Oboseala: tipuri, cauze, simptome și remedii

Oboseala: tipuri, cauze, simptome și remedii

Oboseala este o stare fiziologică sau psihologică a unui individ datorată efortului prelungit asociat cu munca, emoționalitate crescută. Manifestarea acestei afecțiuni este o scădere a performanțelor. Oboseala dispare, de obicei, după o odihnă lungă și de bună calitate a organismului. Cu toate acestea, atunci când oboseala se acumulează zi de zi, este important să înțelegem ce o provoacă, deoarece numai prin eliminarea ei poate fi salvată propria sănătate.

Tipuri de oboseală

Oboseala poate fi clasificată în funcție de gradul de manifestare în 3 tipuri – oboseală plăcută, oboseală cronică și astenie. Oboseala plăcută se referă la oboseala care apare după un sport satisfăcător, o activitate fizică sau un efort mental. Această afecțiune dispare după o noapte de somn normală sau după o scurtă odihnă.

Oboseala cronică se manifestă prin simptome dureroase – creșterea temperaturii corpului, lipsa poftei de mâncare și letargia. Există mai multe motive pentru această afecțiune dureroasă, dar toate acestea nu sunt, de obicei, legate de suprasolicitare, ci sunt un indiciu al apariției unui anumit tip de boală. Este recomandabil să solicitați asistență medicală la primul semn de oboseală cronică.

Unul dintre cele mai frecvente tipuri de oboseală este slăbiciunea. Ea apare atât ca urmare a negativității (o ceartă cu o persoană iubită, de exemplu), cât și atunci când are loc o schimbare pozitivă bruscă și neașteptată pentru organism (o promovare, de exemplu). Este o slăbiciune care poate duce la depresie sau la oboseală cronică.

Apariția acestei afecțiuni duce la un ciclu de boală – slăbiciunea duce la oboseală, lupta cu oboseala duce la depresie. Întreruperea acestui cerc vicios este aproape imposibilă, așa că, dacă ai simptome care indică acest lucru, trebuie să înțelegi care este cauza slăbiciunii persistente și să înveți să o eviți sau să reacționezi la ea într-un mod mai obiectiv și mai puțin dureros.

Simptomele patologiei

Sindromul oboselii cronice are o serie de simptome specifice. Toate aceste simptome pot fi împărțite în simptome majore și minore. Sub principalele simptome se află o slăbiciune debilitantă, severă, care nu dispare cu o odihnă bună. Afecțiunea reduce foarte mult capacitatea de muncă a persoanei în cauză. Cu toate acestea, pacientul nu are alte boli care ar putea cauza o astfel de slăbiciune.

Un simptom minor al stării de oboseală este progresia acesteia după efort fizic. Uneori apar febră de grad scăzut, dureri de gât și de ganglioni limfatici, dureri articulare și musculare. Somnul normal este brusc perturbat și pot apărea atât somnolență, cât și insomnie.

Pot exista dureri de cap necaracteristice cu tulburări neuropsihice, cum ar fi fotofobia, pete sau pâlpâiri în fața ochilor, tulburări de memorie și de concentrare și apariția depresiei.

Depresie

Atunci când pun un diagnostic, este important ca specialiștii să înțeleagă de cât timp suferă pacientul de oboseală persistentă. Dacă afecțiunea nu este asociată cu alte boli și durează mai mult de 6 luni, este rezonabil să spunem că a devenit cronică. Simptomatologia oboselii cronice este graduală. Simptomele sunt adesea similare cu cele ale unei boli virale respiratorii acute – dureri în gât, febră și ganglioni limfatici umflați. În mod progresiv, încep să apară sensibilitatea articulară și durerile musculare. Pacientul simte că nu mai poate face lucrurile pe care le făcea înainte, deoarece nu le mai poate suporta fizic. Odihna nu aduce ușurare.

Cauzele bolii

Oboseala cronică este cauzată de o varietate de boli. Multe boli persistă foarte mult timp și nu au alte simptome pronunțate în afară de oboseală. De aceea este atât de important să îi acordăm atenție. Cele mai frecvente cauze ale oboselii includ boli precum:

  • boala celiacă;
  • anemie;
  • sindromul oboselii cronice;
  • apnee în somn;
  • hipotiroidism;
  • diabet;
  • mononucleoza infecțioasă;
  • depresie;
  • sindromul picioarelor neliniștite;
  • sentiment de anxietate.

Boala celiacă se referă la un tip de intoleranță la anumite alimente (cereale) care conțin gluten (gluten). În 90% din cazurile de boală celiacă, pacienții nici măcar nu sunt conștienți de aceasta. Dacă apar și alte simptome, cum ar fi diareea, pierderea în greutate sau anemia, medicii încep să suspecteze boala celiacă, care poate fi confirmată printr-un test de sânge.

Oboseala constantă datorată anemiei este cea mai frecventă cauză. Anemia apare la toate grupele de vârstă, cu cea mai mare prevalență la femeile însărcinate, la femeile aflate la menstruație și la 5% din bărbații în viață.

Anemia are simptome (altele decât simptomul în cauză), cum ar fi modificări ale gustului alimentelor, poftă de mâncare picantă, sărată, condimentată și dulce, dificultăți de respirație, palpitații etc. Diagnosticul poate fi pus prin efectuarea unui test de sânge.

Encefalomielita mialgică este denumirea științifică a sindromului de oboseală cronică. Este o oboseală cronică pe termen lung, care nu poate fi învinsă timp de mai multe luni, chiar și cu perioade lungi de somn și odihnă. Problemele de mediu din regiune, bolile infecțioase, patologiile cronice acute etc. pot contribui la dezvoltarea acestei patologii.

Durere de picior

Apneea de somn provoacă închiderea temporară sau constricția căilor respiratorii superioare în timpul somnului, ceea ce duce la opriri respiratorii multiple. Acest lucru face ca nivelul de oxigen din sânge să scadă, modelele de somn să fie perturbate și să apară sforăitul.

Apneea frecventă și severă duce la somnolență, oboseală și tulburări de memorie. Bărbații supraponderali de vârstă mijlocie suferă cel mai des de apnee. Consumul regulat de tutun și alcool agravează apneea.

O deficiență de tiroxină, un hormon tiroidian, provoacă o patologie precum hipotiroidismul în organism. Oboseala constantă este primul semn al unei boli letargice. Printre alte manifestări ale hipotiroidismului, experții numesc creșterea în greutate, umflarea, unghiile fragile, pielea uscată și căderea părului. Un test de sânge pentru hormoni tiroidieni poate detecta apariția hipotiroidismului.

Oboseala este un semn clar al diabetului, împreună cu setea și nevoia frecventă de a urina. Pentru diagnosticarea diabetului sunt recomandate analizele de sânge. În mononucleoza infecțioasă, pe de altă parte, simptomul în cauză are o importanță secundară.

Principalul simptom este febra, temperatura corporală ridicată, umflarea glandelor și a ganglionilor limfatici și durerea în gât. Al doilea nume al infecției este febra glandulară, o afecțiune mai caracteristică adolescenților. Oboseala în acest caz este detectată la 4-6 săptămâni după ce toate simptomele infecției au dispărut.

Atunci când o persoană este deprimată, își pierde energia. El sau ea nu poate dormi cum trebuie sau umblă tot timpul somnoros, simțindu-se obosit pe tot parcursul zilei. În cazul sindromului picioarelor neliniștite, durerea la nivelul membrelor inferioare apare noaptea și este însoțită de picioare sacadate și de o dorință constantă de a le mișca. Somnul este perturbat, apare insomnia și, ca o consecință, oboseala constantă. Acest sindrom este un indicator al multor boli care trebuie verificate de un medic.

O senzație atât de logică precum anxietatea poate deveni, de asemenea, devastatoare dacă nu dispare pe parcursul zilei. În limbajul medical, această afecțiune se numește tulburare de anxietate generalizată și este diagnosticată la 5% din populația lumii. Tulburarea de anxietate generalizată contribuie la oboseală constantă, neliniște și iritabilitate.

Alte cauze ale oboselii pot include deficitul de vitamina B12, care este responsabilă pentru funcționarea celulelor sanguine și nervoase care sunt implicate în transportul oxigenului către țesuturi (o scădere a acestui indicator duce la oboseală), deficitul de vitamina D, administrarea anumitor medicamente și probleme ale sistemului cardiovascular.

Doar solicitarea în timp util a ajutorului medical poate ajuta la stabilirea diagnosticului corect pentru oboseala persistentă. Eliminarea cauzei, identificarea sursei afecțiunii este principalul obiectiv al tratamentului în acest caz.

Tratamentul oboselii cronice

Sindromul oboselii cronice este foarte dificil de tratat. Cauzele multiple care provoacă exacerbări regulate trebuie tratate împreună și independent una de cealaltă. Tratamentul simptomatic pentru oboseală este, de asemenea, util.

Cel mai frecvent remediu pentru acest lucru este un bun complex de vitamine. De asemenea, medicul recomandă ca pacientul să facă ajustări la propriul stil de viață pentru a elimina cauzele depresiei și ale nemulțumirii față de viață.

Etapele inițiale ale sindromului de oboseală cronică se tratează prin somn, odihnă, stabilirea unei rutine zilnice și reducerea la minimum a situațiilor stresante. În cazul în care afecțiunea persistă mult timp și simptomele sunt izbitoare, este important să trimiteți pacientul la un psihoterapeut la momentul potrivit. Medicul va prescrie o terapie neurometabolică complexă, combinând medicamente, terapie cognitivă, terapie fizică și o dietă echilibrată. Acest regim terapeutic este recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății ca fiind cel mai eficient pentru toate bolile însoțite de sindromul oboselii cronice.

În scop preventiv în cazul suprasolicitării frecvente, medicii recomandă exerciții fizice regulate pentru îmbunătățirea funcției pulmonare și cardiace, antrenamentul muscular, găsirea unui hobby pentru sine, petrecerea timpului cu familia și prietenii, rezolvarea propriilor probleme pe măsură ce apar, fără a le duce în stadii de nerezolvare, relaxarea cu exerciții de respirație, refuzul somniferelor, alcoolului și țigărilor.

Citește și aceste articole:

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:
Sforăitul: cauze, remedii, tratatment
Tulburări de memorie: cauze, simptome și tratament
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii