12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Intoxicații alimentare în timpul sarcinii: cauze, simptome si tratament

Intoxicațiile alimentare în timpul sarcinii pot fi mai frecvente decât ați crede. Aflați mai multe despre factorii de risc, simptome și tratamente pentru a reduce șansele de a vă îmbolnăvi.

Trebuie să citești asta...

Sarcina aduce cu ea un risc mai mare de intoxicații alimentare. Aceasta poate fi o experiență înfricoșătoare pentru viitorii părinți. Există multe riscuri asociate cu intoxicațiile alimentare în timpul sarcinii.

Modificările hormonale care apar în timpul sarcinii afectează sistemul imunitar și vă pot face mai susceptibilă la intoxicații alimentare.

Intoxicația alimentară apare atunci când o persoană mănâncă un aliment sau bea o băutură care conține bacterii, viruși, paraziți sau alți contaminanți.

Intoxicația alimentară în timpul sarcinii poate dăuna copilului, poate duce la nașterea prematură, poate duce la pierderea sarcinii sau poate cauza nașterea unui copil mort. Dar există multe modalități de a o preveni și trata.

Simptomele intoxicației alimentare

Intoxicații alimentare în timpul sarcinii

Simptomele comune ale intoxicației alimentare includ următoarele:

Momentul apariției simptomelor va depinde de momentul în care persoana a mâncat alimentele contaminate și de tipul de intoxicație alimentară pe care îl are.

Tipul de toxiinfecție alimentară determină, de asemenea, diferite simptome. Să aruncăm o privire asupra simptomelor următoarelor tipuri de intoxicații alimentare.

Listeri

Intoxicații alimentare în timpul sarcinii

Femeile însărcinate sunt de 10 ori mai susceptibile de a fi infectate cu listeria decât populația generală. Simptomele pot dura de la o săptămână până la o lună pentru a apărea. Acestea pot include:

CITEȘTE ȘI:
Pot să iau melatonină în timpul sarcinii?

Salmonella

Intoxicații alimentare în timpul sarcinii

Simptomele cauzate de Salmonella apar între 6 ore și 6 zile de la expunerea la alimente contaminate.

 • dureri de stomac
 • vărsături
 • diaree
 • Greață

Norovirus

Intoxicații alimentare în timpul sarcinii

Simptomele norovirusului încep, de obicei, la 12-48 de ore de la consumul de alimente sau băuturi contaminate. Simptomele sunt după cum urmează:

E.coli

Simptomele E.coli apar la 3-4 zile după consumul de alimente contaminate și sunt următoarele

 • dureri de stomac
 • vărsături
 • diaree

Stafilococul

Simptomele stafilococului pot apărea în interval de 30 de minute până la 8 ore. Simptomele sunt după cum urmează

 • Greață
 • Vărsături
 • dureri de stomac
 • diaree

Tulburări cu simptome similare

Mai jos sunt prezentate alte afecțiuni care dau simptome asemănătoare cu intoxicația alimentară.

Intoxicație alimentară sau inflamație gastrointestinală?

Intoxicații alimentare în timpul sarcinii

Gastroenterita, cunoscută și sub numele de gastroenterită, este foarte contagioasă și poate fi transmisă cu ușurință de la o persoană la alta. Această afecțiune reprezintă o inflamație a intestinului. Ea poate fi cauzată de alimente și băuturi contaminate, dar cauza principală este de obicei o infecție bacteriană sau virală.

Intoxicația alimentară nu este de obicei contagioasă. De obicei, singurul mod în care poate fi transmisă la mai multe persoane este dacă acestea consumă același aliment.

Intoxicație alimentară sau grețuri matinale?

Intoxicații alimentare în timpul sarcinii

Grețurile de dimineață au simptome asemănătoare intoxicațiilor alimentare. O persoană cu grețuri matinale poate avea simptome în primele 12 săptămâni de sarcină, dar poate apărea în orice moment.

CITEȘTE ȘI:
Stabilirea obiectivelor pentru elevi, copii și tineri

Riscuri

Intoxicația alimentară poate fi periculoasă atât pentru copilul nenăscut, cât și pentru părinte. Aceasta poate cauza probleme grave de sănătate pentru copil, pierderea sarcinii, naștere prematură, nașterea unui copil mort sau chiar moartea persoanei care poartă copilul.

Fetușii în curs de dezvoltare trebuie să primească cât mai multă hrană de la părinții care îi poartă. Dacă părintele nu poate păstra alimentele în organism suficient de mult timp pentru ca organismul să le absoarbă, este posibil ca bebelușul să nu se dezvolte suficient.

O persoană cu simptome ușoare poate transmite infecția la copilul nenăscut și nici măcar nu-și dă seama că are intoxicație alimentară.

În cazul în care persoana care poartă copilul este infectată, copilul poate avea probleme de sănătate și se poate naște chiar cu intoxicație alimentară.

Tratament pentru intoxicații alimentare la domiciliu

Femeile însărcinate ar trebui să contacteze imediat medicul dacă au simptome de intoxicație alimentară, dar există unele lucruri care pot fi făcute acasă.

Alimentația

Intoxicații alimentare în timpul sarcinii

Poate fi dificil să mănânci atunci când ai o intoxicație alimentară, dar femeile însărcinate trebuie să își adune forțele și să mănânce pentru ele și pentru copilul lor. Poate fi de ajutor să păstrați stomacul cât mai calm posibil prin consumul de alimente neaglomerate și cu conținut scăzut de grăsimi.

CITEȘTE ȘI:
10 beneficii ale alăptării pentru sănătatea bebelușului

Iată care sunt alimentele care pot fi consumate:

Băuturi

Intoxicații alimentare în timpul sarcinii

Persoanele cu intoxicații alimentare prezintă un risc ridicat de deshidratare. Prin urmare, este important să beți suficiente lichide. Iată câteva modalități simple de a înlocui lichidele pierdute:

 • apă potabilă
 • sucuri de băut diluate cu apă
 • consumul de băuturi sportive care conțin electroliți
 • consumul de supa de carne

Soluțiile sau sărurile de rehidratare orală pot ajuta, de asemenea, la înlocuirea glucozei și a electroliților. Acestea sunt ape cu adaos de sare și glucoză și ajută organismul.

Soluții naturale

Ghimbirul are proprietăți care reduc greața și vărsăturile. Ceaiul de ghimbir poate ajuta, de asemenea, persoanele cu aceste simptome.

Când trebuie să contactați un medic?

Intoxicații alimentare în timpul sarcinii

Dacă sunteți însărcinată și credeți că ați putea avea o intoxicație alimentară, trebuie să vă adresați imediat medicului dumneavoastră. Deși majoritatea oamenilor pot depăși intoxicația alimentară fără ajutor medical, femeile însărcinate trebuie să se gândească la sănătatea copilului nenăscut.

Contactați imediat medicul dumneavoastră dacă prezentați următoarele simptome

 • Febră peste 39
 • Sânge în scaun
 • Diaree care durează mai mult de 3 zile
 • Amețeli
 • Gură și gât uscat
 • Vărsături frecvente

Modalități de prevenire a otrăvirii alimentare

Deși riscurile de intoxicație alimentară în timpul sarcinii pot fi înspăimântătoare, există modalități de a o preveni.

CITEȘTE ȘI:
Scurgeri maronii în timpul sarcinii: ce poate fi (și ce trebuie să faci)

Tipuri de alimente care trebuie evitate

Intoxicația alimentară poate fi cauzată de multe produse alimentare diferite. Dar există măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul. Iată câteva exemple.

Carne roșie și păsări de curte

Intoxicații alimentare în timpul sarcinii

Asigurați-vă că sunt gătite foarte bine. Acest lucru reduce șansele de intoxicație alimentară. Un termometru pentru carne poate arăta când carnea a atins o temperatură internă sigură. De exemplu, carnea roșie trebuie încălzită la cel puțin 63 de grade Celsius și trebuie, de asemenea, să fie lăsată să se odihnească timp de 3 minute după ce a fost gătită.

Legume

Intoxicații alimentare în timpul sarcinii

Legumele nespălate și crude pot provoca intoxicații alimentare. Spălați bine toate legumele.

Ouă

Consumul de ouă crude și insuficient gătite crește riscul de îmbolnăvire. Riscul este mai mic în cazul ouălor pasteurizate.

Lapte

Produse lactate

Intoxicația alimentară este mai probabilă în cazul laptelui nepasteurizat. Aceasta include brânza făcută cu lapte nepasteurizat.

Produse de apă

Femeile însărcinate trebuie să evite produsele care conțin pește crud sau insuficient gătit, cum ar fi sushi. Fructele de mare gătite și conservele sunt mai puțin susceptibile de a provoca boli.

Alte alimente pe care femeile însărcinate ar trebui să le evite sunt următoarele:

 • germeni cruzi
 • salate tip aperitiv
 • pateu de foie gras

În plus, carnea procesată și uscată trebuie evitată până la cel puțin 74 de grade Celsius.

CITEȘTE ȘI:
Congestia nazală la copii: ce tratament să aplici când curge nasul copilului

Sfaturi pentru siguranța alimentară

Pentru a evita intoxicațiile alimentare, acordați atenție următoarelor recomandări privind siguranța alimentară:

Curățarea

Intoxicații alimentare în timpul sarcinii

La prepararea alimentelor, totul trebuie să fie curat. Acest lucru include spălarea mâinilor, a ustensilelor, a blaturilor și a plăcilor de tăiat. Acest lucru reduce riscul de infecție.

Spălarea fructelor și sucurilor proaspete în apă curentă elimină, de asemenea, germenii care provoacă intoxicații alimentare.

Separați

Asigurați-vă că ustensilele care ating alimentele crude nu ating alimentele gătite. Țineți carnea crudă, carnea albă, fructele de mare și ouăle departe de alte alimente și nu le amestecați atunci când le preparați.

Gătitul

Intoxicații alimentare în timpul sarcinii

Folosiți un termometru pentru a vă asigura că temperatura internă a alimentelor ucide toate bacteriile care cauzează intoxicații.

Răciți

Răciți imediat alimentele perisabile și asigurați-vă că frigiderul este la sau sub 4 grade Celsius. Dezghețați alimentele congelate în frigider, în apă rece sau în cuptorul cu microunde. Bacteriile se pot înmulți rapid atunci când alimentele sunt decongelate pe tejghea.

Concluzie

Conform statisticilor, 48 de milioane de persoane contractează anual boli de origine alimentară. Dintre acestea, 128.000 necesită spitalizare și 3.000 mor.

Femeile însărcinate sunt mai predispuse la intoxicații alimentare.

Intoxicația alimentară dispare de obicei de la sine în câteva zile, dar poate fi gravă și chiar fatală la femeile însărcinate. Urmarea pașilor de siguranță alimentară vă poate ajuta să evitați intoxicațiile alimentare și să preveniți orice probleme legate de sarcină.

CITEȘTE ȘI:
Candidoza vaginală ca semn de sarcină: adevăr sau mit?

Articolele de pe acest site sunt doar cu scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica orice rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Citește și aceste articole:

 • Poți face tatuaje în timpul sarcinii? Este bine sau nu?
  Poți face tatuaje în timpul sarcinii? O întrebare pe care o au mamele însărcinate în mod constant. Află mai multe despre efectele tatuajelor și riscurile asociate, precum și despre alte detalii importante despre acest subiect.
 • Dureri vaginale în timpul sarcinii: Care este cauza?
  Dureri vaginale în timpul sarcinii? Aflați care sunt și cum să le tratați! Acest articol vă oferă informațiile de care aveți nevoie pentru a înțelege […]
 • Pot să iau melatonină în timpul sarcinii?
  Dacă vă întrebați dacă puteți lua melatonină în timpul sarcinii, consultați acest articol pentru a afla răspunsul. Sarcina poate fi un moment stresant, iar oboseala […]
 • Uleiul de măsline în timpul sarcinii: Cum beneficiază copilul tău
  Uleiul de măsline în timpul sarcinii este un aliment esențial pentru sănătatea ta și a copilului tău? Află cum poate contribui la bunăstarea copilului tău și cum poate oferi beneficii de durată în timpul sarcinii. Nu ratați această oportunitate de a vă asigura că micuțul va crește sănătos și fericit! Descoperă acum avantajele uleiului de măsline pentru îngrijirea copilului tău
 • Cum să ai grijă de sâni după naștere?
  Află cum să ai grijă de sâni după naștere, astfel încât să nu riști sănătatea și starea de bine. Descoperă trucuri și metode de a-ți întări și menține sânii în formă, de a preveni infecțiile și de a face față schimbărilor hormonale. Actioneaza acum și bucură-te de sfaturile noastre!
Urmărește-ne și pe:

Ultimele rețete