3.6 C
București
vineri, decembrie 2, 2022

Pot să rămân însărcinată cu sindromul ovarelor polichistice SOPC?

Trebuie să citești asta...

Majoritatea femeilor speră să aibă copii la un moment dat în viața lor. Cu toate acestea, pentru femeile cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice (SOPC), această dorință este adesea temperată de îngrijorarea cu privire la capacitatea lor de a concepe.

SOPC este o tulburare endocrină comună care afectează până la 5 milioane de femei de vârstă reproductivă în Statele Unite, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Este, de asemenea, una dintre principalele cauze de infertilitate feminină. Chiar dacă SOPC poate apărea la femei de toate vârstele, prevalența sa este mai frecventă la femeile aflate la vârsta fertilă.

Aflați mai multe despre relația complexă dintre sarcină și SOPC mai jos.

Ce este sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este cea mai frecventă afecțiune la femeile de vârstă fertilă. Cauza principală a SOPC este un dezechilibru al hormonilor de reproducere.

Aceste dezechilibre hormonale au ca rezultat probleme la nivelul ovarelor. Un ovul ar trebui să fie eliberat din ovare în fiecare lună, ca parte a unui ciclu menstrual regulat. Cu toate acestea, în cazul SOPC, ovulul fie nu se dezvoltă în mod corespunzător și nu este eliberat la ovulație, provocând ovare mărite.

SOPC poate duce la perioade lipsă sau neregulate și poate provoca infertilitate. Totodată, ar putea duce la creșterea chisturilor în ovare, care sunt mici saci plini de lichid. Cu toate acestea, nu se știe care sunt cauzele SOPC.

CITEȘTE ȘI:
Sarcina timpurie (la adolescență): cauze și consecințe

Femeile cu SOPC au un dezechilibru al hormonilor “masculini” și “feminini”, androgenii fiind supraproduse, în timp ce estrogenii sunt subproduse. Ca urmare, aceasta duce la formarea unor chisturi mici pe suprafața ovarelor.

Sindromul ovarelor polichistice și sarcina

SOPC poate cauza probleme în timpul sarcinii atât pentru tine, cât și pentru copilul nenăscut. Potrivit unui studiu, SOPC afectează 5%-10% dintre femeile cu vârste cuprinse între 15 și 44 de ani care sunt capabile să aibă copii. Prin urmare, o femeie care are dificultăți în a rămâne însărcinată poate descoperi că are SOPC atunci când își vizitează medicul.

Majoritatea cercetătorilor consideră că mai multe variabile contribuie la SOPC. De exemplu, majoritatea femeilor cu SOPC au cantități mai mici de “hormon de stimulare a foliculilor” (FSH), care este necesar pentru creșterea pubertară și pentru sănătatea maturității sexuale a femeilor și a testiculelor bărbaților. Totodată, un nivel mai ridicat de “hormon luteinizant” (LH), un hormon care declanșează ovulația, a fost legat de SOPC.

Androgenii, denumiți uneori “hormoni masculini”, sunt responsabili pentru dezvoltarea caracteristicilor masculine, inclusiv a chelirii masculine.

Toate femeile produc urme de androgeni, dar cele cu SOPC au niveluri mai mari decât de obicei. Este posibil ca ovarele unei femei să nu elibereze un ovul (ovulație) pe parcursul fiecărui ciclu menstrual dacă nivelurile de androgeni sunt mai mari decât de obicei.

CITEȘTE ȘI:
Pot lua aspirină în timpul sarcinii?

Rezistența la insulină apare atunci când celulele din organism nu reacționează la insulină așa cum ar trebui. Femeile cu SOPC prezintă frecvent rezistență la insulină, în special cele care sunt obeze, au o alimentație nesănătoasă, exerciții fizice insuficiente sau au un istoric familial de diabet (de obicei diabet de tip 2).

Un studiu a constatat că ciclurile menstruale sunt de obicei neregulate la femeile cu SOPC din cauza dezechilibrelor hormonale care le determină fie să nu ovuleze, fie să ovuleze sporadic.

Ca urmare, femeile cu SOPC sunt mai susceptibile de a avea probleme în a rămâne însărcinate decât alte femei. Femeile însărcinate cu SOPC pot suferi avort spontan, diabet gestațional, preeclampsie și operații cezariene (cezariană). Cu toate acestea, SOPC poate apărea la orice vârstă după pubertate.

Totodată, este mai probabil ca bebelușul să petreacă mai mult timp într-o unitate de îngrijire critică a nou-născuților (NICU) și să dezvolte macrosomia, o afecțiune a obezității.

Pot să rămân însărcinată cu sindromul ovarelor polichistice sopc?
Pot să rămân însărcinată cu sindromul ovarelor polichistice sopc?

Poate o femeie cu SOPC să rămână însărcinată?

Deși nu există un leac permanent pentru SOPC, simptomele pot fi gestionate. Acest lucru crește șansele de a rămâne însărcinată. SOPC este o cauză comună a infertilității feminine care rezultă din dezechilibre hormonale.

Aceste dezechilibre interferează apoi cu producția și eliberarea de ovule din ovare. Dacă nu puteți ovula, nu puteți rămâne însărcinată. Cu toate acestea, se poate rămâne însărcinată cu ajutorul diferitelor modalități de gestionare a simptomelor SOPC.

CITEȘTE ȘI:
Semnele de naștere prematură

Trebuie efectuate mai multe cercetări pe această temă, dar unele studii sugerează că femeile cu SOPC ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a rămâne însărcinate și ar putea necesita tratament reproductiv.

Puteți discuta cu medicul dumneavoastră despre modalitățile de a vă crește probabilitatea de concepție și de a vă ajuta să ovulați. Totodată, puteți utiliza un calculator de ovulație pentru a determina ce zile din ciclul dvs. menstrual sunt cele mai fertile.

Care sunt opțiunile pentru tratamentul SOPC dacă încercați să rămâneți însărcinată?

Pacientele cu SOPC sunt preocupate în primul rând de a rămâne însărcinate și de ceea ce ar putea face pentru a-și crește șansele de a rămâne însărcinate. Mai mult, sunt interesate să afle ce ar trebui să facă înainte de a încerca să rămână însărcinate și care este cea mai bună modalitate de a se pregăti pentru sarcină. Iată câteva dintre ele:

Stil de viață sănătos

Dacă IMC-ul dumneavoastră depășește 30, este recomandabil să pierdeți în greutate cu o dietă echilibrată și un regim de exerciții fizice. Aceasta poate declanșa organismul dumneavoastră să ovuleze. Chiar dacă nu o face, va îmbunătăți performanța medicamentelor dumneavoastră și va reduce riscurile legate de sarcină. Totodată, o varietate de medicamente sunt disponibile pentru a ajuta la sarcina PCOS.

CITEȘTE ȘI:
13 alimente pe care le poți mânca în timp ce ești însărcinată

De asemenea, puteți consulta un antrenor HealthifyMe pentru un plan personalizat de alimentație sănătoasă.

Medicamente

După ce medicul dumneavoastră a eliminat toate celelalte cauze potențiale ale infertilității la dumneavoastră și la soțul dumneavoastră, vă poate recomanda clomifenul sau un alt medicament care să inducă ovulația. Cu toate acestea, luați aceste medicamente numai dacă medicul vi le prescrie.

Fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro (FIV) poate fi o alternativă în cazul în care medicația nu reușește. Mai mult, în FIV, spermatozoizii și ovulul sunt fertilizați extern și apoi implantați în uter. FIV are rate de sarcină mai mari.

Chirurgie

Intervenția chirurgicală este o alternativă, dar este adesea utilizată în cazurile în care toate celelalte tratamente eșuează. La femeile cu SOPC, stratul exterior al ovarelor este mai gros, ceea ce se crede că contribuie la inhibarea ovulației naturale.

Într-o procedură cunoscută sub numele de forare ovariană laparoscopică, chirurgul folosește lasere sau un ac mic, încălzit, pentru a face câteva găuri în suprafața ovarului dumneavoastră.

De obicei, intervenția chirurgicală restabilește ovulația, dar numai pentru câteva. Aproximativ 50% dintre femei reușesc să rămână însărcinate în același an cu acest tratament. Dar nu este utilizat în mod obișnuit.

Nota Organics Food

Ar trebui să adoptați un stil de viață sănătos pentru a vă crește șansele de a rămâne însărcinată și de a avea un copil sănătos. Acesta include menținerea unei greutăți sănătoase, renunțarea la fumat, consumul mai redus de alcool, o dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și un somn suficient. De asemenea, este posibil să aveți nevoie de asistență medicală pentru a rămâne însărcinată dacă menstruația este neregulată sau dacă nu ovulați.

CITEȘTE ȘI:
15 semne de epilepsie bebeluși: Epilepsia la bebeluși nu este întotdeauna vizibilă

Citește și aceste articole:

Pot să rămân însărcinată cu sindromul ovarelor polichistice sopc?

Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!

Vă mulțumim că ați citit! Dacă acest articol vi se pare util și interesant, vă rugăm să îl distribuiți pe rețelele de socializare pentru a fi citit și de alții. În acest fel ne ajutați și ne motivați să scriem mai multe articole interesante.

- Advertisement -

Ultimele rețete