8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Înlocuitori de zahăr pe bază de alcooli poliatomici – argumente pro și contra pentru diabet

Trebuie să citești asta...

Înlocuitorii de zahăr pe bază de alcooli poliatomici sunt adesea etichetați ca fiind “cei mai buni” pentru diabet – dar pot provoca tulburări de stomac. În ciuda acestui fapt, consumul de astfel de îndulcitori în doze aprobate ar trebui să fie complet sigur pentru sănătatea umană.

Ultima generație de îndulcitori pe bază de alcool multiatomic (xilitol, sorbitol, eritritol etc.) sunt ingrediente frecvente în produsele etichetate ca fiind acceptabile pentru diabet. Cu toate acestea, autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană au o viziune foarte negativă¹ asupra unei astfel de etichetări.

Utilizarea unor astfel de îndulcitori poate avea un efect negativ asupra metabolismului persoanelor cu diabet zaharat – în special atunci când sunt administrați în același timp cu medicamente pentru scăderea zahărului. Următorul articol discută de ce ar trebui să ne ferim de astfel de alcooli multiatomici.

Alcooli multiatomici (polioli) – Ce sunt aceștia?

Alcooli multiatomici - ce sunt?

Polialcoolii (polioli) sunt o clasă de compuși organici utilizați pe scară largă în industria alimentară. În special, polialcoolii sunt poziționați ca “îndulcitori de ultimă generație” – deoarece au un gust dulce și conțin mai puține calorii.

Din punct de vedere fizic, poliolii sunt carbohidrați cu o structură moleculară extrem de complexă – ca și fibrele, nu pot fi complet digerate și absorbite de organismul uman. În plus, spre deosebire de zahăr, alcoolii poliatomici nu afectează, de obicei, enzimele gastrice.

CITEȘTE ȘI:
Top 11 moduri să vă imbunatați digestia în mod natural

Rețineți că, în ciuda denumirii, nu conțin alcool sub formă de etanol – adică nu pot provoca intoxicație cu alcool. Strict vorbind, alcoolii poliatomici sunt mai bine comparați cu glicerolul (un reprezentant tipic al categoriei) – nu cu alcoolul etilic.

Ce îndulcitori conțin?

Alcoolii multiatomici includ mai mult de o duzină de îndulcitori disponibili sub diferite denumiri comerciale. Mai jos sunt prezentate exemple tipice – și pentru ușurința de referință, codificate prin număr (înlocuitorii de zahăr sunt adesea “ascunși” în acest mod):

  • sorbitol (E420)
  • manitol (E421)
  • Isomalt (E953)
  • maltitol (E965)
  • lactită (E966)
  • xilită (E967)
  • eritritol (E968)

Sunt acceptabili în diabet?

Alcooli multiatomici în diabet

Principala problemă legată de utilizarea polialcoolilor ca îndulcitori este reprezentată de reacțiile gastrointestinale. Se poate observa un efect laxativ pronunțat, diverse balonări abdominale, flatulență – precum și diaree.

Având în vedere că administrarea de medicamente pentru scăderea zahărului prescrise de medic este destul de des asociată cu efecte secundare similare – consumul chiar și a unor cantități mici de alcooli de zahăr poate duce la tulburări gastrice la unele persoane.

Dificultăți la numărarea carbohidraților

O altă dificultate practică în utilizarea îndulcitorilor pe bază de alcool multiatomic este imposibilitatea de a număra cu precizie numărul de carbohidrați din compoziție.

De cele mai multe ori, acești îndulcitori conțin cu 40-50% mai puțini carbohidrați și calorii decât zahărul obișnuit – dar cifra variază în funcție de tipul de supliment.

CITEȘTE ȘI:
Afinele: Beneficii sănătate, nutritie & calorii

În plus, este imposibil de prezis cu certitudine procentul de absorbție a unor astfel de carbohidrați de către organismul unei anumite persoane cu diabet.

Ce îndulcitor este cel mai bun?

Ce îndulcitor este cel mai bun?

Este important de precizat că consumul de îndulcitori aprobați de alimente nu ar trebui să fie asociat cu niciun risc pentru sănătate (cel puțin în doza recomandată) – deoarece aceștia sunt supuși unor teste în mai multe etape.

Niciunul dintre îndulcitorii de pe piață nu poate fi considerat “mai sănătos” sau “mai bun” – în cele din urmă, alegerea trebuie să se bazeze pe preferințele de gust individuale, precum și pe specificul aplicației.

De exemplu, stevia “naturală” trece adesea prin mai multe etape de transformare chimică decât sucraloza “sintetică” (care este derivată din zahărul obișnuit și diferă de acesta prin câteva molecule). În același timp, stevia este ușor amară – și mulți oameni o evită doar din acest motiv.

Sunt alcoolii de zahăr dăunători?

În ciuda faptului că alcoolii de zahăr pe bază de alcooli poliatomici pot perturba tractul gastro-intestinal al unor persoane – nu vorbim despre nocivitatea lor pentru sănătate.

Xilitolul, utilizat omniprezent în guma de mestecat, nu poate fi fermentat de bacteriile din gura umană – și, spre deosebire de zahăr, nu este dăunător pentru sănătatea dentară.

CITEȘTE ȘI:
Antibioticele sunt sigure pentru bebeluși și copii mici?

În plus, poliolii rezistă, în general, la temperaturi ridicate și nu se caramelizează atunci când sunt încălziți – ceea ce le permite să fie folosiți la coacere.

Înlocuitorii de zahăr pe bază de alcooli poliatomici sunt adesea etichetați ca fiind “cei mai buni” pentru diabet – dar pot provoca tulburări de stomac. Cu toate acestea, consumul de astfel de îndulcitori în doze aprobate ar trebui să fie complet sigur pentru sănătatea umană.

Citește și aceste articole:

Articolele de pe acest site au un scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica vreo rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

Ultimele rețete