17.1 C
București
marți, martie 21, 2023

Microsferocitoza ereditară: simptome și caracteristici

Microsferocitoza este un tip de anemie care determină globule roșii anormal de mici. Simptomele și caracteristicile microferocitozei ereditare includ dificultăți de respirație, dureri în piept și palpitații.

Trebuie să citești asta...

Toate celulele din corpul nostru sunt înconjurate de membrane celulare care le protejează de mediul extern și asigură transportul, recepția și multe alte funcții. Structura membranelor celulare este de obicei reprezentată de un strat dublu de lipide și proteine care pătrund în stratul lipidic sau se află la suprafața acestuia.

Există boli în care structura anumitor membrane celulare este afectată, cum ar fi microsferocitoza ereditară, pe care o vom discuta mai jos.

Cum se manifestă microsferocitoza ereditară?

Cum se manifestă microsferocitoza ereditară?

Microsferocitoza ereditară este o patologie determinată genetic în care structura membranelor celulare ale globulelor roșii, eritrocitele, este perturbată, ceea ce duce la distrugerea rapidă a acestora. Statisticile arată că incidența acestei boli este de aproximativ 1 la 3-4 mii de persoane. Microsferocitoza ereditară poate fi depistată la orice vârstă.

De cele mai multe ori, simptomele cresc treptat. Gravitatea tabloului clinic însoțitor va depinde de faptul dacă hematopoieza măduvei osoase reușește să compenseze distrugerea accelerată a globulelor roșii.

În majoritatea cazurilor, primul semn este colorarea icterică a pielii și a mucoaselor vizibile.

Sindromul anemic se alătură în mod necesar. Din punct de vedere clinic, se manifestă prin paloare, slăbiciune și somnolență și amețeli ocazionale. Splenomegalia este detectată la aproape toți pacienții, ceea ce determină prezența unor plângeri de durere de tragere sau de durere în zona subcostală stângă. În unele cazuri, se detectează o mărire de volum a ficatului, dar aceasta este de obicei nesemnificativă.

CITEȘTE ȘI:
Intoxicații alimentare în timpul sarcinii: cauze, simptome si tratament

O complicație frecventă a microsferocitozei ereditare este colelitiaza. În 2022, oamenii de știință de la Institutul de Cercetare de Hematologie și Transfuziologie al SUA au publicat o lucrare în care au constatat că colelitiaza poate fi detectată încă de la vârsta de 2-4 ani, iar până la vârsta de 18 ani, incidența acesteia crește, ajungând la 30%.

O altă complicație frecvent diagnosticată și suficient de periculoasă este criza hemolitică, care se manifestă prin creșterea intensității icterului, vărsături, dureri articulare și musculare, mărirea bruscă a splinei și așa mai departe.

Tactici de tratament pentru microsferocitoza ereditară

În evoluția asimptomatică sau ușoară a microsferocitozei ereditare, se recomandă o tactică de observație. În cazul formelor moderate și severe ale bolii, pacientul trebuie să fie spitalizat.

Dacă nivelul hemoglobinei a scăzut la 70 de grame pe litru sau mai puțin, se efectuează o transfuzie de masă de globule roșii; la 50 de grame pe litru sau mai puțin – sânge integral.

Pentru a preveni crizele, pacienților li se indică administrarea de acid folic.

Principala metodă de tratament este intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea splinei. Aceasta este indicată la persoanele cu crize frecvente, o scădere semnificativă a nivelului de hemoglobină și o creștere marcantă a bilirubinei în sânge.

CITEȘTE ȘI:
Febra: Cauze, simptome și tratament

Citește și aceste articole:

 • 9 Plante și condimente pentru purificarea sângelui
  Descoperă 9 plante și condimente pentru purificarea sângelui și îl ajută să funcționeze în mod optim. Fii încrezător și încearcă să-ți îmbunătățești sănătatea prin adăugarea acestor remedii naturale în dieta ta. Află cum să beneficiezi de proprietățile lor curative!
 • 8 Sfaturi pentru un sânge sănătos: alimente care subțiază sângele gros, si previn cheagurile
  Sânge sănătos: descoperă alimentele care subțiază sângele gros și previn cheagurile. Alimente cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante sunt soluția ideală pentru a avea un sânge curat și puternic. Află ce alimente să mănânci pentru un sânge sănătos și pentru a preveni cheagurile și alte boli cardiovasculare.
 • 5 Alimente ce pot provoca înfundarea arterelor
  Alimentele pot avea un efect major asupra sănătății noastre și, uneori, pot provoca înfundarea arterelor. Află care sunt cele cinci alimente ce pot cauza înfundarea arterelor și cum poți reduce riscul de a suferi de boli de inimă și de circulație. Află ce alimente trebuie să evitați și cum să mâncați sănătos pentru a vă proteja inima și să vă bucurați de o sănătate bună.
 • Care sunt pericolele ocluziei arterei carotide?
  Ocluzia arterelor carotide este o patologie caracterizată prin ocluzia parțială sau completă a lumenului arterelor carotide care transportă sângele către creier. Această boală provoacă modificări […]
 • Microsferocitoza ereditară: simptome și caracteristici
  Microsferocitoza ereditară este o afecțiune care face ca celulele roșii din sânge să fie mai mici decât în mod normal. Poate provoca, de asemenea, anemie, icter și dureri în piept sau abdomen. Citiți despre simptomele și tratamentul pentru microsferocitoza ereditară

Articolele de pe acest site au doar scop informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica vreo rețetă, sfat sau dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau vă vor face rău personal. Fiți precauți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision de la vânzător și astfel să susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete