pentru a confirma diagnosticul de infecție cu rotavirus la copii, este necesar să se facă un test de laborator pe o probă de scaun. Testul poate detecta prezența antigenului viral în materiile fecale. Testul se poate face la cererea medicului sau la solicitarea părinților.

Cât timp este contagios un copil cu infecție cu rotavirus?

Un copil cu infecție cu rotavirus este contagios de la debutul simptomelor până la 10 zile după încetarea acestora. Perioada de incubație a virusului este de 1-3 zile, adică timpul dintre expunerea la virus și apariția simptomelor.

Ce trebuie să fac dacă copilul meu are infecție cu rotavirus?

Dacă copilul tău are infecție cu rotavirus, trebuie sa îi asiguri hidratarea adecvată prin administrarea orală a unor soluții speciale care conțin apă , sare și zaharuri.

De asemenea, trebuie sa îi adaptezi alimentația stadiului infecției, oferindu-i alimente ușoare și ușor digerabile. În plus, poți să îi administrezi medicamente pentru a ameliora simptomele, dar numai la recomandarea medicului. Nu uita să monitorizezi evoluția copilului și să ceri ajutor medical dacă simptomele se agravează sau nu se ameliorează.

Concluzie

Infecția cu rotavirus la copii este o afecțiune frecventă și potențial gravă, care se manifestă prin diaree severă, vărsaturi, febră și deshidratare. Pentru a preveni complicațiile și a reduce morbiditatea și mortalitatea asociate acestei infecții, este esențial să se vaccineze toți copiii sănatoși împotriva rotavirusului și să se respecte regulile de igienă personală și colectivă.

Dacă infecția apare, tratamentul constă în principal în hidratarea adecvată a copilului şi în administrarea de medicamente simptomatice. În caz de semne de alarmă sau complicații, se impune consultul medical urgent.

👇Citește și aceste articole:

 • Alergia la polen: cauze, simptome, tratament 🌼
  Vrei să afli mai multe despre alergia la polen și cum să o gestionezi? În acest articol vei afla tot ce trebuie să știi despre alergia la polen, de la cauze și simptome până la tratamente și prevenție. Vei descoperi, de asemenea, câteva remedii naturale și resurse utile pentru a face față alergiei la polen. Nu lăsa polenul să-ți strice primăvara și vara. Citește acest articol și află cum să te bucuri de aer liber fără strănut și mâncărimi.
 • Albinismul: cauze, simptome și diagnostic 🌟
  Albinismul este o afecțiune rară și incurabilă care afectează culoarea pielii, părului și ochilor și determină probleme vizuale diverse. În acest articol vei afla ce este albinismul, care sunt cauzele, simptomele și diagnosticul acestei afecțiuni și cum se poate îmbunătăți calitatea vieții persoanelor cu albinism. Vei afla și despre tratamentele existente și cele experimentale pentru albinism
 • ADHD: Ce este, cum se manifestă și cum se tratează
  ADHD este o tulburare neurodezvoltativă frecventă, care afectează capacitatea de a se concentra, de a se controla impulsurile și de a fi activ la nivel […]
 • Infecția cu rotavirus la copii – Simptome si cauze. Tot ce trebuie sa stii!
  Infecția cu rotavirus la copii este cea mai frecventă cauză de diaree severă la copiii sub 5 ani. Aflați cum vă puteți proteja copilul de acest virus periculos.
 • Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire
  Aflați de ce apare pierderea masei musculare și cum să o preveniți. Descoperiți metode eficiente pentru a vă menține puterea și tonusul muscular. Investiți în sănătatea dumneavoastră!
Infecția cu rotavirus la copii - simptome si cauze. Tot ce trebuie sa stii!

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
Remedii naturale pentru diaree de făcut acasă
Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire
ADHD: Ce este, cum se manifestă și cum se tratează
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii