Merisoarele: 4 beneficii uimitoare pentru sănătatea ta

Merisoarele: 4 Beneficii uimitoare pentru sănătatea ta

Descoperă cele mai importante beneficii ale merisoarelor pentru sănătatea ta! De la protejarea sistemului imunitar și reducerea inflamațiilor, până la prevenirea infecțiilor urinare și îmbunătățirea sănătății inimii, acest super-aliment are multe de oferit. Învață cum să îl incluzi în alimentația ta și să profiți la maximum de proprietățile sale impresionante!

Merisoarele sunt cu adevărat un simbol al sezonului de Crăciun. Fructele arbustului veșnic verde decorează coronițe, aranjamente florale și pomi de Crăciun și, bineînțeles, adaugă o pată de culoare roșie strălucitoare pe masă. Dar sunt merișoarele bune pentru dumneavoastră? Cercetările sugerează că merișoarele au beneficii de anvergură….

Deși sunt recoltate toamna și fac parte integrantă din tradițiile de Crăciun, merișoarele pot fi savurate pe tot parcursul anului. Aceste fructe de pădure au o densitate mare de nutrienți care oferă unele beneficii unice pentru sănătate.

În afară de decor și frumusețe, merișoarele au și alte beneficii de oferit:

 • Prevenirea infecțiilor tractului urinar (ITU)
 • Protecție împotriva infecțiilor cu Helicobacter pyloriÂ
 • O mai bună sănătate a intestinelor
 • O mai bună sănătate a inimii

Câteva date despre merișoare

Să începem cu câteva informații importante despre merișoare:

Merișoarele (genul Vaccinium, familia Ericaceae) sunt verișoarele afinelor și împărtășesc statutul lor de superalimente.

Boabele rotunde și roșii nu sunt de obicei consumate crude din cauza gustului lor, acru.

Merișoarele sunt adesea prelucrate într-un fel sau altul, inclusiv:

 • Merișoare uscate
 • Sosuri de merișoare
 • Amestecuri de sucuri de merișoare
 • Pulbere de merișoare
 • Extracte de merișoarele

Toate aceste etape de procesare afectează valoarea nutritivă a merișoarelor? Uneori. Dar există totuși modalități de a beneficia de această sursă de hrană bogată în nutrienți și antioxidanți.

4 Beneficii ale merișoarelor pentru sănătatea dumneavoastră

Merisoarele: 4 beneficii uimitoare pentru sănătatea ta
Merisoarele: 4 Beneficii uimitoare pentru sănătatea ta

1. Prevenirea infecțiilor tractului urinar

Sucul de merișoare pare să aibă un efect unic în prevenirea infecțiilor tractului urinar.

Infecțiile tractului urinar sunt cea mai frecventă infecție bacteriană, în special la femei. Aceste infecții sunt de obicei cauzate de o bacterie intestinală numită Escherichia coli (E.coli ), care se atașează de suprafața vezicii urinare și a tractului urinar. Ele sunt foarte inconfortabile, iar infecția duce adesea la recidivă.

Cu toate acestea, este posibil ca taninurile conținute în sucul de merișoare să poată căptuși vezica și tractul urinar și, astfel, să protejeze împotriva infecțiilor urinare.

Mai multe studii și analize sistematice au arătat că un consum zilnic de suc de merișoare sau de extract de merișoare poate reduce riscul de infecții ale tractului urinar.

Cu toate acestea, nu toate studiile au ajuns la aceeași concluzie.

Cheia pare să se afle în conservarea taninurilor în timpul procesării. Prin urmare, administrarea unui extract poate fi mai sigură decât cea a sucului. Cu toate acestea, probabil că este sigur să beți suc prelucrat la minimum.

De asemenea, este important de reținut că merișoarele nu tratează o infecție existentă, ci mai degrabă previne formarea sau reapariția acesteia.

2. Îmbunătățirea sănătății intestinale

Unele cercetări au arătat că consumul de merișoare poate promova creșterea bacteriilor intestinale sănătoase la persoanele care au o dietă bazată pe animale. Dacă dieta dvs. este bogată în lactate, carne sau alte produse de origine animală, includerea merișoarelor uscate în dieta dvs. poate contribui la îmbunătățirea sănătății intestinului.

O populație mai sănătoasă de bacterii intestinale poate ajuta digestia, poate îmbunătăți starea de spirit, poate combate inflamația și poate reduce riscul de cancer de colon și gastrointestinal.

3. Efect împotriva ulcerului gastric

Cercetările au arătat, de asemenea, că taninurile pot reduce riscul de ulcer gastric.

Un mic studiu efectuat pe 189 de adulți a arătat că consumul a două căni (500 ml) de suc de merișoare pe zi a redus semnificativ riscul de ulcer gastric.

Este posibil ca taninurile să acționeze într-un mod similar cu cel al infecțiilor urinare, acoperind stomacul și împiedicând Helicobacter pylori (H. pylori) să se atașeze de mucoasa stomacului.

H. pylori este o cauză frecventă a ulcerelor gastrice, a inflamațiilor și, eventual, a cancerului de stomac.

4. Sprijinirea sănătății inimii

Deși merișoarele nu sunt piesa centrală a unei diete sănătoase pentru inimă, ele pot aduce unele beneficii sănătății dumneavoastră generale.

Conținutul ridicat de antioxidanți din aceste fructe poate ajuta la reducerea inflamației, la scăderea tensiunii arteriale și nu numai.

Alte beneficii pentru inimă asociate cu merișoarele includ creșterea colesterolului HDL “bun”, scăderea colesterolului LDL “rău”, reducerea rigidității arteriale și scăderea nivelului de homocisteină.

Pentru a profita de beneficiile merișoarelor, trebuie să le consumați în mod regulat și cu moderație. Cel mai bine este să beți câteva căni de suc pe zi, să luați un extract sau să mâncați fructe de pădure uscate singure sau cu alte alimente.

Valoarea nutritivă a merișoarelor

Merișoarele vă pot îmbogăți mâncărurile de Crăciun și de sărbători, cu condiția să nu fie consumate sub forma unui sos puternic zaharat. Cu toate acestea, o gustare dulce cu merișoare la o ocazie specială nu va perturba o dietă sănătoasă.

Un aport regulat și sănătos de merișoare constă, de obicei, în adăugarea câtorva fructe de pădure uscate la fulgi de ovăz, iaurt, salate sau nuci amestecate.

De asemenea, este obișnuit să se bea zilnic un pahar de suc de merișoare sau să se ia ca supliment alimentar.

Deși merișoarele uscate conțin mult zahăr, acestea sunt bogate și în alte substanțe nutritive, inclusiv în fibre. Prin urmare, cu moderație, acestea sunt mai degrabă benefice decât dăunătoare. Sucurile sunt de obicei sănătoase, așa că cel mai bine este să găsiți o varietate fără adaos de zahăr.

Pe de altă parte, merișoarele crude sunt aproape 90% apă, iar aproape toate caloriile – și nu sunt multe – provin din carbohidrați, la fel ca în cazul aproape tuturor celorlalte fructe și fructe de pădure.

O porție de 100 de grame, sau aproximativ o ceașcă, conține cinci grame de fibre. Destul de impresionant.

Încă o dată, merișoarele sunt rareori consumate în acest mod. Merișoarelor uscate li se elimină apa, dar conțin totuși fibre, iar sucul de merișor nu conține fibre sănătoase pentru inimă.

Iată o defalcare a nutrienților pentru o cană de merișoare crude, zdrobite:

NutriențiCantitate% Valoarea zilnică (DV)
Calorii513%
Proteine0.4 grame (g)1%
Grăsimi0.1 g0%
Carbohidrați13.4 g4%
Zahăr4.4 g
Fibră dietetică5.1 g20%
Calciu9 miligrame (mg)1%
Fier0.3 mg2%
Magneziu7 mg2%
Fosfor14.3 mg1%
Potasiu93.5 mg3%
Sodiu2.2 mg0%
Zinc0.1 mg1%
Vitamina C15 mg24%
Acid folic1 microgram (mcg)0%
Vitamina A66 UI1%
Vitamina E1.3 mg7%
Vitamina K5.6 mcg7%

Nutrienți ai merișoarelor în detaliu

Deși s-ar putea să trebuiască să renunțați la unele dintre beneficiile aduse de merișoarele crude, merișoarele procesate sub anumite forme nu se lasă așteptate când vine vorba de nutrienți.

Merișoarele sub orice formă sunt o sursă bună de:

 • Vitamina E: Vitamina E este una dintre vitaminele liposolubile care acționează ca antioxidanți. Cea mai abundentă dintre aceste vitamine (90%) este tocoferolul. Vitamina E poate susține sănătatea inimii prin prevenirea formării cheagurilor de sånge și a bolilor oculare și poate reduce potențial riscul și răspîndirea cancerului datorită capacităților sale antioxidante.
 • Vitamina C (acid ascorbic): Vitamina C este un antioxidant puternic care este abundent în merișoare. Aceasta ajută la întărirea sistemului imunitar și la menținerea țesuturilor și a organelor.
 • Vitamina K1: Un aport adecvat de vitamina K1 este important pentru coagularea sângelui.
 • Mangan : Manganul este un mineral care joacă un rol în creștere, metabolism și în sistemul antioxidant al organismului.
 • Cupru: Merișoarele sunt, de asemenea, o sursă bună de cupru, un oligoelement care este adesea deficitar în dieta occidentală standard. Un aport scăzut de cupru poate afecta sănătatea inimii.

În afară de aceste vitamine și minerale, numeroșii polifenoli sunt cei care fac merișoarele atât de interesante. Acești compuși antioxidanți oferă beneficii unice și sunt motivul pentru care sucul de merișoare este adesea asociat cu un risc mai mic de infecții ale tractului urinar.

Substanțele fitochimice benefice din merișoare includ:

 • Taninurile condensate:Â Cunoscute și sub numele de proantocianidine de tip A, aceste substanțe sunt probabil responsabile de efectul sucului de merișoare asupra infecțiilor tractului urinar.
 • Miricetina:Acest antioxidant poate avea o serie de beneficii antibacteriene care favorizează sănătatea. Există dovezi că ar putea fi un tratament eficient pentru infecțiile oculare bacteriene.
 • Peonidin: Merișoarele sunt una dintre cele mai bogate surse de acest polifenol, care este parțial responsabil pentru culoarea roșie a fructelor de pădure și pentru apariția lor pe multe decorațiuni de sezon.
 • Quercetină: Merișoarelesunt probabil cea mai bună sursă de fructe de quercetină, care protejează împotriva radicalilor liberi, putând combate inflamațiile, ameliorând simptomele alergiilor, scăzând tensiunea arterială și reducând riscul de cancer.
 • Acidul ursolic: Se găsește în pielița merișoarelor și este folosit în multe plante medicinale tradiționale pentru efectele sale antiinflamatorii puternice.

Precauții pentru merișoare

Pentru majoritatea oamenilor, este în regulă să ia un preparat de merișoare sau să bea puțin suc în fiecare zi; cu toate acestea, există câteva lucruri la care trebuie să fiți atenți.

Dacă sunteți predispus la pietre la rinichi, o cantitate prea mare de merișoare poate crește nivelul de acid uric și crește riscul de reapariție.

De asemenea, pot exista contraindicații dacă luați medicamente pentru subțierea sângelui, așa că consultați-vă cu medicul înainte de a le lua.

Merișoarele uscate și sucul de merișoare conțin mult zahăr, așa că este important să controlați porțiile.

Bucurați-vă de beneficiile merișoarelor pe tot parcursul anului

Vă puteți bucura de merișoare pe tot parcursul anului și aveți mai multe șanse să beneficiați dacă consumați fructele zilnic și ca parte a unei diete sănătoase.

Răsfățați-vă cu sos de merișoare și brioșe în perioada sărbătorilor, dar conștientizați că acestea sunt, practic, mâncare nesănătoasă. Dar o dată sau de două ori pe an, vă sunteți datori.

?Surse

Ware, M., “Ce trebuie să știți despre merișoare “, Medical News Today, 1 noiembrie 2019; https://www.medicalnewstoday.com/articles/269142, accesat ultima dată la 23 decembrie 2020.
Arnarson, A. “Cranberries 101: Nutrition Facts and Health Benefits” Healthline, 15 februarie 2019; https://www.healthline.com/nutrition/foods/cranberries#nutrition, accesat ultima dată la 23 decembrie 2020.
“Vitamina E” National Institutes of Health, 31 iulie 2020; https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/, accesat ultima dată la 23 decembrie 2020.
Sissons, B., “Care sunt beneficiile quercetinei?” Medical News Today, 14 ianuarie 2019; https://www.medicalnewstoday.com/articles/324170, accesat ultima dată la 23 decembrie 2020.
Vitamina K“, WebMD, 22 iulie 2020; https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/supplement-guide-vitamin-k#1, accesat ultima dată la 23 decembrie 2020.
Bentz, A., “A Review of Quercetin: Chemistry, Antioxidant Properties, and Bioavailability”, Journal of Young Investigators, 1 aprilie 2009; https://www.jyi.org/2009-april/2017/10/15/a-review-of-quercetin-chemistry-antioxidant-properties-and-bioavailability, accesat ultima dată la 23 decembrie 2020.
“Cranberries raw Nutrition Facts & Calories”, SELF Nutrition Data; https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1875/2, accesat ultima dată la 23 decembrie 2020.

?Citește și aceste articole:

 • Alimentele “alcaline” care minimizează riscul de cancer
  Vrei să afli cum poți preveni sau combate cancerul prin alimentația ta? Află ce sunt alimentele alcaline, cum le poți recunoaște și cum te pot proteja de această boală. Descoperă un top 10 al alimentelor alcaline și un exemplu de meniu alcalin. Citește articolul nostru și începe să te hrănești sănătos!
 • Lemongrass (melisa): 11 Beneficii si utilizări
  Descoperă cele mai importante 11 beneficii și utilizări ale lemongrass (melisa) și află cum această plantă minunată poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și a stării de spirit. De la proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene la capacitatea de a îmbunătăți digestia și a reduce stresul, lemongrass este un ingredient cheie în medicina tradițională și în bucătăria asiatică. Află cum să folosești lemongrass în mod corect pentru a obține cele mai bune rezultate!
 • 8 Cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare
  Descopera cele mai bune optiuni pentru a combate inflamatiile cu ajutorul celor mai eficiente ceaiuri naturale antiinflamatoare. Afla cum pot acestea sa te ajute sa te simti mai bine si sa iti imbunatateasca starea de sanatate generala. Citeste acum articolul nostru despre cele 8 cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare si pregateste-te sa iti imbunatatesti stilul de viata.
 • Oțetul de mere ajută la slăbit? Ce spun studiile.
  Descoperă cum oțetul de mere te poate ajuta să slăbești și ce spun studiile despre acesta. Află cum să îl folosești în dieta ta și ce beneficii aduce sănătății tale. Citește acum articolul și începe să te bucuri de efectele pozitive ale oțetului de mere asupra siluetei tale.
 • 13 Alimente bogate în proteine și cu conținut scăzut de grăsimi pentru o dietă sănătoasă
  Descoperă cele mai bune 13 alimente bogate în proteine și cu conținut scăzut de grăsimi, perfecte pentru o dietă sănătoasă și echilibrată! Află cum să îți menții corpul în formă, fără să renunți la gustul delicios al mâncării, și cum să îți asiguri necesarul zilnic de proteine fără grăsimi inutile. Profită de avantajele acestor alimente sănătoase și bucură-te de un stil de viață activ și plin de energie!
Merisoarele: 4 beneficii uimitoare pentru sănătatea ta

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
Fructele de Acai: Beneficii și contraindicații
Fructele de Acai: Beneficii și contraindicații
Strugurii: beneficii pentru sănătate si contraindicații
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii