Perele, beneficii sănătate, calorii si nutriție

Trebuie să vezi asta

vegis.ro%20

Perele, fructele minune cu gust minunat și beneficii enorme pentru sănătate

Perele sunt un fruct foarte bun, bogat în antioxidanți și compuși antiinflamatorii, cu un nivel glicemic scăzut, care poate fi consumat în multe forme diferite și sunt o sursă excelentă de fibre și vitaminele C și K. Aflați mai multe despre beneficiile lor pentru sănătate și valoarea nutritivă, cum să alegeți cel mai bun tip de pere, inclusiv cum să le depozitați și să le preparați pentru a obține beneficii nutriționale maxime.

Perele sunt fructe dulci și gustoase, pline de fibre, sărace în calorii și pline de antioxidanți, inclusiv vitamina C. Sunt originare din Europa și Asia de Vest și au fost folosite în China în remedii antiinflamatorii, diuretice și antihiperglicemice de peste 2000 de ani.

Bol de fructe cu pere

Informații nutriționale despre pere

O pară de mărime medie (178 g) furnizează 101 calorii, 0,6 g de proteine, 27 g de carbohidrați și 0,3 g de grăsimi. Perele sunt o sursă excelentă de fibre, vitamina K și potasiu. Următoarele informații nutriționale sunt furnizate de USDA.

101
 • Calorii: 101
 • Grăsimi: 0.3 g
 • Sodiu: 1.8 mg
 • Carbohidrați: 27 g
 • Fibre: 5.5 g
 • Zaharuri: 17 g
 • Proteine: 0.6g
 • Vitamina K: 7.8 mcg
 • Potasiu: 206 mg

Carbohidrați

Perele sunt o sursă excelentă de fibre insolubile, conținând aproape 6 grame (22% din cantitatea zilnică recomandată) într-un fruct de mărime medie. Fibrele sunt partea nedigerabilă a carbohidraților care ajută la promovarea regularității intestinale și pot reduce colesterolul „rău”.

Perele sunt bogate în fructoză și alte zaharuri. Cu toate acestea, ele au un indice glicemic scăzut de 38 și o încărcătură glicemică de 4.

Grăsimi

Perele conțin cantități neglijabile atât de grăsimi saturate, cât și de grăsimi nesaturate.

Proteine

Perele conțin foarte puține proteine și nu sunt o sursă completă de toți aminoacizii esențiali, dar conțin urme de aminoacizi precum leucina, lizina și acidul glutamic.

CITEȘTE ȘI:
Mango, calorii nutriție și beneficii pentru sănătate

Vitamine și minerale

Perele sunt o sursă bună de vitamina C, o pară conținând aproximativ 13% din valoarea zilnică. O pară are, de asemenea, aproximativ 6% din cantitatea zilnică recomandată de cupru și 6% din cantitatea zilnică recomandată de potasiu.

Coaja unei pere este locul în care se află o mare parte din fibrele sale, precum și o concentrație mare de nutrienți, așa că cel mai bine este să mâncați acest fruct cu tot cu coaja.

Cuprul este important pentru formarea țesutului conjunctiv din organism, precum și pentru funcționarea sănătoasă a creierului și a sistemului nervos. Potasiul susține funcția musculară și comunicarea sistemului nervos.

Perele sunt o sursă de carbohidrați bogată în fibre, care oferă un aport caloric scăzut de vitamina C, precum și minerale precum cuprul și potasiul. Perele sunt practic fără grăsimi.

Mere si pere verzi și galbene pe coș împletit maro
Mere si pere verzi și galbene pe coș împletit maro

Beneficii pentru sănătate ale perelor

La fel ca multe fructe și legume, perele oferă avantaje pentru sănătate datorită fibrelor și antioxidanților.

1. Ajută la repararea celulelor

O pară de mărime medie conține aproximativ 8 miligrame de vitamina C. Această vitamină este importantă pentru creșterea și repararea celulelor, precum și pentru prevenirea daunelor oxidative.

S-a demonstrat că vitamina C susține funcția imunitară, ajută la vindecarea tăieturilor și vânătăilor și chiar protejează împotriva bolilor infecțioase.

În plus, coaja perelor conține flavonoide, fenolici și triterpene care au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii.

2. Pot reduce riscul de diabet

Unele cercetări au indicat faptul că o combinație specială de fitonutrienți din mere și pere poate contribui la îmbunătățirea sensibilității la insulină și la reducerea riscului de diabet de tip 2.

3. Reduc riscul de accident vascular cerebral

Cercetările arată o asociere între consumul de fructe și legume și reducerea riscului de accident vascular cerebral.

Un studiu a urmărit un grup de aproape 75.000 de suedezi timp de 10 ani și a constatat că, în special, persoanele care mâncau mai multe mere și pere și cele care mâncau mai multe legume cu frunze verzi aveau mai puține șanse de a fi diagnosticate cu accident vascular cerebral.

CITEȘTE ȘI:
Semințele de chia 17 Beneficii majore pentru tine

În mod similar, o analiză din 2014 a 20 de studii a concluzionat că consumul de fructe și legume protejează împotriva accidentului vascular cerebral, în special citricele, merele și perele, precum și legumele cu frunze.

4. Reduc riscul de boli cronice

Pe lângă faptul că vă ajută să vă simțiți sătul (ceea ce poate contribui la gestionarea sănătoasă a greutății), consumul de alimente integrale bogate în fibre, cum ar fi perele, poate îmbunătăți sănătatea digestivă și reduce șansele de a dezvolta boli coronariene, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune, diabet și unele boli gastrointestinale.

5. Pot îndepărta simptomele mahmurelii

Perele erau folosite în medicina populară pentru a trata mahmureala. Un mic studiu a arătat că sucul de pere asiatice a ajutat la ameliorarea unor simptome ale mahmurelii, cum ar fi problemele de concentrare și sensibilitatea la lumină și sunet.

Alergii

Deși alergiile alimentare la pere sunt foarte rare, persoanele cu alergie la polenul de mesteacăn pot dezvolta o alergie orală la pere, din cauza similitudinii proteinelor. Simptomele acestui sindrom de mesteacăn-pollen sunt localizate la nivelul gurii și al gâtului și apar, în general, în decurs de cinci până la 15 minute după consumarea perelor crude. Gătitul perelor poate face ca acestea să fie mai sigure pentru persoanele cu această afecțiune.

Efecte adverse

Perele au un conținut ridicat de FODMAP (oligo-, di-, monozaharide și polioli fermentescibili), care pot provoca simptome digestive la persoanele cu sindromul colonului iritabil (IBS) și boala Crohn. Prin urmare, nu sunt potrivite pentru persoanele care urmează o dietă cu conținut scăzut de FODMAP.

CITEȘTE ȘI:
Afinele: Beneficii sănătate, nutritie & calorii

10 soiuri soiuri de pere cultivate in Romania

În România se cultivă între 3.200 și 4.000 de hectare de pere, în funcție de sursă (MADR, INS, institute de cercetare, organizații profesionale). Cele mai mari suprafețe sunt în Dâmbovița, Argeș, Prahova, Iași, Suceava, Buzău și Bihor.

Cele mai favorabile circumstanțe de creștere se regăsesc, însă, în Dâmbovița, Ilfov, Vâlcea, Argeș, Prahova, Neamț și Suceava. Colecția mondială are în jur de 6.500 de tipuri. Din cauza vulnerabilității ridicate la boli și a lipsei de afinitate pentru altoire la gutui în Europa, și deci și în România, sortimentul a fost limitat la câteva sute de tipuri.

1. Abatele Fetel

Un arbore puternic, de talie medie, cu o formă semierectă, altoit pe gutui și care dă fructe intermediare. Fructele sunt mari și alungite, cu pielița galben-verzuie pe alocuri ușor roșiatică, pulpa albă, cu textură fină și gust plăcut. A doua decadă a lunii septembrie este momentul în care se coace.

2. Williams

Williams: este al doilea cel mai răspândit tip din lume, după Passe Crassane. Arborele este de vigoare moderată, bine tuns cu ramuri scurte. Înflorește semitârziu sau târziu în sezon, fructele ajungând la maturitate în august și septembrie. Fructul este de mărime medie, de culoare galben-pai, cu pulpa albă, suculentă și aromată.

3. Red Williams sau Red Bartlett

O mutație de muguri obținută de la Williams. Pomul este oarecum viguros și destul de productiv, fructificând în prima decadă a lunii septembrie. Fructul este mare (180-200 g), lucios, neregulat și de culoare roșu-portocaliu, însă ocazional este verde-gălbui sau dungat. Au un termen de valabilitate de două luni în depozitul frigorific.

4. Beurré Bosc

Beurré Bosc (alte denumiri: Kaiser Alexander sau Golden Russet): un pom cu vigoare moderată spre mare, care înflorește târziu și produce regulat pe ramuri scurte și lungi. Fructele sunt uriașe, piriforme, de culoare cărămizie și au o pulpă albă, fondantă. Este de o calitate excelentă.

CITEȘTE ȘI:
Calorii nutriție și beneficii pentru sănătate ale piersicilor

5. Beurré Hardy

Beurré Hardy (sau Royal Red): un pom viguros, cu fructificare târzie, fructificând pe ramuri scurte și puțin ramificate. Fructul este mare (200 g), de formă conică, cu exteriorul verde cafeniu și pulpa alb-verzuie. Este semidens, dulce până la ușor acidulat și are o aromă plăcută. Se coace în a doua decadă a lunii septembrie.

6. Conference

Conference: pomul de origine engleză și afinitate cu gutuiul are o vigoare medie spre medie, atinge 4 m înălțime, produce bine și constant. Înflorire semitârzie, coacere în a treia decadă a lunii septembrie, fructele pot fi păstrate timp de 2-3 luni. Fructul de mărime medie este piriform și ușor alungit, de culoare verde-gălbuie, acoperit cu rugină, pulpa alb-gălbuie, suculentă, fondantă, cu gust excelent.

7. Curé

Curé: un soi de iarnă care este abundent în zona noastră. Arborele este puternic, cu coroana răsucită și fructifică consistent, dar alternativ. Este înrudit cu gutuiul și este utilizat și ca portaltoi intermediar.

Fructul este mare, asimetric, piriform alungit, de culoare verde cu pulpa albă și cu o dungă ruginie pe partea umbrită. Se coace în septembrie-octombrie și se consumă până în februarie. În anii secetoși, fructele rămân verzi și insuficient de dulci.

8. Passe Crassane

Passe Crassane: pomul are o vigoare redusă și se dezvoltă pe ramuri scurte, însă nu se bucură de condiții optime de producție în România. Perioada de coacere începe la începutul lunii septembrie și se termină în martie.

Sezonul de consum începe în ianuarie și durează până în martie. Fructul este uriaș (200 g), de formă neregulată, cu pielița verde-gălbuie și pulpa alb-gălbuie. Este densă și are o aromă plăcută.

CITEȘTE ȘI:
Fructele Kiwi: calorii, beneficii sănătate, nutriție

9. Comtesse de Paris

Comtesse de Paris: pom moderat de viguros, cu ramuri scurte și producție consistentă, altoit pe franc sau intermediar. Fructele au dimensiuni de la medii la mari, cu o coajă verde-gălbuie, presărată cu lentigine și o pulpă densă, alb-verzuie, cu gust plăcut și ușor aromat. Se maturizează la începutul lunii octombrie și își păstrează aroma până în ianuarie.

10. Untoasă de Geoagiu

Untoasă de Geoagiu: Un soi românesc cu vigoare mică spre moderată, care rodește pe ramuri scurte. Fructele ajung la maturitate între septembrie și octombrie.

Au formă de bergamotă fără gât, sferică-turtită, iar pielița este verde-gălbuie cu urme ruginii și cu o brună roșie-portocalie pe partea însorită. De culoare verde-gălbuie, pulpa este suculentă și onctuoasă, cu o aromă parfumată, dulce spre ușor acidă.

Când sunt cele mai bune

Cele mai multe pere sunt recoltate toamna sau iarna, dar sunt disponibile în supermarketuri pe tot parcursul anului. Atunci când alegeți pere proaspete, căutați fructe care se simt grele și ferme, cu puțină elasticitate chiar în jurul tulpinii.

Depozitarea și păstrarea perelor

Puteți păstra perele necoapte în frigider timp de câteva luni sau la temperatura camerei timp de câteva zile, până se coc. Odată ajunse la maturitate, acestea vor rezista doar câteva zile la temperatura camerei. Le puteți prelungi termenul de valabilitate cu trei până la cinci zile dacă le puneți în frigider.

Congelarea perelor proaspete nu este recomandată, deoarece sucul și fibrele se vor separa în procesul de decongelare, iar rezultatele sunt nedorite. Cu toate acestea, înghețarea unei pere gătite sau prelucrate (cum ar fi sosul de pere) va funcționa. Așezați piureul de pere într-un recipient bine închis înainte de congelare pentru a ajuta la reducerea arsurilor de congelare.

CITEȘTE ȘI:
Fructele Kiwi 10 motive pentru care trebuie să le mănânci

Întrebări frecvente despre pere

Este bine să mănânci pere în fiecare zi?

Perele au un puternic impact nutrițional! Fiecare pară medie conține 6 g de fibre, 21% din valoarea zilnică recomandată, și conține vitamina C. Consumul a două pere în fiecare zi satisface nevoile de fructe, așa cum se arată în Ghidul dietetic pentru americani.

Ce este mai sănătos o pară sau un măr?

Perele nu sunt mai bune decât merele. Acestea au beneficii similare pentru sănătate, deși știm mult mai multe despre impactul merelor asupra sănătății decât al perelor. Atât merele, cât și perele conțin pectină, o fibră care hrănește bacteriile intestinale.

Pot să mănânc pere noaptea?

Cu condiția să țineți cont de pere în aportul caloric zilnic, puteți să le mâncați seara târziu. … Deoarece perele sunt un aliment pe bază de carbohidrați, acest lucru te poate duce cu gândul că nu ar trebui să le mănânci înainte de culcare, dar nu este cazul. Perele pot face parte dintr-o gustare sănătoasă, înainte de culcare, dacă urmezi o dietă de slăbire.

Care este cel mai bun moment pentru a mânca pere?

Iată o veste minunată: consumul unei pere la micul dejun în fiecare dimineață te-ar putea ajuta să slăbești. Cercetările din trecut arată că nutrienții și fibrele din pere vă mențin senzația de sațietate mai mult timp și chiar vă pot ajuta să mâncați mai puține calorii mai târziu.

Surse:

 1. Reiland H, Slavin J. Revizuirea sistematică a perelor și a sănătății . Nutr Astăzi . 2015;50(6):301-305. doi:10.1097/NT.0000000000000112
 2. Pere, crude . FoodData Central. Departamentul Agriculturii al SUA.
 3. Soliman GA. Fibre alimentare, ateroscleroză și boli cardiovasculare . Nutrienti . 2019;11(5):1155. doi:10.3390/nu11051155
 4. Atkinson FS, Foster-Powell K, Brand-Miller JC. Tabele internaționale ale indicelui glicemic și al valorilor încărcăturii glicemice: 2008 . Îngrijirea diabetului . 2008;31(12):2281-2283. doi:10.2337/dc08-1239.
 5. Aporturi dietetice de referință (DRI): aporturi dietetice recomandate și aporturi adecvate, elemente . Consiliul Institutului Național de Sănătate, Alimentație și Nutriție.
 6. Desai V, Kaler SG. Rolul cuprului în tulburările neurologice umane . Am J Clin Nutr . 2008;88(3):855S-8S. doi:10.1093/ajcn/88.3.855S
 7. Stone MS, Martyn L, Weaver CM. Aportul de potasiu, biodisponibilitatea, hipertensiunea arterială și controlul glucozei . Nutrienti . 2016;8(7):444. doi:10.3390/nu8070444
 8. Carr AC, Maggini S. Vitamina C și funcția imunitară . Nutrienti . 2017;9(11):1211. doi:10.3390/nu9111211
 9. Wedick NM, Pan A, Cassidy A și colab. Aportul alimentar de flavonoide și riscul de diabet de tip 2 la bărbații și femeile din SUA . Am J Clin Nutr . 2012;95(4):925-33. doi:10.3945/ajcn.111.028894
 10. Larsson SC, Virtamo J, Wolk A. Consumul total și specific de fructe și legume și riscul de accident vascular cerebral: Un studiu prospectiv . Ateroscleroza . 2013;227(1):147-52. doi:10.1016/j.atherosclerosis.2012.12.022
 11. Hu D, Huang J, Wang Y, Zhang D, Qu Y. Consumul de fructe și legume și riscul de accident vascular cerebral: O meta-analiză a studiilor prospective de cohortă . Accident vascular cerebral . 2014;45(6):1613-9. doi:10.1161/strokeaha.114.004836
 12. Anderson JW, Baird P, Davis RH și colab. Beneficiile pentru sănătate ale fibrelor alimentare . Nutr Rev. 2009;67(4):188-205. doi:10.1111/j.1753-4887.2009.00189.x
 13. Lee HS, Isse T, Kawamoto T, Baik HW, Park JY, Yang M. Efectul sucului de pere coreene (Pyruspyrifolia cv. Shingo) asupra severității mahmurelii după consumul de alcool . Food Chem Toxicol. 2013;58:101-6. doi:10.1016/j.fct.2013.04.007
 14. Sindromul de alergie orală (OAS) sau sindromul fructelor de polen (PFS) . Academia Americană de Alergie Astm și Imunologie.
 15. Pere, asiatice, crude . FoodData Central. Departamentul Agriculturii al SUA.
CITEȘTE ȘI:
Fructul pasiunii, calorii nutriție și beneficii pentru sănătate
Arată mai multe +
{{ content }}

A fost util articolul Perele, beneficii sănătate, calorii si nutriție? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

notino.ro%20
vegis.ro

Ultimele Rețete