Pot să iau melatonină în timpul sarcinii?

Pot să iau melatonină în timpul sarcinii?

Dacă vă întrebați dacă puteți lua melatonină în timpul sarcinii, consultați acest articol pentru a afla răspunsul. Sarcina poate fi un moment stresant, iar oboseala nu face decât să îl înrăutățească.

Vă oferim informații despre beneficiile și riscurile melatoninei și vă rugăm să luați în considerare toate informațiile de care dispuneți înainte de a lua o decizie. De asemenea, vă încurajăm să vorbiți cu medicul dumneavoastră pentru a vă asigura că alegerea dumneavoastră este cea mai potrivită pentru starea dumneavoastră de sănătate.

Aflați dacă puteți lua melatonină în timpul sarcinii și ce avantaje și riscuri sunt implicate în a face acest lucru. Citiți acum și luați decizia potrivită pentru sănătatea dumneavoastră și a copilului dumneavoastră!

Administrarea de melatonină în timpul sarcinii produce o mare incertitudine în rândul populației. Cu toate acestea, a devenit un supliment popular pentru persoanele cărora le este greu să adoarmă. Acest lucru se datorează caracteristicilor sale naturale și puținelor efecte secundare grave. Cu toate acestea, în cazul femeilor însărcinate, nu există suficiente studii care să susțină utilizarea sa. Sunteți interesat să aflați mai multe despre el?

În articolul următor, îți vom spune tot ce trebuie să știi despre acest subiect.

Ce este melatonina?

Melatonina este un hormon pe care organismul îl generează în mod fiziologic. Printre alte funcții, este responsabil pentru menținerea ceasului biologic într-un ciclu constant de 24 de ore.

Ciclurile sunt ritmuri circadiene care garantează somnul și odihna pe timp de noapte și trezirea și activitatea de dimineață. La rândul său, este generată din aminoacidul esențial triptofan, prin transformarea unei glande pineale.

În timpul sarcinii, melatonina este produsă de ovare și de placentă. De fapt, nivelurile cresc semnificativ în săptămâna 24 și chiar mai mult după săptămâna 32. Prin urmare, sarcina necesită coordonarea mai multor sisteme fiziologice, inclusiv a sistemelor endocrin, metabolic și circadian.

Funcțiile melatoninei

Melatonina are funcții importante în organism. Una dintre ele este, împreună cu oxitocina, de a promova travaliul, potrivit publicațiilor din revista academică Reproductive Sciences. În plus, putem menționa următoarele:

 • Reglarea ceasului biologic
 • Stimularea secreției de hormon de creștere
 • Acționând ca un antioxidant puternic
 • Îmbunătățirea sistemului imunitar
 • Reglarea apetitului

Melatonina tinde să își crească valorile serice în timpul nopții. În plus, aceasta poate traversa cu ușurință placenta și poate intra în circulația fătului. Se găsește chiar și în lichidul amniotic.

Pot să iau melatonină în timpul sarcinii?
Melatonina este considerată sigură pentru o utilizare pe termen scurt. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică în ceea ce privește efectele sale pe termen lung. Pot să iau melatonină în timpul sarcinii?

Reglementarea suplimentelor naturale

Din nefericire, nu există studii care să ofere dovezi solide și concludente cu privire la efectele suplimentării cu melatonină în timpul sarcinii la femei. Deoarece acest tip de supliment natural nu este reglementat, dozele care trebuie administrate variază adesea în mod radical. Nu necesită nici măcar o rețetă pentru a fi achiziționat.

Este sigur să iei melatonină în timpul sarcinii?

De fiecare dată când se ia orice medicament, fie el natural sau nu, medicul de familie trebuie informat pentru a fi conștient de posibilele implicații. Metabolismul, care este reglat circadian, este modificat în timpul sarcinii pentru a satisface nevoile fătului în creștere.

Efectele secundare ale melatoninei

Unele dintre posibilele efecte secundare care pot fi declanșate de melatonină sunt următoarele:

 • Greață
 • Somnolență
 • Amețeli
 • Dureri de cap

Efecte benefice asupra bebelușului

Studiile care investighează efectele melatoninei asupra bebelușilor și a sarcinii se află în stadii incipiente. Cu toate acestea, unele teste pe animale au arătat următoarele posibile beneficii pentru făt:

Pot să iau melatonină în timpul sarcinii?
Melatonina contribuie la adormire, îmbunătățind în același timp funcția placentară și scăzând riscul de a avea o naștere prematură. Pot să iau melatonină în timpul sarcinii?

Beneficiile melatoninei pentru femeile însărcinate

Unele dintre efectele pozitive postulate pentru femeia însărcinată includ următoarele:

 • Crește fertilitatea
 • Diminuează riscul de preeclampsie
 • Îmbunătățește somnul
 • Diminuează riscul de naștere prematură
 • Îmbunătățește funcția placentară

Modalități de a genera melatonină în timpul sarcinii

Din cauza numărului mic de dovezi în acest sens, cel mai bine este să încercați să creșteți melatonina în organism în mod natural. Unele dintre cele mai eficiente comportamente de stil de viață sunt următoarele:

 • Reduceți intensitatea luminilor și opriți ecranele luminoase cu o oră înainte de a merge la culcare
 • Păstrați dormitorul curat și ordonat, cu o temperatură optimă a camerei
 • Pernele trebuie să fie confortabile
 • Mențineți orare de somn și de trezire stipulate, astfel încât ritmul circadian să fie în ton cu el
 • Adoptați rutine de relaxare înainte de a adormi, cum ar fi meditația sau un duș cald
 • Evitați băuturile stimulante cu cofeină sau zaharoase

Considerații finale privind administrarea de melatonină în timpul sarcinii

Melatonina este un supliment popular pentru a ajuta la somn. În general, este considerat sigur pentru utilizarea pe termen scurt, dar nu există dovezi bune că este sigur în timpul sarcinii. Din acest motiv, este întotdeauna cel mai bine să vă consultați cu furnizorul de servicii medicale înainte de a lua melatonină sau orice alt supliment în timpul sarcinii.

Citește și aceste articole:

Pot să iau melatonină în timpul sarcinii?

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

Uleiul de măsline în timpul sarcinii: Cum beneficiază copilul tău
Dureri vaginale în timpul sarcinii: Care este cauza?
Închide
Categorii Articole
Închide Coșul Meu
Închide Wishlist
Închide
Închide
Categorii