0.1 C
București
joi, ianuarie 26, 2023

Planificarea sarcinii: Controale de sănătate pe care să le faci înainte de a deveni părinți

Trebuie să citești asta...

Atunci când mergeți la orice centru medical, fie că este o clinică plătită sau o instituție de stat, planul de examinare pentru planificarea sarcinii va fi aproximativ același, bazat pe standarde dezvoltate. Pentru a duce cu succes o sarcină la termen, este necesar să se examineze mai întâi și să se elimine anomaliile detectate în sănătate.

Programul de diagnosticare include teste generale și examinări pentru hormoni, infecții și unele patologii, precum și ecografii ale endometrului, organelor de reproducere și sânilor, urmate de generalizarea datelor de către un medic pentru a dezvolta o schemă de corecție, tratament și pregătire ulterioară pentru concepție.

Planificarea sarcinii: un exemplu de plan de examinare

Dacă vorbim despre schema aproximativă care se aplică în timpul perioadei de planificare a sarcinii, aceasta include unele proceduri și examinări, conform datelor cărora este posibil să ne facem o idee despre starea generală de sănătate și despre funcționarea sistemului reproducător în special.

Astfel, planificarea sarcinii implică în mod necesar o vizită la un ginecolog sau la un specialist în planificare, precum și teste generale și ecografii ale endometrului și ale întregii zone genitale și, dacă este necesar – și ale sânului. În plus, o examinare ginecologică include colposcopia cu colectarea de material pentru citologie (examinarea celulelor cervicale pentru neoplazie).

CITEȘTE ȘI:
Cum poți să înveți copilul mic să ceară ajutor fără să spună “ajutor”

De asemenea, sunt necesare examinări pentru depistarea diferitelor infecții intime, frotiuri și culturi de la nivelul colului uterin pentru a determina compoziția florei microbiene.

În cazul în care se planifică o sarcină pe fondul unor probleme de sănătate existente, atât reproductive, cât și de altă natură, implică testarea hormonilor (genitali, tiroidieni, dacă este necesar – glandele suprarenale), precum și consilierea și tratamentul de către medici de subspecialitate.

Cum se evaluează disponibilitatea unei femei pentru concepție cu noua analiză SPERO-screen

Atunci când planificați o sarcină, doriți întotdeauna să știți dacă va funcționa sau nu, cât timp trebuie să încercați, care sunt șansele de succes. Puteți, bineînțeles, să vă întrebați medicul, dar este foarte dificil să dați un pronostic. Fiecare persoană are ritmuri biologice diferite.

Se știe că până și cel mai sănătos cuplu nu poate concepe în 12 luni. Aceasta este norma, așa cum este definită de OMS. Dar acum a devenit posibilă estimarea individuală a probabilității de sarcină cu ajutorul unui nou test de laborator SPERO-screen Puteți obține un test hormonal prin completarea unui chestionar și efectuarea unui test de sânge pentru hormoni.

Studiul oferă o prognoză pentru următoarele 3 cicluri menstruale sub forma unei expresii numerice – indicele SPERO. Cu cât acesta este mai mare, cu atât mai mari sunt șansele de sarcină.

CITEȘTE ȘI:
Ce trebuie să știți despre uleiurile esențiale pentru artrită

Noul studiu diferă de testul hormonal “convențional” prin faptul că rezultatele sunt corelate cu datele din istoric și, cu ajutorul unor calcule matematice complexe, se determină o fereastră de fertilitate (zilele în care concepția este cea mai probabilă) și un indice pentru a estima probabilitatea de sarcină în ciclul actual și în cele 2 cicluri imediate.

Efectuarea de ecografii ale endometrului, organelor genitale și sânilor

Atunci când se planifică o sarcină, se prescriu ecografii de rutină ale endometrului, colului uterin și corpului uterin, ovarelor și organelor urinare pentru a evalua structura și funcționalitatea organelor de reproducere și a sistemelor asociate.

Prin examinarea ovarelor, se evaluează prezența foliculilor în ovare, inclusiv a foliculilor aflați la maturitate, ceea ce permite sarcina. În cazul în care există probleme cu fondul hormonal sau cu funcția ovariană, structura peretelui intern al uterului, se efectuează USG a endometrului și a ovarelor în dinamică, evaluând creșterea grosimii stratului și gradul de dezvoltare a foliculilor.

În cazul în care se detectează anomalii, corectarea acestora se realizează cu evaluarea ecografică a endometrului și a foliculilor în dinamică, în anumite faze ale ciclului sub influența tratamentului.

Fără o grosime suficientă a stratului intern al uterului și fără o maturare a foliculilor, sarcina nu va avea loc. În plus, în funcție de datele obținute în dinamica ecografiei endometrului și a mărimii foliculilor, medicul va calcula cele mai reușite zile pentru conceperea unui copil.

CITEȘTE ȘI:
Colita ulcerativă: cauze, simptome, tratament

Efectele asupra sarcinii a diferitelor anomalii și detectarea lor

Teste generale și studii speciale

Anomaliile din structura organelor genitale, în special a uterului și a colului uterin, precum și modificările inflamatorii din zona ovariană, chisturile sau neoplasmele pot afecta în mod semnificativ debutul sarcinii și evoluția ulterioară a acesteia.

În plus, diverse patologii uterine – tumori (miomuri), cicatrici, endometrioză și alte procese patologice – afectează sarcina. Pentru a le depista, se efectuează o examinare cu ultrasunete în timpul perioadei de planificare, de obicei în cele 5-8 zile ale ciclului lunar. Dacă este necesar, este indicată și Dopplerometria pentru a evalua fluxul sanguin în vasele uterine, mai ales dacă există cicatrici după o intervenție chirurgicală sau noduli miomatoși.

Este important să se examineze glanda mamară, care suferă modificări structurale grave în timpul sarcinii, ceea ce poate fi periculos dacă există noduli sau tumori în interiorul glandei. Este deosebit de important să vă supuneți unei ecografii dacă sânii sunt dureroși sau ganglionii limfatici sunt măriți, sau dacă există noduli sau noduli în structură.

Teste generale și investigații speciale

Pachetul de examinare include o serie de teste generale, care includ în primul rând teste de sânge pentru a exclude HIV și hepatita, precum și leziuni sifilitice, teste de grup și de factor Rh pentru a exclude posibile conflicte de sânge și factor Rh cu fătul.

CITEȘTE ȘI:
Panna cotta frumoasă, simplă și delicioasă!

Testele de sânge pentru depistarea infecțiilor TORCH se efectuează cu cel puțin două-trei luni înainte de concepție. Acestea includ rubeola, toxoplasma, citomegalia și herpesul.

Atunci când sunt detectați anticorpi la aceste infecții, trebuie luate măsuri preventive pentru a preveni și trata aceste patologii.

Dacă se detectează anticorpi împotriva citomegaliei și a herpesului, trebuie determinat separat nivelul imunoglobulinelor M sau G, ceea ce este important pentru a determina riscul de infectare a fătului în timpul sarcinii.

Dacă se detectează activitate virală, medicul va prescrie un tratament pentru a suprima activitatea procesului. În absența anticorpilor împotriva rubeolei în sânge, viitoarea mamă trebuie să fie imunizată împotriva rubeolei, deoarece infecția cu acest virus la începutul sarcinii duce în multe cazuri la anomalii și defecte fetale.

Cercetare hormonală

Se efectuează teste generale:

 • Analiza biochimică a sângelui cu determinarea principalilor indicatori care reflectă activitatea sistemului digestiv și a multor alte sisteme ale organismului. Acest test poate indica tulburări metabolice grave.
 • Test de coagulare a sângelui (coagulogramă) cu determinarea factorilor de coagulare și a timpului pentru a corecta o stare de coagulare crescută sau de coagulare scăzută în timp. O tendință de coagulare poate complica semnificativ evoluția sarcinii, astfel încât este necesar să se trateze o astfel de anomalie în avans.
 • Testele generale de sânge și urină – vă permit să identificați bolile somatice sau infecțioase ale femeii, alergice și alte patologii. Este deosebit de important să se detecteze infecțiile urinare, anemia sau anomaliile hepatice. Acest lucru va exclude patologii precum pielonefrita, cistita și tulburările florei microbiene intestinale în timpul sarcinii.
 • Se efectuează, de asemenea, un test de scaun pentru helminți.
CITEȘTE ȘI:
7 greșeli pe care le fac părinții in primul an de școală

Consultația medicului

Multe femei au mai multe patologii diferite în momentul în care intenționează să rămână însărcinate – carii dentare, amigdalită, maxilită, pielonefrită și cistită, infecții cutanate sau alte patologii. Toate acestea necesită un tratament complet, astfel încât să nu se agraveze în timpul sarcinii. Tratamentul lor necesită consultarea unor specialiști specializați, la care ginecologul trimite femeia pentru sfaturi și un eventual tratament.

Consultanți majori:

 • Terapeut.
 • Oftalmolog,
 • Dentist,
 • Medic ORL.

De asemenea, pot fi programate, dacă este necesar, consultații cu toți ceilalți specialiști.

Studiu hormonal

În cazul în care există probleme tiroidiene, nereguli menstruale, probleme la nivelul sânilor sau perioade lungi de infertilitate, se examinează hormonii, atât hormonii sexuali, cât și unii alții. Hormonii ovarieni, hipofizari și suprarenali (hormoni sexuali – androgeni, estrogeni) influențează concepția și concepția.

În plus, hormonii tiroidieni au un impact și toți trebuie să fie examinați cu atenție și ajustați în timpul perioadei de planificare.

Citește și aceste articole:

 • Poți bea bere în timpul alăptării? Ce spun specialiștii
  Îți dorești să alăptezi și îți întrebi dacă poți bea bere în timpul alăptării? Află ce spun specialiștii și ce riscuri poți avea beți o bere în timpul alăptării! Explorăm împreună acest subiect controversat și îți oferim informații utile și recomandări de la medici. Nu mai aștepta și descoperă acum!
 • Copilul nu vrea să meargă la culcare? 8 Lucruri pe care să le faci
  Copilul nu vrea să meargă la culcare? Descoperă 8 lucruri pe care să le faci pentru a-ți ajuta copilul să se pregătească pentru somn și să aibă o odihnă bună și sănătoasă. Nu mai sta pe gânduri și accesează acest articol pentru a afla mai multe despre cum să faci ca copilul tău să meargă la culcare ușor și fără probleme!
 • Poți face tatuaje în timpul sarcinii? Este bine sau nu?
  Poți face tatuaje în timpul sarcinii? O întrebare pe care o au mamele însărcinate în mod constant. Află mai multe despre efectele tatuajelor și riscurile asociate, precum și despre alte detalii importante despre acest subiect.
 • Dureri vaginale în timpul sarcinii: Care este cauza?
  Dureri vaginale în timpul sarcinii? Aflați care sunt și cum […]
 • Pot să iau melatonină în timpul sarcinii?
  Dacă vă întrebați dacă puteți lua melatonină în timpul sarcinii, […]

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

CITEȘTE ȘI:
Cum tratam febra la copii, cauze, simptome

*Toate produsele recomandate de Organicsfood.ro sunt selectate de către echipa noastră editorială. Unele dintre articolele noastre includ link-uri afiliate. Dacă cumpărați ceva prin intermediul unuia dintre aceste link-uri, ne ajutați să câștigăm un mic comision din partea vânzătorului și astfel sa susținem scrierea de articole utile și de calitate.

Urmărește-ne și pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete