8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Keratoza pilară – Simptome cauze diagnostic & tratament

Trebuie să citești asta...

Keratoza pliară, o afecțiune comună și inofensivă a pielii care provoacă pete uscate, aspre și umflături mici

Ce este keratoza pilară

Keratoza pilară (ker-uh-TOE-sis pih-LAIR-is) este o afecțiune comună și inofensivă a pielii care provoacă pete uscate, aspre și umflături mici, adesea pe partea superioară a brațelor, coapselor, obrajilor sau fesei. Umflăturile de obicei nu dor sau nu provoacă mâncărimi.

Keratoza pilară este adesea considerată o variantă a pielii normale. Nu poate fi vindecată sau prevenită. Dar o puteți trata cu creme hidratante și creme prescrise pentru a ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii. De obicei, afecțiunea dispare până la vârsta de 30 de ani.

Simptome

Keratoza pilară poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la copiii mici. Semnele și simptomele includ:

 • Umflături mici și nedureroase, de obicei pe partea superioară a brațelor, coapselor, obrajilor sau fesei
 • Piele uscată și aspră în zonele cu umflături
 • Înrăutățire atunci când schimbările de sezon provoacă umiditate scăzută și piele uscată
 • Umflături asemănătoare hârtiei de șmirghel care seamănă cu carnea de gâscă

Când trebuie să consultați un medic

Tratamentul pentru keratosis pilaris de obicei nu este necesar. Dar dacă sunteți îngrijorat de pielea dumneavoastră sau a copilului dumneavoastră, consultați medicul de familie sau un specialist în afecțiuni ale pielii (dermatolog).

CITEȘTE ȘI:
Poți scăpa de migrenă mâncând ceva gustos?

Cauze

Keratoza pilară este cauzată de acumularea de cheratină – o proteină dură care protejează pielea de substanțele nocive și de infecții. Keratina blochează deschiderea foliculilor de păr, cauzând pete de piele aspră și accidentată.

Nu este clar de ce se acumulează keratina la persoanele cu keratoză pilară. Aceasta poate apărea în asociere cu o boală genetică sau cu afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopică. Pielea uscată tinde să înrăutățească keratoza pilară.

Diagnostic

Medicul dumneavoastră va putea probabil să diagnosticheze keratoza pilară doar uitându-se la pielea afectată. Nu este nevoie de niciun test.

Keratoza pilară - simptome cauze diagnostic & tratament
Keratoza pilară – Simptome cauze diagnostic & tratament

Tratament

Keratoza pilară se vindecă de obicei de la sine, treptat. Între timp, ați putea folosi oricare dintre diferitele produse disponibile pentru a ajuta la îmbunătățirea aspectului pielii. Dacă hidratarea și alte măsuri de autoîngrijire nu vă ajută, medicul dumneavoastră vă poate prescrie creme medicamentoase.

 • Creme pentru îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. Cremele care conțin acid alfa hidroxi, acid lactic, acid salicilic sau uree ajută la desprinderea și îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. De asemenea, acestea hidratează și înmoaie pielea uscată. În funcție de concentrația lor, aceste creme (exfoliante topice) sunt disponibile fără prescripție medicală sau cu prescripție medicală. Medicul dumneavoastră vă poate sfătui cu privire la cea mai bună opțiune și la frecvența de aplicare. Acizii din aceste creme pot provoca roșeață, usturimi sau iritații ale pielii, așa că nu sunt recomandate copiilor mici.
 • Creme pentru a preveni foliculii înfundate. Cremele derivate din vitamina A (retinoizi topici) acționează prin promovarea reînnoirii celulelor și prevenirea foliculilor de păr înfundate. Tretinoina (Altreno, Avita, Renova, Retin-A, altele) și tazarotenul (Arazlo, Avage, Tazorac, altele) sunt exemple de retinoizi topici. Aceste produse pot irita și usca pielea. De asemenea, dacă sunteți însărcinată sau alăptați, medicul dumneavoastră vă poate sugera să amânați terapia cu retinoizi topici sau să alegeți un alt tratament.
 • Folosirea regulată a cremei medicinale poate îmbunătăți aspectul pielii. Dar dacă vă opriți, afecțiunea revine. Și chiar și cu tratament, keratosis pilaris ar putea dura ani de zile.
CITEȘTE ȘI:
Colita ulcerativă: cauze, simptome, tratament

Stil de viață și remedii de casă

Măsurile de auto-ajutorare nu vor preveni keratoza pilaris sau nu o vor face să dispară. Dar ele pot îmbunătăți aspectul pielii afectate. Atunci când utilizați un produs nou pentru dumneavoastră, testați-l mai întâi pe o zonă de piele afectată, cum ar fi un braț, pentru a vedea dacă produsul funcționează pentru dumneavoastră și nu provoacă reacții.

 • Folosiți apă caldă și limitați timpul de baie. Apa caldă și dușurile sau băile lungi elimină uleiurile de pe piele. Limitați timpul de baie sau de duș la aproximativ 10 minute sau mai puțin. Folosiți apă călduță, nu fierbinte.
 • Fiți blând cu pielea. Evitați săpunurile aspre și uscătoare. Îndepărtați ușor pielea moartă (exfoliați) cu o lavetă sau o lufă. Exfolierea viguroasă sau îndepărtarea dopurilor de foliculii de păr poate irita pielea și agrava afecțiunea. După ce vă spălați sau faceți baie, tamponați sau tamponați ușor pielea cu un prosop, astfel încât să rămână ceva umiditate.
 • Încercați cremele medicinale. Aplicați o cremă fără prescripție medicală care conține uree, acid lactic, acid alfa hidroxi sau acid salicilic. Aceste creme ajută la desprinderea și îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. De asemenea, ele hidratează și înmoaie pielea uscată. Puneți acest produs înainte de crema hidratantă.
 • Hidratare. În timp ce pielea este încă umedă după baie, aplicați o cremă hidratantă care conține lanolină, vaselină sau glicerină. Aceste ingrediente calmează pielea uscată și ajută la reținerea umidității. Cele mai bune creme hidratante mai groase funcționează cel mai bine, cum ar fi Eucerin și Cetaphil. Reaplicați produsul pe pielea afectată de mai multe ori pe zi.
 • Folosiți un umidificator. Umiditatea scăzută usucă pielea. Un umidificator portabil de casă sau unul atașat la cuptorul dvs. va adăuga umezeală în aerul din casă.
 • Evitați frecarea provocată de hainele strâmte. Protejați pielea afectată de frecarea cauzată de purtarea de haine strâmte.
CITEȘTE ȘI:
Grăsimea abdominală din ce alimente provine?

Pregătirea pentru programare

Probabil că veți începe prin a vă consulta medicul de familie. Sau acesta vă poate trimite la un specialist în boli de piele (dermatolog). Este posibil să doriți să pregătiți o listă de întrebări pe care să i le adresați medicului dumneavoastră.

Pentru keratoza pilară, unele întrebări de bază includ:

 • Care este probabil cauza simptomelor?
 • Care sunt alte cauze posibile pentru simptome?
 • Este probabil ca această afecțiune să fie temporară sau cronică?
 • Care este cel mai bun mod de acțiune?
 • Care sunt alternativele la abordarea primară pe care o sugerați?
 • Există o alternativă generică la medicamentul pe care îl prescrieți?
 • La ce să vă așteptați de la medicul dumneavoastră
 • Este probabil ca medicul dumneavoastră să vă pună mai multe întrebări. Fiind pregătit să le răspundeți, s-ar putea să vă rezerve timp pentru a trece în revistă punctele pe care doriți să le discutați mai mult.

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă întrebe:

 • Când au început simptomele?
 • Simptomele au fost continue sau ocazionale?
 • Ce, dacă există ceva, pare să amelioreze simptomele?
 • Ce, dacă este ceva, pare să înrăutățească simptomele?
 • Au și alți membri ai familiei modificări cutanate similare?
 • Dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți antecedente de astm, febră de fân sau alte alergii?
 • Dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți antecedente de eczeme?
CITEȘTE ȘI:
Broccoli, cea mai sănătoasă legumă de pe planetă?

Întrebări frecvente:

Există alimente care trebuie evitate dacă am keratoză pliară?

Deși alimentele nu joacă un rol în apariția keratozei pilara, unele persoane pot observa o exacerbare a simptomelor atunci când consumă anumite grupe de alimente. Prin urmare, dacă observați o exacerbare după consumul anumitor alimente, cum ar fi carnea sau lactatele, cel mai bine este să vă feriți de ele.

Este în regulă să sparg umflăturile de keratoză pliară?

Scărpinarea sau spargerea umflăturilor de keratosis pilaris este foarte descurajată, deoarece poate irita și mai mult pielea și poate crește riscul de formare a cicatricilor. În plus, puteți deteriora pielea și provoca infecții în zonă.

Alte articole utile:

Surse:

 1. AskMayoExpert. Keratosis pilaris. Mayo Clinic; 2019.
 2. Keratosis pilaris. American Osteopathic College of Dermatology. . Accessed Oct. 2, 2020.
 3. Keratosis pilaris. Merck Manual Professional Version. Accessed Oct. 2, 2020.
 4. Keratosis pilaris. American Academy of Dermatology. Accessed Oct. 2, 2020.
 5. Dermatologists’ top 10 tips for relieving dry skin. American Academy of Dermatology. . Accessed Oct. 2, 2020.
Arată mai multe +

A fost util articolul Keratoza pilară – Simptome cauze diagnostic & tratament? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

CITEȘTE ȘI:
Cum să ai grijă de pielea ta primăvara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete