12.6 C
București
miercuri, septembrie 28, 2022

Pătrunjelul beneficii sănătate și nutriție

Trebuie să citești asta...

Organics Food
Organics Foodhttps://organicsfood.ro
Corpul tău este un templu, doar dacă îl tratezi ca atare. Mănâncă sănătos, gândește sănătos, trăiește mult și intens! Optând pentru o alimentație sănătoasă, îi asiguri organismului tău combustibilul și catalizatorii de care are nevoie pentru o viață plină de energie și bucurie.

Un suport de lungă durată în bucătăria europeană și din Orientul Mijlociu, pătrunjelul este acum folosit în întreaga lume ca un adaos subtil și ierbos la o gamă largă de bucătării. Astăzi, pătrunjelul este cel mai bine cunoscut ca un adaos versatil și proaspăt la sosuri, salate și la orice fel de mâncare care ar putea folosi un strop de culoare și o notă de aromă de plante.

Scopul principal al acestui articol este de a vă oferi informații despre beneficiile pentru sănătate ale pătrunjelului și despre cum să le folosiți.

Suc de pătrunjel
Suc de pătrunjel

Ce este pătrunjelul?

Pătrunjelul, cunoscut și sub numele de Petroselinum crispum, este un membru al familiei Apiaceae. Această plantă cu frunze este originară din regiunea mediteraneană și este încă foarte folosită în bucătăriile din zonă.

Deși originea exactă a plantei de pătrunjel este necunoscută, această plantă bienală a fost cultivată timp de secole în zone din Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Maroc, Algeria și nu numai.

Numele latin al plantei provine din cuvântul grecesc “petro”, care înseamnă piatră, deoarece se spune că pătrunjelul a crescut pentru prima dată pe dealurile acoperite de pietre din Grecia.

4 tipuri diferite de pătrunjel

Deși cele mai des folosite forme de pătrunjel sunt pătrunjelul cu frunze plate și pătrunjelul creț, există în total patru soiuri. Diferitele tipuri de pătrunjel includ:

Compoziție și valori nutrționale

Conținut pătrunjel proaspăt la 100 g: [1]

36
VitaminemgMineralemg
Vitamina C133Potasiu, K554
Vitamina B412.8Calciu, Ca138
Vitamina B31.313Fosfor, P58
Vitamina E0,75Sodiu, Na56
Vitamina B50,4Magneziu, Mg50

Conform datelor, se poate observa că pătrunjelul conține de aproximativ 2,5-3 ori mai multă vitamina C decât lămâia și aproape aceeași cantitate de acid ascorbic ca și coacăzele negre și ardeiul roșu dulce . Mai mult, plantele cultivate în regiunile nordice sunt mult mai bogate (uneori de 4-5 ori) în vitamina C decât “rudele” lor din sud. În plus, pătrunjelul conține și vitamina P, care în procesele biologice acționează adesea în tandem cu acidul ascorbic.

În funcție de diferite condiții de creștere, pătrunjelul conține de la 2 mg la 20 mg de caroten (provitamina A), B1 (tiamină), B2 (riboflavină), flavonoide, acid nicotinic. Aceste verdețuri sunt bogate în vitamina K, care intervine în sinteza proteinelor necesare pentru coagularea normală a sângelui și pentru metabolismul mușchilor și al țesuturilor conjunctive. Pentru a vă asigura aportul zilnic de vitamina K, trebuie să consumați aproximativ 10 grame de pătrunjel.

Semințele plantei au cea mai mare concentrație de ulei esențial (în comparație cu alte părți ale pătrunjelului) – până la 7%. În frunzele proaspete, este semnificativ mai puțin (până la 0,3%), dar chiar și acest lucru este suficient pentru ca experții culinari să aibă un motiv să atribuie pătrunjelului un condiment aromat picant.

Principalele componente ale uleiului esențial sunt miristicina C 11 H 12 O 3 (37%) și apiolul C 12 H 14 O 4 (16%) cu proprietăți antioxidante, care se mai numește și camforul pătrunjelului. Tocmai datorită apiolului are loc efectul de contracție a musculaturii netede, ceea ce duce la o serie de proprietăți specifice pătrunjelului.

Cu toate acestea, există foarte puțin apiol în uleiurile obținute din partea foliară, astfel încât, atunci când se utilizează “vershoks” verzi, se introduc mult mai puține restricții decât atunci când se folosesc uleiuri esențiale obținute din semințe sau rădăcini.

CITEȘTE ȘI:
9 metode excelente de antrenament cardio acasă

Beneficii pentru sănătate ale pătrunjelului

În urmă cu o mie de ani, celebrul Avicenna în “Canonul de medicină” susținea că cu ajutorul pătrunjelului poți opri tusea , poți ameliora problemele de respirație și de strângere a pieptului, poți vindeca astmul , ficatul, splina și activa funcția urinară.

Rădăcină și frunze de pătrunjel
Rădăcină și frunze de pătrunjel

Majoritatea proprietăților medicinale enumerate ale plantei sunt folosite și astăzi în diverse practici terapeutice. Printre efectele testate în timp se numără următoarele:

1. Creșterea tonusului muscular.

Pătrunjelul crește tonusul muscular al vezicii urinare, al intestinelor, al uterului (acesta din urmă nu este întotdeauna sigur, deoarece această proprietate dă naștere la utilizarea plantei în procedurile de avort ale amatorilor).

2. Are Efect diuretic.

Frunzele, rădăcinile și semințele plantei activează uretera, însoțite de o eliberare crescută de clorură de sodiu și de excreția de săruri din organism. Această proprietate a pătrunjelului este folosită, de exemplu, pentru a ameliora umflăturile.

3. Are efect coleretic.

Secreția biliară este provocată atât de frunzele proaspete, cât și de concentratele din diferite părți ale plantei. Unii terapeuți văd în sucul de pătrunjel un mijloc de corectare a dischineziei – o încălcare a fluxului biliar cauzată de relaxarea pereților vezicii urinare și a canalelor (tip hipocinetic). Efectul coleretic al pătrunjelului este mai pronunțat în primele 2-3 ore după administrarea preparatului din plante, dar apare în decurs de 6 ore.

4. Îmbunătățește funcția digestiva și a apetitului.

Uleiurile esențiale și extractele din diferite părți ale pătrunjelului ajută la activarea sistemului digestiv (secreție de salivă, suc gastric, enzime, creșterea motilității intestinale). În plus, fibrele conținute de pătrunjel ajută la stimularea tractului digestiv.

5. Are efect bactericid.

Uleiul esențial al plantei este capabil să suprime bacteriile putrefactive din intestin și să reducă formarea de gaze.

Unele publicații susțin că sucul de pătrunjel și uleiurile esențiale au un efect benefic asupra funcționalității mușchiului cardiac. Se crede, de asemenea, că sucul proaspăt poate normaliza funcționarea glandei tiroide și a cortexului suprarenal și este, de asemenea, capabil să întărească pereții vaselor de sânge capilare.

Pătrunjel proaspăt in ghiveci
Pătrunjel proaspăt in ghiveci

Unde se foloseste patrunjelul

1. În medicină

În medicină, pătrunjelul este considerat în primul rând ca fiind diuretic și antispasmodic. De asemenea, în instrucțiunile pentru remedii naturiste și suplimente alimentare pe bază de pătrunjel, producătorii printre indicații indică prezența edemelor, inflamația prostatei și a mucoasei vezicii urinare ( cistită ), urolitiază. Următoarele medicamente pot fi citate ca exemple:

  • Phytolysin este un remediu complex pe bază de plante realizat din extracte de plante, inclusiv extract de rădăcină de pătrunjel. Din pastă se prepară o suspensie, concepută pentru a dizolva calculii urinari. Instrumentul are un efect diuretic, analgezic și antimicrobian (inhibă creșterea microflorei gram-pozitive). Medicamentul există, de asemenea, sub formă de capsule cu un efect similar.
  • Uronefron – un medicament conceput pentru a dizolva calculii urinari, se prezintă sub diferite forme (picături, tablete) și include un complex de componente vegetale, care includ rădăcina de pătrunjel. Are un efect diuretic, antispasmodic și antiinflamator.
  • Nefrokea este un medicament elvețian care aparține grupului de suplimente alimentare pentru prevenirea inflamației sistemului genito-urinar. Alături de extractele de fructe de pădure și de plante medicinale, acesta conține pulbere de frunze de pătrunjel.

Există și alte medicamente cu efecte asemănătoare. Și, deși pătrunjelul nu este considerat un medicament de sine stătător și primar în lupta împotriva bolilor grave, această plantă poate extinde cu siguranță posibilitățile practicilor terapeutice.

CITEȘTE ȘI:
Cimbrul
Pătrunjel și alte ingrediente medicinale tradiționale
Pătrunjel și alte ingrediente medicinale tradiționale

În medicina populară

Efectele antispastice, bactericide, urinare, coleretice și alte efecte ale pătrunjelului, descrise în secțiunile anterioare, au fost invocate pentru prima dată în medicina populară din diferite țări din întreaga lume.

Ca diuretic și laxativ, toate părțile plantei sunt folosite în medicina tradițională indiană. În același loc, cu ajutorul pătrunjelului, se dizolvă și se previne formarea pietrelor de oxalat în vezica biliară și în vezica urinară, se normalizează menstruația. În Maroc, vindecătorii cu pătrunjel tratează bolile cardiovasculare, iar în Danemarca – corectează tulburările de memorie.

În general, întreaga gamă de aplicații ale pătrunjelului în terapia alternativă poate fi restrânsă la câteva domenii cheie:

Probleme ale zonei genito-urinare

În medicina populară, efectul diuretic este ușor de obținut datorită lăstarilor tineri ai plantei, care se adaugă la salate. Pentru a face acest lucru, semințele se plantează pe tifon într-o farfurie plată, se toarnă cu apă și, păstrând farfuriile într-un loc luminos și cald, trebuie doar să așteptați să apară mugurii.

Pentru a trata probleme mai grave, se apelează de obicei la infuzii și decocturi (în principal din semințe și rădăcini). Pentru bolile de natură urologică (pielonefrită, cistită, prostatită etc.), se prepară decocturi și infuzii medicinale la care se adaugă o cantitate mare de apă. Pentru ameliorarea edemelor provocate de o funcționare defectuoasă a sistemului cardiovascular, se folosesc de obicei decocții de semințe.

După vechii vraci, pentru a crește potența, medicina tradițională folosește semințe de pătrunjel, care se amestecă fie cu zahăr și bilă bovină (în proporții egale), fie cu unt nesărat . Pentru a obține un rezultat, se recomandă să se ia remediul timp de trei zile la rând. Este adevărat, în același timp (pentru a întări efectul), vindecătorii sfătuiesc să se mănânce carne și gonadele unui cocoș gras.

Frunze de pătrunjel
Frunze de pătrunjel

Probleme de piele

Decocturile de rădăcină de pătrunjel din medicina populară ameliorează nu numai problemele cosmetice, ci și cele medicale. Loțiunile, îmbibate în decoct sau suc, se aplică pe licheni, inflamații după înțepături de insecte, roșeață alergică. În plus, în antichitate, administrarea decocturilor din rădăcină de pătrunjel grăbea evoluția variolei și a rujeolei – se credea că decoctul va ajuta erupțiile cutanate ale acestor boli.

Probleme gastrointestinale

Prin gătirea diferitelor părți de pătrunjel, medicina tradițională a obținut efecte coleretice și carminative, iar proprietățile antioxidante ale plantei au fost folosite pentru a preveni deteriorarea mucoasei gastrice prin ameliorarea stresului oxidativ. De asemenea, pătrunjelul a fost recomandat pentru a crește aciditatea sucului gastric și pentru a normaliza secreția glandelor din tractul gastrointestinal.

În antichitate, oamenii erau convinși că pătrunjelul era capabil să încetinească rata de intoxicare. În zilele noastre, pătrunjelul este, de asemenea, consumat uneori pentru a rămâne treaz, deși mai des această plantă aromată împrospătează eficient respirația după alcool, usturoi sau ceapă.

Semințe de pătrunjel
Semințe de pătrunjel

Decocturi și perfuzii

Când vine vorba de infuzii și infuzii concentrate de pătrunjel? Susținătorii medicinei tradiționale și cei ai medicinei formale sunt adesea ireconciliabili. Primii își bazează majoritatea procedurilor terapeutice pe supe și infuzii, cei din urmă, de regulă, sunt categoric împotriva utilizării independente a oricăror extracte de pătrunjel, subliniind pericolele acestora pentru sănătate (pentru mai multe informații despre riscurile utilizării concentratelor, consultați secțiunea ” Contraindicații “).

CITEȘTE ȘI:
Cancerul de vezică biliară: ce este, simptome, cauze și tratament

Prin urmare, rețetele de mai jos sunt date în principal cu titlu de exemplu, și nu pentru o preparare necontrolată.

Legatură de pătrunjel creț pe fund de lemn
Legatură de pătrunjel creț pe fund de lemn

În medicina orientală

În medicina tradițională chineză, pătrunjelul, pe scara alimentelor Yin-Yang (de la -3 la +3, respectiv), are un rating de +1, adică este considerat un aliment foarte echilibrat, cu o valoare Yang minimă. Produsele din grupele -1 la +1 pe care medicii chinezi recomandă să le consume ca bază pentru orice dezechilibru evident cu predominanța unuia dintre principii.

În același timp, făcând parte din medicina populară, este folosit pentru aproape aceleași indicații ca în medicina tradițională a altor popoare ale lumii:

Totodată, pătrunjelul este prescris pentru excesul sau lipsa de vitamine, obezitate , diabet , distrofie musculară. Extern, este folosit pentru pediculoză (păduchii sunt îndepărtați cu decocturi și suc), precum și pentru afecțiuni ale pielii cauzate de malnutriția țesuturilor.

Legaturi de verdeata puse la uscat
Legaturi de verdeata puse la uscat

În cercetarea științifică

Astăzi, potențialul pătrunjelului este testat de cercetători din întreaga lume. Mai mult, această plantă devine adesea obiect de cercetare tocmai datorită reputației sale vechi de secole în medicina populară.

Deoarece este bogat în antioxidanți (flavonoide, carotenoide și acid ascorbic), pătrunjelul a fost testat pentru capacitatea sa de a inhiba stresul oxidativ, care joacă un rol major în patogeneza leziunilor gastrice. Planta din dietă a fost comparată cu eficacitatea lansoprazolului antiulceros (LPZ) în aceeași dietă, precum și cu o dietă fără nicio includere experimentală.

Șobolanii de laborator masculi (40 de animale) au fost împărțiți în cinci grupuri (la care s-au adăugat cele trei grupuri de control enumerate de asemenea și grupul de animale care nu au suferit restricții alimentare la același nivel de stres oxidativ). Pentru a crea condiții de stres, animalele au fost supuse postului (timp de 72 de ore) și expunerii la frig în stare de imobilizare (8 ore).

Toate animalele, cu excepția grupului de control, au prezentat leziuni ale mucoasei gastrice, dar la animalele din grupurile stres + pătrunjel și stres + LPZ, nivelul markerilor de stres oxidativ și al peroxidării grăsimilor în țesuturile studiate a fost semnificativ mai scăzut.

Datorită pătrunjelului, nivelul mediu al glutationului, care prezintă proprietăți antioxidante în celule, și al enzimei superoxid dismutaza, care se caracterizează prin manifestări similare, au fost crescute.

Seră pentru cultivarea ierburilor aromatice
Seră pentru cultivarea ierburilor aromatice

Oamenii de știință ruși au dezvoltat o metodă mai ieftină (datorită disponibilității materiilor prime) de obținere a precursorilor și au găsit o metodă mai scurtă (decât exista înainte) de sintetizare a unui antibiotic numit glaziovianin A.

Efectul curativ al acestei substanțe și al câtorva dintre analogii săi structurali a fost testat pe celule embrionare de arici de mare cu diviziune rapidă și pe celule umane de diferite tipuri de cancer: colon, prostată și sân, carcinom pulmonar, ovar, melanom.

Rezultatele studiului au arătat că cea mai eficientă (în comparație cu antibioticele similare) a fost o substanță din semințele de verdețuri (pătrunjel și mărar), care a demonstrat o activitate anticancerigenă împotriva melanomului. Glaziovianina nu a avut niciun efect semnificativ asupra celulelor sanguine.

Într-un alt studiu, potențialul antiinflamator, antioxidant și antitumoral al extractului de pătrunjel românesc împotriva melanomului A375 a fost comparat cu extracte de mușețel și țelină. Rezultatele au arătat că, deși toate extractele erau bogate în compuși polifenolici și flavonoide și puteau genera o capacitate de captare a radicalilor liberi, doar extractul de pătrunjel a avut un potențial pro-apoptotic semnificativ împotriva celulelor de melanom uman A375.

CITEȘTE ȘI:
Boabele de grâu: O cereală integrală care te menține sănătos

În același timp, spre deosebire de alte substanțe testate, extractul de pătrunjel nu a suprimat multiplicarea celulelor dendritice, care joacă un rol important în reglarea răspunsurilor imune înnăscute și dobândite.

În cadrul unui experiment pe șobolani diabetici și sănătoși, oamenii de știință au testat efectul a două extracte de plante, inclusiv de pătrunjel. Efectul extractelor a fost evaluat prin mai mulți parametri simultan: greutatea corporală, glucoza plasmatică, insulina, capacitatea antioxidantă totală (TAC), nivelul de malondialdehidă (MDA – un marker al oxidării) etc.

Ca urmare, s-a constatat că extractul de pătrunjel reduce semnificativ glicemia medie plasmatică și markerul de peroxidare a grăsimilor (MDA) și crește semnificativ insulina medie plasmatică și capacitatea antioxidantă totală (TAC). În paralel cu aceasta, s-a constatat o creștere clară a greutății pancreasului și a dimensiunii insulelor Langerhans în acele grupuri care au primit extracte din plante.

Din păcate, nu toate studiile confirmă eficacitatea produsului testat, chiar și în prezența unor condiții prealabile optimiste. De exemplu, oamenii de știință brazilieni au evaluat potențialul antibacterian al pătrunjelului și al rozmarinului împotriva bacteriilor care provoacă infecții ale tractului urinar.

Ei au ajuns la concluzia că utilizarea extractelor nerafinate din frunze și tulpini nu a condus la rezultate satisfăcătoare în suprimarea activității majorității bacteriilor studiate. Deși s-a constatat un efect antimicrobian moderat împotriva unor microorganisme[6] .

Smoothie de castravete kiwi avocado și pătrunjel
Smoothie de castravete kiwi avocado și pătrunjel

In curele de slăbire

De la sine, pătrunjelul este un aliment cu conținut scăzut de calorii care conține aproximativ 30-40 kcal / 100 g. Cu toate acestea, în dietetică este un produs dependent – nu puteți construi o mono-dietă pe el. Prin urmare, este considerat în programele de slăbire, în primul rând, ca un element nutritiv auxiliar care ajută o persoană să primească cantitatea necesară de substanțe utile pentru sănătate.

Deci, pătrunjelul este o parte a unui cocktail de slăbire numit „Ușurința prințeselor”: 250 ml de apă minerală se amestecă cu grâu din pătrunjel măcinat (20 g), mărar (20 g), castravete fără coajă (1 bucată de mărime medie) . Sucul unei jumătăți de lămâie este, de asemenea, adesea adăugat la amestec . Se crede că, în absența contraindicațiilor, un astfel de cocktail poate fi băut până la 1 litru pe zi.

În plus, poate afecta greutatea și ca diuretic: elimină edemul și ajută la reducerea utilizării sării de masă fără a pierde gustul alimentelor. În cele din urmă, această plantă stimulează digestia și metabolismul, care, la rândul său, contribuie și la controlul greutății.

Frunze de pătrunjel în supă
Frunze de pătrunjel în supă

Utilitatea pătrunjelului în bucătarie

Pentru a “citi corect rețetele” pentru mâncăruri cu pătrunjel, trebuie mai întâi să vă dați seama ce fel de plantă au în vedere autorii acestor rețete. În mod obișnuit, este împărțit în două subspecii principale:

Rădăcina de pătrunjel este o planta cu o rădăcină cărnoasă îngroșată care are o pulpă gălbuie și parfumată. Uneori este denumită “rădăcină albă” în rețete și este folosită în același mod ca și alte legume rădăcinoase.

Se folosește la prepararea de tocănițe, sosuri, se adaugă la salate ciorbe și supe, se fierbe și se sărează și se folosește pentru a găti pește. Rădăcina, după ce a fost gătită, se adaugă la supe și ciorbe. Pentru a spori culoarea și aroma bulionului, rădăcina proaspătă este adesea pur și simplu tăiată în două și gătită fără ulei până când se formează o crustă brună.

CITEȘTE ȘI:
Ceaiul de tei: utilizări, beneficii și contraindicații

Povestea din “Poemul unui om înfometat” al lui A. Averchenko descrie cum se gătește pătrunjelul rădăcină ca garnitură pentru peștele prăjit. Acolo, leguma rădăcină a fost pur și simplu tăiată în bucăți și prăjită pentru o perioadă scurtă de timp. O astfel de garnitură este potrivită nu numai pentru pește, ci și pentru pui sau vițel.

Pătrunjelul frunze este o plantă cu ” vârfuri” bine dezvoltate și “rădăcini” subțiri și dure. Subspecia sa – pătrunjelul napolitan – se distinge prin verdele foarte parfumat, iar frunzele subspeciei de pătrunjel creț, deși mai puțin aromate, arată spectaculos într-o farfurie ca decor.

Atunci când este uscat, este ușor de înlocuit piperul, sarea și alte condimente. Cu toate acestea, atunci când este uscat, mirosul specific de condimente este parțial erodat.

Într-o formă sărată, este adesea folosit în absența frunzelor proaspete, adăugat la tocănițe, ciorbe și carne tocată. Cu toate acestea, din cauza faptului că vitaminele sunt distruse atunci când sunt transferate în saramură, aceasta este considerată o modalitate mai puțin utilă de utilizare a produsului. Deși, pentru parfumul frunzelor, pătrunjelul este ușor de adăugat la marinate și murături de casă.

În unele mâncăruri naționale, pătrunjelul poate fi unul dintre ingredientele cheie. În Orientul Mijlociu, se prepară o salată tabouleh în care, pe lângă pătrunjel, se găsesc bulgur, roșii, ceapă (usturoi), mentă, asezonate cu ulei de măsline și suc de lămâie.

Salată tabouleh
Salată Tabouleh

În sosul franțuzesc, este tocat fin este, și amestecat cu usturoi și ulei de măsline, iar în gremolata italiană, frunzele plantei sunt combinate cu usturoi și suc sau coajă de lămâie. În această combinație, pătrunjelul neutralizează mirosul de usturoi, iar componenta citrică păstrează mirosul pătrunzător.

Semințele de pătrunjel nu se folosesc aproape niciodată în bucătărie, deoarece conținutul ridicat de ulei esențial conferă o amărăciune puternică preparatului finit.

Creme si masti de fata naturale
Creme și măsti de fată naturale

În cosmetică

Printre cosmeticieni, infuziile și decocturile de rădăcini de pătrunjel (uneori amestecate cu suc de lămâie, alteori în formă pură) sunt cunoscute ca fiind unul dintre cele mai populare mijloace de albire a feței – îndepărtarea pistruilor, a petelor de vârstă, a arsurilor solare.

Un alt domeniu în care un decoct de pătrunjel este considerat deosebit de eficient este înlăturarea efectelor înțepăturilor de insecte (țânțari, viespi, albine etc.). În aceste scopuri, se folosește adesea sucul sau pasta verde, care se aplică pe zona afectată a pielii sub forma unei comprese care elimină mâncărimile, durerea, roșeața și umflăturile.

Cu toate acestea, deoarece extractele pot provoca ele însele inflamații alergice, înainte de utilizare trebuie efectuat un test al decoctului pe o mică suprafață de piele (de exemplu, în spatele urechii).

În cosmetica casnică, folosirea unei măști de pătrunjel mărunțit până la obținerea unei paste, rezolvă problemele ridurilor fine (mai ales în jurul ochilor), precum și acneea.
Există o legendă conform căreia Thais din Atena, hetaira și a doua soție a domnitorului Egiptului Ptolemeu I, devenită celebră pentru relația sa cu Alexandru cel Mare, adora să “poarte” o astfel de mască întineritoare și revigorantă.

În vremurile străvechi – diferite părți de pătrunjel erau adesea folosite pentru a crește rezistența părului. În 1788, a fost publicată o rețetă a cunoscutului agronom A. Bolotov, care a recomandat ca “pentru ca părul să nu iasă din cap”, să se piseze semințele de pătrunjel sub formă de pulbere și “să se pudreze mult” cu o astfel de pudră vegetală părul timp de câteva zile.

CITEȘTE ȘI:
Mărarul: Beneficii sănătate, nutriție contraindicații

Contraindicațiile consumului de pătrunjel

Substanțele concentrate de pătrunjel (extracte, decocturi, infuzii, uleiuri) sunt contraindicate în bolile inflamatorii ale rinichilor și în inflamațiile acute ale vezicii urinare (în principal ulei esențial, decocturi și infuzii de semințe și rădăcini). Apiolul conținut în uleiurile esențiale în concentrații mari necontrolate poate afecta țesuturile organelor excretoare. Iar un exces de oxalați poate provoca creșterea pietrelor în vezica biliară și rinichi.

De asemenea, cantitățile mari și preparatele concentrate din diferite părți ale plantei sunt interzise pentru utilizare în epilepsie , metabolism deficitar al sării, gută , oxalurie din cauza conținutului de purină și acid oxalic din plantă.

Fată gustând pătrunjel
Fată gustând pătrunjel

O atenție deosebită trebuie acordată utilizării pătrunjelului în timpul sarcinii. Principalul pericol pentru copilul nenăscut este apiolul, care face parte dintre antispasticele puternice. În formă concentrată, poate provoca contracții uterine și avort spontan, chiar și în cazul utilizării alimentelor.

Adesea, proprietatea antispasmodică a pătrunjelului de a întrerupe o sarcină nedorită este folosită în mod deliberat. (Ca avortiv, pătrunjelul a fost folosit din cele mai vechi timpuri). Cu toate acestea, încercările independente de a induce un avort spontan pot duce la moartea femeii.

Sub formă de frunze proaspete, pătrunjelul nu prezintă un pericol grav. Nu există prea multă apiola în verdețuri (în frunzele plantei există de 10-12 ori mai puține uleiuri esențiale decât în semințe) și este destul de dificil să se depășească limitele cantității permise.

Cu toate acestea, femeile însărcinate sunt sfătuite să nu facă exces de alimente care conțin apiol și să limiteze cantitatea de frunze proaspete de pătrunjel la 10 grame.

Pe lângă apiol, în compoziția uleiurilor esențiale intră și miristicina (un derivat al elemicinei), care este considerată o substanță psihoactivă ce poate afecta claritatea conștiinței.

În cele din urmă, o altă amenințare pentru sănătate reprezentată de majoritatea plantelor de grădină este contaminarea frunzelor cu diverse microorganisme patogene și helminți. Prin urmare, verdețurile culese din teren deschis trebuie spălate cât mai bine posibil înainte de utilizare.

Acest lucru este deosebit de important, deoarece frunzele proaspete nu sunt întotdeauna tratate termic înainte de a fi introduse la masă. Plantele de seră cultivate în sistem hidroponic într-un mediu izolat sunt mult mai sigure, fără riscul ca fecalele de animale, picăturile de ploaie acidă și alți factori negativi să ajungă pe ele.

Cum se păstrează si depozitează pătrunjelul

Înainte de a alege pătrunjelul, trebuie să decideți la ce va fi folosit. Tulpinile cu frunze mari și late sunt probabil din specia “napolitană” (“italiană”) și vor da o aromă complexă și bogată mâncării. Pentru a-l mirosi atunci când îl cumpărați, mirosiți tulpina la tăietura unde mirosul este cel mai puternic.

Aspectul pătrunjelului trebuie să fie “sănătos”, iar frunzele trebuie să fie uniform colorate: fără imperfecțiuni, praf, mucegai, organisme parazite, letargie, riduri, galben, lipicios. Punctele de tăiere trebuie să fie lipsite de o peliculă uscată caracteristică și să nu fie uscate. De asemenea, nu trebuie să existe picături de umiditate pe frunze (sau pe ambalaj). Deoarece acesta se cumpără în legături, aceste reguli se aplică la toate tulpinile din legături.

Tulpinile proaspete aduse acasă pot fi păstrate până la 5-7 zile dacă pătrunjelul este înfășurat într-o cârpă umedă sau plasat într-o pungă de plastic în frigider la o temperatură de aproximativ 1-2 grade Celsius. Rădăcina poate fi păstrată și la rece, acoperită cu nisip uscat.

CITEȘTE ȘI:
Spanacul, beneficii sănătate, calorii, nutriție

Pentru o lungă perioadă de timp, pătrunjelul proaspăt este conservat cu sare în ulei. Pentru a face acest lucru, verdeața este tăiată fin, turnată în forme, care sunt stropite cu ulei și puse în congelator. Cuburile congelate se scot la nevoie pentru a condimenta ciorbe sau salate.

Cel mai tradițional mod de pregătire a pătrunjelului este uscarea acestuia. Pentru a face acest lucru, planta verde se spală, se curăță de picăturile mari, se leagă în legături mici și se atârnă în camere uscate, bine ventilate, în colțuri umbrite.

În cazul în care vremea nu permite aceste condiții, iar locurile de depozitare sunt prea umede, pătrunjelul se usucă în cuptor la o temperatură care nu depășește 40-50°C pentru o mai bună conservare a vitaminelor și a uleiurilor esențiale. Rădăcinile mici sunt uscate în întregime, iar cele mari sunt tăiate în 2-4 părți de-a lungul fibrelor. Puneți pătrunjelul pregătit în borcane de sticlă, închizându-le bine cu un capac.

Informatii interesante despre patrunjel

Patria pătrunjelului este regiunea mediteraneană, unde, în forma sa sălbatică, poate fi găsit și astăzi pe stânci. Această proprietate – de a sta pe pietre – își are rădăcinile în denumirea latină a plantei “petroselinum”, care se traduce prin “țelină de munte”.

Prima mențiune despre pătrunjel datează din secolul al IV-lea î.Hr. În vechile legende grecești, originea pătrunjelului a fost asociată cu sângele vărsat de nepotul lui Zeus, Archaeorus. Tulpinile sale de un verde strălucitor erau împletite în coronițe funerare, iar frunzele erau presărate pe cadavre pentru a preveni mirosul de descompunere.

Există, de asemenea, o credință conform căreia, dacă culegi un pătrunjel și îi spui numele dușmanului tău, atunci acesta nu va trăi mult timp.

În secolul al XVI-lea, această plantă rezistentă la frig s-a răspândit în toată Europa, inclusiv în țările nordice, iar în secolul al XVII-lea a traversat oceanul până pe continentul american.

Deoarece semințele de pătrunjel germinează destul de încet (15-20 de zile după însămânțarea uscată) și, în plus, nu întotdeauna (chiar și semințele de primă clasă au o rată de germinare de aproximativ 70%), oamenii au început să spună că numai vrăjitoarele o pot înmulți.

O astfel de “lentoare” a fost reflectată în proverbul care spune că “înainte de a încolți pătrunjelul, are timp diavolul să vină de șapte ori și să se întoarcă”.

În grădinile moderne, aceasta plantă este folosit uneori ca insecticid. Este plantat între rânduri și sub viță de vie pentru a controla filoxera (o insectă care trăiește pe rădăcinile și frunzele strugurilor), precum și sub diferiți copaci de grădină pentru a proteja împotriva dăunătorilor. Se crede chiar că furnicile părăsesc locurile în care crește.

În ciuda posibilității de a asocia pătrunjelul cu rezolvarea problemelor medicale, principalele sale domenii de utilizare rămân gătitul și medicina tradițională.

O serie întreagă de boli legate de sferele urinare și genitale, congestia tractului gastrointestinal, formarea bilei, bolile de piele pot fi tratate cu pătrunjel. Iar succesele medicinei bazate pe dovezi din ultimii ani demonstrează și mai mult potențialul ascuns al acestei plante.

{{ content }}

A fost util articolul Pătrunjelul beneficii sănătate și nutriție? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete