12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Infecția urechii la bebeluși: simptome, diagnostic și tratament

Trebuie să citești asta...

Semne că bebelușul tău are o infecție a urechii

Infecția urechii la bebeluși poate fi frecventă și poate fi tratată. În cele mai multe cazuri, provoacă dureri de urechi, febră și probleme cu somnul copilului. Aflați mai multe despre simptomele comune, diagnosticul și tratamentul acestor infecții.

Ce este infecția urechii la bebeluși?

Infecția urechii la bebeluși (otita medie) apare atunci când lichidul și puroiul se adună în urechea medie, în spatele membranei timpanice (timpanul), provocând durere în ureche. Acest lucru se datorează adesea unei răceli sau alergiilor care pot bloca scurgerea, pot introduce bacterii sau viruși și pot provoca inflamații.

Infecția urechii la bebeluși: simptome, diagnostic și tratament
Infecția urechii la bebeluși: simptome, diagnostic și tratament

Infecțiile urechii sunt mai frecvente la copii decât la adulți și pot fi sau nu însoțite de febră la copii. La sugari și copii mici, semnalele non-verbale care sugerează o infecție a urechii includ tinitus, plâns mai frecvent decât de obicei, probleme de echilibru sau de auz și drenaj al urechii.

Cele mai multe infecții ale urechii se vindecă fără antibiotice și se tratează cu analgezice și decongestionante. Infecția persistentă a urechii poate necesita antibiotice, iar în cazul otitei medii cronice se poate recomanda plasarea canalului auditiv.

O infecție a urechii la bebeluși, cunoscută și sub numele de otită medie acută, este o infecție care apare în spațiul din spatele timpanului. Infecțiile urechii sunt frecvente la bebeluși și la copiii mici. Institutul Național de Sănătate estimează că cinci din șase copii vor avea cel puțin o infecție a urechii până la vârsta de trei ani.

Bebelușul dumneavoastră poate dezvolta o infecție a urechii atunci când un virus sau o bacterie infectează și reține lichidul din spatele timpanului. Acest lichid suplimentar provoacă durere și umflarea timpanului.

Semnele comune ale infecției de ureche a bebelușului dvs. includ plânsul, iritabilitatea, tinitus, dificultăți de hrănire, secreții ale urechii și febră. Medicul pediatru va putea diagnostica otita prin examinarea urechii copilului dumneavoastră.

Multe infecții ale urechii dispar de la sine. Atunci când acest lucru nu se întâmplă, tratamentul include de obicei antibiotice și analgezice fără prescripție medicală. Infecțiile frecvente ale urechii pot necesita dopuri pentru urechi.

CITEȘTE ȘI:
7 rețete de milkshake cu banane absolut delicioase
Infecția urechii la bebeluși: simptome, diagnostic și tratament
Infecția urechii la bebeluși: simptome, diagnostic și tratament

Semne de infecție a urechii

Infecția urechii la bebeluși este frecventa și este util să cunoaștem semnele clasice la care trebuie să fim atenți:

 • Plâns și agitație: cel mai probabil, urechea bebelușului este dureroasă, așa că așteptați-vă la niște plâns și agitație. Este posibil să observați mai mult plâns atunci când copilul se duce la culcare. Acest lucru se datorează faptului că presiunea din ureche crește atunci când vă culcați, ceea ce duce la creșterea durerii și a disconfortului în timpul unei infecții a urechii.
 • Tragerea urechii: Deoarece bebelușul este prea mic pentru a vă spune că are o durere de ureche, căutați semne precum tragerea urechii afectate.
 • Dificultăți de hrănire: Suptul și înghițirea provoacă modificări ale presiunii în ureche și sunt de obicei inconfortabile în timpul unei infecții a urechii. S-ar putea să observi că bebelușului tău îi este foame și pare dornic să mănânce, dar se oprește imediat.
 • Dificultăți de somn: așteptați-vă la o noapte agitată sau două când copilul dumneavoastră are o infecție a urechii. Deoarece culcarea este dureroasă, copilul tău se va trezi probabil în timpul nopții.
 • Scurgerea urechii: copilul poate dezvolta drenaj la ureche împreună cu o infecție a urechii. Scurgerea va fi diferită de ceara normală de urechi, care este galben-portocaliu sau maro-roșcat. Drenajul infectat poate apărea alb, verde, galben sau sângeros și poate avea un miros urât.
 • Febră: Se estimează că aproximativ 50% dintre bebeluși și copii vor avea febră din cauza unei infecții a urechii.

Cauze

Infecția urechii la bebeluși este cauzată de o bacterie sau de un virus care infectează și reține lichid în urechea medie. Infecția debutează, de obicei, cu o răceală sau o infecție a căilor respiratorii superioare.

Aceasta se poate răspândi apoi în urechea medie prin trompa lui Eustachio. Acest tub leagă urechea medie de partea din spate a gâtului; există unul în fiecare ureche.

CITEȘTE ȘI:
13 Alimente pe care le poți mânca în timp ce ești însărcinată

Atunci când un virus sau un tip de bacterie trece prin trompa lui Eustachio, acesta poate bloca trompa, provocând acumularea de lichid în urechea medie.

Bebelușii și copiii mici sunt mai predispuși la infecții ale urechii, deoarece trompele lor Eustachio sunt mai scurte și mai orizontale decât cele ale adulților. Astfel, este mai probabil ca tuburile să se blocheze și să nu se golească în mod corespunzător.

Sistemul imunitar al sugarilor și al copiilor mici este încă în curs de dezvoltare și, prin urmare, nu este de obicei la fel de eficient ca cel al adulților.

Factori de risc

În afară de răceala obișnuită, infecțiile urechii sunt cele mai frecvente boli ale copilăriei.

Pentru infecția urechii la bebeluși, factorii de risc includ:

 • Vârsta: Bebelușii și copiii mici sunt cei mai expuși riscului de infecții ale urechii. Infecțiile urechii apar cel mai adesea la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani și sunt frecvente la copiii cu vârsta de până la 8 ani.
 • Boală: a fi răcit sau a avea un virus respirator superior vă expune un risc mai mare de a dezvolta o infecție a urechii.
 • Alergii: Când copilul dumneavoastră are alergii sezoniere, căile nazale se pot umfla. Acest lucru poate determina umflarea adenoidelor, ceea ce poate bloca trompa lui Eustachio din ureche. Deoarece acest tub drenează de obicei lichidul din urechea internă, un blocaj poate provoca acumularea de lichid și infecție.
 • Fumatul pasiv: fumatul pasiv în gospodărie poate crește probabilitatea unei infecții a urechii medii.
 • Etnie: Persoanele de origine hispanica sau nativa americană au mai multe șanse de a avea infecții ale urechii.
 • Istoric familial: Riscul dumneavoastră de a obține o infecție a urechii crește dacă alți membri ai familiei dumneavoastră au infecții frecvente ale urechii.

Complicații

Timpanul se poate rupe din cauza presiunii lichidului acumulat și a puroiului din ureche. În timpan (membrana timpanică) se dezvoltă o gaură sau o mică ruptură. Aceasta se va vindeca aproape întotdeauna de la sine în câteva săptămâni, fără a fi nevoie de tratament medical.

CITEȘTE ȘI:
Refluxul la bebeluși – Simptome cauze și tratament

Infecțiile urechii medii pot provoca pierderea auzului prin conducție, împiedicând transmiterea sunetului de la urechea externă la urechea internă.

La copii, infecțiile repetate ale urechii cu pierderea auzului de transmisie pot afecta dezvoltarea vorbirii și a limbajului și îi pot face pe copii să nu poată localiza de unde vin sunetele.

Copiii pot avea mai multe dificultăți în a distinge și a înțelege cuvintele atunci când se află în locuri zgomotoase, cum ar fi sala de clasă.

Astfel de infecții pot contribui la tulburări de procesare auditivă. Pierderea permanentă a auzului este rară, dar se poate dezvolta în cazul unor infecții prelungite și repetate.

Otita medie cronică poate duce la labirintită și la deteriorarea structurilor delicate din ureche care ajută la auz și la menținerea echilibrului. În urechea medie se pot dezvolta, de asemenea, chisturi sau creșteri benigne ale țesutului cutanat (colesteatom).

Deși rară, otita medie bacteriană se răspândește uneori la osul mastoid (mastoidită) sau la urechea internă. În cazuri extrem de rare, infecția se poate răspândi la creier și poate provoca meningită sau un abces.

Când ar trebui să contactați un medic?

Dacă copilul dumneavoastră prezintă semne de infecție a urechii, cum ar fi tinitus și plânsul când stă întins, adresați-vă medicului dumneavoastră. Cel mai probabil, medicul pediatru va dori să examineze urechile copilului dumneavoastră și poate prescrie imediat un antibiotic.

Solicitați tratament de urgență dacă temperatura copilului dumneavoastră depășește 40 de grade Celsius sau dacă are gâtul înțepenit, slăbiciune musculară sau sângerare.

Infecția urechii la bebeluși: simptome, diagnostic și tratament
Infecția urechii la bebeluși: simptome, diagnostic și tratament

Diagnosticare

Medicul pediatru va putea diagnostica infecția urechii bebelușului prin intermediul unui examen fizic. Acesta va examina urechile bebelușului dumneavoastră pentru a vedea dacă are timpanul roșu și inflamat.

Lichidul care s-a adunat în spatele timpanului îl face să pară umflat. Medicul pediatru nu poate diagnostica o infecție a urechii prin telefon sau în timpul unei vizite de telesănătate.

CITEȘTE ȘI:
Piure de mere fără zahăr pentru iarnă

Copilul dumneavoastră poate avea o pierdere temporară a auzului în cazul unei infecții ale urechii. Acest lucru se întâmplă atunci când lichidul din spatele timpanului blochează transmiterea sunetului.

Infecția urechii la bebeluși poate cauza afectarea auzului. Atunci când auzul este afectat, puteți observa și o schimbare în vorbirea copilului dumneavoastră. Din fericire, aceste modificări sunt temporare și ar trebui să dispară pe măsură ce infecția se vindecă.

Tratament

Tratamentul infecției urechii copilului dumneavoastră va depinde de vârsta, mărimea și simptomele acestuia. Nu este neobișnuit ca medicii pediatri să adopte o abordare de tip “așteaptă și vezi” în cazul infecțiilor ușoare ale urechii, în loc să prescrie imediat antibiotice.

Antibiotice pentru infecția urechii la bebeluși

Academia Americană de Pediatrie recomandă ca toți copiii cu simptome severe sau cu febră de 102,2 sau mai mare să primească imediat antibiotice.

Dacă simptomele copilului dumneavoastră sunt ușoare sau dacă nu are febră, medicul pediatru vă poate recomanda să așteptați câteva zile înainte de a începe tratamentul cu antibiotice.

Dacă medicul pediatru vă recomandă antibiotice, administrați-le copilului dumneavoastră exact așa cum v-a fost prescris.

Cursul obișnuit de antibiotice este de 10 zile și este important să se completeze rețeta. Cel mai probabil, bebelușul dumneavoastră va începe să se simtă mai bine în câteva zile.

Poate fi tentant să întrerupeți antibioticul odată ce infecția urechii la bebeluși a regresat, dar oprirea prematură poate duce la o infecție mai gravă și la rezistență la antibiotice.

Dacă copilul dumneavoastră are probleme în a tolera antibioticul, sunați medicul pediatru. Dacă infecția urechii copilului dumneavoastră este suficient de severă pentru a rupe timpanul, acesta va avea nevoie și de picături antibiotice pentru ureche.

Alte medicamente

Pentru Infecția urechii la bebeluși, cel mai probabil, medicul pediatru vă va recomanda un analgezic fără prescripție medicală, cum ar fi Tylenol (paracetamol) sau Motrin (ibuprofen), pentru ca bebelușul dumneavoastră să se simtă mai confortabil.

CITEȘTE ȘI:
Alăptarea: De ce să alăptezi la sân, beneficii si mituri

Administrați aceste medicamente în conformitate cu instrucțiunile de pe ambalaj și nu-i dați niciodată copilului aspirină.

Dacă analgezicele vă ajută, asigurați-vă că programați o doză la culcare, deoarece acesta este de obicei momentul din zi în care bebelușul dvs. va avea mai multă durere atunci când stă întins.

Infecția urechii la bebeluși poate fi vindecată pe cont propriu sau cu antibiotice. Infecțiile urechii sunt frecvente la copii. Majoritatea copiilor care primesc un antibiotic vor începe să se simtă mai bine în două sau trei zile.

Rareori, o infecție a urechii netratată poate duce la complicații grave. Atunci când o infecție a urechii se agravează și nu este tratată, copilul dumneavoastră poate suferi o pierdere temporară a auzului, întârzieri în vorbire, ruptura timpanului și răspândirea infecției.

Poate ajuta tubul auricular pentru infecția urechii la bebeluși?

În cazul în care copilul are infecții frecvente sau cronice ale urechii, medicul pediatru poate discuta cu dumneavoastră despre tuburile auriculare. Tuburile auriculare sunt mici tuburi plasate chirurgical în timpanul copilului pentru a evacua lichidul și a preveni blocajele.

Tuburile auriculare pot oferi o ușurare imediată pentru copiii mici care suferă în mod regulat de infecții dureroase ale urechii.

Discutați cu medicul pediatru și cu un specialist ORL pediatric pentru a vedea dacă tuburile auriculare sunt potrivite pentru copilul dumneavoastră.

Prevenire

Infecția urechii la bebeluși nu poate fi întotdeauna prevenită, dar se poate reduce riscul pentru copilul dumneavoastră.

Începeți prin a vă asigura că bebelușul dumneavoastră locuiește într-o casă fără fum. Expunerea la fumul de țigară îi expune pe bebeluși la un risc mai mare de infecții ale urechii.

Asigurați-vă că știți programul de imunizare al copilului dumneavoastră. Dacă copilul dumneavoastră este suficient de mare pentru a face vaccinul antigripal, acesta poate ajuta la prevenirea infecțiilor tractului respirator superior care pot duce la infecții ale urechii.

Preveniți pe cât posibil alergiile și simptomele de răceală, deoarece ambele pot duce la umflarea și refluxul de lichid în urechi. Întrebați medicul pediatru despre opțiunile de tratare a alergiilor copilului dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI:
Insuficiența renală acută – Simptome, cauze, tratament, dietă

Pentru a preveni răcelile și virușii respiratori superiori, spălați-vă frecvent pe mâini și evitați să lăsați copilul să împartă pahare sau ustensile cu oricine altcineva.

Tehnicile de hrănire pot ajuta, de asemenea, la prevenirea infecțiilor urechii bebelușului dumneavoastră. Dacă îl hrăniți cu biberonul, țineți întotdeauna copilul în poziție verticală în timp ce îl hrăniți cu biberonul.

Acest lucru înseamnă că capul bebelușului trebuie să fie întotdeauna deasupra stomacului. Acest lucru ajută la prevenirea scurgerii lichidului în urechi.

Alăptarea este o modalitate excelentă de a preveni Infecția urechii la bebeluși, deoarece anticorpii pe care îi primește bebelușul dumneavoastră vor ajuta la prevenirea infecțiilor.

Întrebări frecvente

Cum știi dacă bebelușul tău are o infecție a urechii?

Dacă bebelușul dvs. are o durere de ureche și este în general agitat, este posibil să aibă o infecție a urechii. Alte semne comune care trebuie urmărite sunt febra, dificultățile de hrănire, tulburările de somn și secrețiile din ureche.

Cum se tratează infecția urechii la bebeluși?

Tratamentul infecției urechii copilului dumneavoastră va depinde de vârsta acestuia și de gravitatea infecției. Pediatrul vă poate sfătui să îi dați bebelușului analgezice fără prescripție medicală, dacă este necesar, și să îl monitorizați.

Dacă copilul are febră sau dacă infecția urechii nu se ameliorează, medicul pediatru vă poate prescrie un lichid antibiotic oral pentru a exclude infecția.

Cum poți face diferența între o infecție a urechii și dentiție?

Este dificil pentru un părinte să facă diferența între dentiție și o infecție a urechii.

Ambele afecțiuni fac ca bebelușul tău să fie supărat, să aibă dificultăți în a mânca și să tragă de urechi. Este util să ne amintim că majoritatea bebelușilor dezvoltă o infecție a urechii după o răceală sau o altă infecție a căilor respiratorii superioare.

Infecțiile urechii provoacă de obicei mai multă durere atunci când bebelușul este întins. Dentiția poate apărea în orice moment și este adesea însoțită de salivație. Adresați-vă medicului pediatru dacă nu sunteți sigur de cauza disconfortului copilului dumneavoastră.

Cum să liniștiți un copil cu o infecție a urechii?

Pentru a calma infecția de ureche a bebelușului dumneavoastră, discutați cu pediatrul dumneavoastră despre analgezicele fără prescripție medicală.

Dozajul copilului dumneavoastră va depinde de vârsta și greutatea acestuia, așa că nu ezitați să întrebați medicul pediatru cum să procedați.

Evitați să îi dați copilului dumneavoastră aspirină, deoarece aceasta poate provoca sindromul Reye.

Concluzie

Să-ți vezi copilul suferind este dificil pentru toți părinții și poate fi greu să știi ce să faci. Dacă bebelușul dumneavoastră prezintă semne de infecție a urechii, consultați medicul pediatru pentru un diagnostic.

CITEȘTE ȘI:
Acizii grași Omega-6: Ce sunt și cum acționează + cele mai bune surse din alimente

Medicul dumneavoastră poate examina urechile copilului dumneavoastră și îi poate prescrie un antibiotic, dacă este necesar.

Este util să ne amintim că infecțiile urechii sunt extrem de frecvente la bebeluși și copii mici și că multe dintre ele se rezolvă de la sine.

Asigurați-i copilului dvs. confortul la domiciliu cu analgezice fără prescripție medicală, la nevoie, și consultați întotdeauna furnizorul de servicii medicale dacă aveți întrebări.

Surse:

 1. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. Ear infections in children, babies & toddlers.
 2. Cleveland Clinic. Ear infection (otitis media): symptoms, causes, prevention & treatment.
 3. American Academy of Pediatrics. Ear infection symptoms.
 4. Gaddey HL, Wright MT, Nelson TN. Otitis media: rapid evidence reviewAm Fam Physician. 2019;100(6):350-356.
 5. Siddiq S, Grainger J. The diagnosis and management of acute otitis media: American Academy of Pediatrics Guidelines 2013Arch Dis Child Educ Pract Ed. 2015;100(4):193-197. doi:10.1136/archdischild-2013-305550
Arată mai multe +

A fost util articolul Infecția urechii la bebeluși: simptome, diagnostic și tratament? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete