Menopauza simptome, semne și tratamente

Menopauza simptome, semne și tratamente

Foarte puține femei se interesează de această etapă a ciclului de viață al unei femei până când încep să aibă bufeuri sau alte simptome ale menopauzei. Să aflăm câteva informații despre menopauză simptome, semne ale menopauzei și cum să înțelegem cel mai bine această etapă frumoasă din viața unei femei.

Menopauza simptomne semne tratamente
Menopauza simptomne semne tratamente

Prin urmare, este un subiect despre care nu se vorbește prea mult, iar femeile nu sunt de fapt pregătite pentru el, chiar dacă este o parte normală a vieții.

Ce este menopauza?

Menopauza apare atunci când ciclul menstrual al unei femei a încetat și aceasta nu a mai avut menstruație timp de 12 luni consecutive.

Lipsa menstruației nu se datorează sarcinii, ci mai degrabă unui declin natural al hormonilor feminini. Aceasta semnalează, de obicei, sfârșitul fertilității.

Perimenopauza

Când ne gândim la menopauză, ne gândim la faptul că nu mai avem menstruație. Dar există o perioadă de timp care precede această absență a menstruației și care se numește perimenopauză. Aceasta are de obicei o durată de 4-5 ani, timp în care femeile pot începe să experimenteze simptomele menopauzei. Intensitatea și frecvența acestor simptome variază în această perioadă.

Perimenopauza începe, de obicei, la un moment dat, la vârsta de 40 de ani, dar se poate întâmpla și la sfârșitul vârstei de 30 de ani. Aceasta este adesea similară cu experiența mamei sau a bunicii sale, așa că poate fi de ajutor să întrebați rudele de sex feminin despre simptomele menopauzei.

În timpul anilor de reproducere, hormonii estrogeni și progesteron sunt eliberați pentru a se asigura că ciclul menstrual are loc și că este posibilă fertilitatea.

Pe măsură ce stadiul fertil al femeii începe să se încheie, apar mai multe schimbări datorate fluctuațiilor nivelului hormonal. Nivelul de estrogen, în special, începe să scadă, pe măsură ce activitatea ovarelor scade. La fel se întâmplă și cu producția de hormoni feminini de reproducere, până când ovarele nu mai eliberează ovule.

Care sunt simptomele menopauzei?

Pe măsură ce faza de reproducere începe să se încheie, aceste schimbări hormonale, deși normale, se manifestă de obicei prin anumite semne și simptome.

Nu toate femeile vor experimenta fiecare dintre aceste simptome, iar intensitatea acestora va varia de la o femeie la alta. Simptomele se manifestă diferit la aceeași femeie pe parcursul perioadei de perimenopauză.

Haideți să aruncăm o privire asupra acestor simptome ale menopauzei.

1. Perioade menstruale neregulate

Pentru multe femei, începerea perioadelor neregulate este primul semn al perimenopauzei. Hormonii încep să fluctueze în sus și în jos, în loc să scadă constant. Pe măsură ce funcția ovariană începe să scadă, este afectată și regularitatea ciclului menstrual al unei femei.

Puteți afla mai multe despre ciclurile menstruale în Ciclul menstrual – Etapele, fazele și la ce să vă așteptați.

2. Bufeurile

O bufeu este o senzație bruscă de căldură în partea superioară a corpului (față, gât și piept, spate și brațe). Bufeurile pot fi însoțite chiar de pete roșii sau de transpirație abundentă.

Până la 85% dintre femei se confruntă cu bufeuri în fiecare zi în timpul tranziției la menopauză. Bufeurile sunt unul dintre cele mai cunoscute simptome perimenopauzale. Se crede că scăderea estrogenului determină glandele să elibereze niveluri mai ridicate de alți hormoni care afectează termostatul creierului. Acest lucru face ca temperatura corpului tău să fluctueze nebunește.

3. Frisoane și fiori

Unele femei aflate la perimenopauză se confruntă, de asemenea, cu frisoane și fiori. Unele femei le simt imediat după ce au avut o bufeuri; pentru altele, acestea nu au legătură cu bufeurile.

La fel ca și bufeurile, frisoanele sau bufeurile reci sunt, de asemenea, influențate de modificări ale nivelului de hormoni.

4. Transpirații nocturne

Printre cele mai inconfortabile simptome ale menopauzei se numără transpirațiile nocturne, mai ales atunci când te trezesc. Uneori, transpirațiile nocturne pot fi însoțite de alte simptome, cum ar fi greața, bătăile accelerate ale inimii, durerile de cap, bufeurile și frisoanele.

Scăderea nivelului de estrogeni afectează hipotalamusul, o glandă din creier care se ocupă de reglarea temperaturii corpului. În timpul nopții, aceste schimbări de temperatură par să fie mai intense decât în timpul zilei, din cauza faptului că nu le conștientizăm până când simptomele sunt foarte intense.

Menopauza probleme cu somnul
Menopauza probleme cu somnul

5. Probleme cu somnul

Nivelurile hormonale feminine, în special estrogenul și progesteronul, și variațiile de temperatură pot contribui la tulburările de somn la femeile aflate la perimenopauză și menopauză. Când femeile ajung la menopauză, nivelul de progesteron scade, ceea ce face dificilă adormirea și menținerea somnului.

Anumite femei suferă la menopauză simptome urinare care le trezesc în mijlocul nopții pentru a urina; acest lucru contribuie la problemele lor de somn.

6. Păr și unghii fragile

Deficitul de estrogen poate avea, de asemenea, un efect asupra părului și unghiilor. Acestea își pierd strălucirea inerentă și devin fragile. Căderea părului poate apărea, de asemenea, în timpul tranziției la menopauză, ca urmare a acestei fragilități. În plus, pielea ta poate deveni uscată și descuamată.

Menopauza poate avea efect pierderea libidoului
Menopauza poate avea efect pierderea libidoului

7. Uscăciune vaginală și pierderea libidoului

Pe măsură ce nivelul de estrogen scade, alimentarea cu sânge a organelor genitale scade, ceea ce duce la slăbirea țesutului vaginal. Acest lucru ar putea duce la simptome precum uscăciunea, mâncărimea, arsura sau chiar durerea, în special în timpul actului sexual. Uscăciunea vaginală este cel mai frecvent întâlnit simptom vaginal la femei.

Pe măsură ce nivelul de estrogen scade, alimentarea cu sânge a organelor genitale scade, ceea ce duce la slăbirea țesutului vaginal. Acest lucru ar putea duce la simptome precum uscăciunea, mâncărimea, arsura sau chiar durerea, în special în timpul actului sexual. Uscăciunea vaginală este cel mai frecvent întâlnit simptom vaginal la femei.

8. Metabolism mai scăzut

Modificările hormonale asociate cu majoritatea simptomelor menopauzei contribuie, de asemenea, la un metabolism încetinit. Acest lucru este direct legat de creșterea în greutate observată de multe femei în timpul tranziției la menopauză. Majoritatea femeilor iau în greutate aproximativ 1 kg pe an pe parcursul perioadei de perimenopauză.

9. Pierderea volumului mamar

Deoarece hormonii feminini sunt deficitari, țesutul mamar care formează glanda mamară începe să se contracte. Sânii nu mai sunt necesari pentru a-și îndeplini scopul principal din punct de vedere biologic. Ca urmare, unele femei pot observa o scădere a mărimii sânilor lor.

10. Schimbări de dispoziție

Nu toate simptomele menopauzei sunt de natură fizică. În sănătatea femeilor, simptomele emoționale sunt, de asemenea, importante de luat în considerare în timpul tranziției la menopauză.

Menopauza este o etapă firească în viața femeilor, dar să fim sinceri: cât de stabilă crezi că ar fi starea ta de spirit dacă te-ai confrunta cu căderea părului, insomnie, bufeuri, uscăciune vaginală, creștere în greutate, sâni lăsați, etc? Ai fi veselă și fericită tot timpul?

În plus, scăderea estrogenului provoacă o perturbare a producției de serotonină, hormonul care stabilizează starea de spirit și starea de bine. Acest lucru duce la mai multe schimbări de dispoziție.

Schimbările de dispoziție sunt cele mai ușor de înțeles dintre toate simptomele menopauzei. Combinația acestor simptome poate afecta grav sănătatea mentală a multor femei. Tulburările de dispoziție sunt frecvente în această perioadă, așa că este important să observați dacă și când apare pentru prima dată sau reapare anxietatea sau depresia. Riscul de tulburări de dispoziție scade după menopauză.

Inceputul vârstei de 50 de ani  este vasta medie pentru menopauza
Inceputul vârstei de 50 de ani este vasta medie pentru menopauza

Care este vârsta la care femeile ajung la menopauză ?

Menopauza este o etapă naturală în viața femeilor. În țările occidentale, vârsta medie la care femeile ajung la menopauză este de 51 de ani. Evident, nu toate femeile o ating la aceeași vârstă.

Menopauza naturală are loc, de obicei, la sfârșitul vârstei de 40 de ani sau la începutul vârstei de 50 de ani. Simptomele perimenopauzei pot începe încă de la 40 de ani; acest lucru nu este considerat menopauză prematură.

Ce este menopauza timpurie?

Când femeile ajung la menopauză (12 luni întregi fără menstruație) înainte de a împlini 40 de ani, acest lucru este considerat menopauză prematură sau precoce.

Dacă este vorba de o menopauză survenită în mod natural, principala cauză tinde să fie insuficiența ovariană prematură, cauzată de insuficiența ovariană primară.

În anumite circumstanțe, menopauza precoce poate fi indusă în mod artificial. Femeile care suferă de anumite tipuri specifice de cancer, cum ar fi cancerul ovarian, uterin sau de sân, pot fi supuse unei menopauze forțate sau chiar unei menopauze chirurgicale, în care ovarele sunt îndepărtate chirurgical.

Tratamente pentru menopauză

Menopauza este un proces natural care nu necesită intervenție medicală în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, în funcție de gravitatea simptomelor și de impactul acestora asupra vieții unei femei, un furnizor de servicii medicale poate recomanda tratamente hormonale.

Există, de asemenea, modalități naturale de a vă ajuta să reduceți la minimum efectele pe care simptomele menopauzei le pot avea asupra dumneavoastră.

1. Tratamentul hormonal pentru menopauză

În trecut, femeilor aflate la menopauză li se spunea pur și simplu să se descurce și să facă față simptomelor cât mai bine posibil. Astăzi, există o mai mare conștientizare a cât de dificilă poate fi perimenopauza pentru unele femei.

Simptomele menopauzei sunt tratate și gestionate în mod diferit pentru fiecare femeie. Deși există numeroase strategii de îmbunătățire a stării generale de sănătate, nu există nicio modalitate de a compensa scăderea nivelului de hormoni, cu excepția tratamentului de substituție hormonală (HRT), mai frecvent denumit terapie hormonală la menopauză sau MHT.

Multe femei gestionează simptomele ușoare ale menopauzei printr-un mod de viață sănătos și terapii naturale și nu au nevoie să ia medicamente. Situația fiecărei femei este diferită de cea a celeilalte. Modul în care alegeți să tratați simptomele menopauzei depinde de calitatea vieții dumneavoastră.

Mulți medici nu și-au actualizat cunoștințele despre terapia hormonală modernă, așa că este important să solicitați sfatul și sprijinul unui profesionist din domeniul sănătății ale cărui informații sunt actualizate. Există anumite afecțiuni specifice sau riscuri pentru anumite tipuri de cancer care împiedică unele femei să ia terapie hormonală, dar acest lucru trebuie discutat cu un medic avizat.

În 2002, cercetătorii din SUA au publicat un studiu de amploare în care se afirma că riscurile MHT depășesc beneficiile administrării acestuia. De atunci, o reexaminare a dovezilor a constatat că MHT este atât eficientă, cât și sigură și, la femeile cu vârste cuprinse între 50 și 60 de ani, riscurile sunt foarte scăzute.

Utilizarea MHT îmbunătățește semnificativ calitatea vieții femeii. La fel de important, MHT reduce riscul de a dezvolta osteoporoză, diabet, cancer de colon și boli de inimă.

2. Tratamente naturale pentru menopauză

Schimbarea stilului de viață este întotdeauna o modalitate bună de a vă îmbunătăți sănătatea. Reducerea cantității de alimente procesate și creșterea aportului de fructe, legume, semințe și nuci este întotdeauna o idee bună. Cu cât mai multe dintre acestea puteți lua în stare crudă, cu atât mai bine pentru sănătatea dumneavoastră.

În orice plan de sănătate complementar și integrativ, exercițiile fizice merg mână în mână cu schimbarea dietei. Faceți din exercițiile fizice o parte zilnică din viața dumneavoastră, fie că mergeți la sala de sport, vă plimbați cu un prieten sau urmați cursuri de yoga.

Lubrifianții sau hidratantele vaginale pot fi benefice pentru senzația de uscăciune vaginală. Pentru multe femei, o pierdere a libidoului poate fi destul de stresantă, motiv pentru care este esențial să aveți o discuție sinceră și deschisă cu soțul dumneavoastră despre ceea ce se întâmplă. Împreună, concepeți metode de apropiere care să minimizeze posibilitatea de a experimenta disconfort în timpul sexului.

Dacă aveți probleme de somn, reduceți consumul de băuturi cu cofeină sau alcool înainte de culcare. Consumați o băutură caldă și lăsați ecranele timp de o oră înainte de a merge la culcare. Încercați să stabiliți modele regulate; mergeți la culcare și treziți-vă la aceeași oră în fiecare zi.

Modificările de dispoziție ar putea fi ajutate dacă încercați să dormiți 7-8 ore pe zi și dacă faceți exerciții fizice și vă mențineți activi. Încercați să nu luați prea multe lucruri în considerare. Meditația vă poate ajuta, de asemenea, să vă mențineți nivelul de stres scăzut.

Dacă unele dintre simptome sunt foarte puternice și interferează în mod semnificativ cu viața de zi cu zi, solicitați sfatul medicului dumneavoastră. Terapia hormonală la menopauză poate fi foarte utilă în anumite circumstanțe.

Întrebări frecvente despre menopauză

Cum pot evita menopauza?

Nu puteți preveni menopauza, dar puteți gestiona multe dintre simptomele comune și puteți preveni posibilele complicații. Este esențial să faceți alegeri sănătoase în ceea ce privește stilul de viață.
De exemplu:
1. mâncați o dietă sănătoasă.
2. faceți exerciții fizice în mod regulat.
3. dormiți suficient.
4. mențineți-vă rezistența osoasă.
5. controlați-vă tensiunea arterială.

Menopauza te face să arăți bătrână?

Estrogenul este principalul hormon sexual feminin. Este secretat de ovare, în cantități destul de mari, în timpul anilor fertili. Estrogenul este hormonul care dă femeilor acea strălucire atunci când ajung la pubertate sau când sunt însărcinate.

Estrogenul ne face pielea moale pentru a o ajuta să se întindă, ne menține părul strălucitor și puternic și ne face sânii frumoși, radianți și gata să ne hrănească bebelușii.

Când femeile ajung la menopauză, activitatea ovariană se oprește și eliberarea de hormoni sexuali feminini este redusă semnificativ.

Menopauza este o etapă normală și naturală în viața unei femei. Atunci când menopauza este indusă în mod artificial prin tratament farmacologic sau când ovarele sunt îndepărtate chirurgical, femeile par mai în vârstă, deoarece producția naturală de estrogeni se oprește.

Voi avea orgasm după menopauză?

Capacitatea ta de a avea orgasm nu ar trebui să fie afectată de menopauză. Multe femei chiar consideră menopauza destul de eliberatoare și încep o etapă de viață sexuală mult mai satisfăcătoare.

Corpul tău nu mai caută întâlniri sexuale așa cum o făcea în timpul anilor fertili, iar unele dintre simptomele menopauzei s-ar putea să nu te facă să cauți activitatea sexuală la fel de mult ca înainte. Cu toate acestea, experiența ta de viață și, destul de des, eliberarea sexuală merg mână în mână cu îmbătrânirea și menopauza.

Nu uitați că nimeni nu ar trebui să fie forțat să facă sex și că există multe moduri de a te bucura de sex în afară de sexul cu penetrare. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă credeți că dvs. și partenerul dvs. ați putea avea nevoie de ajutor profesional pentru a parcurge această nouă etapă a vieții.

Poți rămâne însărcinată în timpul menopauzei?

Această “tranziție la menopauză” aduce cicluri de ovulație imprevizibile, deoarece nivelurile hormonale de estrogen și progesteron cresc și scad. În timpul acestor ani în care nivelurile hormonale fac acest “joc”, ovarele dvs. continuă să elibereze ovule pentru fertilizare. Traducere: Încă puteți rămâne însărcinată.

Se opreste brusc menstruația la menopauză?

Menopauza este momentul în care o femeie nu mai are menstruație și nu mai poate rămâne însărcinată în mod natural. De obicei, menstruațiile încep să devină mai puțin frecvente pe parcursul a câteva luni sau ani, înainte de a se opri complet. Uneori se pot opri brusc.

Este menopauza târzie bună sau rea?

Un mic procent de femei intră târziu la menopauză. Acest lucru nu este neapărat un lucru rău. Studiile au legat menopauza târzie de un risc mai mic de boli de inimă, atac de cord, accident vascular cerebral și osteoporoză. De asemenea, este legată de o speranță de viață mai mare.

{{ content }}
Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul Menopauza simptome, semne și tratamente? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Mucormicoza: O nouă cercetare oferă speranță pentru tratamentul infecțiilor mortale
Eczema foliculară, cauze, simptome, tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii