M-am săturat să fiu puternică, este asta o problemă?

Ești o persoană puternică și nu vrei să te schimbi. Ești îngrijorată că poti fi slabă?

O persoană puternică pare că stăpânește viața, dar în realitate nu este așa. Nu experimentează toate emoțiile care vin odată cu ființa umană.

Este în regulă dacă te-ai săturat să fii puternică. Acceptarea faptului că nu poți face față la toate și că ai atins fundul sacului este primul pas pentru a o lua de la capăt. Acceptarea limitelor și a vulnerabilității tale este un exercițiu de sănătate și bunăstare.

„M-am săturat să fiu puternică, să pot face totul, să mă prefac că nimic nu mă doare, nu mă epuizează și nu mă deranjează.”

Poate că nu puțini sunt cei care se simt identificați cu această situație în acest moment. Acestea sunt experiențe de viață foarte comune care îi însoțesc pe cei care se văd, de exemplu, cu presiunea de a-și asuma multe responsabilități.

În cele mai multe cazuri, nu ești puternic pentru tine, ci pentru alții. Nu vrem să ne îngrijorăm părinții cu privire la toate problemele cu care ne confruntăm. Nici nu vrem ca copiii noștri să știe că suntem epuizați, că munca merge prost și că facturile se adună. Uneori chiar părem să fim de acord cu partenerii noștri.

CITEȘTE ȘI:
Cum să faci față stresului și să câștigi

A se arăta capabil de orice este un mecanism de supraviețuire pentru a nu atrage atenția, pentru a nu ne estompa imaginea de persoană infailibilă, curajoasă, invulnerabilă. Cu toate acestea, întotdeauna vine un moment în care adevărul iese la iveală. Mai devreme sau mai târziu, mediul înconjurător este martor al fracturilor noastre interne, al epuizării, al suferinței…

Lumea rupe pe oricine. Mulți sunt puternici în locuri frânte. Dar cei care nu se rup mor.

Ernest Hemingway
M-am săturat să fiu puternică, este asta o problemă?
M-am săturat să fiu puternică, este asta o problemă?

Ce pot să fac dacă am obosit să fiu puternică?

Acest lucru poate fi o surpriză pentru noi, dar în spatele persoanei care este obsedată de a fi puternică și de a fi capabilă să facă totul, există două emoții de bază: vinovăția și rușinea. Vinovăția este resimțită atunci când nu se poate realiza tot ceea ce se propune. Și îi este rușine de ceea ce ar putea crede ceilalți prin dezvăluirea acestei failibilități.

Cercetări precum cele efectuate la Universitatea din Massachusetts arată că mintea noastră este dominată de multiple distorsiuni cognitive care întăresc aceste două stări emoționale. Acel „ar trebui” despre care a vorbit Albert Ellis alimentează autocritica și credința inflexibilă că suntem eficienți, productivi și perfecți.

Așa că, atunci când identificăm brusc o limită a punctelor noastre forte, apar teama și contradicția. Simți că ești mai puțin valoroasă ca persoană atunci când cazi, când nu mai poți suporta. Vă este teamă să nu vă dezamăgiți poporul. Te înspăimântă să simți cum se clatină vălul vulnerabilității, obligându-l să se oprească și să încetinească…

CITEȘTE ȘI:
Cel mai bun aliment pentru sex pe care să îl mănânci, ce spune Știința
De multe ori, atunci când ne dăm seama că am atins limita și ne simțim epuizați mental și emoțional, ne simțim vinovați și alimentăm autocritica.
Femeie stând în aer liber în timpul zilei
M-am săturat să fiu puternică, este asta o problemă?

Permiteți-vă să fiți vulnerabili; faptul că nu puteți face totul este un lucru bun

A fi obosit de a fi puternic nu este o încălcare a caracterului sau un semn al failibilității noastre. Conștientizarea limitelor noastre și atingerea fundului este o reflectare a umanității noastre. Nu este nimic greșit sau excepțional în asta. Greșeala este în societatea noastră, care ne inoculează ideea de a fi mereu puternici mental și super eroi ai vieții noastre.

Să ne permitem să fim vulnerabili înseamnă să ne descoperim adevărata noastră forță ca persoană. Pentru că, așa cum a explicat odată scriitoarea și profesoara Brené Brown de la Universitatea din Houston, vulnerabilitatea este cea mai mare trăsătură a curajului nostru.

În orice caz, oricine se agață de nevoia de a fi puternic și de neînvins tot timpul se îndepărtează de experiențele care dau un scop și un sens vieții noastre.

Uneori este necesar să se atingă fundul pentru a căpăta mai mult elan pentru a se ridica la suprafață. Numai atunci când ne acceptăm limitele, temerile, slăbiciunile, nevoile și nesiguranța ne putem cunoaște mai bine pentru a ne asigura bunăstarea.

A obosi sa fii puternic nu este o problemă, ci un semnal de alarmă

Atunci când un alergător trece linia de sosire după un maraton, nu se întoarce la linia de start pentru a o lua de la capăt. De asemenea, atunci când venim acasă de la serviciu epuizați, nu ne apucăm să facem lucrări sau renovări. De obicei, facem un duș și ne odihnim. Deci, dacă înțelegem aceste realități… de ce nu înțelegem că epuizarea emoțională este, de asemenea, normală și permisă?

CITEȘTE ȘI:
Cum evită cei mai longevivi oameni din Blue Zone să se îngrașe

A fi obosit să fii puternic și să pretinzi că totul este bine nu este o problemă, ci un semnal de alarmă pentru a te opri. Atunci când ne simțim copleșiți, este momentul să începem un dialog cu noi înșine.

Privind în interior pentru a vedea ce se întâmplă ne va ajuta să ne adaptăm mai bine la presiunile externe.

Trebuie să fim suficient de curajoși să ne explorăm limitele, temerile, căldura și întunericul pentru a descoperi câtă lumină putem aduce în lume.

Conceptul de „forță” trebuie reformulat

Este timpul pentru o nouă versiune a ceea ce înseamnă să fii puternic. Este necesar să ștergem și să actualizăm acest concept, pentru a evita ca, în virtutea acestei proclamații, să continuăm să ne pierdem sănătatea și să ne chinuim zi de zi. Puternic nu este cel care poate face totul, curajos este cel care își permite să delege și își cunoaște limitele.

Curajul este curajul persoanei care devine conștientă de suferința sa și lucrează asupra ei. Curajul este dezvăluit de cei care, dincolo de criticile celorlalți, își permit să spună cu voce tare: „Nu mai suport, nu voi face asta”. Toate aceste exemple formează o pânză a ceea ce este forța emoțională autentică, cea pe care până de curând ni s-a vândut greșit.

CITEȘTE ȘI:
Tămâia: beneficii sănătate, recomandări, contraindicații

Așadar, să evităm să prelungim inutil disconfortul, pretinzând că totul este în regulă și că putem accepta orice s-ar întâmpla. Cu toții avem un anumit grad de rezistență și există momente în care pur și simplu avem destule de îndurat. Nici pentru acestea nu se întâmplă nimic: dedicarea de timp și atenție pentru sine este, de asemenea, permisă, necesară și sănătoasă.

Organics Food
Logo
Resetare parolă
Coș de cumpărături