8.7 C
București
miercuri, martie 22, 2023

Obezitatea: cauze, tratament și riscuri pentru sănătate

Trebuie să citești asta...

In lumea modernă, obezitatea a devenit o epidemie care afectează calitate vieții foarte multor persoane. Haideți sa vedem ce este obezitatea, care sunt cauzele care provoacă această boală, cum o putem preveni si trata.

Obezitatea cauze tratament si riscuri
Obezitatea cauze tratament si riscuri

Ce este obezitatea

Obezitatea este o tulburare complexă caracterizată de un exces de grăsime corporală. Obezitatea este mai mult decât o simplă problemă de ordin estetic. Ea crește șansele de a dezvolta boli și probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă, diabetul și hipertensiunea arterială.

Obezitatea, diminuează aproape fiecare aspect al sănătății, de la funcția reproductivă și respiratorie la memorie și dispoziție. Aceasta crește riscul mai multor boli debilitante și mortale, inclusiv diabetul, bolile de inimă și unele tipuri de cancer. Ea face acest lucru printr-o varietate de căi, unele la fel de simple ca stresul de a purta kilograme în plus și altele care implică modificări complexe ale hormonilor și ale metabolismului.

Obezitatea diminuează calitatea și durata vieții și crește costurile individuale, naționale și globale ale asistenței medicale. Vestea bună, totuși, este că pierderea în greutate poate reduce unele riscuri legate de obezitate.

Epidemia de obezitate este recunoscută în prezent ca fiind una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică cu care se confruntă lumea în prezent. Obezitatea la adulți este mai frecventă la nivel mondial decât subnutriția.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (2016), există aproximativ 2 miliarde de adulți supraponderali, dintre care 650 de milioane sunt considerați a fi afectați de obezitate (IMC ≥30 kg/m²).

Aceasta echivalează cu 39 % (39 % dintre bărbați și 40 % dintre femei) dintre adulții cu vârsta de 18 ani sau peste care erau supraponderali, iar 13 % erau obezi.

Prevalența mondială a obezității aproape s-a triplat între 1975 și 2016. Se estimează în prezent că majoritatea populației mondiale trăiește în țări în care supraponderabilitatea și obezitatea ucid mai mulți oameni decât subponderabilitatea.

Dacă tendințele actuale continuă, se estimează că, până în 2025, 2,7 miliarde de adulți vor fi supraponderali, peste 1 miliard vor fi afectați de obezitate și 177 de milioane de adulți grav afectați de obezitate.

Faptul de a fi extrem de obez vă crește șansele de a dezvolta probleme de sănătate legate de greutate.

Vestea bună este că până și o pierdere minoră în greutate poate îmbunătăți sau preveni problemele de sănătate legate de obezitate. Scăderea în greutate poate fi ajutată de modificări ale dietei, de creșterea activității fizice și de schimbări comportamentale.

Medicamentele pe bază de prescripție medicală și intervenția chirurgicală pentru pierderea în greutate sunt două opțiuni suplimentare de tratament pentru obezitate.

Simptomele obezității

Obezitatea este diagnosticată atunci când indicele de masă corporală (IMC) este de 30 sau mai mare. Indicele de masă corporală se calculează prin împărțirea greutății dumneavoastră în kilograme (kg) la înălțimea dumneavoastră în metri (m) la pătrat.

IMC – Starea de greutate

Pentru majoritatea oamenilor, IMC oferă o estimare rezonabilă a grăsimii corporale. Cu toate acestea, IMC nu măsoară în mod direct grăsimea corporală, astfel încât unele persoane, cum ar fi sportivii musculoși, pot avea un IMC în categoria obezitate, chiar dacă nu au exces de grăsime corporală. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă IMC-ul dvs. reprezintă o problemă.

Când să consultați un medic

Dacă credeți că sunteți obez și, mai ales, dacă vă îngrijorează probleme de sănătate legate de greutate, adresați-vă medicului dumneavoastră sau furnizorului de servicii medicale. Împreună cu medicul dumneavoastră puteți evalua riscurile pentru sănătate și puteți discuta despre opțiunile de scădere în greutate.

Cauzele obezității

Deși există influențe genetice, comportamentale și hormonale asupra greutății corporale, obezitatea apare atunci când consumați mai multe calorii decât ardeți prin exerciții fizice și activități zilnice normale. Corpul dumneavoastră stochează aceste calorii în exces sub formă de grăsime.

Obezitatea poate fi uneori urmărită până la o cauză medicală, cum ar fi sindromul Prader-Willi, sindromul Cushing și alte boli și afecțiuni. Totuși, aceste afecțiuni sunt rare și, în general, principalele cauze ale obezității sunt:

CITEȘTE ȘI:
Cină pentru slăbit: 12 rețete cu conținut scăzut de carbohidrați

Inactivitatea. Dacă nu ești foarte activ, nu arzi la fel de multe calorii. Cu un stil de viață sedentar, puteți absorbi cu ușurință mai multe calorii în fiecare zi decât folosiți prin exerciții fizice și activități zilnice normale.

Dieta nesănătoasă și obiceiurile alimentare. Creșterea în greutate este inevitabilă dacă mănânci în mod regulat mai multe calorii decât arzi. Iar dietele majorității americanilor sunt prea bogate în calorii și sunt pline de fast-food și băuturi cu multe calorii.

Persoana cu obezitate mâncând alimente nesănătoase
Persoana cu obezitate mâncând alimente nesănătoase

Factori de risc ai obezității

Obezitatea rezultă, de obicei, dintr-o combinație de cauze și factori care contribuie la aceasta, printre care:

1. Factori genetici

Genele tale pot influența cantitatea de grăsime corporală pe care o depozitezi și unde este distribuită această grăsime. Genetica poate juca, de asemenea, un rol în ceea ce privește eficiența cu care corpul dumneavoastră transformă alimentele în energie și modul în care corpul dumneavoastră arde caloriile în timpul exercițiilor fizice.

2. Stilul de viață al familiei

Obezitatea tinde să se regăsească în familie. Dacă unul sau ambii părinți sunt obezi, riscul dumneavoastră de a fi obez este crescut. Acest lucru nu este doar din cauza geneticii. Membrii familiei tind să împărtășească obiceiuri alimentare și de activitate similare.

3. Sedentarismul

Dacă nu ești foarte activ, nu arzi la fel de multe calorii. Cu un stil de viață sedentar, puteți absorbi cu ușurință mai multe calorii în fiecare zi decât ardeți prin exerciții fizice și activități zilnice de rutină. Faptul de a avea probleme medicale, cum ar fi artrita, poate duce la scăderea activității, ceea ce contribuie la creșterea în greutate.

4. O dietă nesănătoasă

O dietă bogată în calorii, lipsită de fructe și legume, plină de fast-food și încărcată cu băuturi hipercalorice și porții supradimensionate contribuie la creșterea în greutate.

Probleme medicale. La unele persoane, obezitatea poate fi pusă pe urmele unei cauze medicale, cum ar fi sindromul Prader-Willi, sindromul Cushing și alte afecțiuni. Problemele medicale, cum ar fi artrita, pot duce, de asemenea, la scăderea activității, ceea ce poate duce la creșterea în greutate.

5. Anumite medicamente

Unele medicamente pot duce la creșterea în greutate dacă nu compensezi prin dietă sau activitate. Printre aceste medicamente se numără unele antidepresive, medicamente anticonvulsivante, medicamente pentru diabet, medicamente antipsihotice, steroizi și beta-blocante.

6. Probleme sociale și economice

Cercetările au legat factorii sociali și economici de obezitate. Evitarea obezității este dificilă dacă nu aveți zone sigure pentru a face exerciții fizice. În mod similar, este posibil să nu fi fost învățat moduri sănătoase de a găti sau să nu aveți bani pentru a cumpăra alimente mai sănătoase.

În plus, persoanele cu care vă petreceți timpul vă pot influența greutatea – este mai probabil să deveniți obez dacă aveți prieteni sau rude obezi.

7. Vârsta

Obezitatea poate apărea la orice vârstă, chiar și la copiii mici. Dar, pe măsură ce îmbătrâniți, schimbările hormonale și un stil de viață mai puțin activ cresc riscul de obezitate. Cantitatea de mușchi din corpul dumneavoastră tinde să scadă odată cu vârsta. Această masă musculară mai mică duce la o scădere a metabolismului.

Aceste schimbări reduc, de asemenea, nevoile calorice și pot face mai dificilă menținerea excesului de greutate. Dacă nu controlați în mod conștient ceea ce mâncați și nu deveniți mai activ fizic pe măsură ce îmbătrâniți, probabil că veți lua în greutate.

8. Sarcina

În timpul sarcinii, greutatea unei femei crește în mod necesar. Unele femei consideră că această greutate este greu de pierdut după nașterea copilului. Această creștere în greutate poate contribui la apariția obezității la femei.

9. Renunțarea la fumat

Renunțarea la fumat este adesea asociată cu creșterea în greutate. Iar pentru unii, aceasta poate duce la o creștere în greutate suficientă pentru ca persoana să devină obeză. Totuși, pe termen lung, renunțarea la fumat este totuși un beneficiu mai mare pentru sănătate decât continuarea fumatului.

10. Lipsa de somn

Faptul că nu dormi suficient sau dormi prea mult poate provoca modificări ale hormonilor care îți cresc pofta de mâncare. De asemenea, este posibil să poftești la alimente bogate în calorii și carbohidrați, ceea ce poate contribui la creșterea în greutate.

CITEȘTE ȘI:
Febra: Cauze, simptome și tratament

Chiar dacă aveți unul sau mai mulți dintre acești factori de risc, nu înseamnă că sunteți sortit să deveniți obez. Puteți combate majoritatea factorilor de risc prin dietă, activitate fizică și exerciții fizice, precum și prin schimbări de comportament.

Complicații si riscuri ale obezității

Dacă sunteți obez, aveți mai multe șanse de a dezvolta o serie de probleme de sănătate potențial grave, printre care:

Cum afectează calitatea vieții

Atunci când sunteți obez, calitatea generală a vieții dumneavoastră poate fi diminuată. Este posibil să nu mai puteți face lucruri pe care obișnuiați să le faceți, cum ar fi participarea la activități plăcute. Este posibil să evitați locurile publice. Persoanele obeze se pot confrunta chiar cu discriminare.

Alte probleme legate de greutate care vă pot afecta calitatea vieții includ:

 • Depresie
 • Dizabilitate
 • Probleme sexuale
 • Rușine și vinovăție
 • Izolare socială
 • Realizări profesionale scăzute

Tratamentul obezitatii

Pregătirea si programarea la medic

A vorbi cu medicul dumneavoastră în mod deschis și sincer despre problemele dumneavoastră de greutate este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru sănătatea dumneavoastră.

În unele cazuri, puteți fi îndrumat către un specialist în obezitate – dacă există unul în zona dumneavoastră. De asemenea, puteți fi îndrumat către un consilier comportamental, un dietetician sau un specialist în nutriție.

Este important să fiți un participant activ în îngrijirea sănătății dumneavoastră. Un mod de a face acest lucru este să vă pregătiți pentru programare. Gândiți-vă la nevoile și obiectivele dumneavoastră pentru tratament. De asemenea, notați o listă de întrebări pe care să le puneți. Aceste întrebări pot include:

 • Ce obiceiuri alimentare sau de activitate contribuie probabil la problemele mele de sănătate și la creșterea în greutate?
 • Ce pot face cu privire la provocările cu care mă confrunt în gestionarea greutății mele?
 • Am alte probleme de sănătate care sunt cauzate de obezitate?
 • Ar trebui să consult un dietetician?
 • Ar trebui să consult un consilier comportamental cu experiență în gestionarea greutății?
 • Care sunt opțiunile de tratament pentru obezitate și pentru celelalte probleme de sănătate ale mele?
 • Este operația de slăbire o opțiune pentru mine?

La ce să vă așteptați de la medicul dvs.?

În timpul consultației, medicul dumneavoastră sau un alt furnizor de asistență medicală vă va pune probabil o serie de întrebări despre greutate, alimentație, activitate, dispoziție și gânduri, precum și despre orice simptome pe care le puteți avea. Este posibil să vi se pună întrebări precum:

 • Cât de mult cântăreați în liceu?
 • Ce evenimente de viață ar fi putut fi asociate cu creșterea în greutate?
 • Ce și cât de mult mâncați într-o zi obișnuită?
 • Câtă activitate desfășurați într-o zi obișnuită?
 • În ce perioade din viața dumneavoastră v-ați îngrășat?
 • Care sunt factorii care credeți că vă influențează greutatea?
 • În ce fel este afectată viața dumneavoastră de zi cu zi de greutatea dumneavoastră?
 • Ce diete sau tratamente ați încercat pentru a pierde în greutate?
 • Care sunt obiectivele dvs. de pierdere în greutate?
 • Sunteți gata să faceți schimbări în stilul dumneavoastră de viață pentru a slăbi?
 • Ce credeți că v-ar putea împiedica să slăbiți?

Ce puteți face între timp

Dacă aveți timp înainte de programarea la medic, vă puteți ajuta să vă pregătiți pentru asta ținând un jurnal alimentar timp de două săptămâni înainte de programare și înregistrând câți pași faceți într-o zi cu ajutorul unui contor de pași (pedometru).

De asemenea, puteți începe să faceți alegeri care vă vor ajuta să începeți să pierdeți în greutate, inclusiv:

Teste și diagnosticare

Dacă IMC-ul dumneavoastră se află în intervalul de obezitate, furnizorul de servicii medicale va analiza în mod obișnuit istoricul dumneavoastră de sănătate în detaliu, va efectua un examen fizic și va recomanda anumite teste.

CITEȘTE ȘI:
Ulei de santal, beneficii, utilizări și efecte secundare

Aceste examinări și teste includ, în general, următoarele:

1. Efectuarea istoricului sănătății

Medicul poate trece în revistă istoricul greutății, eforturile de pierdere în greutate, obiceiurile de exerciții fizice, modelele alimentare, ce alte afecțiuni ați avut, medicamentele, nivelul de stres și alte aspecte legate de sănătatea dumneavoastră.

De asemenea, medicul poate examina istoricul de sănătate al familiei dumneavoastră pentru a vedea dacă puteți fi predispus la anumite afecțiuni.

2. Un examen fizic general

Acesta include, de asemenea, măsurarea înălțimii; verificarea semnelor vitale, cum ar fi ritmul cardiac, tensiunea arterială și temperatura; ascultarea inimii și a plămânilor; și examinarea abdomenului.

3. Calcularea IMC-ului

Medicul vă va verifica indicele de masă corporală (IMC) pentru a determina nivelul de obezitate. Acest lucru ar trebui să se facă cel puțin o dată pe an. IMC-ul dumneavoastră ajută, de asemenea, la determinarea riscului general de sănătate și a tratamentului care ar putea fi adecvat.

4. Măsurarea circumferinței taliei

Grăsimea depozitată în jurul taliei, numită uneori grăsime viscerală sau grăsime abdominală, vă poate crește și mai mult riscul de boli, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

Femeile cu o măsură a taliei (circumferință) de peste 35 de inci (80 de centimetri, sau cm) și bărbații cu o măsură a taliei de peste 40 de inci (102 cm) pot avea mai multe riscuri pentru sănătate decât persoanele cu o măsură a taliei mai mică.

5. Verificarea altor probleme de sănătate

Dacă aveți probleme de sănătate cunoscute, medicul dumneavoastră le va evalua. De asemenea, medicul dumneavoastră va verifica și alte posibile probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială și diabetul.

6. Teste de sânge

Testele pe care le faceți depind de starea dumneavoastră de sănătate, de factorii de risc și de orice simptome actuale pe care le aveți. Testele pot include un test de colesterol, testele funcției hepatice, o glicemie la post, un test tiroidian și altele.

De asemenea, medicul vă poate recomanda anumite teste cardiace, cum ar fi o electrocardiogramă.

Modificări în alimentație

Reducerea caloriilor și practicarea unor obiceiuri alimentare mai sănătoase sunt vitale pentru a depăși obezitatea. Deși este posibil să slăbiți rapid la început, o pierdere în greutate lentă și constantă pe termen lung este considerată cea mai sigură modalitate de a pierde în greutate și cea mai bună cale de a o menține permanent.

Evitați schimbările drastice și nerealiste ale dietei, cum ar fi dietele de urgență, deoarece este puțin probabil ca acestea să vă ajute să păstrați excesul de greutate pe termen lung.

Planificați să participați la un program cuprinzător de slăbire timp de cel puțin șase luni și în faza de menținere a unui program timp de cel puțin un an pentru a vă spori șansele de succes în ceea ce privește pierderea în greutate.

Nu există cea mai bună dietă pentru pierderea în greutate. Alegeți una care să includă alimente sănătoase care credeți că va funcționa pentru dumneavoastră. Modificările dietetice pentru tratarea obezității includ:

1. Reducerea caloriilor.

Cheia pierderii în greutate este reducerea cantității de calorii pe care le consumați. Dumneavoastră și medicii dumneavoastră vă puteți revizui obiceiurile alimentare și de băutură tipice pentru a vedea câte calorii consumați în mod normal și unde puteți reduce. Dumneavoastră și medicul dumneavoastră puteți decide câte calorii trebuie să consumați în fiecare zi pentru a pierde în greutate, dar o cantitate tipică este de 1.200 până la 1.500 de calorii pentru femei și de 1.500 până la 1.800 pentru bărbați.

2. Să te simți sătul cu mai puțin.

Conceptul de densitate energetică vă poate ajuta să vă satisfaceți foamea cu mai puține calorii. Toate alimentele au un anumit număr de calorii într-o anumită cantitate (volum). Unele alimente – cum ar fi deserturile, dulciurile, grăsimile și alimentele procesate – au o densitate energetică ridicată. Aceasta înseamnă că un volum mic din acel aliment are un număr mare de calorii.

CITEȘTE ȘI:
Modalități naturale de scădere a nivelului de colesterol din organism

În schimb, alte alimente, cum ar fi fructele și legumele, au o densitate energetică mai mică. Aceste alimente oferă o porție mai mare cu un număr mai mic de calorii.

Consumând porții mai mari de alimente care au mai puține calorii, reduceți senzația de foame, consumați mai puține calorii și vă simțiți mai bine în timpul mesei, ceea ce contribuie la gradul de satisfacție pe care îl simțiți în general.

3. Faceți alegeri mai sănătoase.

Pentru ca dieta dumneavoastră generală să fie mai sănătoasă, consumați mai multe alimente de origine vegetală, cum ar fi fructe, legume și carbohidrați din cereale integrale. De asemenea, puneți accent pe sursele slabe de proteine – cum ar fi fasolea, lintea și soia – și pe carnea slabă.

Dacă vă place peștele, încercați să includeți pește de două ori pe săptămână. Limitați sarea și zahărul adăugat. Rămâneți la produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Consumați cantități mici de grăsimi și asigurați-vă că acestea provin din surse sănătoase pentru inimă, cum ar fi uleiurile de măsline, canola și nuci.

4. Restricționați anumite alimente.

Anumite diete limitează cantitatea unei anumite grupe de alimente, cum ar fi alimentele bogate în carbohidrați sau cele pline de grăsimi. Întrebați medicul dumneavoastră ce planuri de dietă s-au dovedit a fi eficiente și care ar putea fi utile pentru dumneavoastră.

Consumul de băuturi îndulcite cu zahăr este o modalitate sigură de a consuma mai multe calorii decât v-ați propus, iar limitarea acestor băuturi sau eliminarea lor cu totul este un bun punct de plecare pentru a începe reducerea caloriilor.

5. Înlocuirea meselor.

Aceste planuri vă sugerează să înlocuiți una sau două mese cu produsele lor – cum ar fi shake-uri cu conținut scăzut de calorii sau batoane de masă – și să mâncați gustări sănătoase și o a treia masă sănătoasă și echilibrată, cu un conținut scăzut de grăsimi și calorii.

Pe termen scurt, acest tip de dietă vă poate ajuta să pierdeți în greutate. Țineți cont de faptul că aceste diete probabil nu vă vor învăța cum să vă schimbați stilul de viață în general, totuși, așa că s-ar putea să trebuiască să continuați astfel dacă doriți să vă mențineți greutatea.

Fiți atenți la soluțiile rapide. S-ar putea să fiți tentat de dietele la modă care promit o pierdere rapidă și ușoară în greutate.

În mod similar, este posibil să pierdeți în greutate cu o dietă rapidă, dar este probabil să recâștigați kilogramele atunci când întrerupeți dieta. Pentru a pierde în greutate – și pentru a o menține – trebuie să adoptați obiceiuri alimentare sănătoase pe care să le puteți menține în timp.

Exerciții și activitate fizică

Creșterea activității fizice sau a exercițiilor fizice este o parte esențială a tratamentului obezității. Majoritatea persoanelor care reușesc să mențină pierderea în greutate mai mult de un an fac exerciții fizice regulate, chiar și o simplă plimbare.

Pentru a vă crește nivelul de activitate:

1. Exerciții fizice

Persoanele supraponderale sau obeze trebuie să aibă cel puțin 150 de minute pe săptămână de activitate fizică de intensitate moderată pentru a preveni creșterea în greutate sau pentru a menține pierderea unei cantități modeste de greutate.

Pentru a obține o pierdere în greutate mai semnificativă, este posibil să fie nevoie să faceți exerciții fizice 300 de minute sau mai mult pe săptămână. Va trebui să creșteți treptat cantitatea de exerciții fizice pe măsură ce vă îmbunătățiți rezistența și condiția fizică.

2. Continuați să vă mișcați

Chiar dacă exercițiile fizice aerobice regulate reprezintă cea mai eficientă modalitate de a arde calorii și de a pierde excesul de greutate, orice mișcare suplimentară ajută la arderea caloriilor.

Efectuarea unor schimbări simple pe parcursul zilei poate aduce beneficii mari. Parcați mai departe de intrările magazinelor, faceți grădinărit, ridicați-vă și mișcați-vă periodic și purtați un pedometru pentru a urmări câți pași faceți de fapt în decursul unei zile.

Modificarea comportamentului

Un program de modificare a comportamentului vă poate ajuta să vă schimbați stilul de viață, să pierdeți în greutate și să vă mențineți greutatea. Printre pașii de urmat se numără examinarea obiceiurilor actuale pentru a determina ce factori, stresuri sau situații ar fi putut contribui la obezitatea dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI:
Ciupercile superalimente 9 beneficii de top

Fiecare persoană este diferită și are diferite bariere în calea gestionării greutății, cum ar fi lipsa de timp pentru a face exerciții fizice sau mâncatul târziu în noapte. Adaptați-vă schimbările de comportament pentru a răspunde preocupărilor dumneavoastră personale.

Modificarea comportamentului, numită uneori terapie comportamentală, poate include:

Consiliere. Terapia sau intervențiile cu profesioniști în domeniul sănătății mintale sau cu alți profesioniști calificați vă pot ajuta să abordați problemele emoționale și comportamentale legate de alimentație.

Terapia vă poate ajuta să înțelegeți de ce mâncați în exces și să învățați modalități sănătoase de a face față anxietății. De asemenea, puteți învăța cum să vă monitorizați alimentația și activitatea, să înțelegeți factorii declanșatori ai alimentației și să faceți față poftelor alimentare.

Terapia poate avea loc atât la nivel individual, cât și în grup. Programele mai intensive – cele cu 12 până la 26 de ședințe pe an – vă pot ajuta să vă atingeți obiectivele de pierdere în greutate.

Grupuri de sprijin. Puteți găsi camaraderie și înțelegere în grupurile de sprijin în care alții împărtășesc aceleași probleme de obezitate. Adresați-vă medicului dumneavoastră, spitalelor locale sau programelor comerciale de pierdere în greutate pentru grupuri de sprijin în zona dumneavoastră.

Prescripții medicale pentru pierderea în greutate

Pierderea în greutate necesită o dietă sănătoasă și exerciții fizice regulate. Dar, în anumite situații, medicamentele eliberate pe bază de rețetă pentru pierderea în greutate pot fi de ajutor.

Rețineți, totuși, că medicamentele pentru pierderea în greutate sunt destinate să fie utilizate în plus față de dietă, exerciții fizice și schimbări comportamentale, nu în locul acestora. Dacă nu faceți aceste schimbări în viața dumneavoastră, este puțin probabil ca medicamentele să funcționeze.

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente pentru pierderea în greutate dacă alte metode de pierdere în greutate nu au funcționat pentru dumneavoastră și dacă îndepliniți unul dintre următoarele criterii:

Înainte de a alege un medicament pentru dumneavoastră, medicul va lua în considerare istoricul medical, precum și posibilele efecte secundare.

Unele medicamente pentru pierderea în greutate nu pot fi utilizate de femeile însărcinate, de persoanele care iau anumite medicamente sau care suferă de boli cronice.

Va trebui să fiți monitorizat îndeaproape de către medicul dumneavoastră dacă luați orice medicament pentru pierderea în greutate cu prescripție medicală. De asemenea, trebuie să țineți cont de faptul că un medicament pentru pierderea în greutate poate să nu fie potrivit pentru toată lumea și că efectele sale pot dispărea în timp.

Operație de pierdere în greutate

În unele cazuri, operația de scădere în greutate, numită și operație bariatrică, este o opțiune. Operația de scădere în greutate limitează cantitatea de alimente pe care o puteți mânca confortabil sau scade absorbția alimentelor și a caloriilor sau ambele. Deși operația de slăbire oferă cele mai bune șanse de a pierde cât mai multă greutate, aceasta poate prezenta riscuri serioase.

Operația de pierdere în greutate pentru obezitate poate fi luată în considerare dacă ați încercat alte metode pentru a pierde în greutate care nu au funcționat și:

Aceasta nu garantează că veți pierde tot excesul de greutate sau că îl veți menține pe termen lung. Succesul pierderii în greutate după o intervenție chirurgicală depinde de angajamentul dumneavoastră de a face schimbări pe tot parcursul vieții în ceea ce privește obiceiurile alimentare și de exerciții fizice.

Operațiile obișnuite de pierdere în greutate includ:

1. Operația de bypass gastric

În cazul bypass-ului gastric (bypass gastric Roux-en-Y), chirurgul creează o mică pungă în partea superioară a stomacului dumneavoastră. Intestinul subțire este apoi tăiat la o distanță scurtă sub stomacul principal și conectat la noua pungă. Alimentele și lichidele curg direct din pungă în această parte a intestinului, ocolind cea mai mare parte a stomacului dumneavoastră.

CITEȘTE ȘI:
9 Plante și condimente pentru purificarea sângelui

2. Bandajul gastric reglabil laparoscopic (LAGB)

În această procedură, stomacul dumneavoastră este separat în două pungi cu ajutorul unei benzi gonflabile. Trăgând banda strâns, ca o curea, chirurgul creează un mic canal între cele două pungi. Banda împiedică deschiderea să se extindă și, în general, este concepută pentru a rămâne la locul ei permanent.

3. Diversiune biliopancreatică cu schimbare duodenală

Această procedură începe cu îndepărtarea de către chirurg a unei părți mari din stomac. Chirurgul lasă supapa care eliberează alimentele către intestinul subțire și prima parte a intestinului subțire (duodenul).

Apoi, chirurgul închide secțiunea de mijloc a intestinului și atașează ultima parte direct la duoden. Secțiunea separată a intestinului este reatașată la capătul intestinului pentru a permite bilei și sucurilor digestive să curgă în această parte a intestinului.

4. Manșonul gastric

În cadrul acestei proceduri, o parte a stomacului este îndepărtată, creând un rezervor mai mic pentru alimente. Este o intervenție chirurgicală mai puțin complicată decât bypass-ul gastric sau devierea biliopancreatică cu comutare duodenală.

Prevenirea recuperării greutății după tratamentul obezității

Din nefericire, este obișnuit să vă recăpătați greutatea, indiferent de metodele de a trata obezitatea pe care le încercați. Dacă luați medicamente pentru pierderea în greutate, probabil că veți recăpăta greutatea atunci când încetați să le luați.

S-ar putea chiar să vă îngrășați din nou după intervenția chirurgicală pentru pierderea în greutate dacă continuați să mâncați în exces sau să vă lăsați pradă alimentelor bogate în calorii. Dar asta nu înseamnă că eforturile dvs. de pierdere în greutate sunt zadarnice.

Una dintre cele mai bune modalități de a preveni obezitatea pe care ați pierdut-o este de a avea o activitate fizică regulată. Încercați să faceți 60 de minute pe zi.

Țineți evidența activității fizice, dacă vă ajută să vă mențineți motivați și să vă mențineți pe curs. Pe măsură ce pierdeți în greutate și vă îmbunătățiți starea de sănătate, discutați cu medicul dumneavoastră despre ce activități suplimentare ați putea face și, dacă este cazul, despre cum să dați un impuls activității și exercițiilor fizice.

Este posibil să trebuiască să rămâneți mereu vigilent în ceea ce privește greutatea dumneavoastră. Combinarea unei diete mai sănătoase și a mai multor activități într-un mod practic și durabil sunt cele mai bune modalități de a menține greutatea pierdută pe termen lung si a preveni obezitatea.

Luați pierderea în greutate și menținerea greutății zi de zi și înconjurați-vă de resurse de susținere pentru a vă asigura succesul. Găsiți un mod de viață mai sănătos pe care îl puteți menține pe termen lung.

Stil de viață post tratament de obezitate

Eforturile dvs. de a învinge obezitatea au mai multe șanse de succes dacă urmați strategii la domiciliu, pe lângă planul de tratament oficial. Aceste strategii pot include

Învățarea despre afecțiunea dumneavoastră. Educația privind obezitatea vă poate ajuta să înțelegeți mai bine de ce ați devenit obezi și ce puteți face în acest sens. Este posibil să vă simțiți mai împuternicit să preluați controlul și să vă respectați planul de tratament. Citiți câteva cărți bune de auto-ajutorare și luați în considerare posibilitatea de a vorbi cu medicul sau terapeutul dumneavoastră.

1. Stabiliți obiective realiste

Atunci când trebuie să pierdeți o cantitate semnificativă de greutate, este posibil să vă stabiliți obiective nerealiste, cum ar fi încercarea de a slăbi prea mult și prea repede. Nu vă pregătiți pentru eșec.

Stabiliți obiective zilnice sau săptămânale pentru exerciții fizice și pierderea în greutate. Faceți mici schimbări în dieta dumneavoastră în loc să încercați să faceți schimbări drastice pe care este puțin probabil să le puteți menține pe termen lung.

2. Respectați-vă planul de tratament

Poate fi dificil să schimbi un stil de viață cu care ai trăit mulți ani. Fiți sincer cu medicul, terapeutul sau cu alt furnizor de servicii medicale dacă observați că obiectivele dvs. de activitate sau de alimentație scad. Puteți lucra împreună pentru a veni cu idei sau abordări noi.

CITEȘTE ȘI:
Lintea beneficii, calorii, nutriție

3. Obțineți sprijin familial

Convingeți-vă familia și prietenii să se alăture obiectivelor dvs. de pierdere în greutate. Înconjurați-vă de oameni care vă vor sprijini și ajuta, nu care vă vor sabota eforturile. Asigurați-vă că aceștia înțeleg importanța pierderii în greutate pentru sănătatea dumneavoastră. De asemenea, vă puteți alătura unui grup de sprijin pentru pierderea în greutate.

4. Țineți un jurnal

Țineți un jurnal al alimentelor și al activităților. Acest jurnal vă poate ajuta să vă păstrați responsabilitatea pentru obiceiurile alimentare și de exerciții fizice. Puteți afla care sunt comportamentele care vă rețin și care sunt cele care funcționează pentru dumneavoastră.

De asemenea, puteți utiliza jurnalul pentru a urmări și alți parametri importanți pentru sănătate, cum ar fi tensiunea arterială și nivelul colesterolului, precum și condiția fizică generală.

5. Identificați și evitați declanșatorii alimentari

Distrage-ți atenția de la pofta de mâncare cu ceva pozitiv, cum ar fi să suni un prieten. Antrenați-vă să spuneți nu alimentelor nesănătoase și porțiilor mari. Mănâncă atunci când îți este cu adevărat foame, nu doar atunci când ceasul îți spune că este timpul să mănânci.

6. Luați medicamentele conform instrucțiunilor

Dacă luați medicamente pentru pierderea în greutate sau medicamente pentru tratarea problemelor legate de obezitate, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul, luați-le exact așa cum v-au fost prescrise.

Dacă aveți probleme în a vă respecta regimul de medicație sau aveți efecte secundare neplăcute, adresați-vă medicului dumneavoastră.

Prevenție

Indiferent dacă sunteți la risc de a deveni obez, dacă în prezent sunteți supraponderal sau dacă aveți o greutate sănătoasă, puteți lua măsuri pentru a preveni creșterea nesănătoasă în greutate și problemele de sănătate aferente.

Nu este surprinzător faptul că pașii pentru a preveni creșterea în greutate sunt aceiași cu pașii pentru a pierde în greutate: exerciții fizice zilnice, o dietă sănătoasă și un angajament pe termen lung de a urmări ceea ce mâncați și beți.

1. Faceți exerciții fizice în mod regulat

Trebuie să faceți între 150 și 300 de minute de activitate de intensitate moderată pe săptămână pentru a preveni creșterea în greutate. Activitățile fizice de intensitate moderată includ mersul rapid și înotul.

Urmați un plan alimentar sănătos. Concentrați-vă pe alimente sărace în calorii, cu o densitate mare de nutrienți, cum ar fi fructele, legumele și cerealele integrale. Evitați grăsimile saturate și limitați dulciurile și alcoolul.

Mâncați trei mese regulate pe zi, cu gustări limitate. Puteți totuși să vă bucurați de cantități mici de alimente bogate în grăsimi și calorii, ca un răsfăț rar. Doar asigurați-vă că alegeți alimente care promovează o greutate sănătoasă și o stare de sănătate bună în cea mai mare parte a timpului.

2. Cunoașteți și evitați capcanele alimentare care vă determină să mâncați

Identificați situațiile care declanșează mâncatul scăpat de sub control. Încercați să țineți un jurnal și notați ce mâncați, cât de mult mâncați, când mâncați, cum vă simțiți și cât de foame vă este. După un timp, ar trebui să vedeți că apar tipare.

Puteți planifica din timp și puteți dezvolta strategii pentru a face față acestor tipuri de situații și pentru a rămâne în control asupra comportamentelor dvs. alimentare.

3. Monitorizați-vă greutatea în mod regulat

Persoanele care se cântăresc cel puțin o dată pe săptămână au mai mult succes în menținerea kilogramelor în exces. Monitorizarea greutății vă poate spune dacă eforturile dvs. funcționează și vă poate ajuta să detectați mici creșteri în greutate înainte ca acestea să devină probleme mari.

4. Fiți consecvent

Respectarea planului de greutate sănătoasă în timpul săptămânii, în weekend-uri și în mijlocul vacanțelor și sărbătorilor, pe cât posibil, vă crește șansele de succes pe termen lung.

{{ content }}

A fost util articolul Obezitatea: cauze, tratament și riscuri pentru sănătate? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete