Ce este Nutri-score, noul sistem de etichetare a produselor alimentare

Trebuie să vezi asta

vegis.ro%20

Nutri-Score, Un sistem simplu și științific de etichetare a valorii nutriționale pentru industria alimentară

Pe măsură ce consumatorii solicită din ce în ce mai mult să cunoască valoarea nutrițională a ceea ce mănâncă și beau, companiile alimentare europene și marile furnizori de catering se îndreaptă spre adoptarea sistemului de etichetare Nutri-Score.

Nutri-Score – care este o reprezentare grafică ușor de înțeles, cu coduri de culori a calității nutrienților dintr-un produs – este totuși înrădăcinată în calcule nutriționale complexe, evaluate de colegi, bazate pe știință.

Calculele se fac pe baza rețetelor utilizatorilor din sistem și generează eticheta, oferind companiilor alimentare o modalitate ușoară de a se conforma dorințelor consumatorilor.

Da, chiar și clienții tăi devin din ce în ce mai conștienți de alegerile lor alimentare. Ei se concentrează pe importanța unei diete sănătoase și echilibrate – vor să știe ce mănâncă… și este ceva ce i-ar recomanda medicul lor.

Introducerea Nutri-Score – un sistem de etichetare a valorii nutriționale bazat pe știință, este dezvoltat de agenția națională franceză de sănătate publică Santé Publique France. Utilizează o cheie cu coduri de culoare din 5 litere pentru a atribui alimente și băuturi intervalelor lor nutriționale adecvate, permițând identificarea rapidă a produselor și a elementelor de meniu extrem de nutritive.

Nutri-Score se bazează pe știință solidă, evaluată in timp. Într-un studiu realizat în 2020 în Elveția pe un eșantion de 1088 de consumatori, Nutri-Score a fost votată drept cea mai eficientă soluție de etichetare Front-of-Pack, ceea ce înseamnă că oamenii au încredere în el pentru a lua decizii alimentare. mai bine și mai luminat.

CITEȘTE ȘI:
Cum gătești baconul? 4 Moduri de a-l prăji corect

În acest articol, vom vorbi despre doua lucruri importante despre Nutri-Score:

Ce este Nutri-Score?

Ce este nutri-score, noul sistem de etichetare a produselor din magazine
Ce este Nutri-score, noul sistem de etichetare a produselor alimentare

Nutri-Score (cunoscut și ca etichetă nutrițională în 5 culori) este un sistem de etichetare a valorii nutriționale, bazat pe știință, ușor de înțeles pentru alimente și băuturi.

Un calcul Nutri-Score identifică valoarea nutrițională a unui produs (pe baza ingredientelor) și o alocă uneia dintre cele cinci clase de note codificate cu culori (A, B, C, D sau E). Produsele cu scorul A au cea mai mare valoare nutritivă – cele cu scorul E au cea mai mică valoare nutritivă.

Nutri-Score nu este un sistem de etichetare obligatoriu, dar tot mai multe țări din UE îl recomandă (inclusiv Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos, Spania și Luxemburg).

Într-adevăr, restauratorul francez Elior (care servește 1,4 milioane de mese în fiecare zi întreprinderilor, spitalelor, școlilor și caselor de bătrâni) testează în prezent etichetele Nutri-Score cu scopul de a implementa sistemul în toate unitățile sale. (vor fi prima companie importantă de catering care va face acest lucru dacă testele din 2020 se vor dovedi satisfăcătoare).

Citeste si : Făina de Konjac: beneficii, efecte secundare și utilizare

În general, scopul etichetei Nutri-Score este triplu:

  • încurajează alegeri alimentare mai sănătoase, făcând valorile nutriționale ușor de înțeles (și afișate vizibil pe ambalaj);
  • oferă consumatorilor o modalitate mai ușoară de a compara valorile nutriționale ale produselor similare (sau identice), comparând evaluările lor Nutri-Score și;
  • stimulează producătorii de alimente să îmbunătățească produsele de proastă calitate prin reformulare și inovare (în timp ce urmăresc un Nutri-Score mai ridicat).
CITEȘTE ȘI:
Top 14 alimente bogate în fier, doza zilnică și beneficii cheie

De fapt, unii oponenți ai sistemului Nutri-Score îl numesc „insuficient”, susținând că acesta va încuraja consumatorii să favorizeze numai produsele cu etichetă verde, în ciuda faptului că acestea ar putea să nu satisfacă toate nevoile lor nutriționale zilnice. .

Ce este nutri-score, noul sistem de etichetare a produselor alimentare
Ce este Nutri-score, noul sistem de etichetare a produselor alimentare

Cum arată un calcul Nutri-Score?

Sistemul de clasificare a literelor Nutri-Score sună simplu, nu? Și este simplu… pentru consumatori.

A fost conceput pentru a fi simplu – nu prea are rost să creezi o etichetă cu informații nutriționale cu un manual de utilizare de 100 de pagini, nu-i așa?

Iată cum arată tabelele de punctaj:

Ce este nutri-score, noul sistem de etichetare a produselor alimentare
Ce este Nutri-score, noul sistem de etichetare a produselor alimentare

Dar… observați acele scoruri de la -15 la 40 de pe partea stângă a meselor? Acestea sunt scoruri de valoare nutrițională, iar calculele pentru ele sunt matematice dificile.

Practic, valoarea nutrițională pentru nota litera Nutri-Score este determinată prin scăderea totalului pozitiv din totalul negativului. Și cu cât scorul este mai mic, cu atât nota la litere este mai bună.

Citește si: Cum se măsoară procentul de grăsime corporală?

Este puțin contra-intuitiv, dar nutrienții de înaltă calitate – proteine, fibre, fructe, legume, nuci, leguminoase și uleiuri de măsline, nuci și canola – câștigă puncte negative pentru produs (de la 0 la -5 , pe baza generalului). procente și grame la 100 de grame).

Nutrienții de proastă calitate – densitate energetică, zaharuri, acizi grași saturati și sare – acumulează puncte pozitive (de la 0 la 10, din nou pe baza de grame sau KJ la 100 de grame).

CITEȘTE ȘI:
Cum îți îmbunătățești rezistența corporală: Exerciții și nutriție
Ce este nutri-score, noul sistem de etichetare a produselor alimentare
Ce este Nutri-score, noul sistem de etichetare a produselor alimentare

Aceste calcule devin și mai complexe atunci când țineți cont de faptul că notația se modifică în funcție de starea ingredientelor, procesul de fabricație, varietatea etc.

Astăzi, grupul Elior (citat mai sus) are 600 de nutriționiști și toți bucătarii lor care analizează manual și meticulos toate rețetele și toate meniurile, și calculează scorurile nutriționale.

Pentru a-l folosi și vizualiza, va trebui să verificați dacă afacerea dvs. este eligibilă și să trimiteți documentația necesară. Dacă decideți să utilizați Nutri-Score, va trebui să îl aplicați tuturor produselor dvs.

Procedura de aplicare este descrisă pe site-ul SPF (și documentația necesară este disponibilă în limba engleză).

Citește si: Ceaiul sau cafeaua te deshidratează?

Cum vă poate ajuta adoptarea Nutri-Score afacerea dvs

Cu mai puțin de 30 de ani în urmă, lipsa informațiilor despre alergeni la îndemână nu era considerată o problemă importantă în industria alimentară și a restaurantelor.

Astazi, acesta este un factor decisiv pentru numărul tot mai mare de alergici…

Informațiile despre valoarea nutrițională a alimentelor vor deveni la fel de importante ca și informațiile despre alergeni pentru companiile alimentare.

Consumatorii sunt conștienți: își doresc alimente gustoase, de calitate și sănătoase. Și vor dezamăgi companiile care nu le pot furniza pe toate trei.

CITEȘTE ȘI:
Cele mai bune alimente care combat oboseala

Aici intervine etichetarea Nutri-Score. Le permite consumatorilor să scaneze și să compare rapid valoarea nutrițională a produselor.

A fost util articolul Ce este Nutri-score, noul sistem de etichetare a produselor alimentare? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

notino.ro%20

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

vegis.ro

Ultimele Rețete