Medicamente interzise în unele țări, dar permise în altele

Medicamente interzise în unele țări, dar permise în altele

În Occident, tratamentul în conformitate cu protocoalele internaționale este considerat obligatoriu pentru medicii din aproape toate specialitățile. Astfel de ghiduri sunt elaborate pe baza multor ani de experiență, confirmată de numeroase studii. Această abordare ne permite să “cernem” medicamentele ineficiente, să le refuzăm pe cele care comportă mai mult pericol potențial decât beneficii.

În Ucraina, Rusia și în țările CSI, abordarea este oarecum diferită, deși multe protocoale au fost deja implementate în sistemul medical. Cu toate acestea, medicii continuă să folosească destul de multe medicamente care sunt interzise în Statele Unite și în Europa. Care sunt aceste medicamente și care sunt motivele pentru interzicerea lor în Occident – să înțelegem în acest articol.

Analgin

Cel mai popular medicament în rândul pacienților ucraineni, ruși și din țările vecine. Se administrează pentru dureri de cap, dureri de dinți, atunci când durerile de stomac. Există, de asemenea, cei care îl folosesc pentru a scădea o febră mare.

Chiar de curând analginum a împlinit 100 de ani, iar jumătate din acest timp a fost interzisă utilizarea sa în Statele Unite și în țări din Europa. În 1970, OMS a recomandat ca toată lumea să renunțe la el, argumentând mai multe fapte deodată:

 • Rata mortalității după administrarea analginului este de 7%, ceea ce este destul de mare;
 • Pastilele nu sunt permise copiilor sub 12 ani, femeilor însărcinate și celor care alăptează;
 • Medicamentul pe bază de metamisol de sodiu are multe efecte secundare, de la tinitus neplăcut până la o creștere bruscă a temperaturii cu formarea de vezicule dureroase pe piele;
 • Există o mare posibilitate de agranulocitoză – o scădere a numărului de granulocite și de globule albe din sânge. Ca urmare, sistemul imunitar este grav compromis, iar persoana devine vulnerabilă la diverse infecții bacteriene și virale și la ciuperci. Astfel de pacienți trebuie să fie ținuți în condiții sterile pentru a-i proteja de pericole. Un rezultat fatal este posibil în 80% din cazuri. Iar dacă pacientul supraviețuiește, este dificil să-i restabilești complet sănătatea.

În ciuda acestui pericol, analginul este încă disponibil în mod liber în farmaciile ucrainene, rusești și belaruse, precum și în țările CSI.

Fenobarbital

Corvalol, Barboval, Valokordin – astfel de picături, iar acum și tablete pot fi găsite în cabinetul de medicamente al aproape multor persoane în vârstă. Dar ele sunt populare nu numai în rândul pensionarilor, mulți tineri încearcă să facă față tahicardiei, anxietății, durerii de inimă, insomniei luând aceste medicamente.

Spre deosebire de tarile din fosta Uniune Sovietică, Statele Unite și Europa au interzis de mult timp toate medicamentele pe bază de fenobarbital. Și, în ciuda faptului că Valokordin este un produs al unei companii farmaceutice germane, acesta este fabricat exclusiv pentru import. Germanii înșiși nu îl folosesc acum și nu îl vând în majoritatea țărilor europene.

Motivul principal pentru interzicerea medicamentelor cu această componentă este că fenobarbitalul este un reprezentant al grupului de barbiturice, adică substanțe psihotrope. Utilizarea sa constantă și prelungită creează dependență – dependență narcotică. Și acest efect pe care o persoană îl simte după ce a luat Corvalol sau Barboval poate fi comparat cu euforia.

Cu alte cuvinte – toate simptomele neplăcute se retrag în timp ce fenobarbitalul este prezent în organism. De îndată ce este eliminat, revin anxietatea, insomnia, durerile de inimă.

Dependența de barbiturice este o afecțiune destul de gravă, așa că, atâta timp cât aceste medicamente nu sunt interzise în toate țările, trebuie să aveți grijă cu ele. Mai bine încă, evitați să le folosiți cu totul, deoarece toate simptomele pe care remediul pe bază de fenobarbital se presupune că le “tratează” pot fi depășite cu alte medicamente mai sigure .

Levomycetin

Tabletele de levomicetină sunt un remediu popular pe care pacienții îl folosesc singuri pentru a trata diareea la copii și adulți. Acestea sunt ieftine, în plus, medicamentul poate fi achiziționat în orice farmacie fără prescripție medicală. Dar, folosind levomicetină, nimeni nu se gândește la consecințele auto-tratamentului. Un astfel de agent antimicrobian nu este atât de sigur pe cât pare.

Din cauza numărului mare de efecte secundare care sunt periculoase pentru sănătatea umană, eliberarea levomicetinei în forme de dozare pentru administrare orală este interzisă în Statele Unite. Aceasta poate fi găsită doar în picături pentru ochi sau în unguente topice.

Și există un motiv pentru a interzice tabletele de levomicetină. Acest antibiotic, al cărui ingredient activ este un membru al grupului amfenicol, cloramfenicolul, este periculos prin simptomele sale secundare:

 • Efecte negative asupra SNC – confuzie, depresie, tulburări de auz și de vedere;
 • Depresie a sistemului hematopoietic. După administrarea levomicetinei pot apărea anemie severă, leucopenie, trombocitopenie, granulocitopenie;
 • iritarea mucoasei orale (glosită), tulburări ale sistemului digestiv.

Având în vedere că nu este interzis în Rusia, Ucraina și țările CSI, pacienții trebuie să îl ia doar în cazuri extreme, când nu există un tratament alternativ.

Cerebrolysin, fenibut, sermion și alte nootrope

Medicamentele nootropice sunt un grup de medicamente care au un efect asupra sistemului nervos central. Acestea sunt utilizate pentru a îmbunătăți memoria, concentrarea și pentru a crește activitatea mentală. De asemenea, sunt considerate indicații pentru utilizarea nootropicelor nevroza, astenia, sindromul de sevraj în alcoolism, boala Meniere. Și copiilor li se prescriu astfel de medicamente pentru băiatul în pat, bâlbâială, ticuri nervoase.

Cu toate acestea, nu peste tot în lume o atitudine similară față de nootropice. În Australia, utilizarea acestora este complet interzisă, cu excepția câtorva ingrediente active care sunt incluse în suplimentele alimentare.

În Statele Unite, situația nootropicelor este similară, deși unele medicamente sunt încă folosite în medicina oficială. De exemplu, acestea sunt prescrise pentru tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție la copii și pentru boala Alzheimer. Dar fără prescripție medicală este imposibil să cumpărați astfel de medicamente – totul este strict controlat.

În SUA este ilegal să se producă și să se vândă medicamente care includ:

 • DMAA;
 • Phenibut;
 • Octodrine;
 • Vinpocetină;
 • Preparate din grupul racetamelor (piracetam, fenilpiracetam, oxiracetam și altele).

Motivul interzicerii tuturor acestor medicamente este că ele pot crea dependență, iar efectele secundare ale utilizării sunt anxietatea, nervozitatea și tulburările de somn. În același timp, medicamentele pe bază de fenibut sunt ușor disponibile în orice farmacie din fosta Uniune Sovietică.

Nimesulide

Nimesulide

Atunci când un pacient vine la o farmacie ucraineană sau rusă cu o durere de dinți sau după o vizită la dentist, i se oferă adesea pliculețe de Nimesil. Acest medicament face față perfect senzațiilor dureroase și are un efect antiinflamator. S-ar părea că este un remediu excelent, dar în multe țări preparatele de nimesulidă sunt interzise. Acestea nu pot fi folosite în Statele Unite, Finlanda, Irlanda, Belgia, Spania. Faptul este că acest remediu este eficient, dar deloc inofensiv. Sunt cunoscute cazuri în care, după ce au folosit remediul timp de mai multe zile la rând, pacienții au avut nevoie de un transplant de ficat. Nimesulida este hepatotoxică, deși mecanismul acestui efect nu este pe deplin înțeles.

Până când va fi interzis peste tot, merită să fim foarte precauți și în niciun caz nu trebuie folosit de copii.

No-shpa, drotaverine.

Cel mai cunoscut antispasmodic sub denumirea comercială No-Spa este disponibil doar în Europa de Est și în unele părți ale Asiei. În restul lumii, medicamentul este interzis, în special în rândul femeilor însărcinate. Germania, Statele Unite și Regatul Unit au recunoscut medicamentele pe bază de drotaverină ca fiind periculoase, deoarece există studii care susțin că administrarea No-Spa de către femeile însărcinate poate provoca întârzieri în vorbire la copii.

În plus, ingredientul activ drotaverină are un efect vasodilatator, deci este periculos pentru persoanele hipotensive, deoarece poate reduce tensiunea arterială la niveluri critice. Și, cel mai important, un supradozaj poate provoca otrăviri grave și, în unele cazuri, moartea.

De exemplu, în 2016, după ce a luat No-Shpa, jucătorul rus de șah Ivan Bukavshin a murit după ce a depășit doza maximă de patru ori.

Efedrină și pseudoefedrină

Thailanda a inclus efedrina și pseudoefedrina pe lista substanțelor interzise. Acestea sunt clasificate ca medicamente cu efecte psihotrope, deși sunt incluse în mai multe siropuri pentru tuse. În Ucraina și în alte câteva țări din Europa de Est, preparatele pe baza acestora pot fi achiziționate pe bază de rețetă în farmacii. Cel mai cunoscut este Broncholitin, care este prescris atât copiilor, cât și adulților pentru tuse.

Aceste informații sunt deosebit de relevante pentru turiști, deoarece deținerea și utilizarea efedrinei și pseudoefedrinei constituie o răspundere penală de până la 5 ani. Plecând într-o călătorie, este mai bine să vă faceți provizii de alte medicamente pentru tuse.

Pastile de muștar

Pastile de muștar

În Occident și în Statele Unite, muștarul a fost abandonat cu ani în urmă. Potrivit unor rapoarte, principalul motiv este riscul de melanom. Această teorie nu a fost confirmată pe deplin, dar nici medicii americani, nici cei europeni nu recomandă utilizarea terapiei cu muștar.

În, Ucraina, țările CSI, acestea pot fi găsite cu ușurință în orice farmacie și pot fi cumpărate fără prescripție medicală. Pastilele de muștar sunt folosite pentru a trata răcelile, gripa, durerile de spate și, uneori, pentru a scădea tensiunea arterială. Se crede că ele încălzesc și cresc circulația sângelui, ameliorând astfel inflamațiile și activând sistemul imunitar. Dar, de fapt, nu există niciun beneficiu al pastilelor de muștar.

Ele încălzesc doar în locul în care sunt puse, iar acest efect este asigurat de amestecul de apă cu sinigrină, care se află în semințele de muștar. Rezultatul este izotiocianatul de alil, care provoacă o senzație de căldură pe piele. Dar dacă țineți muștarul pe piele pentru o perioadă lungă de timp, este posibil să vă ardeți.

Evaluând eficacitatea unei astfel de metode de tratare a răcelii sau a gripei, se poate afirma: poate funcționa doar ca un placebo, deoarece glandele de muștar nu se încălzesc atât de profund încât să trateze cu adevărat. Iar în caz de bronșită și pneumonie, ele sunt contraindicate de tot.

Aspirină

“Aspirina americană” a fost un cuvânt la modă de la sfârșitul anilor 1990 și începutul anilor 2000. Mulți oameni au vrut să pună mâna pe ea, deoarece se credea că un astfel de medicament era folosit în Statele Unite pentru orice și era de o calitate excelentă.

Astăzi, aspirina nu este interzisă în America, ci sub un control foarte strict. Este prescrisă mai ales de către cardiologi pentru prevenirea formării cheagurilor de sânge, după o operație pe cord. Dar există și țări în care aspirina este interzisă: Bangladesh, Turcia și India. Asta pentru că medicamentul are multe efecte secundare grave: apariția ulcerului și a bolilor de rinichi, boli de ficat, tulburări cardiace, risc de sângerare.

În Rusia, Ucraina și Belarus, aspirina este luată de mulți oameni și, adesea, pentru a reduce febra. Este vândută în farmacii fără prescripție medicală.

Nu este interzisă, dar nici nu sunt medicamente folosite

Există alte câteva remedii care nu sunt de fapt interzise, dar nici nu sunt folosite în Occident. Un astfel de medicament este o soluție alcoolică de verde strălucitor, denumită popular verdigris. Nici în SUA, nici în Europa, acest remediu nu face parte din medicina oficială. Motivul este simplu: mecanismul de acțiune al verdelui nu a fost încă studiat, iar eficacitatea sa nu a fost confirmată.

Având în vedere că medicina din țările occidentale se bazează pe dovezi, astfel de medicamente pur și simplu nu au nicio șansă.

O situație similară a avut loc cu Validol. Medicii americani și europeni nu îl recomandă pacienților. Motivul este similar – nu există o bază de dovezi pentru eficacitatea Validol.

Informațiile privind ceea ce este interzis și ceea ce este permis de medicamente în diferite țări nu sunt doar pentru comparație. Va fi relevantă pentru călătorii care își iau cu ei trusa de prim ajutor. Lista medicamentelor interzise merită cu siguranță să fie luată în considerare, pentru a nu avea probleme la trecerea frontierelor.

Articolele de pe acest site au doar scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica orice rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Citește și aceste articole:

Urmărește-ne și pe:
Cei mai comuni 8 alergeni alimentari
Cum să afli ce insectă te-a mușcat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii