0.8 C
București
joi, ianuarie 26, 2023

PNAS: Sindromul Down, ca și Alzheimer, este o boală prionică

Trebuie să citești asta...

O noua cercetare publicata în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences, arată cum înțelegerea sindromului Down poate ajuta la o mai bună înțelegere a bolii Alzheimer.

Sindromul Down și boala Alzheimer – care este legătura

Aceleași încurcături și plăci neurodegenerative sunt observate în creierul persoanelor cu sindrom Down ca și în cazul bolii Alzheimer, iar acest lucru se manifestă adesea prin tulburări neurodegenerative la 40 sau 50 de ani.

Autorii unui nou studiu de la Universitatea din California, San Francisco (UC San Francisco) au ajuns la concluzia că aceste tuberculi și plăci sunt cauzate de aceiași prioni beta-amiloid (Aβ) și tau care s-au dovedit a fi la originea bolii Alzheimer.

Prionii sunt proteine cu o structură anormală care se deformează și se răspândesc prin țesuturi ca o infecție, determinând proteinele normale să ia aceeași formă neregulată. Atât în cazul bolii Alzheimer, cât și în cazul sindromului Down, prionii Aβ și tau se acumulează în creier, provocând disfuncții neurologice, care se manifestă adesea prin demență.

Potrivit Institutului Național pentru Îmbătrânire, prionii tau și plăcile Aβ apar la majoritatea persoanelor cu sindrom Down până la vârsta de 40 de ani, cel puțin 50% din această populație dezvoltând boala Alzheimer odată cu vârsta.

CITEȘTE ȘI:
Constipația cronică: simptome, cauze, tratament

“Aici avem două boli – sindromul Down și boala Alzheimer – care au cauze foarte diferite și totuși observăm aceeași biologie a bolii. Este cu adevărat uimitor”, comentează autorul studiului, Stanley Prusiner, care a primit Premiul Nobel în 1997 pentru descoperirea prionilor.

Sindromul Down este cea mai frecventă boală neurodegenerativă în rândul tinerilor, în timp ce boala Alzheimer este cea mai răspândită în rândul persoanelor în vârstă.

Sindromul Down este cauzat de o copie Totodată a cromozomului 21. Printre numeroasele gene de pe acest cromozom, există una, numită APP, care codifică una dintre componentele majore ale beta-amiloidului. Având o copie Totodată a genei, persoanele cu sindromul Down produc un exces de APP, ceea ce poate explica de ce acestea dezvoltă plăci amiloide la o vârstă fragedă.

Creierele mai tinere oferă o imagine mai clară

Este deja cunoscut faptul că plăcile Aβ și grupurile tau sunt prezente atât în sindromul Down, cât și în boala Alzheimer. După ce au demonstrat anterior că aceste caracteristici neurodegenerative sunt provocate de prioni în boala Alzheimer, cercetătorii au încercat să afle dacă aceleași proteine aberante sunt prezente în creierul persoanelor cu sindrom Down.

Deși au fost efectuate studii extinse asupra acestor plăci și încurcături în creierul persoanelor cu boala Alzheimer, poate fi dificil să se determine ce modificări din creier sunt cauzate de bătrânețe și care de activitatea prionică, adaugă Pruziner.

“Pentru că observăm aceeași patologie a plăcilor și încurcăturilor la o vârstă mult mai fragedă la persoanele cu sindrom Down, studierea creierului lor ne oferă o imagine mai bună a procesului timpuriu de formare a bolii, înainte ca creierul să se complice din cauza tuturor schimbărilor care apar în timpul îmbătrânirii”, afirmă cercetătorul, “și, în mod ideal, ai nevoie de tratamente care să vizeze aceste etape timpurii”.

Materiale și metode de cercetare

Oamenii de știință au studiat eșantioane de țesut de la donatori de la persoane decedate cu sindromul Down, obținute din biobănci din întreaga lume. Din 28 de probe prelevate de la donatori cu vârste cuprinse între 19 și 65 de ani, cercetătorii au reușit să izoleze atât prioni Aβ, cât și prioni tau în aproape toate aceste probe.

Rezultatele activității științifice

Rezultatele confirmă nu numai că prionii sunt implicați în neurodegenerarea observată în sindromul Down, ci și că Aβ stimulează formarea de tau, precum și a plăcilor amiloide, o relație care a fost sugerată, dar nu dovedită.

“Domeniul a încercat de mult timp să înțeleagă intersecția dintre aceste două patologii”, a comentat autorul studiului, Carlo Condello. “Cazul sindromului Down confirmă această ipoteză; acum aveți un cromozom Totodată care controlează Aβ, iar în cromozom nu există gena tau. Deci, într-adevăr, prin creșterea expresiei de Aβ, se declanșează producția de tau.”

Semnificația practică a lucrării

Potrivit cercetătorilor, rămâne de văzut dacă țesutul cerebral din sindromul Down se va dovedi a fi un model ideal pentru dezvoltarea de tratamente pentru boala Alzheimer. Deși cele două boli au multe asemănări în ceea ce privește patologia prionică, există și unele diferențe.

Totodată, potrivit cercetătorilor, studierea plăcilor și a tubulilor în sindromul Down este o cale promițătoare pentru identificarea prionilor specifici care apar foarte devreme în procesul bolii. Această înțelegere ar putea deschide noi perspective nu numai în ceea ce privește tratamentul, ci poate chiar și în ceea ce privește prevenirea bolii Alzheimer.

“Dacă putem înțelege cum începe această neurodegenerare, vom fi cu un pas mare mai aproape de a putea interveni într-un moment semnificativ și de a preveni formarea acestor leziuni majore ale creierului”, conchide Condello.

Autorii unui alt studiu au susținut, Pe lângă asta, că au găsit o legătură între sindromul Down și boala Alzheimer.

Citește și aceste articole:

 • Mituri și adevăruri despre utilizarea mierii
  Dacă ești curios să afli adevărul despre utilizarea mierii pentru consum, acest articol este pentru tine! Află ce mituri sunt în jurul mierii și care […]
 • 9 Plante și condimente pentru purificarea sângelui
  Descoperă 9 plante și condimente pentru purificarea sângelui și îl ajută să funcționeze în mod optim. Fii încrezător și încearcă să-ți îmbunătățești sănătatea prin adăugarea acestor remedii naturale în dieta ta. Află cum să beneficiezi de proprietățile lor curative!
 • Ulei de santal, beneficii, utilizări și efecte secundare
  Descoperă avantajele și beneficiile incredibile pentru ulei de santal! Află cum poate ajuta la ameliorarea stresului și a simptomelor de anxietate, cum poți folosi uleiul de santal pentru beneficii cosmetice și care sunt efectele secundare mai puțin cunoscute. Explorăm toate acestea și mai mult, în acest articol dedicat uleiului de santal!
 • Cum scapi de mătreață și mâncărime la nivelul capului
  Învață cum să scapi de mătreața și mâncărimile neplăcute la nivelul scalpului. Află cele mai bune metode pentru a preveni și trata mătreața și a face ca scalpul tău să arate și să se simtă sănătos. Noi îți oferim soluții simple și eficiente pentru a preveni și trata mătreața și a te bucura de un scalp curat și sănătos.
 • 7 Cele mai proaste alimente pentru sănătatea intestinală
  Sănătatea intestinală este importantă pentru întregul organism. Află care sunt cele mai proaste alimente pentru sănătatea ta intestinală și cum să le eviți pentru a te bucura de o digestie sănătoasă și o bună funcționare a sistemului digestiv. De la alimente procesate la produse lactate, descoperă care sunt cele 7 alimente care ar trebui evitate pentru o sănătate intestinală optimă.
Pnas: sindromul down, ca și alzheimer, este o boală prionică

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Ultimele rețete