Orez basmati beneficii nutritie calorii

Orezul Basmati Beneficii pentru sănătate

Ce este orezul basmati?

Orezul Basmati este originar din India și Pakistan, India fiind responsabilă pentru 2/3 din aprovizionarea globală. Deși originile sale adevărate nu sunt clare, arheologii au descoperit un tip de orez cu bob lung în apropiere de Udaipur, India, datând din perioada 2000 – 1600 î.Hr., pe care îl consideră un strămoș al orezului basmati pe care îl savurăm astăzi.

Orezul Basmati este cultivat de mii de ani la poalele munților Himalaya. Astăzi, este un aliment de bază în multe feluri de mâncare indiene și este apreciat în întreaga lume.

Orezul Basmati vine în două varietăți, alb și brun. Ambele au un gust de nucă și un miros distinct. Cu toate acestea, basmati alb este mai procesat. Coaja, tărâțele și germenii sunt îndepărtați. În cazul orezului basmati brun, doar coca este îndepărtată. Ambele tipuri constituie un adaos delicios și sănătos la dieta dumneavoastră.

Orezul basmati beneficii nutritie calorii
Orezul Basmati Beneficii Nutritie Calorii

Ce beneficii are orezul basmati pentru sănătate?

Atât orezul basmati brun, cât și cel alb oferă multe beneficii pentru sănătate, printre care:

Este indicat pentru cei care suferă de diabet

Cele mai multe tipuri de orez, în special cel alb, au un indice glicemic ridicat, în timp ce orezul basmati are un indice mult mai mic. Cu un indice glicemic între 50 și 58, orezul basmati este un aliment cu indice glicemic scăzut spre mediu. Dacă aveți diabet, porții mici de orez basmati pot face parte din dieta dumneavoastră sănătoasă.

Are un continut mare de fibre

În plus față de un indice glicemic mai mic, acest orez poate conține și o cantitate semnificativă de fibre – asigurați-vă doar că verificați eticheta nutrițională. Un aport mai mare de fibre alimentare poate contribui la reducerea riscului de apariție a diabetului de tip 2.

Un aport scăzut de fibre poate duce la probleme digestive, cum ar fi constipația. Fibrele din orezul basmati sunt solubile, ceea ce înseamnă că adaugă volum și ajută la deplasarea deșeurilor de-a lungul tractului digestiv.

Promoveaza o mai bună sănătate a inimii

Consumul de cereale integrale, cum ar fi orezul brun basmati, este legat de un risc mai mic de boli de inimă. Cerealele integrale ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, acestea ajută la reducerea riscului de hipertensiune arterială, un factor de risc pentru bolile de inimă.

Reduce riscul de cancer

Orezul basmati brun are mai multe fibre decât versiunea albă și cu aproximativ 20% mai multe decât alte tipuri de orez brun. Dietele mai bogate în fibre pot contribui la reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer, în special cancer colorectal.

Contribuie la o mai bună sănătate a creierului

Orezul Basmati este bogat în vitamine B, inclusiv B1 (tiamină). Acesta are 22% din doza zilnică recomandată în fiecare porție. Tiamina este crucială pentru sănătatea creierului, iar o deficiență poate duce la o afecțiune numită encefalopatie Wernicke.

Citește și: Semințele de chia 17 Beneficii majore pentru tine

Nutrienți orez basmati per porție

1 cană de orez alb fiert conține:

210
 • Calorii: 210
 • Proteine: 5 grame
 • Grăsimi: 0.5 grame
 • Carbohidrați: 46 grame
 • Fibre: 0.7 grame
 • Zahăr: 0 grame

Orezul Basmati conține, de asemenea, mulți alți nutrienți importanți, printre care:

 • Vitamina B1 (tiamină)
 • Vitamina B6
 • Cupru
 • Folat
 • Fier
 • Magneziu
 • Fosfor 
 • Zinc

Substanțele nutritive din orezul basmati alb sunt similare cu cele din alte tipuri de orez alb. Orezul basmati brun este, de asemenea, comparabil cu alte tipuri de orez brun.

În timp ce ambele versiuni de orez basmati, atât cea albă, cât și cea brună, oferă nutrienți vitali, orezul basmati brun conține mai multe fibre, fosfor, zinc și vitamine B. Orezul basmati brun are, de asemenea, un indice glicemic mai mic. Orezul basmati alb, însă, este mai ușor de digerat.

Orez Basmati vs. alte tipuri de orez

Orezul Basmati este comparabil cu alte tipuri de orez brun sau alb în ceea ce privește nutrienții.

Deși pot exista variații foarte mici în ceea ce privește numărul de calorii, carbohidrați, proteine și fibre între anumite tipuri de orez, acestea nu sunt suficiente pentru a face o mare diferență.

Acestea fiind spuse, basmati conține de obicei mai puțin arsenic, ceea ce îl poate face o alegere bună dacă orezul este un aliment de bază în dieta dumneavoastră (sursa).

Fiind un orez cu bob lung, este, de asemenea, mai lung și mai subțire decât soiurile cu bob scurt.

Aroma sa de nucă, florală și textura moale și pufoasă se potrivește bine în multe mâncăruri asiatice și indiene. Este o alegere deosebit de bună pentru budinci de orez, pilafuri și garnituri.

Citește și: Făina de ovăz fără gluten 5 Beneficii pentru sănătate

Cum se gătește orezul Basmati

Puteți găsi orez basmati uscat la multe magazine alimentare. Pentru a-l găti, trebuie mai întâi să-l clătiți bine.

Orezul basmati, atât brun cât și alb, este o garnitură nutritivă care se potrivește bine cu curry, supe și o varietate de alte feluri de mâncare.

Sfaturi de sănătate

{{ content }}

A fost util articolul Orezul Basmati Beneficii pentru sănătate? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Semințele de chia 17 Beneficii majore pentru tine
Spaghete, calorii nutritie și beneficii pentru sănătate
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii