12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Mirosul nou-născuților are un efect pozitiv asupra creierului mamelor?

Trebuie să citești asta...

Mirosul nou-născuților are un efect pozitiv asupra creierului mamelor, deoarece le calmează și le relaxează atunci când sunt aproape de copiii lor. Aflați mai multe.

Natura lucrează în moduri minunate pentru a asigura legătura dintre o mamă și copilul ei după naștere. Și nu există mamă care să nu fi experimentat de nenumărate ori mirosul delicios și unic care se degajă de la bebelușul ei în primele luni de viață. Un lucru care nu este o surpriză, deoarece mirosul nou-născuților provoacă un efect narcotic asupra creierului mamelor, iar astăzi vom explica de ce.

Îți mai aduci aminte cum mirosea micuțul tău atunci când l-ai avut în brațe pentru prima dată? Acea aromă deosebită, plină de hormoni, are puterea de a genera în mame un sentiment de plăcere și relaxare foarte asemănător cu cel al drogurilor. Le face să se simtă calme și să se îndrăgostească nebunește de bebelușii lor neajutorați.

Știința o confirmă: Parfumul mirosului nou-născuților provoacă un efect pozitiv asupra creierului mamelor

În natură, nimic nu se întâmplă întâmplător și există factori care influențează profund producerea unei legături unice între o mamă și micuțul ei.

Un studiu publicat în revista Frontiers in Psychology a dezvăluit că mirosul natural care pătrunde de la nou-născuți este atent conceput de natură pentru a ajuta mamele să creeze o legătură de iubire și protecție cu bebelușii lor.

CITEȘTE ȘI:
Jeleu din compot: 3 rețete delicioase

Pentru a demonstra acest lucru, cercetătorii au recrutat 30 de femei; 15 dintre ele au născut recent și 15 dintre ele nu au fost niciodată mame. Ei le-au cerut să reacționeze la diferite mirosuri misterioase pentru a le studia activitatea neuronală prin imagistică prin rezonanță magnetică funcțională (IRM). Mirosurile includeau pijamale ale nou-născuților impregnate cu mirosul lor caracteristic.

Mirosul nou-născuților are un efect pozitiv asupra creierului mamelor?
Atât mamele, cât și bebelușii lor reacționează în mod natural la mirosul corporal al celuilalt, oferindu-le reasigurare și siguranță.

Cele mai multe dintre femei au spus că încercarea de a identifica mirosul natural al bebelușilor le-a dat o senzație plăcută în corpul lor. Mai mult, RMN-urile au arătat că mirosirea acestor pijamale a activat căile dopaminei (hormonul fericirii) în zonele creierului care sunt asociate cu recompensa și învățarea, indiferent de statutul lor maternal.

Cu toate acestea, deși aproape toate au reacționat la acest stimul, proaspetele mame au fost cele care, fără îndoială, au experimentat o senzație mai puternică în comparație cu cele care nu sunt mame. Potrivit cercetătorilor, mirosurile corporale ale nou-născuților provoacă schimbări hormonale care acționează ca un catalizator pentru legătura dintre mamă și copil. Acest lucru le face pe aceste femei să se simtă fericite, relaxate și calme atunci când sunt aproape de micuții lor.

Simțul mirosului nu aduce beneficii doar mamelor

Este bine cunoscut faptul că, după naștere, contactul piele pe piele este esențial nu doar pentru a promova o alăptare reușită, ci și pentru a elibera în mod natural oxitocină. Hormonul iubirii întărește legătura dintre mame și nou-născuții lor prin atingere și miros. Așadar, stimulii olfactivi nu sunt benefici doar pentru mame, ci și pentru micuții lor.

CITEȘTE ȘI:
Top 10 articole de luat la plajă pentru copii mici și bebeluși
Mirosul nou-născuților are un efect pozitiv asupra creierului mamelor?
Mirosul natural al mamelor aduce liniște bebelușilor și îi face să caute în mod natural sânul pentru a se hrăni.

Cercetările conduse de profesorii R. Porter și J. Winberg au arătat că bebelușii umani sunt deosebit de sensibili la mirosurile materne după naștere, în special la semnalele olfactive care emană din regiunea mamelonului/aureolei mamelor lor. La câteva minute după naștere, mirosul natural al sânului declanșează la nou-născuți o orientare naturală care îi ghidează spre mamelon și generează suptul și alăptarea cu succes.

Deși nou-născuții sunt atrași, în general, de mirosurile sânilor produse de femeile care alăptează, copiii alăptați la sân învață rapid semnătura olfactivă caracteristică a mamei lor în timp ce sug la sânii ei și o pot recunoaște ulterior doar după acest miros unic. Recunoașterea timpurie bazată pe miros poate fi un factor important în dezvoltarea legăturii mamă-copil.

Mirosul nou-născuților provoacă un efect narcotic în creierul mamelor pentru a promova legătura pe tot parcursul vieții

Este foarte frecvent să observăm mame care adulmecă căpșorul bebelușilor lor sau chiar hainele lor, încheind cu un oftat adânc de fericire și cu un zâmbet pe față. Și, deși unele persoane fără copii pot găsi acest comportament ciudat, adevărul este că știința a confirmat că mirosul nou-născuților are un răspuns neurologic în creierul mamelor lor.

Natura, în infinita ei înțelepciune, știe ce să facă pentru ca, prin intermediul unor hormoni precum dopamina și oxitocina, legătura dintre o mamă și copilul ei să înflorească. În acest sens, supraviețuirea și îngrijirea micuților sunt garantate, deoarece trezește instinctul înnăscut de protecție al unei mame, care le motivează să facă tot ce este mai bun pentru copiii lor.

CITEȘTE ȘI:
Tipuri de activități distractive de vară pentru copii

Așadar, nu vă faceți prea multe griji dacă vă place să vă mirosiți bebelușul și hăinuțele lui după naștere. Acesta este un comportament normal al organismului pentru a te face să te îndrăgostești de copilul tău și să vrei să ai grijă de el cât mai mult posibil de orice pericol. Datorită secreției de hormoni ai fericirii și ai iubirii, legătura indestructibilă dintre o mamă și micuțul ei începe să se dezvolte din momentul în care au ocazia să se țină în brațe.

Citește și aceste articole:

 • Poți bea bere în timpul alăptării? Ce spun specialiștii
  Îți dorești să alăptezi și îți întrebi dacă poți bea bere în timpul alăptării? Află ce spun specialiștii și ce riscuri poți avea beți o bere în timpul alăptării! Explorăm împreună acest subiect controversat și îți oferim informații utile și recomandări de la medici. Nu mai aștepta și descoperă acum!
 • Copilul nu vrea să meargă la culcare? 8 Lucruri pe care să le faci
  Copilul nu vrea să meargă la culcare? Descoperă 8 lucruri pe care să le faci pentru a-ți ajuta copilul să se pregătească pentru somn și să aibă o odihnă bună și sănătoasă. Nu mai sta pe gânduri și accesează acest articol pentru a afla mai multe despre cum să faci ca copilul tău să meargă la culcare ușor și fără probleme!
 • Poți face tatuaje în timpul sarcinii? Este bine sau nu?
  Poți face tatuaje în timpul sarcinii? O întrebare pe care o au mamele însărcinate în mod constant. Află mai multe despre efectele tatuajelor și riscurile asociate, precum și despre alte detalii importante despre acest subiect.
 • Dureri vaginale în timpul sarcinii: Care este cauza?
  Dureri vaginale în timpul sarcinii? Aflați care sunt și cum să le tratați! Acest articol vă oferă informațiile de care aveți nevoie pentru a înțelege […]
 • Pot să iau melatonină în timpul sarcinii?
  Dacă vă întrebați dacă puteți lua melatonină în timpul sarcinii, consultați acest articol pentru a afla răspunsul. Sarcina poate fi un moment stresant, iar oboseala […]
Mirosul nou-născuților are un efect pozitiv asupra creierului mamelor?

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Ultimele rețete