Inozitolul beneficii pentru sănătate

Inozitolul: Top 5 beneficii pentru sănătate

Inozitolul (vitamina B8), îmbunătățeste starea de spirit, stimulează slăbitul și combate depresia

Inozitol este o vitamină solubilă în apă care aparține grupului de vitamine B. Vitaminele B sunt cunoscute în mod tradițional pentru rolul lor în transformarea alimentelor în energie și construirea ADN-ului. Inozitolul este strâns legat de colină, o altă vitamina solubilă care este esențială pentru funcționarea nervilor. Acest articol explorează primele 5 beneficii pentru sănătate ale inozitolului și cum ar putea fi potrivit pentru tine.

Inozitolul, numit și vitamina B8, este prezent în diverse alimente, inclusiv în fructe, leguminoase, cereale și nuci. Organismul poate produce inozitol chiar și prin intermediul carbohidraților din alimentație. Inozitolul este o formă de zahăr care ajută la asigurarea structurii celulelor dumneavoastră.

De asemenea, inozitolul este un supliment de pe piață pentru tratarea unor afecțiuni medicale precum tulburările metabolice și mentale. Pe lângă asta, inozitolul este un remediu popular pentru anxietate, tensiune și oboseală.

Comunitatea de sănătate este din ce în ce mai curioasă cu privire la ce este inozitolul, cum funcționează și cum poate fi benefic pentru sănătatea dumneavoastră.

Inozitolul beneficii pentru sănătate
Inozitolul beneficii pentru sănătate

Ce este inozitolul

Inozitolul, cunoscut și sub numele de mio-inozitol, D-chiro-inozitol sau hexafosfat (IP6), este o componentă esențială pentru dezvoltarea celulară în organism. Acesta aparține unei categorii de pseudovitamine.

Epuizarea pseudovitaminelor precum inozitolul nu provoacă neapărat tulburări de sănătate. Prin urmare, majoritatea oamenilor nu îl apreciază, deoarece inozitolul nu este cu adevărat o vitamină.

Inozitolul este un zahăr care are mai multe funcții vitale. Este un element semnificativ al membranelor celulare și îndeplinește un rol structural în celula organismului. Pe lângă asta, inozitolul afectează activitatea insulinei, hormonul care reglează nivelul de zahăr din sânge.

De asemenea, are un impact asupra mesagerilor chimici ai creierului, cum ar fi serotonina și dopamina. Inozitolul posedă, de asemenea, calități antioxidante care protejează creierul, sistemul cardiovascular și alte țesuturi ale corpului de deteriorarea radicalilor liberi.

Alimente bogate în inozitol

În timp ce organismul sintetizează inozitol, aveți nevoie și de surse alimentare de inozitol. Cele mai comune forme de inozitol sunt d-chiro-inozitol și mio-inozitol. Studiile arată că o cantitate mare de mio-inozitol este prezentă în fructe, fasole, cereale și nuci.

Fructele și legumele proaspete oferă mai mult mioinozitol decât produsele congelate, conservate sau fără sare.

Inozitolul este prezent, de asemenea, în sursele de carne și în ouă. Cu toate acestea, asigurați-vă că alegeți surse de carne hrănite cu iarbă și fără chimicale.

În cazul în care sursele de carne conțin steroizi și antibiotice, acestea pot face mai mult rău decât bine. Inozitolii sunt, de asemenea, prezenți în pereții tuturor celulelor vii (animale, plante, bacterii și ciuperci).

Iată câteva surse alimentare ce conțin inozitol.

Fasole și mazăre

Fasolea la conservă, în special fasolea mare de nord, are cea mai mare concentrație de mio-inozitol dintre legume, cu o concentrație de 4,4 mg/g. Fasolea mare nordică este o fasole albă cu aromă ușoară, ceva mai mare decât fasolea navy, dar mai mică decât fasolea cannellini. 2,49 mg/g de mio-inozitol este prezent în fasolea roșie închisă la conservă.

Pe lângă asta, mazărea mare englezească la conservă conține, de asemenea, inozitol. Aceasta are în jur de 2,35 mg/g de inozitol. Pe de altă parte, fasolea verde proaspătă oferă 1,93 mg/g de mio-inozitol, ceea ce o face o alegere excelentă de legume.

Migdale sau unt de arahide

Migdalele au o concentrație semnificativă de mio-inozitol, cu 2,78 mg pe gram. Nucile conțin 1,98 mg/g. Caju, nuca de cocos mărunțită și semințele de floarea-soarelui conțin mai puțin de 1 mg pe gram.

Există o diferență minimă între alunele crude(1,33 mg/g) și cele gătite (1,34 mg/g). Cu toate acestea, untul de arahide cremos are o concentrație substanțial mai mare de mio-inozitol decât untul de arahide cu bucăți (3,04 mg/g față de 1,28 mg/g). Cu toate acestea, alimentele cumpărate din magazin nu sunt alimente sănătoase. Este plină de zahăr procesat.

Prune uscate

Prunele uscate sunt bogate în inozitol, cu 4,7 miligrame pe gram. Prunele uscate sunt bogate în fibre și funcționează ca un laxativ. Creșterea consumului de prune uscate vă poate îmbunătăți mișcarea intestinală dacă aveți probleme de constipație. Cu toate acestea, cel mai bine ar fi să beți suc de prune uscate cu moderație.

Cantalup sau citrice

Conținutul de mio-inozitol al pepenelui proaspăt este de 3,55 mg/g. Prin urmare, perioada ideală pentru a consuma pepene galben este în iulie și august, când este cel mai copt.

Portocalele proaspete au 3,07 mg/g de mio-inozitol (din noiembrie până în mai), iar grepfrutul proaspăt are 1,99 mg/g de mio-inozitol. Prin urmare, vă puteți bucura de grapefruit pe parcursul lunilor mai reci (din octombrie până în august) cu mai mult inozitol.

Deși fructele și legumele proaspete sunt mai bune decât alternativele congelate, conservate sau sub formă de suc, sucul concentrat de portocale congelat (2,04 mg/g) și sucul concentrat de grapefruit congelat (3,8 mg/g) sunt, de asemenea, surse alimentare excelente de mio-inozitol.

Pâine și tărâțe din cereale integrale

Pâinea integrală din cereale măcinate cu piatră este unul dintre cele mai rafinate alimente pentru creșterea aportului de inozitol. Aceasta conține o cantitate impresionantă de 11,5 mg pe gram și 287,5 mg de mio-inozitol într-o singură felie de pâine.

Dacă preferați cerealele, luați în considerare înlocuirea fulgilor de tărâțe cu fulgi de porumb dulce. Conținutul de inozitol din 40% fulgi de tărâțe este de 2,74 mg/g.

Inozitolul beneficii pentru sănătate

Beneficiile de sănătate ale Inozitolului

Inversarea PCOS

Sindromul ovarelor polichistice este o tulburare endocrină care afectează femeile aflate la vârsta reproductivă și care provoacă nereguli menstruale și infertilitate, căderea părului, acnee etc.

De asemenea, SOPC poate cauza creșterea în greutate, un nivel excesiv de zahăr în sânge și niveluri nesănătoase de colesterol și trigliceride. Suplimentele de inozitol, mai ales atunci când sunt administrate împreună cu acid folic, ajută în cazul simptomelor de SOPC.

Conform studiilor, pentru femeile cu obezitate și sindromul ovarian polichistic, administrarea unui anumit tip de inozitol (izomer D-chiro-inozitol) va scădea nivelul trigliceridelor și al testosteronului, va scădea moderat tensiunea arterială și va crește ovulația.

Inozitolul funcționează ca un al doilea mesager pentru mai mulți hormoni la femeile cu SOPC. Acesta interacționează cu hormonul de stimulare a tiroidei, cu hormonul de stimulare a foliculilor și cu insulina pentru a îmbunătăți funcția ovulatorie.

Inozitolul îmbunătățește sănătatea mintală

Inozitolul ajută în cazul depresiei, anxietății și al altor boli psihice prin creșterea sintezei de serotonină și dopamină. Aceștia sunt hormonii “de bine” prezenți în corpul nostru.

Atacurile de panică, care implică emoții bruște de frică acută, sunt frecvente la persoanele cu tulburare de panică. Bătăile accelerate ale inimii, dispneea, amețelile, transpirația și o senzație de amorțeală în mâini sunt simptome.

Conform studiilor, administrarea de inozitol ajută la reducerea frecvenței atacurilor de panică.

Carbonatul de litiu este cel mai utilizat tratament pe termen lung pentru tulburările afective bipolare. Cu toate acestea, declanșează psoriazisul.

Potrivit cercetărilor, administrarea a 3-6 grame de suplimente de inozitol pe zi poate ajuta la atenuarea simptomelor psoriazisului induse de litiu.

De asemenea, depleția de inozitol este un rezultat comun al medicamentelor antibipolare disparate din punct de vedere structural. Așadar, trebuie să se reumple din nou în organism.

Prin urmare, administrarea de suplimente de inozitol este benefică pentru persoanele care urmează un tratament pentru o tulburare de dispoziție bipolară.

Îmbunătățește sindromul metabolic

Conform studiilor, inozitolul și derivații săi participă la mai multe procese fiziologice, inclusiv metabolism. Substanțele chimice de inozitol influențează acțiunile mai multor hormoni și căi metabolice pentru a preveni sindromul metabolic.

Pe de altă parte, deficitul de inozitol provoacă diverse tulburări, în primul rând la nivelul sistemelor metabolice și endocrine. Cele două izoforme semnificative ale sale (mio-inozitol-inozitol și D-chiro-inozitol) sunt implicate în metabolismul glicemic și lipidic.

De asemenea, ele contribuie la îmbunătățirea metabolismului, funcționând ca compuși sensibilizatori de insulină și ca agenți de eliminare a radicalilor liberi.

Diabetul este o afecțiune metabolică frecventă. Inozitolii acționează ca posibili mediatori ai acțiunii insulinei și mecanism de rezistență la insulină în diabetul de tip 2 și în diabetul zaharat gestațional.

D-chiro-inozitolul acționează prin intensificarea activității proteinelor implicate în metabolismul intracelular al glucozei, accelerând astfel acțiunea insulinei la persoanele diabetice.

Împiedică căderea părului

Inozitolul ajută la creșterea părului. Este o substanță chimică prezentă în organism care poate contribui la reducerea DHT (cauza căderii părului) și la promovarea foliculilor de păr sănătoși și a dezvoltării acestora.

Inozitolul, sub formă de supliment, ajută la prevenirea căderii și subțierea părului. Pe lângă asta, inozitolul poate diminua căderea părului prin scăderea testosteronului și stabilizarea hormonilor buni.

În combinație cu un supliment multivitaminic, inozitolul poate aduce mai multe beneficii decât alte substanțe pentru îngrijirea părului. Atunci când este combinat cu colina, inozitolul este foarte eficient în stoparea căderii părului. Inozitolul vine într-o varietate de forme; cu toate acestea, pentru căderea părului, cel mai bine este luat sub formă de supliment.

Previne acneea

Acneea este o inflamație severă datorată excesului de sebum care blochează foliculii de păr. Sebumul este un material uleios generat de glandele sebacee. Acest exces poate fi rezultatul unei stimulări hormonale crescute.

Mio-inozitolul, o substanță chimică prezentă în mod natural în corpul nostru, acționează ca un modulator al hormonilor esențiali, inclusiv al insulinei, FSH și chiar TSH. Acesta controlează producția de sebum și formarea acneei. Conform studiilor, inozitolul poate ajuta la prevenirea și vindecarea căilor fiziopatologice care cauzează acneea.

Inozitolul beneficii pentru sănătate

Cât de mult Inozitol am nevoie?

Nu există o doză zilnică recomandată și nici o doză standardizată pentru inozitol. Cantitatea de inozitol de care aveți nevoie depinde de motivul pentru care îl luați. De exemplu, cu cât afecțiunea este mai severă, cu atât mai mare este doza de inozitol recomandată.

Doza terapeutică de inozitol pentru SOPC este de 2-4 g. Majoritatea oamenilor iau în jur de 4g/zi, dar puteți începe și cu o cantitate mai mică și puteți crește încet doza. Pentru SOPC, puteți lua fie mio-inozitol singur, fie mio-inozitol combinat cu D-chiro-inozitol.

Myo-inozitolul singur este mai puțin costisitor decât myo și d-chiro combinate. Nu uitați să luați inozitolul combinat într-un raport de 40:1. De exemplu, Ovasitol este un supliment de inozitol 100% pur.

Fiecare doză de Ovasitol conține 2.000 mg de mio-inozitol și 50 mg de D-chiro-inozitol, formând un raport de 40 la 1. Cu toate acestea, verificați cu medicul dumneavoastră înainte de a lua oricare dintre aceste suplimente.

Dozele terapeutice variază de la 6-18 g pe zi pentru afecțiuni comportamentale și neurologice. Producătorii recomandă următoarele doze pentru susținerea anumitor afecțiuni:

  • Sindromul metabolic (SM): 2 grame de două ori pe zi
  • Psoriazisul cauzat de litiu: Luați până la 6 grame o dată pe zi.
  • Episoade de anxietate și panică: până la 12 grame pe zi

Interacțiuni cu medicamentele și efecte secundare ale Inozitolului

Majoritatea oamenilor tolerează bine pastilele de inozitol. Cu toate acestea, efecte secundare ușoare au loc cu doze de până la 12 grame pe zi. Greața, balonarea, oboseala, durerile de cap, amețelile și insomnia sunt câteva simptome. Femeile însărcinate iau până la 4 g de inozitol pe zi, fără efecte secundare.

Dozele mari de hexafosfat de inozitol reduc capacitatea organismului de a absorbi fierul, calciul, zincul și alte minerale vitale, ceea ce duce la deficite nutriționale chiar și atunci când se consumă o dietă echilibrată.

Persoanele expuse la doze neobișnuit de mari ar putea prezenta ușoare tulburări de stomac sau efecte secundare gastrointestinale. Înainte de a utiliza inozitol, consultați medicul dumneavoastră.

Nu există cazuri documentate de interacțiuni medicamentoase în urma administrării de inozitol cu alte medicamente aprobate de FDA. Prin urmare, suplimentele de inozitol nu provoacă interacțiuni negative cu alte medicamente și suplimente. Prin urmare, nu există o preocupare deosebită cu privire la utilizarea acestuia în timpul alăptării și al utilizării copiilor.

Concluzie

Inozitolul nu este în mod oficial o vitamină, ci mai degrabă un fel de alcool zaharat natural. Există nouă inozitoli diferiți, în care mio-inozitolul este cel mai răspândit tip.

Persoanele care suferă de atacuri de anxietate, depresie, tulburare bipolară, sindromul ovarelor polichistice, tulburări metabolice și diabet pot beneficia de inozitol.

O doză zilnică de până la 18 grame este sigură pentru majoritatea persoanelor și are doar câteva efecte adverse. Dar valoarea dozei variază în funcție de afecțiunea pentru care folosiți inozitolul.

Deși dieta dvs. include câteva niveluri de inozitol, datorită concentrației mai mari, suplimentele pot funcționa mai bine pentru unele persoane. Cu toate acestea, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza suplimente de inozitol.

Întrebări frecvente (FAQs)

Care sunt beneficiile inozitolului?

A.Suplimentarea cu inozitol ajută la bolile mintale, inclusiv tulburarea de panică, depresia și tulburarea obsesiv-compulsivă prin echilibrarea anumitor substanțe chimice ale creierului.

De asemenea, ajută la funcționarea insulinei, tratează sindromul metabolic și sindromul ovarian polichistic (PCOS) și previne nașterea prematură.

Când ar trebui să iau inozitol?

Suplimentele care conțin inozitol sunt disponibile sub formă de capsule sau pulbere. Le puteți lua în orice moment al zilei. Nu afectează somnul, astfel încât să-l puteți avea seara la convenție.

Pentru a îmbunătăți absorbția inozitolului în organism, luați-l pe stomacul gol dimineața.

Inozitolul îngrașă?

Nu, inozitol nu crește greutatea. În schimb, ajută într-o oarecare măsură la pierderea în greutate. Ajută la reglarea hormonului insulină din organism, care afectează direct și indirect greutatea.

Permite organismului să prevină rezistența la insulină și să absoarbă eficient glucoza din sânge. Abordarea rezistenței la insulină previne orice depozitare în exces de grăsime în organism.

Inozitolul îmbunătățește fertilitatea?

Inozitolul ajută la infertilitatea ovulară la femeile cu SOP. Suplimentarea cu inozitol poate favoriza ovulația și poate pregăti organismul pentru sarcină.

Femeile infertile care au avut FIV sau tratamente cu injecție intracitoplasmatică (ICSI) pot beneficia și de inozitol.

Cine nu ar trebui să ia inozitol?

La adulți, aportul de inozitol este de obicei sigur. Dacă există efecte secundare, acestea sunt de obicei minore și includ greață, disconfort la stomac, oboseală, dureri de cap și amețeli.

Majoritatea efectelor adverse apar la doze de peste 12 grame pe zi. Cu toate acestea, poate fi dăunător atunci când este administrat mai mult de zece zile la nou-născuții prematuri cu detresă respiratorie.

Ce vitamina B este inozitol?

Inozitolul este o formă de zahăr care afectează sensibilitatea organismului la insulină și alți hormoni care afectează starea de spirit și cogniția.

Deși este cunoscută în mod obișnuit ca vitamina B8, nu este o vitamină adevărată. În schimb, inozitolul aparține unui grup de pseudo vitamine.

Alte articiole utile:

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul [post_title]? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Betacarotenul: Beneficii dozaj și efecte secundare
Cobaltul (Co) – importanță pentru organism și sănătate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii