12.7 C
București
marți, martie 21, 2023

Nevralgia de trigemen – Simptome, cauze, diagnostic și tratament

Trebuie să citești asta...

Nevralgia de trigemen este o afecțiune care provoacă senzații dureroase asemănătoare unui șoc electric pe o parte a feței. Această afecțiune dureroasă cronică afectează nervul trigemen, care transportă senzațiile de la față la creier. Dacă suferiți de nevralgie trigeminală, chiar și o ușoară stimulare a feței – cum ar fi spălatul pe dinți sau machiajul – poate declanșa un șoc de durere atroce.

Inițial, este posibil să aveți atacuri scurte și ușoare. Dar nevralgia de trigemen poate progresa și poate provoca crize mai lungi și mai frecvente de durere usturătoare. Nevralgia de trigemen afectează mai des femeile decât bărbații și este mai probabil să apară la persoanele care au peste 50 de ani.

Datorită varietății de opțiuni de tratament disponibile, a avea nevralgie trigeminală nu înseamnă neapărat că sunteți condamnat la o viață de durere. De obicei, medicii pot gestiona eficient nevralgia trigeminală cu medicamente, injecții sau intervenții chirurgicale.

Simptome

Simptomele nevralgiei de trigemen pot include unul sau mai multe dintre aceste modele:

 • Episoade de durere severă, înțepătoare sau înțepătoare, care se poate simți ca un șoc electric
 • Atacuri spontane de durere sau atacuri declanșate de lucruri precum atingerea feței, mestecatul, vorbitul sau spălatul pe dinți
 • Atacuri de durere care durează de la câteva secunde la câteva minute
 • Durere care apare odată cu spasmele faciale
 • Accese de atacuri multiple care durează zile, săptămâni, luni sau mai mult – unele persoane au perioade în care nu simt nicio durere
 • Durere în zonele alimentate de nervul trigemen, inclusiv obrazul, maxilarul, dinții, gingiile, buzele sau, mai rar, ochiul și fruntea
 • Durere care afectează o singură parte a feței în același timp
 • Durere concentrată într-un singur loc sau răspândită într-un tipar mai larg
 • Durere care apare rareori noaptea, în timpul somnului
 • Atacuri care devin mai frecvente și mai intense în timp

Când trebuie să consultați un medic

Dacă vă confruntați cu durere facială, în special durere prelungită sau recurentă, sau durere care nu este ameliorată de analgezicele fără prescripție medicală, consultați medicul dumneavoastră.

Cauzele nevralgiei de trigemen

Nevralgia de trigemen - simptome, cauze, diagnostic și tratament
Nevralgia de trigemen – Simptome, cauze, diagnostic și tratament

În nevralgia de trigemen, numită și tic douloureux, funcția nervului trigemen este perturbată. De obicei, problema constă în contactul dintre un vas de sânge normal – în acest caz, o arteră sau o venă – și nervul trigemen la baza creierului. Acest contact pune presiune asupra nervului și determină funcționarea defectuoasă a acestuia.

În timp ce comprimarea de către un vas de sânge este una dintre cele mai frecvente cauze ale nevralgiei trigeminale, există și multe alte cauze potențiale. Unele pot fi legate de scleroza multiplă sau de o afecțiune similară care deteriorează teaca de mielină care protejează anumiți nervi. Nevralgia de trigemen poate fi cauzată, de asemenea, de o tumoare care comprimă nervul trigemen.

Unii oameni pot avea nevralgie trigeminală din cauza unei leziuni cerebrale sau a altor anomalii. În alte cazuri, leziunile chirurgicale, accidentele vasculare cerebrale sau traumatismele faciale pot fi responsabile de nevralgia de trigemen.

Factori declanșatori

O varietate de factori declanșatori pot declanșa durerea de nevralgie trigeminală, inclusiv:

 • Rasul
 • Atingerea feței
 • Mâncatul
 • Băutura
 • Spălatul pe dinți
 • Vorbind
 • Machiajul
 • Briza care suflă ușor peste fața ta
 • Spălându-vă pe față

Diagnostic

Medicul dumneavoastră va diagnostica nevralgia de trigemen în principal pe baza descrierii durerii pe care o faceți, inclusiv:

 • Tipul. Durerea legată de nevralgia de trigemen este bruscă, asemănătoare unui șoc și scurtă.
 • Localizare. Părțile feței care sunt afectate de durere îi vor spune medicului dumneavoastră dacă este implicat nervul trigemen.
 • Factorii declanșatori. Durerea legată de nevralgia de trigemen este, de obicei, provocată de mâncat, vorbit, atingerea ușoară a feței sau chiar întâlnirea cu o briză răcoroasă.

Medicul dumneavoastră poate efectua mai multe teste pentru a diagnostica nevralgia de trigemen și pentru a determina cauzele care stau la baza afecțiunii dumneavoastră, inclusiv:

 • Un examen neurologic. Atingerea și examinarea unor părți ale feței dvs. îl poate ajuta pe medicul dvs. să determine exact unde apare durerea și – dacă se pare că aveți nevralgie de trigemen – ce ramuri ale nervului trigemen pot fi afectate. De asemenea, testele de reflexe pot ajuta medicul dumneavoastră să determine dacă simptomele dumneavoastră sunt cauzate de un nerv comprimat sau de o altă afecțiune.
 • Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). Medicul dumneavoastră poate solicita o scanare RMN a capului pentru a determina dacă scleroza multiplă sau o tumoare cauzează nevralgia de trigemen. În unele cazuri, medicul dumneavoastră poate injecta un colorant într-un vas de sânge pentru a vizualiza arterele și venele și a evidenția fluxul sanguin.

Durerea dvs. facială poate fi cauzată de mai multe afecțiuni diferite, așa că un diagnostic precis este important. Medicul dumneavoastră poate solicita teste suplimentare pentru a exclude alte afecțiuni.

Tratament

Tratamentul nevralgiei de trigemen începe, de obicei, cu medicamente, iar unele persoane nu au nevoie de niciun tratament suplimentar. Cu toate acestea, în timp, unele persoane cu această afecțiune pot înceta să mai răspundă la medicamente sau pot avea efecte secundare neplăcute. Pentru aceste persoane, injecțiile sau intervențiile chirurgicale oferă alte opțiuni de tratament pentru nevralgia de trigemen.

În cazul în care afecțiunea dumneavoastră se datorează unei alte cauze, cum ar fi scleroza multiplă, medicul dumneavoastră va trata afecțiunea de bază.

Medicamente

Pentru a trata nevralgia de trigemen, medicul dumneavoastră vă va prescrie, de obicei, medicamente pentru a diminua sau bloca semnalele de durere trimise către creier.

 • Anticonvulsivante. Medicii prescriu de obicei carbamazepină (Tegretol, Carbatrol, altele) pentru nevralgia de trigemen, iar aceasta s-a dovedit a fi eficientă în tratarea afecțiunii. Alte medicamente anticonvulsivante care pot fi utilizate pentru tratarea nevralgiei trigeminale includ oxcarbazepina (Trileptal, Oxtellar XR), lamotrigina (Lamictal), valproatul și fenitoina (Dilantin, Phenytek, Cerebyx). Pot fi utilizate și alte medicamente, inclusiv clonazepam (Klonopin), topiramat (Qsymia, Topamax, altele), pregabalină (Lyrica) și gabapentin (Neurontin, Gralise, Horizant). în cazul în care anticonvulsivantul pe care îl utilizați începe să își piardă din eficacitate, medicul dumneavoastră poate crește doza sau poate trece la un alt tip. Efectele secundare ale anticonvulsivantelor pot include amețeli, confuzie, somnolență și greață. De asemenea, carbamazepina poate declanșa o reacție medicamentoasă gravă la unele persoane, în principal la cele de origine asiatică, astfel încât se poate recomanda efectuarea unui test genetic înainte de a începe administrarea carbamazepinei.
 • Agenți antispastici. Agenții de relaxare a mușchilor, cum ar fi baclofenul (Gablofen, Lioresal, Ozobax) pot fi utilizați singuri sau în combinație cu carbamazepina. Efectele secundare pot include confuzie, greață și somnolență.
 • Injecții cu Botox. Studii mici au arătat că injecțiile cu onabotulinumtoxinăA (Botox) pot reduce durerea cauzată de nevralgia de trigemen la persoanele care nu mai sunt ajutate de medicamente. Cu toate acestea, trebuie efectuate mai multe cercetări înainte ca acest tratament să fie utilizat pe scară largă pentru această afecțiune.

Intervenție chirurgicală

Opțiunile chirurgicale pentru nevralgia de trigemen includ:

 • Decompresia microvasculară. Această procedură implică relocarea sau îndepărtarea vaselor de sânge care sunt în contact cu rădăcina trigeminalului pentru a opri funcționarea defectuoasă a nervului. În timpul decompresiei microvasculare, medicul dumneavoastră face o incizie în spatele urechii, pe partea în care aveți dureri. Apoi, printr-o mică gaură în craniu, chirurgul dumneavoastră mută orice artere care sunt în contact cu nervul trigemen îndepărtează nervul și plasează o pernă moale între nerv și artere. în cazul în care o venă comprimă nervul, chirurgul dumneavoastră o poate îndepărta. Medicii pot, de asemenea, să taie o parte din nervul trigemen (neurectomie) în timpul acestei proceduri, dacă arterele nu presează nervul.decompresia microvasculară poate elimina sau reduce cu succes durerea timp de mulți ani, dar durerea poate recidiva până la 10 ani la trei din 10 persoane. Decompresia microvasculară are unele riscuri, inclusiv scăderea auzului, slăbiciune facială, amorțeală facială, un accident vascular cerebral sau alte complicații. Majoritatea persoanelor care au această procedură nu au amorțeală facială după aceea.
 • Radiochirurgie stereotactică cerebrală (Gamma knife). În cadrul acestei proceduri, un chirurg direcționează o doză concentrată de radiații către rădăcina nervului trigemen. Această procedură utilizează radiații pentru a deteriora nervul trigemen și pentru a reduce sau elimina durerea. Ameliorarea apare treptat și poate dura până la o lună. radiochirurgia stereotactică cerebrală reușește să elimine durerea pentru majoritatea persoanelor. Cu toate acestea, la fel ca toate procedurile, există un risc de recurență, adesea în decurs de 3 până la 5 ani. Dacă durerea reapare, procedura poate fi repetată sau poate fi efectuată o procedură alternativă. Amorțeala facială este un efect secundar comun și poate apărea la luni sau ani după procedură.

Alte proceduri pot fi utilizate pentru a trata nevralgia de trigemen, cum ar fi o rizotomie. În cadrul unei rizotomii, chirurgul dumneavoastră distruge fibrele nervoase pentru a reduce durerea, iar acest lucru cauzează o anumită amorțeală facială. Tipurile de rizotomie includ:

 • Injecția de glicerină. În timpul acestei proceduri, medicul dumneavoastră introduce un ac prin fața dumneavoastră și într-o deschidere de la baza craniului. Medicul dumneavoastră ghidează acul în cisterna trigeminală, un mic sac de lichid spinal care înconjoară ganglionul nervului trigemen – unde nervul trigemen se împarte în trei ramuri – și o parte din rădăcina acestuia. Apoi, medicul dumneavoastră va injecta o cantitate mică de glicerol steril, care deteriorează nervul trigemen și blochează semnalele de durere. această procedură ameliorează adesea durerea. Cu toate acestea, unii oameni au o reapariție ulterioară a durerii și mulți experimentează amorțeală sau furnicături faciale.
 • Comprimarea cu balon. În cazul compresiei cu balon, medicul dumneavoastră introduce un ac găurit prin față și îl ghidează spre o parte a nervului trigemen care trece prin baza craniului. Apoi, medicul dvs. înfiletează prin ac un tub subțire și flexibil (cateter) cu un balon la capăt. Medicul dumneavoastră umflă balonul cu o presiune suficientă pentru a afecta nervul trigemen și a bloca semnalele de durere. compresia cu balon controlează cu succes durerea la majoritatea oamenilor, cel puțin pentru o perioadă de timp. Majoritatea persoanelor care se supun acestei proceduri experimentează cel puțin o amorțeală facială temporară.
 • Lezarea termică prin radiofrecvență. Această procedură distruge în mod selectiv fibrele nervoase asociate cu durerea. În timp ce sunteți sedat, chirurgul dumneavoastră introduce un ac găurit prin față și îl ghidează spre o parte a nervului trigemen care trece printr-o deschidere la baza craniului. odată ce acul este poziționat, chirurgul vă va trezi pentru scurt timp din sedare. Chirurgul dumneavoastră introduce un electrod prin ac și trimite un curent electric ușor prin vârful electrodului. Vi se va cere să indicați când și unde simțiți furnicături.

Când neurochirurgul dvs. localizează partea nervului implicată în durerea dvs., veți fi readus la sedare. Apoi electrodul este încălzit până când deteriorează fibrele nervoase, creând o zonă de leziune (leziune). Dacă durerea dumneavoastră nu este eliminată, medicul dumneavoastră poate crea leziuni suplimentare. lezarea termică prin radiofrecvență are ca rezultat, de obicei, o oarecare amorțeală temporară a feței după procedură. Durerea poate reveni după trei până la patru ani.

Alternative medicament

În general, tratamentele alternative pentru nevralgia de trigemen nu au fost la fel de bine studiate ca și medicamentele sau procedurile chirurgicale, așa că adesea există puține dovezi care să susțină utilizarea lor.

Cu toate acestea, unele persoane au constatat îmbunătățiri cu ajutorul unor tratamente precum acupunctura, biofeedback, chiropractica și terapia vitaminică sau nutrițională. Asigurați-vă că vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a încerca un tratament alternativ, deoarece acesta poate interacționa cu celelalte tratamente.

Adaptare și sprijin

Să trăiești cu nevralgia de trigemen poate fi dificil. Tulburarea vă poate afecta interacțiunea cu prietenii și familia, productivitatea la locul de muncă și calitatea generală a vieții dumneavoastră.

Este posibil să găsiți încurajare și înțelegere într-un grup de sprijin. Membrii grupului știu adesea despre cele mai recente tratamente și au tendința de a-și împărtăși propriile experiențe. Dacă sunteți interesat, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un grup în zona dumneavoastră.

Pregătirea pentru programare

Faceți o programare la medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome comune cu nevralgia de trigemen. După programarea inițială, este posibil să consultați un medic specializat în diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor creierului și ale sistemului nervos (neurolog).

Ce puteți face pentru a vă pregăti

 • Scrieți toate simptomele pe care le aveți și de cât timp.
 • Rețineți orice factori declanșatori care vă provoacă atacuri de durere facială.
 • Faceți o listă cu principalele informații medicale, inclusiv orice alte afecțiuni pentru care sunteți tratat și numele medicamentelor, vitaminelor sau suplimentelor pe care le luați.
 • Luați cu dumneavoastră un membru al familiei sau un prieten, dacă este posibil. Cineva care vă însoțește își poate aminti ceva ce dumneavoastră ați omis sau ați uitat.
 • Scrieți în prealabil întrebări pe care să i le puneți medicului dumneavoastră la programare. Crearea listei de întrebări în avans vă poate ajuta să profitați la maximum de timpul petrecut cu medicul dumneavoastră.

În cazul unei posibile nevralgii trigeminale, câteva întrebări de bază pe care trebuie să i le puneți medicului dumneavoastră sunt:

 • Care este cea mai probabilă cauză a durerii mele?
 • Am nevoie de teste de diagnosticare?
 • Ce abordare terapeutică recomandați?
 • Dacă recomandați medicamente, care sunt posibilele efecte secundare?
 • Voi avea nevoie de tratament pentru tot restul vieții mele?
 • Cât de mult vă așteptați ca simptomele mele să se amelioreze cu ajutorul tratamentului?
 • Este operația o opțiune?

Pe lângă întrebările pe care v-ați pregătit să i le adresați medicului, nu ezitați să puneți întrebări în timpul consultației, în orice moment în care nu înțelegeți ceva.

La ce să vă așteptați de la medicul dumneavoastră

Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă pună o serie de întrebări. Dacă sunteți pregătit să răspundeți la ele, veți avea mai mult timp pentru a trece în revistă punctele pe care doriți să le discutați mai departe. Este posibil ca medicul dumneavoastră să vă întrebe:

 • Care sunt simptomele dumneavoastră și unde sunt localizate?
 • Când ați dezvoltat pentru prima dată aceste simptome?
 • S-au agravat simptomele în timp?
 • Cât de des vă confruntați cu crize de durere facială și ați observat dacă ceva pare să vă declanșeze durerea facială?
 • Cât durează de obicei un atac de durere facială?
 • În ce măsură vă afectează aceste simptome calitatea vieții?
 • Ați suferit vreodată o intervenție chirurgicală dentară sau o intervenție chirurgicală pe față sau în apropierea acesteia, cum ar fi o intervenție chirurgicală la nivelul sinusurilor?
 • Ați suferit vreun traumatism facial, cum ar fi o rană sau un accident care v-a afectat fața?
 • Ați încercat până acum vreun tratament pentru durerea dvs. facială? V-a ajutat ceva?
 • Ce efecte secundare ați avut în urma tratamentului?

Citește și aceste articole:

 • Mituri și adevăruri despre utilizarea mierii
  Dacă ești curios să afli adevărul despre utilizarea mierii pentru consum, acest articol este pentru tine! Află ce mituri sunt în jurul mierii și care […]
 • 9 Plante și condimente pentru purificarea sângelui
  Descoperă 9 plante și condimente pentru purificarea sângelui și îl ajută să funcționeze în mod optim. Fii încrezător și încearcă să-ți îmbunătățești sănătatea prin adăugarea acestor remedii naturale în dieta ta. Află cum să beneficiezi de proprietățile lor curative!
 • Ulei de santal, beneficii, utilizări și efecte secundare
  Descoperă avantajele și beneficiile incredibile pentru ulei de santal! Află cum poate ajuta la ameliorarea stresului și a simptomelor de anxietate, cum poți folosi uleiul de santal pentru beneficii cosmetice și care sunt efectele secundare mai puțin cunoscute. Explorăm toate acestea și mai mult, în acest articol dedicat uleiului de santal!
 • Cum scapi de mătreață și mâncărime la nivelul capului
  Învață cum să scapi de mătreața și mâncărimile neplăcute la nivelul scalpului. Află cele mai bune metode pentru a preveni și trata mătreața și a face ca scalpul tău să arate și să se simtă sănătos. Noi îți oferim soluții simple și eficiente pentru a preveni și trata mătreața și a te bucura de un scalp curat și sănătos.
 • 7 Cele mai proaste alimente pentru sănătatea intestinală
  Sănătatea intestinală este importantă pentru întregul organism. Află care sunt cele mai proaste alimente pentru sănătatea ta intestinală și cum să le eviți pentru a te bucura de o digestie sănătoasă și o bună funcționare a sistemului digestiv. De la alimente procesate la produse lactate, descoperă care sunt cele 7 alimente care ar trebui evitate pentru o sănătate intestinală optimă.
Nevralgia de trigemen - simptome, cauze, diagnostic și tratament

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

CITEȘTE ȘI:
Dureri de spate în timpul sarcinii: cauze și 8 sfaturi pentru ameliorare

Ultimele rețete