0.9 C
București
vineri, ianuarie 27, 2023

Oamenii de știință au descoperit o genă care te face să te îngrași

Trebuie să citești asta...

Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge au dovedit definitiv că tendința spre obezitate este încorporată la om la nivel genetic. Deci, ce facem acum în această privință?

O echipă de cercetători de la Universitatea din Cambridge, condusă de profesorul Ines Baroso, a analizat genomul a peste 150.000 de persoane și a izolat o secvență de șase variante genetice care sunt asociate cu o creștere a indicelui de masă corporală (IMC) – o măsură medicală standard calculată prin raportul dintre greutate și înălțime.

Oamenii de știință au sugerat anterior că tendința spre obezitate este de natură genetică. Descoperirile profesoarei Ines Baroso sunt revoluționare, deoarece cercetarea sa a implicat cel mai mare grup posibil de subiecți și a inclus nu doar persoane supraponderale (așa cum s-a întâmplat în studiile anterioare pe același subiect), ci și persoane care nu au avut niciodată o astfel de problemă.

Se pare că aceste gene se regăsesc într-un anumit lanț de relații la 79% dintre subiecții obezi, dar numai la 20% dintre cei slabi.

Ceea ce bănuiam deja s-a dovedit a fi realitatea: în timp ce o persoană se îngrașă doar uitându-se la gogoși, alta le poate înghiți zile întregi fără să ia nici măcar un gram. Dar nu vă grăbiți să vă ardeți ritualic abonamentul la sala de sport și să vă alăturați stindardului bodypozitivității radicale. Nu este atât de simplu. Bineînțeles, nu poți schimba programul care este construit în noi.

CITEȘTE ȘI:
Este dieta de resetare a hormonilor benefică pentru tine?

Un stil de viată sănătos este secretul

Les blessures de crossfit les plus courantes et comment les prévenir
Oamenii de știință au descoperit o genă care te face să te îngrași

Cele 20% dintre femeile slabe care poartă în corp “genele grăsimii” au devenit o excepție și nu au luat-o pe calea îngrășării suplimentare. Oamenii de știință au investigat amănunțit parametrii de viață ai acestor “femei norocoase” și a reieșit că secretul era simplu: acestea duceau un stil de viață sănătos, transpirau în sălile de sport, făceau jogging și își impuneau restricții rezonabile în privința alimentației.

Printre ei nu a fost găsită nicio anorexică sau persoană cu alte tulburări de alimentație. Acest lucru înseamnă că genetica nu este o soartă în acest caz, ci doar o sentință pentru persoanele predispuse la obezitate de a lucra la ele însele de multe ori mai mult decât cele subțiri în mod natural.

Și cum rămâne cu cei 21% de subiecți care nu erau înclinați în mod natural să fie supraponderali și totuși s-au alăturat clubului obezității? Nu este nimic mistic nici în acest sens. Geneticienii subliniază că tendința de obezitate “alimentară” (alimentară) poate fi nu doar genetică, ci și dobândită: creierul poate rula comanda de a acumula kilograme în plus ca o comandă SOS, ca răspuns la un stres sever, la o boală gravă, la o insuficiență hormonală.

De altfel, “genele obezității” interacționează cu aceleași zone ale creierului care pot declanșa mecanismul de creștere în greutate.

CITEȘTE ȘI:
Dimensiunile porțiilor de mancare pentru copiii mici pentru o nutriție adecvată

Dar poate că genele dăunătoare pot fi luate și dezactivate, făcând astfel ca toți oamenii să fie perfecți? Geneticienii nu o recomandă. Deoarece fiecare genă (ca să nu mai vorbim de o secvență de gene) este responsabilă pentru mai mult de un program.

Poate că, încercând să “oprim” tendința spre obezitate, putem în același timp să ne “ucidem”, de exemplu, capacitatea de a învăța limbi străine sau muzică sau, mai rău, să ne protejăm împotriva virușilor sau chiar să blocăm zone întregi de activitate cerebrală.

Până în prezent, oamenii de știință au rămas vagi în ceea ce privește alte responsabilități ale secvenței “genei obezității”. Ei au sugerat că aceasta ar putea fi legată de raționamentul abstract și de capacitatea de a simți gustul.

Știința nu poate încă descifra întreaga funcționalitate a unei anumite gene. Dar descoperirea revoluționară a geneticienilor poate fi deja pusă în practică. De exemplu, în viitorul apropiat, ar putea fi create teste genetice pentru a detecta predispoziția unui copil la obezitate în uter, ceea ce ar ajuta la coordonarea activității fizice și a dietei copilului.

Va fi nevoie de mult mai mult timp pentru a dezvolta noi medicamente capabile să regleze apetitul și să stimuleze metabolismul la nivel genetic.

Profesorul Baroso subliniază că astfel de medicamente au nevoie de studii clinice pe termen lung, deoarece ar putea dura mai multe decenii până când efectele complete vor deveni clare. Așadar, pentru moment, adaptarea programului nostru genetic rămâne un subiect pentru romanele științifico-fantastice.

CITEȘTE ȘI:
Ce este deficitul caloric și cum te ajută să slăbești

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete