Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire

Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire

Pierderea masei musculare poate fi prevenită. Găsiți informații despre cauzele acestei probleme și descoperiți strategii eficiente pentru a vă menține musculatura în formă optimă. Luați măsuri astăzi!

Atrofia musculară aparține unui grup de boli cu cauze diferite, dar cu simptome similare, în principal pierderea masei musculare. În funcție de diferitele manifestări, boala poate fi tratată cu mai mult sau mai puțin succes.

Ce se atrofiază în mușchii noștri?

Atrofia musculară reprezintă distrugerea mușchilor sau a țesutului muscular și reducerea asociată a funcției și forței musculare. Este adesea cauzată de factori ereditari. De asemenea, poate fi cauzată și de transmiterea deficitară a impulsurilor nervoase către mușchi.

Atrofia musculară poate fi unilaterală sau simetrică și se poate manifesta în diferite moduri. În timp ce la unele persoane un braț sau un picior poate părea mai subțire sau mai slab decât celălalt, la altele ambele membre pot fi afectate simetric. Slăbiciunea musculară apare adesea în combinație cu atrofia musculară, dar cele două afecțiuni nu trebuie neapărat să fie prezente în același timp.

Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire
Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire

Caz special: sarcopenia

Este normal ca persoanele în vârstă să piardă masă și forță musculară pe măsură ce îmbătrânesc. Între 45 și 90 de ani, pierdem aproximativ jumătate din masa musculară. Pe măsură ce îmbătrânim, fibrele musculare devin mai subțiri și sunt înlocuite de grăsime și țesut conjunctiv. La persoanele în vârstă, mușchii tind să fie mai mici și mai slabi, iar aceștia obosesc mai repede. Acest fenomen se numește sarcopenie.

CITEȘTE ȘI:
Un nou medicament în curs de dezvoltare pentru a trata boala Crohn

Sarcopenia este de obicei agravată de bolile cronice, dar și de inflamații sau de lipsa de exerciții fizice. Din cauza sarcopeniei, cunoscută și sub denumirea colocvială de atrofie musculară, persoanele în vârstă sunt mai predispuse la căderi și accidentări.

Există mai multe cauze ale atrofiei musculare

O serie de factori trebuie să fie prezenți în corpul uman pentru a asigura buna funcționare a mușchilor, cum ar fi

 • Un aport adecvat de proteine pentru a construi celulele musculare
 • O conversie adecvată a substanțelor nutritive în energie
 • O transmisie funcțională a stimulilor între sistemul nervos și mușchi.

Dacă doar unul dintre aceste procese este perturbat, pot apărea probleme de mișcare. Rezultatul este mai întâi slăbiciune musculară, urmată de atrofie musculară.

Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire
Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire

O solicitare insuficientă a mușchilor poate fi, de asemenea, cauza bolii. Această formă progresează de obicei treptat și afectează persoanele care nu se mișcă prea mult. Acest lucru se datorează faptului că multe persoane în vârstă nu mai sunt la fel de active din punct de vedere fizic ca înainte sau nu pot efectua activitățile normale la fel de ușor din cauza unor probleme de sănătate.

Alte forme de restricție a mișcărilor, cum ar fi statul la pat pentru o perioadă lungă de timp, pot duce, de asemenea, la atrofie musculară dacă nu se iau măsuri de însoțire, cum ar fi fizioterapia.

Există și alte cauze ale atrofiei țesutului muscular:

 • boli ereditare, cum ar fi distrofia musculară
 • boli autoimune
 • boli metabolice
 • boli neurologice
 • deficiențe nutriționale
 • boli debilitante, cum ar fi cancerul, BPOC
 • boli neuromusculare, cum ar fi poliomielita sau osteoartrita.

Cele mai frecvente simptome ale epuizării musculare sunt:

 • Volumul muscular scade, iar membrele par mai slabe sau mai subțiri
 • Persoanele afectate au dificultăți în a urca scările sau în a apuca obiecte
 • Deformări ale scheletului, cum ar fi un spate căzut sau o postură deranjată
 • Dificultățile de mestecat și de înghițire apar atunci când sunt afectați mușchii masticatori sau laringieni
 • Contracții musculare
 • În cazul în care limba este afectată, pronunția sau vorbirea devine greoaie
 • Voce răgușită atunci când sunt afectate corzile vocale sau mușchii laringelui
 • Flexibilitate a părții laterale a feței dacă nervul facial este afectat
 • Coborârea pleoapei sau dificultăți la închiderea ochiului
 • Dificultăți de respirație.
Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire
Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire

Deoarece bolile de bază care duc la atrofie musculară sunt variate, tabloul clinic nu este uniform. Prin urmare, nu toate simptomele de mai sus apar în același timp.

Cum abordați problema?

Ce soluție este potrivită pentru persoanele cu atrofie musculară depinde în primul rând de cauza bolii de bază. De exemplu, dacă atrofia musculară este cauzată de purtarea unui ghips pentru o perioadă lungă de timp, mușchii membrului afectat se vor recupera, de obicei, în câteva săptămâni sau luni după ce ghipsul este îndepărtat. Din nefericire, în cele mai multe cazuri, simptomele sunt cele care sunt tratate și nu cauza reală.

În funcție de cauza atrofiei musculare, următoarele măsuri pot face parte din tratament:

 • Gimnastică în apă
 • Antrenament de forță
 • Stimulare electrică a mușchilor afectați
 • Exerciții terapeutice pentru întărirea mușchilor. Se folosesc, de asemenea, exerciții de întărire a mușchilor respiratori.
 • Exerciții care îmbunătățesc abilitățile motorii fine
 • Terapia logopedică, care este utilizată pentru tulburările de vorbire și de înghițire cauzate de atrofia musculară.
Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire
Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire

Este clar că exercițiile trebuie să fie adaptate la nivelul individual de fitness. Pentru cei care nu pot face deloc antrenamente de forță, sunt suficiente plimbările lungi regulate în aer liber.

A doua abordare pentru combaterea pierderii masei musculare legate de vârstă este o alimentație adecvată. O cantitate suficientă de produse proteice de înaltă calitate – între 50 și 100 de grame de trei ori pe zi – joacă un rol major. Este important ca această cantitate să fie distribuită uniform pe parcursul zilei și să nu se limiteze la o singură porție. Carnea slabă, peștele și produsele lactate, legumele și nucile sunt surse optime de proteine.

Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire

Vitamina D joacă, de asemenea, un rol important. Din păcate, pe măsură ce îmbătrânim, devine din ce în ce mai dificil pentru organism să o absoarbă din alimente. Prin urmare, este logic să includeți vitamina D în dieta zilnică sub formă de suplimente alimentare, după ce v-ați consultat medicul.

Prevenirea pierderii masei musculare este importantă pentru noi toți. Avem nevoie de mușchi sănătoși nu numai pentru exerciții fizice, ci și pentru a vorbi, mesteca, înghiți și respira, pentru digestie și pentru multe alte procese din organism.

Aveți semne de pierdere a masei musculare și de epuizare musculară?

?Citește și aceste articole:

Pierderea masei musculare la persoanele in vârsta: cauze și prevenire

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

6 Cauze ale grăsimii de pe burtă
Infecția cu rotavirus la copii – Simptome si cauze. Tot ce trebuie sa stii!
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii