Oțetul de mere ajută la slăbit? Ce spun studiile.

Oțetul de mere ajută la slăbit? Ce spun studiile.

Descoperă cum oțetul de mere ajută la slăbit! Află din acest articol cum acțiunea lui asupra metabolismului poate ajuta la arderea grăsimilor și la reducerea poftei de mâncare. Citește acum și descoperă toate beneficiile acestui ingredient natural pentru silueta ta!

Puține alimente sunt atât de încărcate de istorie ca mărul. Datorită răspândirii sale pe scară largă, poate că nu pare a fi un fruct exotic, dar încă are o mare importanță pentru oamenii și culturile din întreaga lume – nu numai ca aliment de bază sănătos, ci și ca simbol mitologic (și ca o icoană a științei).[1][2]

O parte din faima fructului constă în versatilitatea sa. De la varietățile dulci (cum ar fi compotul de mere și sucul de mere) la cele sărate (cum ar fi oțetul de mere), această bijuterie a naturii are o mulțime de beneficii pentru sănătate de oferit. Și cum rămâne cu oțetul? Ar putea fi un instrument puțin cunoscut, dar important pentru a vă ajuta să scăpați de kilograme.

Ce este oțetul de mere?

Oțetul de cidru de mere (OCDM) este un tip de oțet obținut din fermentarea sucului de mere. În acest proces, zahărul din mere este transformat în alcool prin acțiunea drojdiilor, apoi alcoolul se transformă în acid acetic datorită bacteriilor acetice. Oțetul de cidru de mere are o culoare galben-aurie și un gust acrișor, specific oțetului.

Oțetul de cidru de mere are o istorie îndelungată, care se întinde pe mii de ani. Desi originea exactă a oțetului de cidru de mere nu este cunoscută cu precizie, se știe că oțeturile în general au fost folosite în diverse civilizații de-a lungul istoriei.

Se crede că oțetul a apărut în mod accidental, când vinul sau alte lichide fermentate au fost expuse aerului, permițând bacteriilor acetice să convertească alcoolul în acid acetic. Primele înregistrări ale utilizării oțetului datează de peste 5.000 de ani, fiind folosit în Babilon în jurul anului 3000 î.Hr. pentru prepararea alimentelor și conservarea acestora. De asemenea, oțetul era folosit în medicina tradițională egipteană și chineză pentru a trata diverse afecțiuni.

CITEȘTE ȘI:
Ce este leptina? Surse alimentare care cresc nivelul de leptină

Oțetul de cidru de mere, a câștigat popularitate în Europa în Evul Mediu, unde era folosit în mod obișnuit pentru a conserva fructele și legumele. În Anglia, în secolul al XIV-lea, oțetul de cidru de mere era deja cunoscut și folosit în bucătăria tradițională.

Oțetul de cidru de mere este folosit în diferite scopuri, cum ar fi în bucătărie, pentru a prepara sosuri, salate sau marinade, și în remedii naturiste pentru diverse afecțiuni. De asemenea, acesta este popular pentru beneficiile sale asupra sănătății, cum ar fi îmbunătățirea digestiei, scăderea nivelului de zahăr din sânge, pierderea în greutate sau întărirea sistemului imunitar.

Oțetul de mere ajută la slăbit?

Oțetul de mere ajută la slăbit?
Oțetul de mere ajută la slăbit?

Mulți oameni vor să știe dacă oțetul de mere ajută într-adevăr la pierderea în greutate. Într-un cuvânt, da, ajută. Oamenii de știință au mai multe teorii cu privire la mecanismele biologice care stau la baza acestui lucru, dar răspunsul scurt este că într-adevăr face o diferență.

Cunoștințele pe care le-am dobândit prin studierea cercetărilor științifice explică în mare măsură o parte din istoria mărului – faptul că oțetul de mere a fost folosit ca tonic medicinal în multe culturi timp de secole.

Studiile efectuate pe subiecți umani au arătat că oțetul de mere nu numai că ajută la reducerea greutății, ci și la scăderea grăsimii corporale și a nivelului trig liceridelor serice (trigliceridele sunt principala componentă a celulelor grase din organism).[3]

CITEȘTE ȘI:
7 beneficii pentru sănătate ale codului

Cercetarea în cauză provine dintr-un studiu efectuat pe 144 de adulți japonezi care sufereau de obezitate. Aceștia au fost împărțiți în trei grupuri – un grup a luat zilnic o lingură de oțet de mere, altul două linguri, iar al treilea grup a luat zilnic un placebo.

Tratamentul a durat o perioadă de 12 săptămâni. În afară de limitarea consumului de alcool, participanților nu li s-a cerut să își schimbe dieta sau programul de exerciții fizice.

Rezultatele au fost uluitoare. În medie, membrii grupului care au băut o lingură de oțet zilnic au pierdut 2,6 kilograme, au înregistrat o scădere de 0,7% a grăsimii corporale și au redus nivelul trigliceridelor cu 26% – o performanță deloc neglijabilă.

Grupul care a consumat o cantitate dublă de oțet a obținut rezultate și mai impresionante – pe lângă aceeași scădere de 26 la sută a trigliceridelor, acești participanți au pierdut în medie 3,7 kilograme și 0,9 la sută din grăsimea corporală.

Cei care au primit doar un placebo nu au înregistrat nicio pierdere în greutate. Mai degrabă, acești participanți s-au îngrășat – o medie de 0,9 kilograme.

Un studiu este bun, dar știința cere o repetare. A fost oare pierderea în greutate din studiul japonez asupra obezității doar o întâmplare? Deloc, și iată un motiv pentru care:

Oamenii și șoarecii sunt destul de asemănători în ceea ce privește metabolismul lor, motiv pentru care micuții blănoși joacă un rol important în multe studii de nutriție. Un experiment separat de șase săptămâni (tot în Japonia) a arătat că șoarecii slăbesc și ei adăugând oțet de mere în dieta lor.

Rezultatele au fost similare cu cele ale experimentului uman: șoarecii care au consumat o doză mare de oțet au luat mai puțin în greutate decât cei care au consumat o doză mai mică, iar ambele grupuri au luat mai puțin în greutate decât cei care nu au consumat deloc oțet.

CITEȘTE ȘI:
Făina de Konjac: beneficii, efecte secundare și utilizare

Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că ambele grupuri au fost hrănite cu aceeași dietă bogată în grăsimi și calorii.[4]

Cum s-a ajuns la această evoluție?

Există, de asemenea, o dezbatere pe această temă. În cel puțin un studiu, cercetătorii au arătat că acidul acetic (principalul ingredient din oțetul de mere) poate reduce nivelul de zahăr din sânge, ajutând ficatul și mușchii să absoarbă glucoza din sânge.

Scăderea nivelului de zahăr din sânge și reducerea concomitentă a insulinei pot ajuta organismul să ardă grăsimile. Și cu cât puteți arde mai multă grăsime în repaus, cu atât mai bine merge totul.[5]

Consumul de acid acetic este corelat, de asemenea, cu nivelurile AMPK, o enzimă care contribuie la homeostazia celulară. Cu cât disponibilitatea AMPK este mai mare, cu atât mai mare este capacitatea organismului de a arde grăsimile – și cu atât mai puțin zahăr produs de ficat, două lucruri care pot contribui la rezultatele observate în studiile privind oțetul de mere.[6]

Aparent, consumul de acid acetic suplimentar, precum cel găsit în oțetul de mere, are efecte chiar și la nivel genetic – într-un alt studiu, atunci când șobolanii obezi și diabetici au fost tratați cu acid acetic, a crescut expresia anumitor gene care determină probabilitatea ca organismul să stocheze grăsime pe burtă și în ficat.

Cu alte cuvinte: Dacă consumați acid acetic în plus, este posibil ca genele dumneavoastră să îi spună organismului dumneavoastră să nu se îngrașe pe burtă – un mesaj binevenit.[7]

Un alt studiu sugerează că totul ar putea fi la fel de simplu ca și faptul că consumul de acetat reduce pofta de mâncare. Iar atunci când mănânci mai puțin (chiar dacă este doar puțin mai puțin), îi dai corpului tău posibilitatea de a se adapta la un procent mai mic de grăsime corporală etc. [8]

CITEȘTE ȘI:
Cum evită cei mai longevivi oameni din Blue Zone să se îngrașe

Oțetul de cidru de mere singur ajută la pierderea în greutate?

Este ușor să ne lăsăm prinși de titluri și de ideea că ceva la fel de simplu precum aruncarea unui pic de oțet într-o lingură ne poate ajuta să ne atingem cele mai mari obiective de sănătate, dar nu ar trebui să ne grăbim.

Oțetul de mere poate ajuta la pierderea în greutate, dar asta nu înseamnă că ar trebui să ne oprim din exercițiile fizice. Exercițiile fizice regulate, hidratarea adecvată, somnul suficient și o dietă echilibrată sunt în continuare factori cruciali în măsurarea masei corporale și a bunăstării generale (lucru pentru care pot garanta personal).[9]

Beneficii suplimentare ale oțetului de mere

Oțetul de mere nu este bun doar pentru a vă micșora talia, ci are și multe alte beneficii pentru sănătatea dumneavoastră. De exemplu, este un probiotic, ceea ce înseamnă că conține bacterii prietenoase care susțin un ecosistem digestiv sănătos.

De asemenea, conține o cantitate destul de mare de antioxidanți, acele molecule mici și utile care previn daunele provocate de radicalii liberi. Iar nivelul scăzut al trigliceridelor nu vă ajută doar să arătați bine – vă reduce și riscul de boli de inimă și diabet.

Cum puteți profita de aceste beneficii

Dacă vă îngrijorează gustul: Nu este atât de rău pe cât credeți. O lingură de oțet de mere amestecat cu apă are de fapt un gust destul de bun, mai ales dacă adăugați un strop de miere. Există, de asemenea, multe alte modalități de a încorpora oțetul de cidru de mere în mâncarea ta, cum ar fi într-un dressing pentru salată, sau un sos cremos de queso vegan.[10]

CITEȘTE ȘI:
8 Cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare

Aveți grijă însă – puteți obține prea mult dintr-un lucru bun. O doză prea mare de tonic poate provoca o senzație de arsură în gât (ouch!) sau o supărare a stomacului, ca să nu mai vorbim de afectarea regularității scaunelor. De asemenea, asigurați-vă că vă spălați pe dinți la scurt timp după ce ați băut. Ingredientul principal este acidul, care vă poate ataca smalțul dinților. Pentru a fi în siguranță, puteți folosi un pai ca un remediu simplu.

Practicile de consum sigure includ împărțirea dozei în porții, mai degrabă decât înghițirea ei dintr-o dată, și diluarea foarte mult a băuturii, indiferent de cantitatea pe care o luați. Acest lucru ajută, de asemenea, la prevenirea senzației de gât ars după aceea.

În ceea ce privește doza “potrivită”, un studiu privind beneficiile terapeutice ale oțetului de mere a constatat că 15 ml pe zi sunt suficienți pentru a obține majoritatea acestor beneficii. Asta înseamnă aproximativ o lingură, sau jumătate din ceea ce au consumat cei mai mari perdanți din studiul japonez de pierdere în greutate.[11]

Concluzie

Concluzia este că oțetul de mere este probabil cel mai ieftin, dar și cel mai eficient supliment alimentar pe care îl puteți cumpăra de la orice magazin alimentar obișnuit. Există multe motive pentru care vă poate ajuta să scăpați de kilograme – sau să le păstrați.

Un măr pe zi s-ar putea să nu țină doctorul departe, dar câteva linguri de oțet de cidru de mere ar putea, conform tuturor dovezilor.

CITEȘTE ȘI:
Ce trebuie să știi despre anorexie pentru ca dorința ta de a slăbi să nu se termine în tragedie.

?Întrebări frecvente

Ce este oțetul de mere și cum se obține?

Oțetul de mere este un tip de oțet obținut din suc de mere fermentat. Procesul de fermentație transformă zaharurile din mere în acid acetic, care este principalul component activ al oțetului de mere.

Cum ajută oțetul de mere la slăbit?

Oțetul de mere poate contribui la pierderea în greutate prin creșterea sațietății, reducerea apetitului și îmbunătățirea metabolismului. Acidul acetic din oțetul de mere poate ajuta la scăderea glicemiei și a nivelului de insulină, ceea ce poate fi benefic pentru persoanele care încearcă să slăbească.

Cum să consum oțet de mere pentru a slăbi?

O metodă populară de a consuma oțet de mere pentru pierderea în greutate este diluarea a 1-2 lingurițe de oțet într-un pahar cu apă și consumarea acestei băuturi înainte de mese. Este important să nu consumi oțetul de mere nediluat, deoarece acesta poate provoca arsuri la nivelul gâtului și stomacului.

Cât timp este necesar pentru a observa efectele oțetului de mere asupra pierderii în greutate?

Efectele oțetului de mere asupra pierderii în greutate pot varia de la o persoană la alta, în funcție de stilul de viață, alimentație și nivelul de activitate fizică. Deși unii pot observa rezultate în câteva săptămâni, alții ar putea să nu observe nicio diferență. Este esențial să adopți un stil de viață sănătos și echilibrat pentru a obține rezultate durabile.

Există efecte secundare ale consumului de oțet de mere pentru slăbit?

Consumul excesiv de oțet de mere poate provoca efecte secundare, cum ar fi arsuri la stomac, iritații la nivelul gâtului, erodarea smalțului dentar și scăderea nivelului de potasiu în organism. Este recomandat să nu depășești doza de 1-2 lingurițe pe zi și să diluezi întotdeauna oțetul în apă.

CITEȘTE ȘI:
Dieta cu mere pentru pierderea în greutate: 3 zile de dietă corectă.

?Citește și aceste articole:

 • Alimentele “alcaline” care minimizează riscul de cancer
  Vrei să afli cum poți preveni sau combate cancerul prin alimentația ta? Află ce sunt alimentele alcaline, cum le poți recunoaște și cum te pot proteja de această boală. Descoperă un top 10 al alimentelor alcaline și un exemplu de meniu alcalin. Citește articolul nostru și începe să te hrănești sănătos!
 • Lemongrass (melisa): 11 Beneficii si utilizări
  Descoperă cele mai importante 11 beneficii și utilizări ale lemongrass (melisa) și află cum această plantă minunată poate ajuta la îmbunătățirea sănătății și a stării de spirit. De la proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene la capacitatea de a îmbunătăți digestia și a reduce stresul, lemongrass este un ingredient cheie în medicina tradițională și în bucătăria asiatică. Află cum să folosești lemongrass în mod corect pentru a obține cele mai bune rezultate!
 • 8 Cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare
  Descopera cele mai bune optiuni pentru a combate inflamatiile cu ajutorul celor mai eficiente ceaiuri naturale antiinflamatoare. Afla cum pot acestea sa te ajute sa te simti mai bine si sa iti imbunatateasca starea de sanatate generala. Citeste acum articolul nostru despre cele 8 cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare si pregateste-te sa iti imbunatatesti stilul de viata.
 • Oțetul de mere ajută la slăbit? Ce spun studiile.
  Descoperă cum oțetul de mere te poate ajuta să slăbești și ce spun studiile despre acesta. Află cum să îl folosești în dieta ta și ce beneficii aduce sănătății tale. Citește acum articolul și începe să te bucuri de efectele pozitive ale oțetului de mere asupra siluetei tale.
 • 13 Alimente bogate în proteine și cu conținut scăzut de grăsimi pentru o dietă sănătoasă
  Descoperă cele mai bune 13 alimente bogate în proteine și cu conținut scăzut de grăsimi, perfecte pentru o dietă sănătoasă și echilibrată! Află cum să îți menții corpul în formă, fără să renunți la gustul delicios al mâncării, și cum să îți asiguri necesarul zilnic de proteine fără grăsimi inutile. Profită de avantajele acestor alimente sănătoase și bucură-te de un stil de viață activ și plin de energie!
Oțetul de mere ajută la slăbit? Ce spun studiile.

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Cum să planifici o dietă sănătoasă pentru slăbit
8 Cele mai bune ceaiuri naturale antiinflamatoare
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii