2.3 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023

Istoria psihologiei ca știință

Trebuie să citești asta...

Istoria psihologiei ca știință are rădăcini îndelungate, dar principala contribuție la dezvoltarea sa a fost adusă de oamenii de știință din secolele XIX și XX, care au reușit să studieze psihicul uman cât mai mult posibil, dar nu până la capăt.

Istoria psihologiei din Antichitate până în epoca modernă

În diferite etape istorice, cercetătorii au înțeles diverse fenomene – inclusiv sufletul, conștiința, comportamentul etc. – ca fiind obiectul psihologiei.

Primele încercări de a studia psihicul uman pot fi observate în antichitate. Din acea perioadă a apărut înțelegerea psihologiei ca fiind studiul sufletului, iar această definiție a fost menținută până în secolul al XVIII-lea.

De exemplu, materialistul Democritus credea că sufletul era format din atomi și că se supunea legilor naturii, deoarece făcea parte din natură. Idealistul Platon credea că sufletul este nemuritor și incorporal. Scrierile sale au făcut posibilă aplicarea abordării psihologice la multe mișcări religioase, pedagogice și filosofice. Celebra lucrare a timpului a fost “Despre suflet” a lui Aristotel, în care a sistematizat ideile oamenilor de știință antici, înțelegând sub suflet ceva incorporal, datorită căruia o persoană este capabilă să gândească și să simtă.

Savanții medievali Avicenna și Leonardo da Vinci au privit psihicul uman în contextul structurii anatomo-fiziologice.

A doua perioadă în dezvoltarea psihologiei aparține Noii Epoci (secolele al XVII-lea și al XIX-lea), când au început să studieze mai degrabă conștiința decât sufletul.

CITEȘTE ȘI:
Ce este dopamina? Rolul ei in organism

Lucrările lui René Descartes, care a studiat comportamentul uman prin analogie cu legile mecanicii, au avut o mare importanță. Lui i se atribuie, de asemenea, noțiunea de reflex. Benedict Spinoza, John Locke și contemporanii lor au fost interesați de modul în care funcționează conștiința, de modul în care memoria, emoțiile și senzațiile o afectează.

Istoria psihologiei din secolul al XIX-lea până în prezent

Istoria psihologiei din secolul al xix-lea până în zilele noastre

Cea de-a treia etapă este caracterizată de apariția științei ca vector experimental distinct, care a avut loc în anii 1960 și 1970.

Bazele psihologiei experimentale au fost puse de Wilhelm Wundt, care a deschis un laborator psihologic la Universitatea din Leipzig. Wundt era interesat de psihologie prin prisma anatomiei și fiziologiei sistemului nervos. Ideile sale s-au reflectat în studiile lui Edward Titchener, care a pus bazele psihologiei structurale.

După cum se poate observa din definiție, Titchener a studiat structurile și elementele conștiinței. Adversarul său, William James, credea că psihologia avea un scop funcțional și, prin urmare, trebuia să studieze funcțiile conștiinței, prin care are loc adaptarea organismului la lume.

În psihologie, la începutul secolului XX, s-au conturat următoarele curente: behaviorismul, psihanaliza și psihologia Gestalt.

Behaviorismul ca tendință a fost dezvoltat de John Watson, care s-a concentrat pe comportament ca răspuns al organismului la stimuli externi. Părintele psihanalizei este considerat în mod tradițional Sigmund Freud, ai cărui adepți i-au dezvoltat și completat ideile – Alfred Adler, Erich Fromm, Erik Erikson și alții. Psihanaliza a explorat trei sfere ale psihicului: conștientul, inconștientul și subconștientul.

CITEȘTE ȘI:
Obezitatea afectează viata sexuală? Impactul greutății corporale in pat

Psihologia Gestalt a fost descoperită de Max Wertheimer și Wolfgang Köhler, care au studiat psihicul în termeni de gestalți ca structuri holistice.

Articolele de pe acest site au doar scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica vreo rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Citește și aceste articole:

 • 7 Plante adaptogene pentru combaterea stresului
  Acest articol vă oferă informații despre 7 plante adaptogene utile pentru a reduce stresul și anxietatea. Aceste plante adaptogene sunt considerate un naturale și sigure mod de a vă ajuta să vă relaxați și să vă îmbunătățiți starea de spirit. Acest articol vă prezintă beneficiile fiecăreia dintre aceste plante adaptogene și modul în care le puteți folosi pentru a vă relaxa și a vă îmbunătăți starea de spirit. Citiți pentru a afla mai multe despre aceste 7 plante adaptogene pentru combaterea stresului și anxietății și descoperiți cum le puteți folosi pentru a vă îmbunătăți starea de spirit.
 • Istoria psihologiei ca știință
  Istoria psihologiei ca știință are rădăcini îndelungate, dar principala contribuție la dezvoltarea sa a fost adusă de oamenii de știință din secolele XIX și XX, […]
 • Experiențele misterioase reduc frica de moarte
  Ce au în comun experiențele apropiate de moarte și influența drogurilor psihedelice? Ambele reduc teama oamenilor de moarte. Potrivit forskning.no, cercetătorii de la universitatea americană […]
 • Dependența de știri este legată de o sănătate mentală și fizică precară
  Mulți oameni ar putea crede că urmărirea știrilor este un lucru bun. Dar totul cu moderație, așa cum se spune. Și asta include, probabil, consumul […]
 • Cum să faci față stresului și să câștigi
  Potrivit OMS, mai mult de jumătate din toate bolile sunt cauzate de stresul psiho-emoțional. Multe patologii ale inimii și ale vaselor de sânge, ale sistemului […]
Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete