12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Mișcarea “Slow Food”: ce este si când a aparut

Mișcarea Slow Food este o organizație globală de bază fondată în Italia pentru a contracara cultura fast-food, încurajând oamenii să se reconecteze cu alimentele pe care le consumă, de unde provin și cine le cultivă. Aflați cum vă puteți implica în această mișcare globală.

Trebuie să citești asta...

Mișcarea “slow food” a luat naștere în urmă cu mai bine de 35 de ani și astăzi reunește milioane de oameni din peste 160 de țări. Care sunt principiile acestei mișcări și cum le încorporezi în dieta ta?

Mișcarea Slow Food a început în Italia în 1986. A existat un plan de a deschide un restaurant McDonalds în Piazza della Spagna din Roma, ceea ce a stârnit indignarea multor localnici, care s-a transformat în proteste.

Jurnalistul italian Carlo Petrini a decis că nu are rost să stea cu pancarte, așa că a găsit o altă modalitate de a atrage atenția publicului. El și-a adunat câțiva prieteni care s-au alăturat protestatarilor cu farfurii de paste penne și împreună au împărțit farfurii trecătorilor. Ei au scandat sloganul: “Nu vrem fast-food… vrem slowfood!

La trei ani de la proteste, Petrini și reprezentanți din 15 țări s-au întâlnit la Paris pentru a semna manifestul Slow Food, care a subliniat principiile cheie încă relevante pentru această asociație.

Manifestul sugera sfidarea ritmului accelerat al vieții, boicotând unitățile de fast-food și consumând alimente integrale produse la nivel local. Principiul care ii ghidează este dragostea pentru mâncarea făcută în casă, sănătoasă, produsă la nivel local, care necesită mai mult timp pentru a fi preparată, dar care oferă mai multă plăcere și beneficii.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune alimente în luna iulie: listă de fructe, legume și ierburi de sezon

De-a lungul timpului, Slow Food s-a transformat într-o ideologie care sugerează să acordăm atenție nu numai alimentelor pe care le consumăm, ci și specificului originii lor, lanțului de livrare până la masa noastră, precum și cantității de deșeuri produse și modului în care acestea sunt tratate.

Acest lucru a evoluat într-un stil de viață care se potrivește bine cu principiile acum populare ale vieții ecologice, deoarece trăind după principiile Slow Food reduce amprenta de carbon, încurajând oamenii să prefere producătorii locali de alimente în locul corporațiilor care produc alimente procesate și care poluează în mod activ mediul înconjurător.

Mișcarea "slow food": ce este si când a aparut
Mișcarea "slow food": ce este si când a aparut

Principiile de bază ale Slow Food pot fi descrise după cum urmează:

 • Preferința pentru alimente locale, de sezon, protecția biodiversității
 • Producția de alimente eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor/organice (agricultură, pescuit)
 • Mai puțină carne, dar de mai bună calitate
 • Mâncarea ca scuză pentru a ne aduna într-o companie caldă
 • Alimentele ca parte a istoriei și a patrimoniului cultural
 • Sprijinirea producătorilor locali și plata echitabilă a acestora
 • Utilizarea maximă a deșeurilor alimentare, eliminarea corespunzătoare
 • Economisirea banilor

Mișcarea este, de asemenea, preocupată de conservarea culturilor rare și pe cale de dispariție, se opune introducerii pesticidelor și a ingineriei genetice în agricultură, colaborează cu autoritățile naționale pentru a sprijini programele de conservare a fermelor familiale și face lobby pentru o mai mare atenție acordată agriculturii ecologice în politica agricolă.

CITEȘTE ȘI:
Top 10 surse de fibre alimentare. Stimulează imunitatea și scade colesterolul

Criticii mișcării spun că, din cauza problemei inegalității sociale, Slow Food devine apanajul oamenilor mai bogați, deoarece aceștia au mai mult timp pentru a monitoriza calitatea alimentelor și pentru a găti singuri. Și acest lucru este adevărat: fast-food-ul este o mâncare ieftină și calorică, care se consumă mai ales atunci când timpul și banii sunt puțini.

O abordare mai exigentă a alimentației poate fi permisă atunci când nevoile de bază sunt satisfăcute și când cineva are timp și energie pentru a se gândi la modul în care își poate îmbunătăți calitatea vieții.

Apariția fast-food-ului, adică a alimentelor procesate care pot fi gătite și consumate rapid, este o consecință a globalizării și a accelerării producției.

Provocarea pentru adepții slow food este de a readuce în viața lor atitudinea “primară” față de hrană, care era predominantă în întreaga lume înainte de saltul tehnologic din industria alimentară din anii 1950.

Cele trei cuvinte principale cu care se poate descrie ceea ce urmăresc adepții Slow Food sunt “gustos”, “curat”, “corect”. “Gustos” se referă la produse proaspete, de sezon, care ajung pe masa ta pe cel mai scurt drum posibil, la un comportament curat față de mediul înconjurător atunci când cumperi alimente și la o plată echitabilă a fermierilor și la evitarea produselor produse de corporații.

CITEȘTE ȘI:
Cu ce să înlocuiești cafeaua cu 5 băuturi alternative fierbinți

Urmarea cel puțin a unui set minim de principii de slofood este accesibilă tuturor.

Mișcarea "slow food": ce este si când a aparut
Mișcarea "slow food": ce este si când a aparut

Ce puteți face?

Aduceți mai multă slofood în viața dumneavoastră și să faceți acest lucru:

 • Amintiți-vă ce fel de mâncare ați mâncat când erați copil și încercați să o recreați.
 • Gândiți-vă cum puteți introduce în dieta dumneavoastră mai multe alimente locale care au parcurs cel mai scurt drum posibil până la masa dumneavoastră.
 • Aflați de unde puteți cumpăra produse de la fermierii locali din zona dumneavoastră.
 • Încercați să vă cultivați propriile legume, fructe și ierburi la cabană.
 • Cumpărați mai des alimente ecologice.
 • Încercați să reduceți cantitatea de carne din dieta dumneavoastră.
 • Gătiți mai des mese gătite în casă și întâlniți-vă cu prietenii și rudele pentru întâlniri călduroase.
 • Eliminați deșeurile organice în mod corespunzător: instalați acasă un tocător de deșeuri alimentare sau un compostor.

Adoptând principiile Slow Food, veți avea o dietă mai sănătoasă și, ca urmare, veți reduce riscurile de apariție a diferitelor boli. Potrivit adepților acestei ideologii, mâncând “încet” veți merge mai rar la medic și veți avea nevoie de intervenții medicale mai rar.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

CITEȘTE ȘI:
Fasolea neagră: beneficii sănătate, nutriție și utilizări

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete