3.6 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Petele întunecate în jurul gurii: 9 remedii de casă

Trebuie să citești asta...

Dacă vă confruntați cu pete întunecate în jurul gurii, citiți mai departe pentru a afla cum puteți scăpa de ele.

Petele întunecate din jurul gurii pot fi destul de neatrăgătoare și vizibile, având în vedere locația lor. Aceste pete vă pot distruge aspectul feței și vă pot face extrem de conștientă de sine. In majoritatea cazurilor, acestea sunt doar o preocupare cosmetică, fără implicații majore asupra sănătății. Acest articol discută despre ce cauzează petele întunecate în jurul gurii și cum să le tratezi.

Melanina este un compus pigmentar care dă culoarea pielii tale. Este produs de celule specializate numite melanocite care se găsesc la baza epidermei (stratul cel mai exterior al pielii).

Genele tale determină nivelul de bază de melanină produs de melanocite, care, la rândul său, determină tenul tău natural. Cu toate acestea, anumiți factori pot duce la supraproducția de melanină, care se poate acumula în anumite zone sau se poate exprima sporadic pentru a forma pete întunecate pe piele.

Remedii pentru a estompa petele întunecate din jurul gurii

Remedii pentru a estompa petele întunecate din jurul gurii

Câteva ingrediente naturale pot fi folosite local pentru a estompa petele întunecate din jurul gurii. Iată câteva remedii care folosesc astfel de ingrediente pe care le poți încerca acasă:

1. Folosiți fulgi de ovăz ca un scrub blând

Textura granulară a fulgilor de ovăz îi face un bun exfoliant pentru pielea delicată a feței. Umeziți-vă fața și masați fulgi de ovăz măcinat peste tot pentru a exfolia ușor pielea moartă și impuritățile depuse deasupra ei. Acest lucru va ajuta la dezvăluirea pielii mai strălucitoare de sub ea.

În plus, mișcarea de masaj va ajuta la stimularea circulației sângelui sub piele pentru a crește livrarea de nutrienți către țesut.

2. Pune gel de aloe vera pe petele tale

Gelul de aloe vera conține numeroși nutrienți și antioxidanți care pot ajuta la repararea, hrănirea și calmarea pielii. Antioxidanții, în special, ajută la reducerea inflamației pielii, care contribuie adesea la hiperpigmentare.

Pur și simplu tăiați o frunză de aloe și extrageți gelul din ea. Aplica acest gel proaspat pe toata fata sau doar pe petele intunecate si lasa-l sa se absoarba. Spălați-vă fața cu apă plată după ce gelul s-a uscat complet. (1)

CITEȘTE ȘI:
10 alimente să arăți mai tânără și mai sănătoasă

3. Exfoliaza-ti pielea cu coaja de papaya

Papaya este bogată în vitaminele A și C, ambele fiind antioxidanți puternici care pot ajuta la calmarea pielii inflamate. În plus, ambele vitamine ajută la accelerarea regenerării pielii prin stimularea sintezei de colagen. (2)

Coaja de papaya funcționează și ca un exfoliant blând pentru a îndepărta pielea moartă, hiperpigmentată de la suprafață.

4. Masează-ți pielea cu o felie de cartofi

Cartofii prezintă proprietăți de albire care vă pot ajuta la luminarea petelor întunecate. În plus, masarea ușoară a unei felii de cartofi pe față ajută la curățarea pielii moarte așezate deasupra.

Cu toate acestea, acest remediu nu are o mare greutate științifică, dar a dat rezultate bune pentru mulți utilizatori generali. (3)

5. Curăță-ți pielea cu apă de trandafiri

Apa de trandafiri este plină de antioxidanți care calmează inflamația pielii și promovează repararea pielii. În plus, acest lichid rece și întineritor hidratează pielea deteriorată, ceea ce este în contrast puternic cu demachiantele obișnuite care conțin substanțe chimice dure care îți usucă pielea. (2)

6. Aplicați miere

Mierea are multiple proprietăți de vindecare care te pot ajuta să scapi mai repede de hiperpigmentare. Este profund hidratantă și încărcată cu antioxidanți, ambii putând ajuta la repararea pielii deteriorate. (4)

7. Folosește iaurt pentru o exfoliere blândă

Iaurtul și laptele conțin acid lactic, care este un agent de exfoliere ușor care poate ajuta la estomparea petelor și la îmbunătățirea tonusului pielii în timp. Îndepărtarea pielii moarte, deteriorată, hiperpigmentată permite pielii noi, sănătoase și strălucitoare să iasă la suprafață, diminuând astfel aspectul petelor întunecate. (5)

8. Freaca-ti pielea cu coajă de portocală

Coaja de portocală este încărcată cu vitamina C, care ajută la sinteza de noi celule ale pielii, acționând și ca un antioxidant puternic pentru a combate inflamația pielii. Ambele proprietăți pot ajuta la reducerea aspectului petelor întunecate.

CITEȘTE ȘI:
Fasolea Borlotti: beneficii, calorii, nutriție

Mai mult, textura sa granulară ajută la exfolierea pielii moarte așezate deasupra feței pentru a expune pielea mai strălucitoare de dedesubt. (3)

Petele întunecate în jurul gurii: 9 remedii de casă
Petele întunecate în jurul gurii: 9 remedii de casă

9. Clătește-ți fața cu apă de orez

Apa de orez este folosită în mod tradițional în societățile asiatice ca ingredient pentru baie sau pentru îngrijirea pielii și acum a devenit populară la nivel global pentru beneficiile sale dermatologice. Cu toate acestea, nu există multe dovezi științifice care să determine adevărata eficacitate a acestuia.

Potrivit unui studiu publicat în 2018, apa de orez este creditată cu proprietăți de hidratare care pot ajuta la îmbunătățirea texturii pielii. (2) Pielea bine hidratată se vindecă mai repede și este mai puțin predispusă la inflamație. Astfel, utilizarea locală a apei de orez poate ajuta la estomparea petelor întunecate, dar sunt necesare mai multe studii pentru a confirma această afirmație.

Tratament pentru petele întunecate din jurul gurii

Pentru tratarea problemelor de bază, cum ar fi acneea, foliculita, impetigo, herpesul sau orice altă afecțiune inflamatorie pot fi luați în considerare următorii agenți de tratament:

1. Acid kojic

Se știe că acidul kojic inhibă activitatea unei anumite enzime numită tirozinază, care este esențială pentru producerea de melanină. Astfel, prin limitarea tirozinazei, acidul kojic ajută la scăderea producției de melanină, rezultând luminozitatea pielii.

Acidul Kojic este un produs rentabil disponibil pe scară largă sub formă de cremă, ser și toner. (6)

2. Arbutina

La fel ca acidul kojic, arbutina limitează, de asemenea, eliberarea enzimei tirozinazei, rezultând o sinteza mai scăzută a melaninei. Cu aplicare regulată, acest compus vă poate ajuta la luminarea petelor întunecate, precum și la luminarea și uniformizarea tenului general. (7)

3. Niacinamida

Niacinamida este o formă de vitamina B3 care este creditată cu multiple beneficii pentru piele. Când este utilizat în concentrația corectă, acest compus poate ajuta la reducerea activității tirozinazei și, astfel, la limitarea producției de melanină.

CITEȘTE ȘI:
Sângerarea după naștere (lohia): cât durează, îngrijire și când să vă faceți griji

În plus, niacinamida prezintă proprietăți antioxidante puternice care luptă împotriva inflamației pielii, ceea ce poate contribui la formarea petelor și hiperpigmentarea. Ajută la repararea și hidratarea pielii deteriorate, astfel încât să se vindece mai bine și mai repede. (8)

4. Vitamina C

Proprietățile de strălucire a pielii ale vitaminei C pot ajuta la reducerea aspectului petelor întunecate. În plus, stimulează sinteza de colagen, ducând la formarea de noi celule ale pielii care le pot înlocui pe cele deteriorate.

Vitamina C funcționează și ca un antioxidant puternic care vă protejează celulele pielii de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule reactive instabile care dăunează celulelor pielii, declanșează inflamația și, prin urmare, contribuie la producția în exces de melanină. (9)

5. Acid azelaic

Celulele moarte și deteriorate ale pielii se acumulează pe suprafața pielii, făcând-o să arate plictisitoare, întunecată și obosită.

Din fericire, pielea este un organ cu auto-regenerare care elimină aceste celule moarte în timp pentru a face loc altora noi. Este nevoie de aproximativ o lună pentru ca pielea să-și înlocuiască întregul strat exterior.

Anumite ingrediente active pot ajuta la accelerarea acestui proces. Acestea includ acidul azelaic, (10) acidul lactic, (11) și acidul glicolic (12), toate care funcționează ca agenți de exfoliere blând. Acești acizi dizolvă legătura dintre celulele moarte ale pielii, astfel încât acestea să devină libere și mai ușor de eliminat.

Pe măsură ce pielea exterioară deteriorată se desprinde, este înlocuită cu piele proaspătă care se formează sub ea și se ridică la suprafață. Această nouă piele va fi cu siguranță mai clară, mai strălucitoare și mai uniformă. În cele din urmă, acest proces de refacere a pielii ajută la eliminarea petelor întunecate.

6. Retinoid

Retinoidul este un compus derivat al vitaminei A care s-a dovedit că crește sinteza de colagen. Colagenul este componenta principală pentru construirea de noi celule ale pielii. Astfel, retinoidul ajută la promovarea formării pielii noi, rezultând o regenerare mai rapidă a pielii.

CITEȘTE ȘI:
10 produse ieftine pentru sănătate și frumusețe

Pe măsură ce pielea nouă înlocuiește pielea deteriorată, petele vor deveni din neatenție mai ușoare pe măsură ce trece timpul. (13)

7. Tratament cu laser

Tratamentul cu laser funcționează prin emiterea unei lungimi de undă de lumină cu energie înaltă pe pielea hiperpigmentată. Această energie este transformată în căldură după ce este absorbită în piele.

Căldura vizată distruge celulele deteriorate și excesul de melanină de sub piele, economisind în același timp țesutul sănătos din jur. Celulele arse sunt apoi înlocuite treptat cu celule noi pentru repararea corespunzătoare a pielii.

Modalități de a preveni petele întunecate din jurul gurii

Iată câteva măsuri de îngrijire a pielii pentru a preveni formarea petelor întunecate în jurul gurii:

  • Aplicați întotdeauna protecție solară cu spectru larg pe pielea expusă în timpul zilei, mai ales când vă aventurați la soare. Reaplicați la fiecare 2 ore, precum și după spălarea feței sau transpirația intensă.
  • Nu vă spargeți și nu vă strângeți cosurile; acest lucru poate duce la cicatrici și hiperpigmentare.
  • Acoperiți-vă fața când vizitați zonele cu praf și poluare și curățați-vă și spălați-vă fața după ce vă întoarceți.
  • Spălați-vă fața în mod regulat cu apă normală pentru a evita acumularea murdăriei și blocarea glandelor sebalice ale feței.
  • Mențineți un aport adecvat de lichide și consumați o dietă sănătoasă, bine echilibrată.
  • Faceți întotdeauna un test de plasture înainte de a utiliza un nou produs pe față pentru a exclude reacțiile alergice sau adverse ale pielii.
  • Urmați un regim strict de îngrijire a pielii cu produse care se potrivesc tipului și condiției dumneavoastră de piele. Formula de bază este să vă curățați și să vă hidratați fața dimineața, urmată de aplicarea protecției solare și apoi curățarea și hidratarea înainte de culcare. Exfoliați la fiecare 3-4 zile și încorporați alte substanțe active pentru piele, urmând recomandarea dermatologului.

Cauze comune ale petelor întunecate în jurul gurii

Unii factori care pot contribui la formarea de pete întunecate în jurul gurii includ:

1. Melasma

Melasma este o afecțiune a pielii caracterizată prin pete hiperpigmentate sau pete care apar în principal pe față, în special în zonele care au glande sebacee dedesubt, cum ar fi obrajii, fruntea, nasul și bărbia. (14)

CITEȘTE ȘI:
Dieta pentru refluxul esofagian (gastric)

Este fie cauzată de modificări hormonale induse de sarcină, fie de expunerea excesivă la soare neprotejată. Ambii acești factori stimulează melanocitele să producă exces de melanină, care poate fi exprimată în zone localizate pentru a forma pete pe piele.

Melasma este mult mai frecventă la femei decât la bărbați și se dezvoltă de obicei între 20 și 40 de ani. În unele cazuri, poate avea un debut precoce în timpul adolescenței. (15)

2. Hiperpigmentare postinflamatoare

Orice rănire, traumă sau iritare a pielii duce la inflamație. Inflamația pielii determină melanocitele să crească producția de melanină. Excesul de melanina este apoi prins în zonele înconjurătoare, formând pete întunecate pe piele. Acest tip de hiperpigmentare poate apărea și în afecțiunile inflamatorii ale pielii, cum ar fi dermatita și psoriazisul.

3. Pete de vârstă

Melanina este arma inerentă a pielii pentru a lupta împotriva daunelor solare. Lumina soarelui conține raze ultraviolete dăunătoare (UV) care pătrund adânc în piele, provocând leziuni la nivel celular.

Melanina absoarbe aceste raze UV la nivelul straturilor superficiale ale pielii pentru a le împiedica să pătrundă mai adânc. Astfel, expunerea la soare stimulează automat melanocitele să producă mai multă melanină pentru a bloca razele UV. Cu toate acestea, această acumulare de melanină ajunge să întunece pielea expusă decât tenul său original. Acest lucru este cunoscut sub numele de hiperpigmentare. (16)

Uneori, excesul de melanină se concentrează în zone localizate pentru a forma pete plate, maronii, pe suprafața pielii. Acestea sunt cunoscute ca pete de vârstă și apar de obicei pe părțile corpului expuse la soare, inclusiv pe față și zona din jurul gurii.

4. Deshidratare

Celulele deshidratate pot fi observate cu ușurință pe o față scufundată. Un ten întunecat și buzele crăpate sunt câteva semne comune.

CITEȘTE ȘI:
9 Obiceiuri nocive care iți afectează tiroida

5. Deficit de vitamina B12

Vitamina B12 este esențială pentru producerea de noi globule roșii care transportă oxigen la diferite organe ale corpului, inclusiv piele. Dacă nu obțineți suficientă această vitamină, vă poate reduce numărul de sânge roșu, privând astfel pielea de aprovizionarea adecvată cu oxigen.

Lipsa oxigenului determină melanocitele să intre în exces și să producă prea multă melanină. Rezultatul este o piele plictisitoare, mai închisă la culoare. În plus, excesul de melanină poate fi stocat în zone specifice, formând pete întunecate pe piele. (17)

6. Fumatul excesiv sau consumul de alcool

Fumul de tutun și alcoolul îngustează vasele de sânge, reducând fluxul de sânge în organism. Astfel, pielea ta nu primește suficienți nutrienți și oxigen prin sânge, ceea ce face ca pielea să pară palidă.

În plus, toxinele eliberate de aceste produse declanșează supraproducția de melanină, care provoacă întunecarea pielii și formarea petelor.

7. Stresul emoțional

Stresul declanșează eliberarea în organism a unui hormon numit cortizol, despre care se știe că agravează acneea și afecțiunile inflamatorii ale pielii, ambele putând cauza pete întunecate în jurul gurii.

În plus, stresul este doar rău pentru sănătatea generală a pielii, deoarece o face să îmbătrânească mai repede și duce la un ten neuniform. (18)

8. Anumite medicamente

Contraceptivele orale și diverși steroizi declanșează fluctuații hormonale în organism care afectează funcția melanocitelor și duc la supraproducția de melanină, care contribuie la apariția petelor întunecate din jurul gurii. (19)

9. Alergii

Alergiile cutanate duc la inflamație, care stimulează melanocitele să producă melanină în exces.

10. Efectul estrogenului asupra pielii

Estrogenul este un hormon feminin despre care se spune că influențează funcționarea melanocitelor. Secreția mare de estrogen poate supraactiva melanocitele pentru a produce prea multă melanină, ducând în cele din urmă la întunecarea pielii și formarea petelor. Această problemă este de obicei observată în timpul sarcinii. (20)

Când să vezi un dermatolog

Consultați medicul dermatolog dacă petele întunecate din jurul gurii dvs.:

CITEȘTE ȘI:
Capsuni beneficii calorii vitamine
  • Nu se estompează nici după ce ai urmat îngrijirea recomandată a pielii acasă
  • Persista mult timp împreună cu alte simptome concomitente, cum ar fi arsura și iritația sau semne precum mâncărime, vezicule, roșeață sau îngroșarea pielii

Intrebari frecvente

Sunt petele întunecate de pe piele contagioase?

Petele întunecate pot fi cauzate de diverși factori, astfel încât transmisibilitatea lor depinde de cauza subiacentă. În cele mai multe cazuri, aceste pete nu sunt contagioase pentru alte persoane, dar se pot răspândi din jurul gurii către alte zone ale feței, mai ales dacă sunt cauzate de o infecție fungică.

Ce cauzează petele întunecate aleatorii pe piele?

Acestea sunt adesea rezultatul expunerii la soare, dar pot fi cauzate și de alte cauze. Afecțiunile pielii, sarcina și anumite medicamente sau afecțiuni medicale pot provoca pete întunecate. Persoanele care au pielea deschisă la culoare, părul deschis și care au avut arsuri solare grave sau multiple sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta pete întunecate.

Concluzii

Petele întunecate din jurul gurii sunt de obicei benigne și pot fi tratate la domiciliu cu remedii simple și măsuri de îngrijire a pielii.

Cu toate acestea, dacă sunt încăpățânați, prea proeminente sau însoțite de alte simptome iritante, este foarte recomandat să consultați un medic de piele pentru a detecta orice afecțiune subiacentă gravă și să solicitați tratament medical dacă este necesar.

Oricum ar fi cazul, amintiți-vă că vindecarea pielii este un proces treptat și este inutil să vă așteptați ca petele voastre întunecate să dispară peste noapte. Doar fii consecvent cu procedura de tratament și vindecarea va urma.

Articole utile:

A fost util articolul Petele întunecate în jurul gurii: 9 remedii de casă? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisement -

Ultimele rețete