Neuropatia diabetică, dureri de stomac motive, prevenire

Diabetul este o afecțiune care rezultă din nivelul ridicat al zahărului din sânge. Acesta este principala sursă de energie pentru organism pe care o obțineți din alimentație. Zahărul din sânge este secretat de pancreasul dumneavoastră sub formă de insulină, un hormon care ajută la transportul glucozei către celule.

Organismul dumneavoastră procesează glucoza pentru a furniza energie în vederea îndeplinirii diferitelor funcții ale corpului. Cu toate acestea, organismul nu reușește sau nu secretă corect insulina în anumite condiții, ceea ce duce la acumularea de glucoză în sângele dumneavoastră. Acest lucru duce la diabet.

Unele dintre simptomele comune ale diabetului sunt setea excesivă, frecvența crescută a urinării, vederea încețoșată. În plus, apetitul crescut, oboseala, pierderea bruscă în greutate, întârzierea vindecării rănilor sunt alte simptome. În unele cazuri, diabetul duce și la dureri de stomac. Totuși, acest lucru nu se întâmplă tuturor celor care au diabet.

O cauză importantă a diabetului este un stil de viață nesănătos. Cu toate acestea, odată dezvoltat, nu este atât de ușor de gestionat. Dar, puteți controla intensitatea acestor simptome cu ajutorul modificărilor stilului de viață și al medicamentelor.

Dacă nu este controlat, diabetul vă afectează organismul în mai multe moduri. De exemplu, poate duce la boli cardiace, tulburări nervoase, vedere încețoșată, dureri osoase, dureri de spate, vindecarea întârziată a rănilor etc. Un alt simptom cronic care afectează persoanele cu diabet este durerea de stomac.

Durere de stomac din cauza diabetului: mecanismul

Deși durerile de stomac apar în ambele tipuri de diabet, acestea sunt frecvente în cazul diabetului de tip 2. Aceasta poate rezulta din diverse cauze. Cu toate acestea, motivul principal al durerii abdominale sau de stomac în diabet este retenția de alimente în stomac.

Procesul este cunoscut sub numele de neuropatie diabetică si poate duce la gastropareză, o afecțiune care întârzie digestia și reținerea alimentelor în stomac pentru o durată anormal de lungă.

Afecțiunea provoacă dureri abdominale, balonare, senzație de sațietate chiar și cu un aport alimentar relativ mai mic. Cel mai frecvent simptom este reprezentat de arsurile la stomac. Cu toate acestea, pot apărea și alte simptome precum vărsături, alimente nedigerate și fluctuații ale nivelului de glucoză din sânge.

Neuropatia diabetică, dureri de stomac motive, prevenire
Neuropatia diabetică, dureri de stomac motive, prevenire

Dureri de stomac cauzate de diabet: cauze și prevenire

Diabetul poate afecta în mod negativ diferite organe ale corpului. De exemplu, un studiu arată că diabetul afectează sănătatea abdominală, cauzând multiple probleme de sănătate, în special dureri de stomac.

Aceasta poate apărea în orice tip de diabet. Cu toate acestea, este mai frecventă la persoanele cu diabet de tip 2. Mai jos sunt prezentate câteva dintre cauzele durerilor de stomac cauzate de diabet.

1. Modificări în alimentație

Diagnosticarea diabetului vă obligă să aduceți mai multe schimbări în stilul dumneavoastră de viață. Cu toate acestea, cea mai semnificativă schimbare pe care o faceți este modificarea obiceiurilor alimentare.

De exemplu, adăugați în alimentația dvs. o mulțime de fructe, legume, cereale integrale, fasole, leguminoase etc., în dieta dvs. Deoarece sunt o sursă bogată de fibre, acestea te ajută să te simți sătulă și, de asemenea, te ajută să reglezi simptomele diabetului. Fibrele ajută și la reglarea nivelului de colesterol. Consumul excesiv de fibre poate duce și la unele efecte secundare.

Fibrele alimentare abundente pot provoca balonare și formarea de gaze în stomac. În plus, hrănirea bruscă a organismului cu o mulțime de fibre poate duce la intoleranță. Ca urmare, aceasta provoacă gaze intestinale și balonare. Prin urmare, excesul de fibre alimentare duce la posibile efecte adverse, inclusiv dureri de stomac de diabet.

Măsuri preventive

Cauza sugerează cea mai bună măsură preventivă – durerea de stomac rezultă din modificarea bruscă a dietei. Așadar, evitați orice modificare bruscă a dietei, mai ales luând multe fibre alimentare bogate. În schimb, ar trebui să creșteți cantitatea treptat. Acest lucru va face ca stomacul tău să se adapteze la noile schimbări, prevenind durerea, gazele și balonarea.

O altă măsură preventivă este aruncarea la gunoi. Asigurați-vă că aruncați apa în care ați pus la înmuiat fasolea și legumele. Aceasta conține un tip de carbohidrat numit rafinoză. Organismul nu îl poate descompune. Astfel, creează gaze și stări de disconfort precum dureri abdominale, greață etc.

2. Medicamente pentru diabet

Diferiți experți în domeniul sănătății prescriu diverse medicamente pentru a regla nivelul de zahăr din sânge în organism. Cu toate acestea, vă poate dezechilibra sănătatea intestinală. Aceasta se datorează probabil faptului că stomacul dumneavoastră este sensibil sau nu poate tolera medicamentul. De asemenea, se poate datora unei interacțiuni medicamentoase sau unui efect secundar al medicamentului. Pentru a înțelege mai bine, priviți exemplele de mai jos:

Metformină

Metformina este unul dintre cele mai prescrise medicamente pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge. Atunci când sunteți diagnosticat cu diabet, medicul dumneavoastră vă va prescrie varianta cu eliberare imediată (IR) a metforminei pentru a regla nivelul de glucoză.

Aceasta funcționează în majoritatea cazurilor. Cu toate acestea, poate duce la apariția unor tulburări de stomac în unele cazuri. Unele dintre celelalte reacții adverse ale metforminei sunt diareea, arsurile la stomac, gazele, greața și vărsăturile. Efectele secundare sunt pe termen scurt, deoarece acestea durează câteva zile în care stomacul dumneavoastră se va adapta la medicament.

Măsuri preventive

Unii medici le prescriu pacienților lor versiunea cu eliberare prelungită (ER) a metforminei pentru a preveni astfel de efecte adverse. Aceasta eliberează medicamentul încet în fluxul sanguin, prevenind sau reducând intensitatea efectelor secundare.

Dacă efectele adverse persistă pe termen lung, trebuie să solicitați asistență medicală. Trebuie să administrați metformină în doze mici la început și apoi să creșteți cantitatea odată ce organismul dumneavoastră se adaptează la ea. Cu toate acestea, cel mai bine este să administrați dozele după ce vă consultați medicul.

3. Injectabile

Unele dintre medicamentele injectabile pentru diabetici pot provoca disconfort abdominal. La o doză mare de insulină sau la săritul peste mese poate apărea hipoglicemia sau un nivel scăzut de zahăr, ceea ce duce la complicații grave.

Atât hiperglicemia, cât și hipoglicemia provoacă disconfort abdominal, inclusiv dureri de stomac, greață și vărsături. Cu toate acestea, depinde de doze. Conținutul din medicamente întârzie golirea stomacului și vă face să vă simțiți sătul. Poate provoca uneori disconfort gastric, inclusiv dureri de stomac.

Măsuri preventive

Trebuie să faceți injecțiile cu cel puțin 30 de minute înainte de a mânca.

4. Cetoacidoza diabetică

Cetoacidoza diabetică este o complicație severă și amenințătoare de viață a diabetului de tip 1. Cu toate acestea, este rară în cazul diabetului de tip 2. O deficiență de insulină o provoacă. Deoarece insulina ajută la transportul glucozei către celule în stare sănătoasă, deficitul de insulină împiedică glucoza să ajungă la celule.

Corpul dumneavoastră folosește grăsimile ca sursă de combustibil în astfel de condiții. Dar, aceasta poate duce la formarea de cetonă sau de acid toxic ca produs secundar în fluxul sanguin. Acumularea de cetone transformă sângele mai acid.

Nivelul anormal de zahăr din sânge și nivelul cetonilor determină rinichii să elimine glucoza și apa. Aceasta duce la deshidratare și la un dezechilibru de lichide, ceea ce duce la disconfort abdominal. De asemenea, provoacă amețeli și leșinuri.

Măsuri preventive

Cetoacidoza diabetică necesită spitalizare imediată și necesită tratamente salvatoare de vieți. Cu toate acestea, o puteți preveni și trata cu lichide, sodiu, potasiu și alți electroliți.

5. Zahărul ridicat în sânge sau hiperglicemia

Hiperglicemia poate afecta în mod negativ pacienții vârstnici sau diabetici cronici nediagnosticați. Dacă nu este tratată, nivelul anormal de ridicat al glicemiei duce la complicații grave, cum ar fi cetoacidoza diabetică. Aceasta este răspunsul organismului la insulină deficitară. Durerea abdominală sau greața, vărsăturile, deshidratarea sunt câteva simptome.

Măsuri preventive
 • Este esențială administrarea imediată de insulină și lichide
 • Regulați-vă nivelul de glucoză prin medicamente și o dietă echilibrată. Puteți alege alimente cu indice glicemic scăzut, care nu vă vor crește nivelul de glucoză. De exemplu, puteți consuma alimente din cereale integrale și alimente cu un conținut scăzut de carbohidrați, cum ar fi fructe, legume, fructe de mare etc.
 • Exercițiile fizice regulate ajută celulele să absoarbă mai bine insulina. În plus, ajută la absorbția zahărului și la eliberarea de energie de către celule. Astfel, ajutând la menținerea unui nivel adecvat de glucoză. Exercițiile fizice ajută, de asemenea, la reglarea nivelului de stres. Stresul inițiază eliberarea cortizolului sau a hormonilor de stres. Cortizolul face ca celulele să devină rezistente la insulină, declanșând o glicemie ridicată.
 • Supravegheați-vă regulat nivelul de glucoză și informați medicul dumneavoastră în cazul oricărei modificări anormale. Acesta vă va modifica doza de medicamente.
 • Este necesară respectarea strictă și nenegociabilă a medicației și a ghidurilor. Aceasta ajută la menținerea sub control a nivelului de glucoză.

6. Zahărul scăzut în sânge sau hipoglicemia

În anumite circumstanțe, este posibil să aveți niveluri scăzute de zahăr din sânge. De exemplu, poate fi atunci când săriți peste mese în timp ce luați medicamente antidiabetice. Aceasta afectează echilibrul dintre alimente și sinteza insulinei, ceea ce duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

Prin urmare, săritul peste mâncare poate fi fatal pentru pacienții diabetici aflați sub tratament cu insulină sau medicamente. Greața, crampele abdominale, amețelile, pierderea cunoștinței sunt simptome ale hipoglicemiei.

Măsuri preventive

Hipoglicemia necesită asistență medicală urgentă. Între timp, puteți lua doza recomandată de alimente zaharoase lipsite de proteine sau grăsimi. De exemplu, puteți lua tablete de glucoză, fructe etc. Cu toate acestea, pentru a preveni o complicație neobișnuită, asigurați-vă că luați la timp o masă bine echilibrată.

7. Arsurile la stomac și diabetul

Persoanele cu diabet pot avea arsuri la stomac. Este o tulburare abdominală atunci când acidul din stomac se întoarce în conducta alimentară. Cu toate acestea, diabetul apare în principal din cauza deteriorării nervilor de la joncțiunea dintre conducta alimentară și stomac.

Leziunile duc mai departe la prelungirea elasticității mușchilor conductei alimentare, ceea ce determină refluxul alimentelor sau al conținutului acid în conducta alimentară. Aceasta vă dă o senzație de arsură în piept și în partea superioară a abdomenului. Poate fi dureroasă.

Măsuri preventive

Medicul dumneavoastră vă poate prescrie antiacide și inhibitori (IPP) împreună cu medicamentele pentru diabet. Acestea ajută la ameliorarea simptomelor de arsuri la stomac.

Trebuie să vă reglați nivelul de zahăr din sânge pentru a evita o astfel de afecțiune. Un studiu afirmă că o dietă nutritivă și exercițiile fizice pot ajuta, de asemenea, la întârzierea sau prevenirea simptomelor de arsuri la stomac. În plus, trebuie să vă reglați glicemia cu ajutorul medicamentelor și al dietelor.

8. Infecții bacteriene

În cazul diabetului, alimentele din stomac se mișcă încet, facilitând creșterea bacteriilor. Ca urmare, este posibil ca acidul gastric al organismului dumneavoastră să nu reziste la infecțiile bacteriene. În plus, imunitatea pacienților cu diabet este, de asemenea, compromisă pentru a se apăra împotriva infecțiilor.

Un studiu sugerează că nivelurile anormale de glucoză din sânge favorizează răspândirea bacteriilor, provocând infecții bacteriene gastrice și dureri de burtă. De asemenea, poate duce la greață și balonare.

Măsuri preventive

9. Constipația diabetică

Constipația diabetică este unul dintre cele mai frecvente efecte ale diabetului. Aceasta duce la o frecvență redusă a scaunelor. Mai mult, implică și scaune tari, senzația de golire incompletă etc. Motivul principal al acesteia este neuropatia diabetică sau afectarea nervilor. Aceasta determină o motilitate redusă în intestin, ceea ce duce la constipație.

Constipația diabetică provoacă o serie de stări de disconfort abdominal. Ea include trecerea neregulată a scaunelor tari. În plus, este posibil să vă confruntați și cu balonare, dureri abdominale și plenitudine.

Măsuri preventive
 • Fibrele alimentare fac ca scaunul să fie voluminos și moale. Prin urmare, dieta dumneavoastră trebuie să cuprindă o cantitate adecvată de alimente bogate în fibre alimentare. Astfel de alimente includ fructele, legumele și cerealele integrale. Acestea ajută scaunul să treacă ușor, prevenind astfel constipația. În plus, fibrele solidifică scaunul prin absorbția apei, făcându-l mai voluminos în cazul scaunelor moi. Prin urmare, fibrele alimentare ajută în ambele cazuri.
 • Indulcește-te la exerciții fizice regulate și la activitate fizică, deoarece îmbunătățește circulația sângelui către tractul gastrointestinal. Ca urmare, creează enzime digestive și contracții intestinale. Cu cât sunt mai multe contracții și enzime digestive, cu atât mai ușoară este mișcarea scaunelor.
 • Din moment ce deshidratarea este una dintre cele mai frecvente cauze ale constipației, beți multă apă. Atunci când corpul dumneavoastră este bine hidratat, acesta absoarbe un minim de apă. Aceasta vă înmoaie scaunul pentru o excreție ușoară.

10. Diareea diabetică

Eliminarea frecventă a scaunelor apoase este un semn de diaree diabetică. Aceasta provoacă dureri de stomac. Este o complicație a diabetului de lungă durată și poate rezulta din diverse motive.

 • Leziuni ale mucoasei pereților intestinali
 • Malabsorbție
 • Indigestie
 • Boala inflamatorie intestinală
 • Infecție bacteriană
Măsuri preventive
 • Antibiotice sau medicamente antidiareice pentru a controla diareea
 • Medicament antispasmodic pentru a limita mișcările intestinale
 • Schimbări în alimentație cu alimente bogate în fibre și cu conținut scăzut de grăsimi
 • Evitați alimentele cu îndulcitori și conservanți artificiali. Aceștia pot acționa ca un iritant și pot declanșa diaree.

Diabet: Sfaturi generale de prevenire

Cauzele, așa cum am menționat mai devreme, duc la dureri de stomac. Cel mai bun mod de a le preveni este să vă controlați nivelul glicemiei. Cele mai multe cazuri rezultă din neuropatia diabetică din cauza nivelului anormal de zahăr. Iată câteva măsuri preventive pentru a controla diabetul.

 • Controlați-vă nivelul de zahăr din sânge cu medicamente, dietă și exerciții fizice.
 • Beți multă apă.
 • Mâncați mese mici și frecvente.
 • Includeți alimente care conțin fibre alimentare și sunt sărace în grăsimi
 • Informați medicul dumneavoastră despre orice probleme de digestie sau efecte adverse ale medicamentelor
 • Evitați alcoolul.
 • Stopați fumatul
 • Faceți cel puțin 20 de minute de exerciții fizice în fiecare zi

Concluzie

În timp, diabetul poate afecta mai multe organe ale corpului dumneavoastră. Efectele adverse ale diabetului pot duce la tulburări cardiace, tulburări nervoase, pierderea vederii, tulburări abdominale etc.

Tulburările abdominale implică indigestie, greață, vărsături, dureri de stomac. Cu toate acestea, durerea de stomac este principalul simptom al disconfortului abdominal. Deși diverși factori contribuie la durerile de stomac cauzate de diabet, le puteți preveni sau controla.

Medicamentele adecvate împreună cu schimbările în stilul de viață ajută. Așadar, aveți o dietă bine echilibrată și nutritivă. În plus, activitatea fizică sau antrenamentele planificate regulat sunt, de asemenea, esențiale. Cu toate acestea, ar trebui să vă informați în prealabil medicul cu privire la orice activități sau schimbări în stilul de viață. Aceasta ajută la controlul eficient al diabetului și previne complicațiile ulterioare.

Întrebări frecvente (FAQ)

Ce diabet cauzează dureri abdominale?

Durerea abdominală apare atât la diabetul de tip 1, cât și la cel de tip 2. Cu toate acestea, este frecventă în cazul diabetului de tip 2. Aceasta poate rezulta din schimbări bruște ale obiceiurilor alimentare, medicamente, arsuri la stomac etc.

Cum tratați un stomac diabetic?

Tratamentul depinde de cauză. De exemplu, dacă cauza este reprezentată de modificări ale dietei sau de un aport brusc de fibre, trebuie să reglementați acest lucru.

În mod similar, alte motive, cum ar fi infecția bacteriană, constipația, arsurile la stomac etc., necesită tratamente specifice. Cu toate acestea, cel mai bun tratament este reglementarea nivelului de zahăr din sânge. Alte terapii includ atât medicamente, cât și modificarea stilului de viață.

Cum știu dacă diabetul meu se înrăutățește?

Unele dintre simptomele agravării diabetului zaharat sunt setea excesivă, frecvența crescută a urinării, vederea încețoșată etc. În plus, apetitul crescut, oboseala, pierderea bruscă în greutate, întârzierea vindecării rănilor sunt alte simptome.

Poate diabetul să provoace dureri de stomac și de spate?

Da, diabetul poate provoca atât dureri de spate, cât și dureri de stomac. Diabetul afectează diferite organe ale corpului și îi perturbă funcționarea regulată. În plus, diabetul poate duce la tulburări cardiace, pierderea vederii, tulburări nervoase etc.

Cum știu dacă am gastropareză diabetică?

Durerea abdominală, balonarea, senzația de sațietate cu o cantitate relativ mică de alimente sunt simptome ale gastroparezei. În plus, arsurile la stomac sunt un simptom al gastroparezei. Vărsăturile, alimentele nedigerate, fluctuația nivelului de glucoză din sânge sunt alte simptome.

Care sunt simptomele cetoacidozei diabetice?

Amețeala, leșinul, pierderea cunoștinței sunt semnele de avertizare ale cetoacidozei diabetice. Aceasta poate pune în pericol viața și necesită asistență medicală de urgență.

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

A fost util articolul [post_title]? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Nivel de colesterol crescut sau scazut – tot ce trebuie sa știi
De ce se îngrașă femeile după 40 de ani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii