3.6 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Naștere prematură: Cauze, semne și sfaturi preventive

Trebuie să citești asta...

Conform estimărilor OMS, 15 milioane de copii se nasc prematur în fiecare an. Asta înseamnă mai mult de 1 din 10 copii. Totodată, aproximativ 1 milion de copii mor în fiecare an din cauza complicațiilor nașterii premature. Iar pentru supraviețuitori, este vorba de o viață întreagă de dizabilități, inclusiv probleme cognitive, vizuale și auditive.

Având în vedere situația, se știe că 17 noiembrie a fost sărbătorită ca Ziua Mondială a Prematurității pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la această afecțiune, la consecințele sale tumultuoase asupra sănătății nou-născuților și a mamei și la impactul său asupra familiei.

O panglică mov este simbolul oficial pentru a reprezenta sensibilitatea și excepționalitatea. Pe lângă aceasta, linia de șosete a devenit un simbol popular pentru Ziua Mondială a Prematurității. Perechea mică de șosete mov, încadrată de nouă șosete pentru bebeluși în mărime naturală, simbolizează 1 din 10 copii care se nasc prematur.

În acest articol, discutăm despre factorii care duc la nașterea prematură, semnele indicative ale acesteia și măsurile de prevenire a nașterii premature.

Înainte de a ajunge la rădăcinile sale, să înțelegem cele două categorii de naștere prematură. Clasificarea se face pe baza presupusei maturități pulmonare. Perioada de 28-34 de săptămâni se numește prematuritate timpurie când plămânii nu sunt maturi, în timp ce nașterile care au loc între 24-37 de săptămâni sunt prematuri târzii când se presupune că plămânii sunt aproape maturi.

Prognosticul prematurului tardiv este mai bun decât cel al prematurului precoce și, din fericire, majoritatea nașterilor premature au loc în stadiul de prematuritate tardivă.

Cauzele nașterii premature

Există numeroși factori care pot duce la nașterea prematură și am enumerat aproape toți factorii pentru dvs. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că, în conformitate cu Manualul de Obstetrică de Holland și Brew, nu se găsește nicio cauză plauzibilă în aproximativ 30-50% din totalul nașterilor premature, ceea ce o face o complicație enigmatică.

CITEȘTE ȘI:
De câte fibre au nevoie copiii în fiecare zi?

Factori de sarcină

Infecții ale tractului urinar

Aproape 30% din toate travaliile premature sunt rezultatul unei infecții genitale materne. Infecția tractului urinar și bacteriuria asimptomatică pot cauza travaliul prematur și, prin urmare, în multe centre, urina este trimisă de rutină pentru cultură și sensibilitate. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că femeile defavorizate, cu un statut socioeconomic inferior, prezintă un risc mai mare de a naște prematur.

Hemoragia antepartum

Hemoragia antepartum (HAP) este definită de obicei ca fiind o sângerare din canalul de naștere după săptămâna 24 de sarcină. Ea poate apărea în orice moment până la încheierea celui de-al doilea trimestru; sângerarea care urmează nașterii copilului este o hemoragie postpartum.

(Pentru a înțelege acest lucru, reamintiți-vă cum ne referim la ora ceasului, AM și PM, unde primul este Ante Meridian și PM este Post Meridian)

Există trei opțiuni practice de gestionare:

 • În așteptare: în speranța că sarcina va continua
 • Cezariană imediată
 • Nașterea vaginală.

Cu toate acestea, toate aceste opțiuni trebuie să fie cântărite în raport cu o serie de alți factori care privesc și numai atunci trebuie luată o decizie.

Ineficiența cervicală

Ineficiența cervicală, denumită și col uterin incompetent, apare atunci când țesuturile cervicale slabe cauzează sau contribuie la nașterea prematură. Slăbiciunea structurală a colului uterin determină deschiderea prematură a colului uterin și crește riscul unei femei de naștere prematură.

Anomalii uterine

Riscul de naștere prematură variază în funcție de tipul de anomalie, iar rezultatul este mai rău în cazul uterului unicornuat sau bicornuat în comparație cu uterul separat.

Conform Cleveland Clinic, “Un uter unicornuat este o afecțiune rară în care o persoană are doar o jumătate de uter. O femeie cu un uter unicornuat are o singură trompă uterină funcțională (în loc de două) și o cavitate uterină mai mică. Este o anomalie uterină congenitală, ceea ce înseamnă că cineva se naște cu ea.

În cazul unui uter bicornuat, forma este cea care cauzează problema. Un uter bicornuat este descris ca fiind în formă de inimă, părând să aibă două laturi în loc de o cavitate goală. Fiind și aceasta o afecțiune congenitală, este și ea un factor important în cazul nașterilor premature.

Potrivit cercetarilor, riscul de naștere prematură asociată cu anomalia uterină este ridicat, în special în cazul unui istoric de naștere prematură sau de pierdere a sarcinii în al doilea trimestru. Riscul rămâne ridicat chiar și la femeile cu o naștere la termen anterioară.

PPROM

Ruptura prematură a membranelor (PROM) este o rupere a membranelor (sacul amniotic) înainte de începerea travaliului. Dacă RUPM apare înainte de 37 de săptămâni de sarcină, se numește Ruptură prematură a membranelor (PPROM).

PROM apare în aproximativ 8 până la 10% din toate sarcinile. Îngrijirea prenatală necorespunzătoare, sângerarea vaginală, STDS, istoricul nașterii premature și fumatul sunt factori care cresc incidența RUPP.

Restricții de creștere fetală

Restricția de creștere fetală (FGR) este o afecțiune în care un făt (copil nenăscut) este mai mic decât dimensiunea standard pentru vârsta sa gestațională corespunzătoare. Cu această afecțiune, un copil cântărește mai puțin de 90% din alți copii la aceeași vârstă gestațională.

Printre cauzele FGR se numără tensiunea arterială ridicată la mamă, infecțiile și abuzul de fumat sau de alcool și problemele legate de placentă sau de cordonul ombilical. Placenta este țesutul care aduce nutrienți și oxigen bebelușului în curs de dezvoltare fluxul sanguin din cordonul ombilical, care leagă bebelușul de placentă.

Anomalii fetale

Anomaliile fetale se referă la malformațiile din timpul perioadei de gestație. Există două categorii generale de anomalii fetale:

 • Anomaliile structurale afectează părți ale corpului copilului în curs de dezvoltare, cum ar fi inima, plămânii, rinichii, membrele sau trăsăturile faciale. Defectele cardiace, degetele lipsă de la picioare, buza despicata sunt exemple de anomalii structurale din naștere.
 • Anomaliile funcționale afectează modul în care funcționează o parte a corpului sau un sistem al corpului, cum ar fi creierul, sistemul nervos sau percepția senzorială. Exemple de anomalii congenitale funcționale includ convulsiile, orbirea, tulburările de dezvoltare, distrofia musculară și sindromul Down.

Unele anomalii fetale pot afecta atât structura, cât și funcția copilului.

 • Vârsta maternă

Vârsta maternă avansată are un risc mai mare de imaturitate și defecte fetale. La femeile mai în vârstă, ovulele, care au fost prezente într-o stare imatură de la naștere, pot fi afectate de îmbătrânire sau de expunerea la substanțe chimice, medicamente și alți agenți nocivi.

Astfel, vârsta înaintată are o asociere cu un risc crescut de naștere prematură. Invers, la femeile tinere (cele sub 18 ani), sistemul reproducător poate să nu fie pe deplin dezvoltat și astfel să se confrunte cu probleme similare.

Mama este singura sursă de nutriție pentru copilul nenăscut și, prin urmare, o dietă care să includă toate cele cinci componente ale unei mese echilibrate – proteine, fibre, carbohidrați, vitamine și minerale și o cantitate mare de apă – este de cea mai mare importanță. Deficiența alimentației materne are o legătură directă cu nașterea prematură, deoarece este unul dintre cei mai mari factori determinanți ai greutății materne. S-a observat că, atunci când greutatea mamei este sub 45 kg, rata travaliului prematur este de trei ori mai mare decât atunci când greutatea mamei este de peste 55 kg.

 • Starea medicală a mamei

Rujeola germană sau rubeola și bolile cu citomegalovirus se numără printre cele mai periculoase boli care afectează mamele însărcinate. Aceste boli infectează, de asemenea, copilul și, astfel, provoacă probleme semnificative de dezvoltare.

În cazul în care virusul rubeolei traversează placenta, poate provoca rezultate devastatoare, cum ar fi nașterea prematură. Femeile care suferă de otrăvire a sângelui în timpul sarcinii, de cele mai multe ori, dau naștere unor copii prematuri sau mai mici decât media copiilor.

Travaliul prematur este frecvent în cazul sarcinilor complicate cu hipertensiune cronică, boli de inimă, anemie, boli renale etc.

 • Utilizarea medicamentelor și a substanțelor chimice

Este absolut necesar să evitați orice fel de medicamente sau substanțe chimice, cu excepția cazului în care acestea sunt prescrise în mod profesional de către un medic certificat. Drogurile și alcoolul cauzează anomalii fetale, așa cum s-a menționat mai sus, care duc în cele din urmă la naștere prematură. Fumatul este, de asemenea, foarte strâns asociat cu prematuritatea și greutatea mică la naștere.

 • Stresul cronic

Femeile care sunt stresate sau deprimate par să aibă un risc mai mare de a naște prematur. Și, deși oamenii de știință nu au stabilit încă o legătură concludentă între cele două, există o serie de posibile conexiuni.

Stresul cronic cauzează modificări pe termen lung în sistemul vascular al organismului și în nivelurile hormonale și, astfel, afectează imunitatea organismului care declanșează un set diferit de complicații. Aceste complicații pot influența potențial travaliul precoce (înainte de 37 de săptămâni de gestație).

Un alt motiv poate fi faptul că mamele stresate sunt mai puțin predispuse să ducă un stil de viață sănătos. Bunăstarea psihică este dificil de evaluat – nu în ultimul rând pentru că toți avem praguri diferite de stres – dar unii factori legați de suferința psihologică au fost legați și de nașterea prematură.

 • Istoric de nașteri premature

Un istoric anterior de naștere prematură este un predictor puternic al unui rezultat similar. Acest risc crește odată cu numărul de nașteri premature anterioare și scade odată cu apariția nașterii la termen.

Riscul este, de asemenea, crescut atunci când au existat unul sau mai multe avorturi spontane sau provocate în trimestrul al doilea. Riscul în cazul unei singure nașteri premature este de 17-40%.

 • Coitus

Se crede în mod obișnuit că actul sexual frecvent în timpul sarcinii declanșează contracții și, prin urmare, induce travaliul. Cu toate acestea, în cazul sarcinilor cu risc scăzut, nu există nici o asociere cu nașterea prematură, ruperea prematură a membranelor sau greutatea mică la naștere, nici cu declanșarea spontană a travaliului la termen.

Acum că am înțeles cauzele nașterii premature, va fi mai ușor să ne facem o idee despre măsurile de prevenire.

Măsuri pentru a preveni nașterea prematură

Naștere prematură: cauze, semne și sfaturi preventive

În timp ce prevenirea nașterii premature nu poate fi întotdeauna garantată, dar există o serie de modalități simple prin care puteți sprijini o sarcină sănătoasă și la termen, care să asigure o dezvoltare holistică a copilului.

Mâncați corect

În timp ce rezultatele sănătoase ale sarcinii sunt, în general, asociate cu o nutriție bună, se știe că o nutriție deficitară predispune la travaliul prematur. Consumați o dietă echilibrată cu alimente bogate în fier și acid folic, deoarece acestea mențin un control asupra nivelului hemoglobinei.

Femeile cu o hemoglobină mai mică de 9g/dL prezintă un risc mai mare de a intra în travaliu prematur. Femeile supraponderale și cele subponderale au șanse mai mari să nască prematuri. Colaborați cu nutriționistul dumneavoastră pentru a atinge o greutate sănătoasă. Totodată, colaborați cu medicul pentru a ține sub control orice afecțiune cronică.

Consumul de alimente nesănătoase în mod regulat va crește nivelul de stres și va duce la anxietate. Cu toate acestea, există câteva alimente magice care te pot ajuta să te eliberezi de stres și, de asemenea, să te menții pe tine și pe bebelușul tău sănătoși și sănătoși.

Rămâi activă

Fiind fizic activă pe tot parcursul sarcinii vă va spori bunăstarea generală și vă va reduce riscul de afecțiuni precum diabetul gestațional, care poate duce la naștere prematură. Cu excepția cazului în care ați fost sfătuită în mod special altfel, este o idee bună să faceți ceva care să vă mențină mușchii activi în fiecare zi. Acest lucru nu trebuie să implice exerciții fizice organizate sau ceva foarte elaborat, o plimbare de rutină seara poate îndepărta riscul într-o mare măsură.

Evitați stresul

Există câteva lucruri pe care le puteți face pentru a reduce stresul în timpul sarcinii (și acestea sunt idei excelente și dacă nu sunteți însărcinată). Mai multe cercetări trebuie făcute pentru a afla exact ce strategii de relaxare vor ajuta la scăderea riscului de naștere prematură, dar orice lucru care reduce stresul cronic ar putea, eventual, să vă crească șansele de a avea un copil la termen.

Într-un mic studiu, cercetătorii au descoperit că mamele cu stres cronic care au primit consiliere psihologică în timpul sarcinii au fost mai puțin susceptibile de a naște prematur.

Activitățile cu impact redus, recomandate de obicei în timpul sarcinii, includ mersul pe jos rapid, înotul, ciclismul staționar și utilizarea unui aparat eliptic sau a unui aparat de urcat pe scări. S-a demonstrat că yoga îmbunătățește rezultatele sarcinii și reduce riscul de naștere prematură. Discutați cu medicul dumneavoastră despre exercițiile fizice sigure în timpul sarcinii și despre ceea ce trebuie să evitați (cum ar fi statul întins pe spate sau pe burtă).

S-a demonstrat că masajul, aromaterapia, acupunctura și hipnoterapia ajută la reducerea stresului. (Rețineți că niciun studiu nu a arătat dacă acestea reduc riscul de naștere prematură, în mod specific).

Evitați consumul de alcool, tutun și droguri ilicite sub orice formă. Limitați și consumul de cofeină. Nu luați medicamente decât dacă sunt prescrise de medicul dumneavoastră.

Semne de avertizare

 • Senzație de strângere abdominală (contracții) la fiecare 10 minute sau mai des.
 • Senzație de presiune pelviană sau de presiune în partea inferioară a abdomenului, ca și cum copilul ar împinge în jos.
 • Durere de spate constantă, joasă și surdă.
 • Crampe abdominale ușoare.
 • Orice cantitate de pete sau sângerări vaginale.
 • O schimbare a tipului de secreție vaginală – apoasă, cu mucus sau sângeroasă și o creștere a cantității acesteia.
 • Umflături la nivelul feței, mâinilor sau picioarelor, sau vedere dublă, vedere încețoșată sau alte tulburări oculare. Acestea sunt semne de preeclampsie, care este o cauză frecventă a nașterilor premature.

Dacă observați oricare dintre simptomele menționate mai sus, adresați-vă medicului dumneavoastră cât mai curând posibil. Nu uitați că nimic nu este mai important decât sănătatea dumneavoastră și a copilului dumneavoastră.

Sănătatea în lume pentru bebelușii prematuri

Fiecare copil merită așteptarea. Fiți conștienți de riscurile prematurității și luați măsurile de precauție adecvate pentru a-i salva. Amintiți-vă că și cele mai mici urme pot lăsa cele mai adânci impresii. Dintr-o mică scânteie va izbucni o flacără puternică.

Salvați micii îngerași și protejați-i în această zi și dincolo de ea. Nașterea prematură este o problemă reală. Răspândiți conștientizarea problemelor și haideți să ne dăm mâna pentru a forma un leagăn iubitor pentru fiecare copil care vine pe lume.

Citește și aceste articole:

 • Naștere prematură: Cauze, semne și sfaturi preventive
  Factorii care duc la nașterea prematură, semnele indicative ale acesteia și măsurile de prevenire a nașterii premature.
 • Pot să rămân însărcinată cu sindromul ovarelor polichistice SOPC?
  Majoritatea femeilor speră să aibă copii la un moment dat în viața lor. Cu toate acestea, pentru femeile cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi […]
 • 13 alimente pe care le poți mânca în timp ce ești însărcinată
  Este greu să știi ce poți și ce nu poți mânca atunci când ești însărcinată. Noi suntem aici pentru a vă ajuta! Iată 13 alimente care pot fi consumate în siguranță în timpul sarcinii. Va trebui să ai o dietă sănătoasă în timpul sarcinii pentru a-i oferi bebelușului tău nutrienții de care are nevoie pentru a crește și a se dezvolta.
 • Ce este bun pentru arsuri la stomac în timpul sarcinii
  Arsurile la stomac, cunoscute și sub numele de indigestie acidă, sunt o afecțiune comună cu care se confruntă majoritatea femeilor în timpul sarcinii. Aflați cum să ușurați arsurile la stomac și ce se poate face pentru a le preveni.
 • Semnele de naștere prematură
  Nașterea prematură este o preocupare pentru mulți părinți. Poate fi greu de știut când semnele de naștere prematură sunt un motiv de îngrijorare. Aflați mai multe despre ceea ce poate declanșa nașterea prematură și la ce semne trebuie să fiți atenți pentru a nu vă îngrijora în mod inutil
Naștere prematură: cauze, semne și sfaturi preventive

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

- Advertisement -

Ultimele rețete