Lavanda beneficii si proprietati

Lavanda

Camp cu plantatie de lavandă
Camp cu plantatie de lavandă

Care sunt posibilele beneficii pentru sănătate ale lavandei?

Astăzi, lavanda este mai mult decât o plantă parfumată. După cum se dovedește, această plantă este, de asemenea, utilizată în mod obișnuit pentru beneficii terapeutice și medicinale. 

Dacă aveți de-a face cu câteva probleme medicale proprii și nu doriți să riscați efectele secundare neplăcute care apar cu multe medicamente eliberate fără prescripție medicală și cu prescripție medicală, iată o privire asupra potențialelor avantaje pentru sănătate ale utilizării lavandă.

Poate ajuta la îmbunătățirea somnului

Insomnia  este o problemă copleșitoare care te menține în timpul nopții. Înlăturarea  cofeinei  și exercitarea mai multă  mișcare  ar putea ajuta la inducerea somnului. Dar uneori aceste eforturi și alte remedii nu funcționează.

Dacă sunteți dispus să încercați orice pentru un somn odihnitor, un studiu publicat în martie 2017 a  constatat că uleiul esențial de lavandă este un remediu eficient în îmbunătățirea calității somnului pacienților cu unități de terapie intensivă (UCI) care a avut dificultăți de somn. 

Deci, dacă ați încercat alte remedii pentru somn fără niciun rezultat, puneți câteva picături de ulei esențial de lavandă pe pernă înainte de a merge la culcare în seara asta. Doar asigurați-vă că nu îl ingerați sau orice alt ulei esențial, de altfel, deoarece acest lucru poate aduce daune sănătății.

Ar putea ajuta la tratarea petelor de piele

O varietate de uleiuri esențiale sunt, de asemenea, excelente pentru utilizarea dermatologiei, inclusiv pentru lavandă. De fapt, dacă aveți acnee,  eczeme sau inflamații ale pielii, aplicarea uleiului de lavandă în zonele afectate poate juca un rol în tratarea petelor și ușurarea inflamației, potrivit unei lucrări publicate în mai 2017 în revista Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine . 

Pentru cei cu pielea sensibilă, diluați uleiul esențial în apă. Activitatea antioxidantă a acestei plante poate contribui, de asemenea, la vindecarea rănilor. 

Cana cu ceai si buchet de lavanda alaturi
Cana cu ceai si buchet de lavanda alaturi

Poate oferi un remediu natural pentru durere

Unii oameni apelează la analgezicele fără prescripție medicală atunci când se confruntă cu dureri acute sau cronice. Și, în funcție de gravitatea durerii, s-ar putea să solicitați o rețetă de la medicul dumneavoastră.

Înainte de a merge pe calea tradițională pentru a ajuta la ameliorarea durerii, încercați aromaterapia cu 2 la sută ulei esențial de lavandă care este diluat în apă. Un studiu a constatat că lavanda este un remediu eficient pentru durerea postoperatorie. Aceasta poate funcționa ca analgezic deoarece uleiul conține acetat de linalil și linalol – componente antiinflamatorii care se găsesc în multe uleiuri esențiale. (sursa1, sursa2)

Lavanda conține, de asemenea, polizaharide. Un alt studiu publicat în revista Phytotherapy Research a afirmat că plantele care conțin aceste molecule sunt “cele mai puternice în vindecarea bolilor inflamatorii”, care includ artrita și reumatismul. (sursa)

Între timp, alte cercetări sugerează că aromaterapia cu lavandă poate fi folosită în timpul travaliului pentru a reduce intensitatea, dar nu și durata, durerii. (sursa)

Reduce tensiunea arterială și ritmul cardiac

Tensiunea arterială ridicată cronică pune un stres suplimentar asupra inimii, crescând riscul de complicații de sănătate, cum ar fi accidentul vascular cerebral și atacul de cord. Există însă un mic studiu publicat în 2017 în Iranian Journal of Pharmaceutical Research, care a constatat că atunci când 40 de persoane au inhalat ulei esențial de lavandă după o operație pe cord deschis, acestea și-au redus tensiunea arterială și ritmul cardiac, sugerând că uleiul a avut un efect pozitiv asupra semnelor lor vitale. (sursa)

Cu toate acestea, autorii notează că sunt necesare mai multe cercetări cu privire la acest posibil beneficiu – și anume, un studiu controlat randomizat, standardul de aur pentru cercetarea medicală, cu un eșantion mai mare.

Sare de baie cu lavanda
Sare de baie cu lavanda

Ar putea ameliora simptomele astmului

Datorită efectelor antiinflamatorii ale lavandei, aceasta ar putea, de asemenea, să amelioreze astmul bronșic. Un studiu pe șoareci publicat în iulie 2014 în revista Life Sciences a constatat că uleiul esențial de lavandă a avut un impact pozitiv asupra sănătății respiratorii, ameliorând inflamația alergică și hiperplazia mucusului. Dacă același efect ar fi observat la oameni rămâne neclar. (sursa)

Diminuează bufeurile de la menopauză

Bufeurile de căldură (sau bufeurile) sunt un simptom comun al menopauzei care afectează multe femei. Acestea provoacă o senzație bruscă de căldură pe corp și pot face ca fața să se înroșească și să declanșeze transpirația.

Dar aromaterapia cu lavandă timp de 20 de minute, de două ori pe zi, poate ajuta la reducerea fulgurațiilor de la menopauză și la îmbunătățirea calității vieții, potrivit unui studiu publicat în septembrie 2016 în Journal of Chinese Medical Association. (sursa)

Ajută la combaterea creșterii ciupercilor

Există, de asemenea, o serie de studii care evidențiază potențiala activitate antifungică a lavandei. Studiile sugerează că uleiul esențial de lavandă poate fi eficient în inhibarea creșterii anumitor tipuri de ciuperci, cum ar fi C. albicans. Uleiul ar putea acționa, de asemenea, ca remediu pentru tratarea piciorului de atlet și a viermilor inelari, care sunt, de asemenea, cauzate de ciuperci, potrivit unor cercetări anterioare. (sursa1, sursa2)

Promovează creșterea părului

Într-un alt studiu, uleiul esențial de lavandă aplicat pe spatele șoarecilor o dată pe zi, de cinci ori pe săptămână, timp de patru săptămâni, a dus la o creștere a numărului de foliculi de păr și la un strat dermic mai gros.

Acest lucru îi face pe cercetători să creadă că lavanda ar putea fi potențial folosită ca agent de promovare a creșterii părului, deși sunt necesare mai multe cercetări. La urma urmei, nu sunteți un șoarece. (13)

Fata care ține un buchet de lavandă parfumată în mână
Fata care ține un buchet de lavandă parfumată în mână

Care este efectul lavandei asupra nivelului de stres?

Stresul de zi cu zi poate avea un impact asupra sănătății tale mentale. Cu cât nivelul de anxietate este mai mare, cu atât crește riscul de dureri de cap, depresie și energie scăzută.

Vestea bună este că lavanda poate ajuta la ridicarea norului negru care atârnă deasupra capului tău și poate oferi perspectivei tale mentale un mult necesar “pick-me-up”. Există o mulțime de cercetări care sugerează că aceasta planta are efecte pozitive asupra stării de spirit, stresului, anxietății și depresiei.

De exemplu, un studiu controlat randomizat publicat în februarie 2018 în revista Complementary Therapies in Medicine a constatat că simptomele sindromului premenstrual s-au îmbunătățit la femeile care au inhalat ulei esențial de lavandă. (sursa) Acestea au experimentat mai puțină anxietate, depresie și nervozitate.

De asemenea, un alt studiu controlat randomizat, publicat în octombrie 2017 în International Journal of Nursing Practices, a constatat că tratamentele de masaj reflexologic cu ulei esențial de lavandă au oferit beneficii psihologice, scăzând atât anxietatea, cât și depresia. (sursa)

Care sunt câteva dintre diferitele variante de produse cu lavandă?

Lavanda este disponibilă în diferite forme. De exemplu:

Care este cel mai bun mod de a selecta și de a depozita lavanda?

Este bine să vă familiarizați cu diferitele denumiri botanice ale lavandei înainte de a o cumpăra. În acest fel, veți putea alege tipul potrivit în funcție de modul în care intenționați să folosiți planta.

Lavandula stoechas este bună pentru susținerea emoțională, a pielii, a aparatului respirator și a mușchilor, dar este adesea folosită sub îngrijirea unui profesionist calificat. Pentru a ajuta la tratarea nervozității, a durerilor de cap, a insomniei, a crampelor menstruale sau a problemelor respiratorii, puteți selecta Lavandula angustifolia.

Pe de altă parte, Lavandula latifolia poate ajuta la dureri de cap, probleme respiratorii, inflamații, mușcături de insecte și dureri musculare sau articulare.

Din fericire, nu trebuie să vă amintiți aceste detalii specifice atunci când cumpărați lavandă. Eticheta produsului ar trebui să vă spună exact cum să folosiți uleiul sau suplimentul și beneficiile pentru sănătate ale acelui anumit tip de lavandă.

Atunci când cumpărați ulei esențial de lavandă, depozitarea adecvată este importantă pentru a menține durata de valabilitate a plantei. (sursa)

Pentru uleiul esențial de lavandă, asigurați-vă că închideți flaconul după fiecare utilizare și păstrați produsul depozitat într-un loc răcoros și uscat. Același lucru este valabil și pentru suplimentele sau capsulele de lavandă. Întrerupeți utilizarea odată ce suplimentul expiră.

Diverse produse care conțin lavandă
Diverse produse care conțin lavandă

Alte utilizări pentru lavanda

Gândacii sunt o pacoste în timpul verii și în lunile mai calde. S-ar putea să vă bucurați să aflați că lavanda poate acționa ca un insectifug natural, ținând la distanță o varietate de creaturi, cum ar fi muștele, țânțarii și moliile. (sursa)

De asemenea, puteți plasa lavandă în diferite zone din casă pentru a ajuta la împrospătarea mirosului unei încăperi îmbâcsite. Aceasta poate include spălătoria, garajul și dulapurile. Sau tamponați un pic de ulei esențial pe deget și puneți puțin ulei în jurul gâtului pentru un parfum natural.

Veți descoperi că lavanda este, de asemenea, un ingredient în unele săpunuri, loțiuni și geluri de duș. Aceste produse vă pot lăsa pielea hidratată și favorizează o senzație de calm și relaxare după baie.

Efecte secundare și contraindicații la utilizarea lavandei

Lavanda nu beneficiază de aprobarea Agenția Națională a Medicamentului , așa că este important să fiți conștienți de potențialele riscuri pentru sănătate sau de efectele secundare ale utilizării acestei plante.

De exemplu, nu ar trebui să beți ulei de lavandă, deoarece poate fi otrăvitor atunci când este ingerat. Simptomele de otrăvire pot include dificultăți de respirație, vărsături și diaree. Dacă preferați să luați lavanda pe cale orală, asigurați-vă că achiziționați suplimente de lavandă și că le luați conform instrucțiunilor.

Țineți cont de faptul că unele persoane sunt sensibile la lavandă și pot avea dureri de stomac, dureri articulare sau dureri de cap după utilizare.

Deși lavanda este în regulă pe piele, există riscul unei reacții alergice sau al unei iritații cutanate. Semnele unei reacții includ umflături, roșeață sau o senzație de arsură. Încetați utilizarea dacă aveți semne de sensibilitate sau o reacție.

Există, de asemenea, dovezi că utilizarea repetată a lavandei cauzează o afecțiune rară numită ginecomastie prepubertară, care este un țesut mamar mărit la băieți înainte de pubertate.

Răspunsuri la întrebările frecvente despre lavanda

Î: Unde este cel mai bine să plantezi lavanda?

R: Lavanda poate fi plantată în diferite regiuni, dar unele plante nu se dezvoltă în climatele umede. Lavanda tinde să crească cel mai bine în vest. Cel mai bun moment pentru a planta planta este primăvara pentru a vă asigura că plantele devin puternice înainte de iarnă. (20)

Î: Care este semnificația simbolică a lavandei?

R: Florile de lavandă sunt de culoare mov, iar culoarea mov a fost folosită ca simbol al regalității și al eleganței. Florile sunt, de asemenea, asociate cu seninătatea, calmul și puritatea. (16)

Î: La ce poate fi folosită lavanda?

R: Lavanda poate fi folosită în potențiale scopuri medicinale și terapeutice – insomnie, acnee, depresie, anxietate, căderea părului, hipertensiune arterială și durere. De asemenea, poate funcționa ca parfum natural, iar unele rețete solicită muguri și flori.

Î: Ce respinge lavanda?

R: Lavanda poate descuraja anumiți dăunători casnici, cum ar fi moliile, muștele, țânțarii și puricii. Păstrați un buchet pe veranda din față sau din spate pentru a alunga oaspeții nedoriți.

Î: Este lavanda toxică pentru oameni?

R: Atunci când este folosit pentru aromaterapie, uleiul de lavandă nu este periculos sau toxic. Dar ingerarea uleiului poate provoca simptome neplăcute, cum ar fi diaree, vărsături și dificultăți de respirație. Cu toate acestea, capsulele pot fi sigure pentru a fi administrate pe cale orală. Doar asigurați-vă că vă sfătuiți mai întâi cu medicul.

 1. About Lavender. Lavender Sense of Joy. September 19, 2016.
 2. Karadag E, Samancioglu S, Bakir E, et al. Effects of Aromatherapy on Sleep Quality and Anxiety of Patients.British Association of Critical Nurses. March 22, 2017.
 3. Orchard A, Vuuren S. Commercial Essential Oils as Potential Antimicrobials to Treat Skin Diseases. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. May 4, 2017.
 4. Huang S, Fang L, Fang S-H. The Effectiveness of Aromatherapy With Lavender Essential Oil in Relieving Post Arthroscopy Pain. JMED Research. May 28, 2014.
 5. Peana AT, D’Aquila PS, Panin F, et al. Anti-Inflammatory Activity of Linalool and Linalyl Acetate Constituents of Essential Oils. Phytomedicine. December 9, 2002.
 6. Darshan S, Doreswamy R. Patented Anti-Inflammatory Plant Drug Development From Traditional Medicine.Phytotherapy Research. May 26, 2004.
 7. Yazdkhasti M, Pirak A. The Effect of Aromatherapy With Lavender Essence on Severity of Labor Pain and Duration of Labor in Primiparous Women. Complementary Therapies in Clinical Practice. November 2016.
 8. Salamati A, Mashouf S, Mojab F, et al. Effect of Inhalation of Lavender Essential Oil on Vital Signs in Open Heart Surgery ICU. Iranian Journal of Pharmaceutical Research. 2017.
 9. Ueno-lio T, Shibakura M, Yokota K, et al. Lavender Essential Oil Inhalation Suppresses Allergic Airway Inflammation and Mucous Cell Hyperplasia in a Murine Model of Asthma.Life Sciences. July 17, 2014.
 10. Kazemzadeh R, Nikjou R, Rostamnegad M, et al. Effect of Lavender Aromatherapy on Menopause Hot Flushing: A crossover Randomized Clinical Trial. Journal of Chinese Medical Association. September 2016.
 11. D’Auria FD, Tecca M, Strippoli V, et al. Antifungal Activity of Lavandula Angustifolia Essential Oil Against Candida Albicans Yeast and Mycelial Form. Medical Mycology. August 2005.
 12. Lavender Oil Has Potent Antifungal Effect. Society for General Microbiology. February 16, 2011.
 13. Lee B, Lee J, Kim YC. Hair Growth-Promoting Effects of Lavender Oil in C57BL/6 Mice. Toxicological Research. April 2016.
 14. Uzunçakmak T, Ayaz Alkaya S. Effect of Aromatherapy on Coping With Premenstrual Syndrome: A Randomized Controlled Trial. Complementary Therapies in Medicine. February 2018.
 15. Bahrami T, Rejeh N, Heravi Karimooi M, et al. Effect of Aromatherapy Massage on Anxiety, Depression, and Physiologic Parameters in Older Patients With the Acute Coronary Syndrome: A Randomized Clinical Trial.International Journal of Nursing Practices. October 25, 2017.
 16. All About Lavender. Petal Talk. January 5, 2017.
 17. Henry J. Lavender Mint Tea. All Recipes.
 18. Siegmund-Roach S. How to Choose the Right Lavender Essential Oil. The Herbal Academy. July 19, 2017.
 19. Smith C. Proper Essential Oil Storage. Plant Therapy. June 4, 2014.
 20. Growing Lavender. The Old Farmer’s Almanac.
 21. Plants That Repel Mosquitoes and Other Insects. The Old Farmer’s Almanac. June 13, 2018.
 22. Lavender. National Center for Complementary and Integrative Health. November 30, 2016.
 23. Lavender and Tea Tree Oils May Cause Breast Growth in Boys. National Institutes of Health. January 31, 2007.
Cimbrul
Valeriana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii