21.5 C
București
duminică, octombrie 2, 2022

Obezitatea la bebeluși. Ce este și când trebuie să ne îngrijorăm.

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

Ce trebuie să știți despre obezitatea la copiii mici și când trebuie să vă faceți griji.

Obezitatea la bebeluși apare atunci când greutatea reală a bebelușului depășește în mod semnificativ ceea ce ar trebui să fie, în funcție de vârsta acestuia. Această afecțiune poate altera dezvoltarea normală a copilului.

Obezitatea la bebeluși este o problemă care a început să fie abordată abia în ultimii ani. De fapt, în mod tradițional se credea că, cu cât bebelușul era mai plinuț, cu atât era mai sănătos.

În general, obezitatea la bebeluși apare abia după vârsta de 6 luni, – când se termină hrănirea exclusivă cu lapte și se introduc alimentele solide. Dacă acest proces de tranziție nu se desfășoară bine, atunci există riscul de obezitate la bebeluși.

Obezitatea la bebeluși. Ce este și când trebuie să ne îngrijorăm.

Dieta bebelușului

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă consultați medicul pediatru pentru a primi indicații privind alimentația. Principala cauză a obezității la bebeluși o reprezintă erorile alimentare. Uneori li se dă mai multă mâncare decât au nevoie, li se permite să consume produse dulci sau anumite produse sunt introduse prematur.

Deși nu este frecventă, obezitatea bebelușilor poate apărea și dacă aceștia beau doar lapte matern. Se întâmplă atunci când numărul de hrăniri este crescut mai mult decât este necesar.

CITEȘTE ȘI:
13 alimente pe care le poți mânca în timp ce ești însărcinată

Deși genetica joacă și ea un rol foarte important în obezitate, dieta și stilul de viață sunt mult mai importante. În cazul bebelușilor, atunci când devin mai activi, odată cu târârea, aceștia reușesc să piardă surplusul de greutate acumulat.

Bebeluși dolofani

Primul lucru pe care trebuie să-l clarificăm este că un bebeluș dolofan nu este întotdeauna un bebeluș obez. Trebuie să se țină cont de relația dintre greutate și înălțime. În medie, băieții cântăresc la naștere 3.3 – 3.5 kilograme. Fetele, 3 – 3,2 kilograme.

Se poate aștepta ca aceștia să-și dubleze greutatea în următoarele 6 luni. Până la 12 luni își vor fi triplat greutatea. Cu toții au nevoie de o dietă bogată în grăsimi pentru a promova creșterea și dezvoltarea, iar o mare parte din această grăsime este depozitată sub piele.

Acest lucru se datorează faptului că au nevoie de explozii rapide de energie pentru ca creierul și corpul lor să se dezvolte normal. De aceea au obrajii dolofani și mâinile plinuțe. Acest lucru nu are nimic de-a face cu obezitatea la bebeluș.

Este normal ca aceștia să se îngrașe între 150 și 200 grame în fiecare săptămână. De asemenea, este normal ca ei să crească în înălțime cu o jumătate de centimetru până la un centimetru în fiecare lună. Cu toate acestea, nimic nu este o regulă fixă și fiecare are propriul ritm. Un bebeluș alăptat la sân nu ar trebui să fie obez în primele 6 luni de viață.

CITEȘTE ȘI:
Cum să îți ajuți copilul să se adapteze la școală: 7 sfaturi de specialitate
Obezitatea la bebeluși. Ce este și când trebuie să ne îngrijorăm.
Obezitatea la bebeluși. Ce este și când trebuie să ne îngrijorăm.

Când să vă faceți griji cu privire la obezitatea unui copil

În mod clar, un copil dolofan poate fi sănătos. Dar când ar trebui să vă faceți griji în legătură cu obezitatea la bebeluși?

Există un interval normal de greutate, în funcție de vârsta bebelușului și este după cum urmează:

Dacă se mențin în acest interval, indiferent de cum arată, greutatea lor este normală. Este normal ca în primele luni de viață să fie mai plinuți și apoi să înceapă să slăbească atunci când încep să se târască.

Factori de risc

Unii factori pot crește probabilitatea apariției obezității la bebeluși:

Efectele obezității asupra bebelușului

Obezitatea la bebeluși poate afecta dezvoltarea fizică și mentală a copilului. Acest lucru poate duce la întârzieri în dezvoltarea lor motorie, deoarece tind să le ia mai mult timp să se așeze, să se târască și să meargă.

Un raport al Universității Harvard indică faptul că copiii supraponderali în primii 2 ani de viață prezintă un risc mai mare de a avea probleme de sănătate în restul copilăriei. Acestea includ tulburări musculo-scheletice, diabet, probleme cardiovasculare și chiar cancer.

Obezitatea la sugari este, de asemenea, un factor de risc pentru obezitate la vârsta adultă, potrivit unui alt studiu. O persoană obeză va fi mai predispusă, mai târziu, să dezvolte probleme grave de sănătate. Copiii obezi poartă, de obicei, această problemă încă din primul an de viață.

CITEȘTE ȘI:
Obezitatea abdominală: prevenire, riscuri pentru sănătate

Ce trebuie făcut pentru a preveni obezitatea copilului?

Prima măsură de prevenire a obezității la bebeluși este hrănirea copilului doar cu lapte matern în primele 6 luni de viață. După această vârstă, acest tip de alimentație poate fi suplimentat treptat.

Atunci când introduceți alimente noi, cel mai bine este să îi oferiți copilului dumneavoastră mai întâi sânul. Este important să nu îl forțați să mănânce dacă nu îi este foame. Pentru ca aceștia să dobândească obiceiuri bune, este indicat să le oferiți produse sărace în zahăr și sare până la vârsta de 2 ani.

Dacă le este sete, cel mai bine este să le dați apă. Nu este recomandabil să le dați fructe și legume în suc – acestea trebuie să fie crude sau gătite.

De asemenea, este foarte important să încurajăm jocul la copii. Aceștia ar trebui să se miște cel puțin 30 de minute pe zi.

În cazul în care vă faceți griji cu privire la greutatea copilului dumneavoastră, discutați cu pediatrul, astfel încât acesta să poată stabili liniile directoare adecvate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete