O dietă bogată în grăsimi saturate poate reprograma celulele imune

O dietă bogată în grăsimi saturate poate reprograma celulele imune

Oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Portland au arătat pentru prima dată că consumul exclusiv de grăsimi saturate poate reprograma sistemul imunitar al șoarecilor, făcându-l mai capabil să lupte împotriva infecțiilor și mai susceptibil la boli inflamatorii sistemice, inclusiv sepsis. Rezultatele cercetarii stiintifice au fost publicate în revista eLife.

Noutatea cercetării

Dieta ketogenă sau „keto” este o dietă populară bogată în grăsimi, folosită pentru pierderea în greutate sau pentru controlul crizelor epileptice. Acest studiu arată pentru prima dată că hrănirea șoarecilor cu o dietă ceto bogată în grăsimi saturate poate avea un impact semnificativ asupra sistemului lor imunitar.

Studiile anterioare au arătat că șoarecii hrăniți cu o dietă occidentală bogată în grăsimi și zahăr au fost mai sensibili la sepsis și au avut o rată de mortalitate mai mare decât șoarecii hrăniți cu o dietă convențională.

În studiul actual, oamenii de știință au descoperit efecte similare la șoarecii hrăniți cu o dietă cetogenă bogată în grăsimi, sugerând că grăsimea alimentară poate juca un rol în dezvoltarea sepsisului.

O dietă bogată în grăsimi saturate poate reprograma celulele imune

Acid palmitic

Cercetătorii s-au concentrat pe o anumită grăsime găsită în sângele șoarecilor hrăniți cu o dietă ketogenă: acidul palmitic, care se găsește în mod obișnuit în grăsimile animale și produsele lactate. În mod remarcabil, șoarecii hrăniți cu o dietă normală și injectați cu acid palmitic au devenit, de asemenea, mai sensibili la sepsis.

„Expunerea la această grăsime saturată i-a făcut mai susceptibili la moartea din cauza sepsisului”, spune autorul studiului Brooke Napier. „Ideea că ar putea exista o anumită grăsime în dieta ta care ar putea duce la o boală atât de gravă este cam incredibilă”.

Apoi, Napier și coautorii studiului au studiat exact modul în care nivelurile ridicate de acid palmitic pot provoca sepsis. Primul lor indiciu a venit atunci când au observat că șoarecii au hrănit cu o dietă occidentală, șoarecii hrăniți cu o dietă ketogenă, iar șoarecii hrăniți cu acid palmitic aveau niveluri ridicate de citokine inflamatorii, hormoni imunologici care pot provoca febră și inflamație sistemică în timpul sepsisului. .

Prezența citokinelor inflamatorii a sugerat că acidul palmitic ar putea afecta sistemul imunitar provocând inflamație, dar oamenii de știință au descoperit curând că povestea era mai complexă – și mai interesantă – decât părea la început.

Sabie cu două tăișuri

Sistemul imunitar al mamiferelor are două componente principale: un sistem imunitar înnăscut mai primitiv, de scurtă durată și un sistem imunitar adaptativ mai durabil.

Când vă îmbolnăviți sau primiți un vaccin, sistemul dumneavoastră imunitar adaptiv produce anticorpi, pregătindu-vă corpul să lupte împotriva unei viitoare infecții. Această formă de „memorie” biologică poate dura luni, ani sau chiar o viață.

Biologii au aflat recent că sistemul imunitar înnăscut poate păstra și memoria, în ciuda faptului că celulele sale rămân în sânge doar o săptămână până la o lună. „Memoria” sistemului imunitar înnăscut rezultă din modificări ale celulelor stem din măduva osoasă care creează viitoare celule imunitare înnăscute, un răspuns numit imunitate antrenată.

În acest studiu, Napiers și colab. au descoperit că acidul palmitic poate induce imunitate antrenată. Grăsimea acționează ca o „scurtă explozie de inflamație” care modifică funcția celulelor stem din măduva osoasă a șoarecelui pentru a produce mai multe celule imunitare înnăscute inflamatorii în viitor.

Aceasta înseamnă că atunci când sistemul imunitar înnăscut întâlnește un al doilea stimul inflamator mai târziu, acesta reacționează mult mai puternic. Uneori, ca și în cazul sepsisului, această reacție este prea puternică.

„Modelul nostru este pentru prima dată când cineva a arătat că o componentă alimentară poate oferi acest prim stimulent al inflamației”, adaugă Napier.

„Grăsimea își reprogramează celulele stem pentru a produce mai multe celule imunitare înnăscute inflamatorii, iar aceste celule imunitare înnăscute – atunci când sunt puse în acest model de boală de sepsis – produc mai multe citokine, cresc febra și mortalitatea”.

Cercetătorii au descoperit că acesta a fost cazul șoarecilor cărora li sa administrat acid palmitic. Au fost mai capabili să lupte împotriva infecției cu drojdie cu Candida decât șoarecii care nu au fost hrăniți cu grăsime.

„ESTE O SABIE CU DOUĂ TĂIȘURI: DACĂ CONSUMI MULTĂ GRĂSIME ȘI APOI EȘTI EXPUS LA O BOALĂ ÎN CARE MAI MULTĂ INFLAMAȚIE AGRAVEAZĂ BOALA, ASTA ESTE RĂU”, ADAUGĂ NAPIER. „CU TOATE ACESTEA, DACĂ TE AFLI ÎNTR-O SITUAȚIE ÎN CARE IEI O DIETĂ BOGATĂ ÎN GRĂSIMI ȘI APOI FACI O INFECȚIE ȘI MAI MULTĂ INFLAMAȚIE TE AJUTĂ SĂ SCAPI MAI REPEDE DE INFECȚIE, ESTE BINE”.

Acid oleic

Napier și colab. au mai descoperit că un alt tip de grăsime ar putea fi capabil să contracareze efectele nocive ale acidului palmitic. Acidul oleic, o grăsime polinesaturată care se găsește în multe uleiuri vegetale, inclusiv uleiul de măsline, poate bloca sinteza ceramidei, o substanță grasă care poate iniția răspunsul la stres celular și joacă un rol în răspunsul hiperinflamator care provoacă sepsis.

Când cercetătorii au hrănit șoarecii cu o dietă ketogenă timp de două săptămâni, dar le-au dat și acid oleic în ultimele trei zile, aceștia nu au mai arătat o susceptibilitate crescută la sepsis.

Deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care rezultatele acestui studiu ar putea avea loc la oameni, aceste rezultate pot sugera că tipurile de grăsime pe care o persoană le consumă pot afecta funcționarea sistemului imunitar și susceptibilitatea la boli.

Oamenii de știință studiază și efectele acidului palmitic asupra laptelui matern.

„Acum încercăm să înțelegem dacă nivelul de grăsime pe care mama îl consumă afectează răspunsul imunitar înnăscut al copilului înțărcat, deoarece este evident că un astfel de răspuns la grăsime ar trebui să fie conservator din punct de vedere evolutiv”, conchide ea. „Ipoteza noastră este că acidul palmitic, găsit în laptele matern, protejează nou-născuții de infecție în timpul înțărcării”.

Autorii unui alt studiu susțin că dieta ketogenă îmbunătățește calitatea vieții persoanelor cu scleroză multiplă.

👇Citește și aceste articole:

 • Rutina de îngrijire a tenului – 5 greșeli de evitat
  Cu ajutorul acestui articol, vei învăța cele mai comune greșeli pe care le faci în rutina de îngrijire a tenului și cum să le eviți. Descoperă cum să alegi produsele potrivite, ordinea corectă de aplicare și cât de des ar trebui să faci această rutină pentru a obține o piele sănătoasă și strălucitoare.
 • Piele lăsată? 10 modalități de a reface elasticitatea pielii
  Acest articol îți prezintă 10 modalități eficiente de a reface elasticitatea pielii și de a îmbunătăți aspectul și sănătatea acesteia. Descoperă cum poți să-ți recâștigi încrederea în propria piele prin metode dovedite, precum hidratarea adecvată, masajul sau utilizarea de produse cosmetice și suplimente alimentare speciale.
 • 6 Alimente bogate în colagen pentru articulații și piele mai sănătoase
  Descoperă cele mai bune alimente bogate în colagen pentru a-ți menține articulațiile și pielea sănătoase cu ajutorul acestui articol informativ! Află cum poți încorpora aceste alimente în dieta ta pentru a obține beneficiile impresionante ale colagenului, cum ar fi reducerea ridurilor și a durerilor articulare. În plus, vei descoperi detalii importante despre modul în care colagenul poate îmbunătăți sănătatea ta generală și ce alte beneficii poți obține prin consumul acestor alimente delicioase.
 • Colagenul și frumusețea,11 sfaturi pentru a stimula producția de colagen în mod natural
  Colagenul, una dintre cele mai importante proteine din corpul nostru și principalul responsabil al frumuseții pielii, se diminuează odată cu vârsta. Putem preveni această deteriorare naturală sau putem stimula producția de noi fibre de colagen, prin diferite abordări.
 • Voda Nature – din dragoste pentru sănătate și natură
  Voda Nature este o companie de excepție dedicată naturii și clienților săi. Folosind doar ingrediente naturale și recipiente prietenoase cu mediul, Voda Nature a reinventat conceptul de băutură naturală, oferindu-ne un adevărat elixir al tinereții.
O dietă bogată în grăsimi saturate poate reprograma celulele imune

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Un nou medicament în curs de dezvoltare pentru a trata boala Crohn
Stresul psihologic repetitiv legat de simptome similare sindromului de colon iritabil
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii