Lapte de capră: beneficii sănătate, nutriție, utilizări

Laptele de capră este o sursă minunată de nutrienți esențiali, în special proteine și calciu.

Laptele de capră câștigă popularitate pe piață, având diferite beneficii ale consumului acestuia. Este un aliment foarte hrănitor, cu un conținut ridicat de nutrienți. Consumand lapte de capră digestia este mai usoara, este mai puțin probabil să provoace alergii și promovează o sănătate mai bună a inimii. Iată tot ce trebuie să știi despre beneficiile laptelui de capră.

Laptele de capră este cel mai utilizat produs lactat din lume. Nivelul său de consum este atât de ridicat încât reprezintă aproape 65-72% dintre consumatorii mondiali de produse lactate. Este și din cauza ușurinței de a creste caprele în comparație cu vacile. Acest lucru este valabil mai ales în cazul țărilor în curs de dezvoltare, unde există o lipsă de resurse. Laptele de capră conține calorii bune, proteine și grăsimi. Prin urmare, majoritatea oamenilor preferă laptele de capră decât laptele de vacă.

Ceea ce diferențiază laptele de capră de alte forme de lapte este grosimea și netezimea acestuia. De asemenea, are multe beneficii pentru sănătate.

Dacă intenționați să îl adăugați în alimentație sau dacă îl aveți deja, trebuie să știți totul despre laptele de capră.

Lapte de capră: beneficii sănătate, nutriție, utilizări
Lapte de capră: beneficii sănătate, nutriție, utilizări

Lapte de vacă vs lapte de capră

Pe baza diverșilor factori, haideți să aflăm diferențele dintre laptele de vacă și laptele de capră.

Gust

Laptele de capră este puțin mai dulce decât laptele de vacă. Dar depinde de diferitele tehnici de procesare, ambalare și pasteurizare. Aromele sale distincte de delicatețe îl fac favorit pentru produsele din lapte de capră.

Aspect

Caprele transformă mai eficient carotenul din dieta lor în vitamina A. Drept urmare, laptele, smântâna și untul produse de laptele de capră sunt mai albe. În timpul procesării sale, culoarea brânzei de capră capătă o nuanță galbenă clasică.

Consistență

Laptele produs de cinci până la zece capre este echivalent cu laptele produs de o vacă. Globulele de grăsime din laptele de capră rămân suspendate în loc să stea deasupra. Prin urmare, este nevoie de un separator de smântână pentru a-i extrage crema.

Digestie

Globulele mai mici de grăsime din laptele de capră duc la un caș mai mic și mai moale. Acest lucru se datorează faptului că permite enzimelor digestive să o descompună mai repede. Are, de asemenea, niveluri mai ridicate de acizi grași cu lanț scurt și mediu. Drept urmare, face procesul de digestie mai rapid și mai ușor.

CITEȘTE ȘI:
Fulgii de ovăz beneficii sănătate, calorii nutriție

Toleranța la lactoza

Prezența zahărului în lapte se numește lactoză. Intoleranța la lactoză provoacă disconfort ușor până la extrem. Laptele de capră conține mai puțină lactoză decât laptele de vacă, ceea ce îl face o opțiune mai bună pentru persoanele cu sensibilitate ușoară la lactoză.

Alergiile

Cazeina S-1 alfa provoacă de obicei o alergie la lapte. Este o reacție fizică la una sau mai multe dintre proteinele din lapte. Cu toate acestea, au existat cazuri în care persoanele cu alergii la laptele de vacă au tolerat laptele de capră ca înlocuitor.

Informatii nutritionale

Diferențele în informațiile nutriționale ale laptelui de capră și ale laptelui de vaca sunt:

Lapte de capră

O cană de lapte de capră conține:

170
 • Calorii – 170
 • Proteine – 9 grame
 • Grăsime – 10 grame
 • Carbohidrați – 11 grame
 • Zaharuri – 11 grame
 • Colesterol – 25 miligrame
Lapte de capră: beneficii sănătate, nutriție, utilizări

10 beneficii ale laptelui de capră

Iată cele 10 beneficii pentru sănătate ale laptelui de capră

1. Bun pentru piele

Conform cercetărilor, laptele este un ingredient activ pentru a îmbunătăți starea pielii. De exemplu, ajută la reducerea acneei și a punctelor negre. Spre deosebire de asta, ajută la hidratarea, netezirea și albirea pielii.

Beneficiile laptelui de capră pentru pielea ta depășesc beneficiile generale ale laptelui pentru piele. Laptele de capră și pielea umană au același pH al pielii. Aceasta înseamnă că atunci când utilizați lapte de capră pentru a vă curăța pielea, acesta nu perturbă microbiomul natural al pielii sau mantaua acidă. Deci, dacă aveți probleme cu pielea sensibilă, cum ar fi psoriazisul sau eczema, laptele de capră vă va ajuta enorm.

Laptele de capră conține acid lactic și acizi grași care repară bariera pielii. Conform cercetărilor, concentrația scăzută de alfa hidroxiacizi (AHA) din laptele de capră ajută la hidratarea, exfolierea delicată și tratarea pielii deteriorate de soare. Spre deosebire de aceasta, contribuie la o piele vizibil mai moale. De asemenea, conține probiotice ce promovează creșterea florei normale a pielii.

2. Promovează creșterea sănătoasă în greutate

O greutate sănătoasă reduce riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral, diabet și hipertensiune arterială. În plus, previne și riscul de a face cancer. În comparație cu alte tipuri de lapte, laptele de capră conține mai multe calorii per porție. Cu toate acestea, are un profil nutrițional asemănător cu laptele de vacă. Prin urmare, caloriile suplimentare duc la o creștere sănătoasă în greutate.

CITEȘTE ȘI:
Cum să faci un ceai cu gheață mai bun

Un studiu sugerează că puteți folosi laptele de capră ca alternativă la laptele de vacă pentru a reabilita copiii subnutriți. Așadar, dacă ești subponderal și vrei să te îngrași sănătos, ar trebui să consumi lapte de capră.

3. Laptele de capră este mai ușor de digerat

Globulele de grăsime ale laptelui de capră sunt cu 20% mai mici decât cele ale laptelui de vacă. Prin urmare, acestea sunt mai ușor de digerat. De asemenea, are un conținut scăzut de lactoză, ceea ce îl face o alternativă excelentă la laptele de vacă pentru persoanele cu intoleranță la lactoză.

Potrivit unui studiu, laptele de capră promovează procesele metabolice netede și digestia ușoară. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a examina impactul asupra apetitului și asupra metabolismului proteinelor.

4. Crește numărul de trombocite

Complicațiile importante ale febrei dengue sunt o deficiență de seleniu și o scădere a numărului de trombocite. Cu toate acestea, cercetările sugerează că laptele de capră poate ajuta la tratarea pacienților cu dengue prin creșterea trombocitelor din sânge. Acest lucru se datorează faptului că seleniul este componenta sa principală. Spre deosebire de aceasta, ajută și la utilizarea digestivă și metabolică a diferitelor minerale prezente în organism.

5. Laptele de capră ajută la prevenirea alergiilor la lapte la copii

Laptele de capră conține o cantitate bună de cazeină A2. De exemplu, 100 ml de lapte de capră conține aproximativ 3,6 grame de cazeină A2. Cazeina A2 are un nivel ridicat de proteine, la fel ca laptele matern uman. Prin urmare, previne bolile inflamatorii ale colitei și sindromul colonului iritabil. De obicei, bebelușilor li se administrează lapte de capră ca primă sursă de proteine după alăptare. Acest lucru îi face mai puțin predispuși la alergii la lapte decât laptele de vacă.

6. Laptele de capră previne arterioscleroza

Arterioscleroza este o afecțiune în care arterele care transportă oxigen și nutrienți către și de la inimă și corp devin groase și rigide. Ca rezultat, restricționează fluxul de sânge către organele și țesuturile tale.

CITEȘTE ȘI:
Afinele: Beneficii sănătate, nutritie & calorii

Potrivit unui studiu, laptele de capră conține o cantitate limitată de xantin oxidază, o enzimă necesară pentru producerea acidului uric. Xantin oxidaza poate provoca probleme cardiace, ajungând în fluxul sanguin. Prin urmare, o cantitate mai mică din această enzimă este esențială pentru a evita riscul de arterioscleroză.

7. Previne rezistența la insulină

O cantitate adecvată de insulină ajută la echilibrarea zahărului din sânge. De asemenea, restabilește glucoza rămasă în ficat atunci când sângele are exces de glucoză. Potrivit cercetărilor, laptele de capră previne rezistența la insulină. Rezistența la insulină crește nivelul zahărului din sânge din organism. Ca rezultat, acest lucru poate duce în cele din urmă la diabet de tip 2. Este mai problematic deoarece de obicei nu are simptome.

8. Ajută la scăderea nivelului de colesterol

Potrivit unui studiu, laptele de capră poate provoca o creștere a secreției biliare de colesterol. Spre deosebire de aceasta, duce la o scădere a concentrației plasmatice de colesterol. In plus, consumul de lapte de capra scade concentratia plasmatica a trigliceridelor.

Ca urmare, afectează pozitiv metabolismul lipidic, similar cu cel al uleiului de măsline (dieta standard). Metabolismul lipidelor sintetizează și descompune lipidele din celule. De asemenea, este implicat în construcția membranelor celulare.

Persoanele cu probleme precum colesterolul ridicat ar trebui să consume lapte de capră. Poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol în artere și vezica biliară.

9. Previne Anemia

Laptele de capră este bogat în calciu, fier, magneziu și fosfor. Corpurile noastre digeră și absorb ușor aceste minerale. Drept urmare, laptele de capră poate trata deficiențele nutriționale precum demineralizarea oaselor. De asemenea, corectează deficiențele de fier și magneziu.

Îmbunătățește și mai mult capacitatea organismului de a utiliza fier. Laptele de capră stimulează și formarea globulelor roșii. Prin urmare, pacienții cu anemie, probleme de malabsorbție sau osteoporoză ar trebui să consume lapte de capră.

10. Omogenizat natural

Laptele de vacă începe să se separe dacă este lăsat să se așeze. Dar acest lucru nu se întâmplă în cazul laptelui de capră. Acest lucru se datorează procesului de omogenizare. Omogenizarea este procesul de descompunere forțată a globulelor de grăsime din lapte. Acest lucru este pentru a obține emulsionare, combinația de grăsime și apă. Nu este necesar la prelucrarea laptelui de capră. Prin urmare, este cea mai sănătoasă opțiune disponibilă pentru noi.

CITEȘTE ȘI:
Orezul brun: Este benefic pentru sănătatea noastră?

11. Ajuta la protejarea mediului inconjurator

Vacile tind să sufere de flatulență extremă din cauza procesului lor digestiv. Iese sub formă de metan, un gaz cu efect de seră care este foarte coroziv pentru atmosferă și pentru stratul de ozon. Deci, atunci când creșteți vaci de lapte, acestea joacă indirect un rol important în procesele de degradare a ozonului și încălzirea globală. Astfel, producția de lapte de capră ne protejează de efectele nocive cauzate de schimbările climatice. Deci, nu este momentul perfect pentru a fi ecologic?

Cele mai bune moduri de a folosi lapte de capră

Mai jos sunt modalități interesante de a folosi laptele de capră.

 • Laptele de capră este un înlocuitor excelent pentru produsele lactate în orice rețetă.
 • Îl poți folosi în shake-uri și smoothie-uri. Spre deosebire de aceasta, este completarea perfectă pentru orice latte.
 • Îl poți adăuga peste noapte în ovăz, supe cremoase și sosuri decadente.
 • Când este folosit pentru gătit, laptele de capră este un înlocuitor prietenos la cel de vacă.
 • Puteti folosi untul extras din lapte de capra in blaturi si produse de patiserie.
 • Puteți crea o înghețată delicioasă cu lapte de capră.

Acum să vedem câteva dintre rețetele interesante cu lapte de capră.

Rețete cu lapte de capră

1. Smoothie cu lapte de capră verde sănătos

Timp de preparare – 10 minute

Porții – 4

Ingrediente:

 • Branza de vaci – ¼ taxa
 • Lapte de capră – 1 cană
 • Miere crudă nefiltrată – 1 lingură
 • Piersici, nectarine sau mango congelate – 2 cani
 • Spanac – 1 cană
 • Seminte de in macinate – 1 lingura
 • Unt de migdale – 1 lingura

Directii:

 1. Se amestecă toate ingredientele.
 2. De îndată ce devine netede, opriți amestecarea.
 3. Serviți bine și bucurați-vă.

2. Iaurt de capră

Timp de preparare – 40 de minute

Porții – 8

Ingrediente:

 • Lapte de capră pasteurizat – 2 litri
 • Gelatina pudra – 2 lingurite
 • Iaurt simplu cu culturi vii – ½ cană
 • Aparat de iaurt
 • Termometru pentru bomboane

Directii:

 1. Turnați ¼ de cană de lapte într-un castron mic.
 2. Presarati uniform gelatina peste el.
 3. Pune-l deoparte să înflorească.
 4. Turnați laptele rămas într-o cratiță mare și continuați să măsurați temperatura folosind un termometru pentru bomboane.
 5. Se încălzește la foc mediu până ajunge la 85 de grade Celsius.
 6. Menține temperatura timp de 20 de minute cu amestecare continuă.
 7. Lasă-l să se răcească până când ajunge la 50 de grade Celsius.
 8. Apoi adăugați amestecul de gelatină și amestecați.
 9. Se lasa din nou sa se raceasca pana masoara 40 grade Celsius. Apoi puneți-l într-o baie de gheață pentru a accelera procesul.
 10. Adăugați iaurt simplu cu culturi vii conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se amestecă ușor.
 11. Transferați-o în borcan și puneți-le în apă după ce le acoperiți cu capace.
 12. Se incubeaza aproximativ 5-10 ore.
 13. Dă-l la frigider și așteaptă câteva zile pentru un gust mai bun.
CITEȘTE ȘI:
Ghidul tău cum să mănânci carbohidrați sănătoși

Lapte de capră: precauții și efecte adverse

Ca orice produs de bază din bucătărie, laptele de capră poate provoca, de asemenea, reacții adverse asupra corpului dumneavoastră. Lucrul important pe care trebuie să-l rețineți este să evitați consumul de lapte crud de capră. Consumul de lapte crud poate fi cauza spitalizării dumneavoastră. În cazuri extreme, poate duce și la moarte. Prin urmare, este esențial să se verifice starea de pasteurizare a laptelui și igiena fermei.

Unele dintre efectele secundare comune ale consumului de lapte crud de capră sunt:

 • Diaree
 • Greaţă
 • Vărsături
 • Crampe stomacale
 • Dizenterie
 • Intoxicație alimentară
 • Bruceloză
 • Tuberculoză
 • Transpirația nocturnă
 • Sindromul Guillain Barre
 • Paralizie
 • Insuficiență renală

De asemenea, ar trebui să vă abțineți de la a da lapte de capră sugarilor. La fel, consultați-vă medicul înainte de a consuma lapte de capră în caz de intoleranță la lactoză și alergie la lapte.

Este bogat în grăsimi și colesterol. Prin urmare, consumul excesiv poate crește greutatea și nivelul colesterolului.

Concluzie

Laptele de capră este plin de nutrienți. Are chiar un nivel nutrițional mai ridicat decât laptele de vacă. Astfel, ne ajută și să absorbim anumiți nutrienți. Este o opțiune mai hrănitoare și mai naturală pentru proteine, calciu și grăsimi. Acestea sunt motivele pentru cel mai mare consum global al acestuia.

Urmând măsurile de precauție și având grijă de posibilele efecte secundare ale laptelui de capră, îl poți adăuga cu ușurință în dieta ta zilnică. Amintiți-vă că 200 ml sau trei porții de lapte de capră satisfac nevoile individuale de calciu. Așa că experimentează schimbările pozitive pe care le va aduce pentru tine.

CITEȘTE ȘI:
Curmalele pentru diabet: Beneficii și efecte secundare

Întrebări frecvente (FAQ)

Care sunt beneficiile consumului de lapte de capră?

Consumul de lapte de capră are mai multe beneficii pentru sănătate. De exemplu, promovează o greutate sănătoasă, este mai ușor de digerat și aduce beneficii pielii. În plus, crește numărul de trombocite, previne alergiile la lapte la copii și reduce riscul de arterioscleroză.

Putem bea zilnic lapte de capră?

Da, putem bea 200 ml sau trei portii de lapte de capra pe zi. Joacă un rol vital în dezvoltarea generală a organismului. Cu toate acestea, trebuie să evităm consumul excesiv, deoarece poate duce la efecte secundare.

Este laptele de capră mai greu decât laptele de vacă?

Da, laptele de capră este mai gros și mai greu decât laptele de vacă. Drept urmare, laptele are un gust și o textură diferită în funcție de procedurile de muls. Cu toate acestea, conține un profil nutrițional similar cu cel al laptelui de vacă.

Care sunt efectele adverse ale laptelui de capră?

Deși nu există efecte secundare semnificative de la laptele de capră de bună calitate, laptele crud de capră poate duce la diaree, greață și vărsături. Ele pot degenera în spitalizare și chiar moarte.

Cât lapte de capră ar trebui să beau pe zi?

Ar trebui să bei maxim 200 ml sau trei porții de lapte de capră pe zi. Consumul excesiv de lapte de capră poate duce la efecte secundare precum creșterea nesănătoasă în greutate și creșterea nivelului de colesterol.

Îngrășează laptele de capră?

Laptele de capră poate provoca creșterea în greutate deoarece conține mai multe calorii decât laptele de vacă. Cu toate acestea, are același profil nutrițional ca și laptele de vacă. Prin urmare, promovează creșterea sănătoasă în greutate.

Este laptele de capră bun pentru piele?

Da, laptele de capră este grozav pentru piele, deoarece repară bariera pielii și o face moale. Pe de altă parte, ajută la reducerea acneei și a punctelor negre. De asemenea, ajută la hidratarea pielii.

Este laptele de capră bun pentru un copii?

Laptele de capră are o concentrație mare de minerale și proteine, dar mai puțini folați decât nevoile nutriționale ale unui copil. Prin urmare, laptele de capră nu este sigur pentru sugarii sub un an. Cu toate acestea, formulele de lapte de capră pot fi sănătoase pentru bebelușii și copiii mici care au probleme în a bea lapte de vaca.

La ce vârstă pot bea bebelușii lapte de capră?

Este sigur să dați lapte de capră bebelușilor numai după 18 luni. Dacă se administrează înainte de 18 luni, nivelurile excepțional de ridicate de sodiu și potasiu din laptele de capră pot îngreuna rinichii bebelușului. Prin urmare, poate perturba echilibrul nutrițional al copilului.

Laptele de capră crește insulina?

Da, laptele de capră crește insulina într-o oarecare măsură. Ajută la prevenirea rezistenței la insulină și astfel crește nivelul de insulină. Spre deosebire de aceasta, scade toleranța la glucoză după șase săptămâni de tratament.

Care este cel mai bun lapte pentru diabetici?

Laptele degresat poate fi o opțiune cu conținut scăzut de grăsimi și calorii pentru persoanele care nu au intoleranță la lactoză. Cu toate acestea, persoanele cu diabet ar trebui să consume lapte de vacă pentru conținutul său de carbohidrați. Deci este cea mai bună opțiune pentru persoanele cu diabet. Dacă o persoană dorește să își reducă aportul de carbohidrați, poate bea lapte de migdale sau lapte de in.

Care sunt dezavantajele laptelui de capră?

Pe lângă atâtea beneficii, laptele de capră are și câteva dezavantaje. De exemplu, nu este potrivit pentru sugarii sub 18 luni. Dacă consumi lapte crud de capră, acesta poate duce la crampe stomacale, dizenterie și diaree. Consumul excesiv de lapte de capră poate duce la creșterea nesănătoasă în greutate.

Alte articole utile:

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul Lapte de capră: beneficii sănătate, nutriție, utilizări? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Organics Food
Logo
Resetare parolă
Coș de cumpărături