3.6 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Medicamentele pentru diabet reduc riscul de orbire legată de vârstă

Trebuie să citești asta...

Utilizarea regulată a medicamentelor pentru scăderea colesterolului și controlul diabetului de tip 2 ajută la reducerea riscului de apariție a bolii degenerative oculare asociate cu îmbătrânirea, cunoscută sub numele de AMD. Rezultatele muncii științifice au fost publicate în British Journal of Ophthalmology.

Noutatea cercetării

Rezultatele arată că aceste medicamente comune sunt asociate cu o prevalență mai scăzută a degenerescenței maculare legate de vârstă în populațiile europene. Potrivit cercetătorilor, aceasta este o analiză primară de acest fel a datelor grupate mari, care utilizează date la nivel individual din diferite studii clinice și pe populație.

Degenerescenta maculară legată de vârstă

Degenerescenta maculară legata de vârstă (AMD) este cauza principala a tulburării vizuale severe in rândul persoanelor in vârstă. Numai în Europa, 67 de milioane de oameni suferă în prezent de această boală, iar numărul de cazuri noi se preconizează că va crește în următoarele câteva decenii, odată cu îmbătrânirea populației.

AMD afectează vederea centrală și capacitatea de a vedea detalii fine. Se crede că diverși factori genetici și de mediu asociați cu îmbătrânirea cauzează AMD, dar încă nu este clar cum să o prevenim sau să încetinim progresia acesteia.

Studiile publicate anterior sugerează că medicamentele care scad colesterolul, medicamentele pentru controlul zahărului din sânge și suprimarea inflamației pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta AMD, dar aceste rezultate au fost parțial inconsecvente și s-au bazat pe un număr mic de participanți.

CITEȘTE ȘI:
Efectele secundare urâte ale consumului de cartofi prăjiți, potrivit științei
Medicamentele pentru diabet reduc riscul de orbire legată de vârstă

Materiale și metode de cercetare

În încercarea de a ocoli aceste probleme, cercetătorii au reunit rezultatele a 14 studii clinice și populaționale care au implicat 38.694 de persoane din Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Norvegia, Portugalia, Rusia și Marea Britanie.

Studiile au făcut parte dintr-o rețea pan-europeană de colaborare al cărei obiectiv principal este de a dezvolta și analiza seturi mari de date comune pentru a înțelege mai bine bolile oculare și pierderea vederii.

Toți participanții aveau peste 50 de ani și luau cel puțin un tip de medicament pentru scăderea colesterolului, inclusiv statine, diabet controlat (inclusiv insulina), inflamație suprimată (cu excepția steroizilor) și au fost tratați pentru tulburări de mișcare din cauza bolilor neurodegenerative, inclusiv levodopa.

Prevalența AMD a variat de la 12% la 64,5% în toate studiile incluse, cu un total de 9332 de cazuri, în timp ce prevalența AMD progresivă (tardivă) a variat de la 0,5% la 35,5% cu un total de 951 de cazuri.

Statinele și medicamentele pentru diabet pot reduce riscul de degenerescență maculară legată de vârstă

Analiza grupată a datelor a arătat că medicamentele pentru scăderea colesterolului și pentru controlul diabetului au fost asociate cu (respectiv) o prevalență mai mică cu 15% și 22% a oricărui tip de AMD, după controlul factorilor potențial de confuzie. Astfel de asocieri nu au fost găsite pentru niciunul dintre celelalte tipuri de medicamente, sau în special pentru AMD progresivă, deși au existat relativ puține astfel de cazuri, notează cercetătorii.

CITEȘTE ȘI:
Este avocado bun pentru diabetici? Să aflăm!

„Studiul nostru sugerează că medicamentele antidiabetice sunt asociate cu o reducere a prevalenței AMD în populația generală. Având în vedere potențiala interferență a acestor medicamente în căile patofiziologice relevante pentru AMD, acest lucru poate contribui la o mai bună înțelegere a etiologiei AMD”, concluzionează oamenii de știință.

Citește și aceste articole:

Medicamentele pentru diabet reduc riscul de orbire legată de vârstă

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

- Advertisement -

Ultimele rețete