2.7 C
București
joi, ianuarie 26, 2023

Potasiu, beneficii sănătate recomandări + surse

Trebuie să citești asta...

Ce este potasiu

Potasiul (K) este un mineral alimentar și un electrolit important. Este esențial pentru funcționarea tuturor celulelor vii și, prin urmare, este prezent în toate țesuturile vegetale și animale. Funcționarea normală a organismului depinde de reglarea corectă a concentrațiilor de potasiu atât în interiorul, cât și în exteriorul celulelor.

Acest oligoelement joacă un rol important în reglarea semnalelor electrice ale organismului (menținerea polarității celulare, semnalizarea neuronală, transmiterea impulsurilor cardiace și contracția musculară), în transportul substanțelor nutritive și al metaboliților și în activarea enzimelor.

Potasiu, beneficii sănătate recomandări + surse

Ca mineral, potasiul a fost descoperit pentru prima dată în 1807 de celebrul chimist britanic Humphrey Davy, în timp ce crea un nou tip de baterie. Abia în 1957 a fost făcut un pas important în înțelegerea rolului potasiului în celulele animale.

Chimistul danez Jens Skou, care a primit Premiul Nobel pentru Chimie în 1997, a făcut o descoperire în procesul de schimb de ioni de potasiu, sodiu și magneziu în celulele crabilor , care a dat un impuls studiilor ulterioare ale mineralului în alte organisme vii.

Alimente bogate in potasiu

Prezența aproximativă a mg în 100 g de produs este indicată:

Potasiu, beneficii sănătate recomandări + surse
Potasiu, beneficii sănătate recomandări + surse
Cartofi425Somon366Sfeclă325Pepene267Castravete147
Bulgur410Banane358Morcov320Ton252Lapte132
Sardine, fierte397Dovleac352Hrişcă320buline244Pepene112
Chard379varză creţ348Champignons318Rodie236Carne slabă de vită96
Păstârnac375Cartof dulce337Macrou314Porc185Crustacee46
Cantitate in mg

Atât produsele vegetale, cât și cele animale sunt surse excelente de potasiu. Alimentele vegetale bogate în potasiu includ avocado, spanacul crud, bananele, ovăzul și făina de secară. Relativ bogate în potasiu sunt alimentele de origine animală – halibut, ton, macrou și somon.

O cantitate ceva mai mică de mineral este prezentă în cărnuri precum carnea de porc, de vită și de pui. Făina albă, ouăle, brânza și orezul conțin cantități foarte mici de potasiu. Laptele și sucul de portocale sunt surse bune de potasiu, deoarece consumăm adesea cantități mari din acestea.

Necesarul zilnic de potasiu

Deoarece nu există date suficiente pentru a determina un necesar mediu estimat și, prin urmare, pentru a calcula o doză alimentară recomandată pentru potasiu, a fost elaborat în schimb un aport adecvat.

Perioada de viațăVârstăBarbati: (mg/zi)Femei: (mg/zi)
Bebeluși0-6 luni400400
Bebeluși7-12 luni700700
Copii1–3 ani30003000
Copii4–8 ani38003800
Copii9–13 ani45004500
Adolescenți14–18 ani47004700
Adulti19 ani și peste47004700
Sarcina14-50 de ani4700
Alăptare14-50 de ani5100

DZR pentru potasiu se bazează pe o dietă care ar trebui să susțină scăderea tensiunii arteriale, să reducă efectele adverse ale consumului de clorură de sodiu asupra tensiunii arteriale, să reducă riscul de pietre la rinichi recurente și, eventual, să reducă pierderea de masă osoasă. La persoanele sănătoase, excesul de potasiu peste DZR este excretat în urină.

CITEȘTE ȘI:
Dieta vegană: Argumente Pro și Contra

Beneficiile pentru sănătate ale potasiului:

Sprijină sănătatea creierului

Potasiul este foarte important pentru sănătatea sistemului nervos, care este format din creier și măduva spinării, precum și din nervi. Potasiul joacă, de asemenea, un rol în echilibrul osmotic dintre celule și lichidul interstițial. Acest lucru înseamnă că, în cazul unei lipse de potasiu, schimbul de fluide din organism este perturbat. O tulburare a sistemului nervos, combinată cu o creștere a tensiunii arteriale și a fluidului cerebral din cauza nivelului scăzut de potasiu, poate duce la dureri de cap severe.

Reducerea riscului de accident vascular cerebral

Datorită rolului pe care îl are potasiul în reglarea sistemului nervos, a funcției cardiace și chiar a echilibrului fluidelor, o dietă bogată în potasiu poate ajuta la reducerea riscului de accident vascular cerebral . Mai mult, s-a demonstrat că acest beneficiu este mai puternic atunci când potasiul provine din surse alimentare naturale, mai degrabă decât din suplimente.

Îmbunătățirea sănătății inimii

Potasiul este necesar pentru buna funcționare a mușchilor. Ciclurile de contracție și relaxare ale mușchilor, inclusiv ale inimii, depind de metabolismul potasiului. O deficiență a mineralului poate juca un rol în dezvoltarea unei aritmii sau a unei bătăi neregulate a inimii.

Scăderea tensiunii arteriale

În corpul uman, există un mecanism cunoscut sub numele de metabolism sodiu-potasiu. Acesta este esențial pentru metabolismul celular, pentru echilibrul fluidelor și pentru buna funcționare a inimii. Dieta modernă este de cele mai multe ori aproape lipsită de potasiu și are o cantitate mare de sodiu . Acest dezechilibru duce la o creștere a tensiunii arteriale.

Sprijin pentru sănătatea oaselor

Studiile au arătat că potasiul, care se găsește din abundență în fructe și legume, joacă un rol important în îmbunătățirea sănătății oaselor. S-a constatat că potasiul reduce resorbția osoasă, procesul prin care osul se descompune. Prin urmare, o cantitate suficientă de potasiu duce la o creștere a rezistenței osoase.

Prevenirea crampelor musculare

După cum s-a menționat, potasiul este esențial pentru funcția musculară și pentru reglarea fluidelor din organism. Fără suficient potasiu, mușchii pot avea spasme. În plus, consumul regulat de alimente bogate în potasiu poate ajuta în cazul crampelor menstruale.

Nu numai că consumul de fructe, legume și leguminoase delicioase, bogate în potasiu, ajută la prevenirea crampelor musculare, dar reduce și slăbiciunea și oboseala musculară. Acest lucru oferă mai multă energie pentru a vă mișca pe parcursul zilei și pentru a profita la maximum de timpul dumneavoastră.

Pentru sportivii cu programe de exerciții fizice mai solicitante, obținerea cantității maxime de potasiu din alimente va ajuta performanța generală. Acest lucru înseamnă că alimentele bogate în potasiu ar trebui să fie incluse în fiecare masă și gustare, precum și în shake-urile concentrate și de recuperare.

CITEȘTE ȘI:
Alimente de toamnă – ce merită să mănânci toamna?

Ajută în lupta împotriva celulitei

Asociem adesea celulita cu un consum ridicat de grăsimi și cu o activitate fizică redusă. Cu toate acestea, unul dintre principalii factori, pe lângă genetică, este și acumularea de lichide în organism. Acest lucru apare odată cu un aport crescut de sare și un aport insuficient de potasiu.

Încearcă să introduci în mod regulat în dieta ta mai multe alimente bogate în potasiu și vei observa reducerea celulitei și îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Sprijin pentru o greutate sănătoasă

Unul dintre cele mai importante beneficii ale unui aport adecvat de potasiu, printre altele, este impactul acestuia asupra nivelului sănătos al greutății corporale. Acest efect se observă deoarece potasiul ajută la recuperarea mușchilor slăbiți și obosiți, îmbunătățește sănătatea inimii, ajută sistemul nervos și menține echilibrul fluidelor din organism.

Alimentele bogate în potasiu, de regulă, sunt hrănitoare și sărace în calorii – pur și simplu nu va mai fi loc pentru alimente “dăunătoare” în stomac.

Potasiu, beneficii sănătate recomandări + surse
Potasiu, beneficii sănătate recomandări + surse

Metabolismul potasiului

Potasiul este principalul cation intracelular din organism. Deși mineralul se găsește atât în lichidul intracelular, cât și în cel extracelular, acesta este mai concentrat în interiorul celulelor.

Chiar și mici modificări ale concentrației de potasiu extracelular pot afecta foarte mult raportul dintre potasiul extracelular și cel intracelular. Acest lucru, la rândul său, afectează transmiterea nervoasă, contracția musculară și tonusul vascular.

În alimentele neprocesate, potasiul apare în principal în asociere cu precursori precum citratul și, într-o măsură mai mică, fosfatul. Atunci când potasiul este adăugat în alimente în timpul procesării sau în vitamine, acesta se găsește sub formă de clorură de potasiu.

Un organism sănătos absoarbe aproximativ 85 la sută din potasiul alimentar pe care îl consumă. Concentrația intracelulară ridicată de potasiu este menținută de metabolismul sodiu-potasiu-ATPază.

Deoarece acesta este stimulat de insulină, modificările concentrației plasmatice de insulină pot afecta concentrația extracelulară de potasiu și, prin urmare, concentrația plasmatică de potasiu.

Aproximativ 77-90 la sută din potasiu este excretat în urină. Acest lucru se datorează faptului că, la starea de echilibru, corelația dintre aportul de potasiu alimentar și potasiul urinar este destul de mare. Restul este excretat în principal prin intestine, iar o cantitate mult mai mică este excretată prin transpirație.

Interacțiunea cu alte oligoelemente:

 • Sodium chloride: potasiul atenuează efectul presor al clorurii de sodiu. Potasiul din alimentație crește excreția clorurii de sodiu în urină.
 • Sodiu: Potasiul și sodiul sunt strâns legate, iar dacă raportul dintre cele două elemente este incorect, poate exista un risc crescut de pietre la rinichi și hipertensiune arterială.
 • Calciu: Potasiul îmbunătățește reabsorbția calciului și are, de asemenea, un efect pozitiv asupra densității minerale osoase.
 • Magneziu: Magneziul este esențial pentru metabolismul optim al potasiului în celule, iar raportul corect de mană, calciu și potasiu poate reduce riscul de accident vascular cerebral.
CITEȘTE ȘI:
Ce să mănânci la micul dejun să ai o zi plină de energie

Combinații alimentare sănătoase de potasiu

 • Iaurt + Banană: Combinarea alimentelor bogate în potasiu cu proteine ajută la construirea țesutului muscular și la refacerea aminoacizilor care se pierd în timpul activității fizice. Un astfel de preparat poate fi consumat atât la micul dejun, cât și ca o gustare după un antrenament.
 • Morcovi + tahini: Morcovii sunt considerați extrem de sănătoși – conțin carbohidrați sănătoși, fibre, vitaminele A, B, K și potasiu. Tahini (pasta de susan) include, de asemenea, o cantitate mare de vitamine și minerale, precum și proteine. Fibrele găsite în tahini ajută la reducerea aportului de calorii, fiind totodată antiinflamatoare și susținând sănătatea intestinală.
 • Măsline + roșii: Măslinele sunt o sursă excelentă de fibre, care sprijină funcționarea tractului gastrointestinal și stimulează intestinele. La rândul lor, roșiile conțin un antioxidant unic, licopenul, precum și vitamina A, fier și potasiu .

Reguli pentru gătitul alimentelor cu potasiu

În timpul prelucrării alimentelor care conțin potasiu, se pierde o cantitate suficient de mare din acesta. Acest lucru se datorează solubilității ridicate a sărurilor de potasiu în apă.

De exemplu, spanacul fiert, din care excesul de lichid a fost îndepărtat cu o strecurătoare, conține cu 17% mai puțin potasiu decât versiunea sa crudă. Iar diferența în ceea ce privește cantitatea de potasiu între varza crudă și cea fiartă este de aproape 50%.

Aplicare în medicină

Studiile medicale arată că un aport ridicat de potasiu are un efect protector împotriva unui număr de patologii care afectează sistemul cardiovascular, rinichii și scheletul.

În plus, există din ce în ce mai multe dovezi că creșterea cantității de potasiu din alimentație are un efect pozitiv asupra funcției musculare, a stării generale și a frecvenței căderilor .

Osteoporoză

O dinamică pozitivă în creșterea densității minerale osoase a fost observată la femeile aflate în pre, post și menopauză, precum și la bărbații mai în vârstă, care au consumat între 3000 și 3400 mg de potasiu pe zi.

Alimentele bogate în potasiu (fructe și legume) conțin, de obicei, și mulți precursori de bicarbonat. Acești acizi tampon se găsesc în organism pentru a stabiliza nivelurile de aciditate. În prezent, dietele occidentale tind să fie mai acide (pește, carne și brânzeturi) și mai puțin alcaline (fructe și legume).

Pentru a stabiliza pH-ul organismului, sărurile alcaline de calciu sunt eliberate în oase pentru a neutraliza acizii ingerați. Consumul mai multor fructe și legume cu potasiu scade conținutul total de acizi din dietă și poate ajuta la menținerea unui nivel sănătos de calciu în oase.

Accident vascular cerebral

Medicii atribuie reducerea ratelor de accidente vasculare cerebrale unui aport mai mare de potasiu, după cum indică mai multe studii epidemiologice la scară largă.

CITEȘTE ȘI:
De ce avem nevoie de magneziu: 6 descoperiri științifice

În general, dovezile sugerează că o creștere modestă a alimentelor bogate în potasiu poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele cu tensiune arterială ridicată și/sau cu un aport relativ scăzut de potasiu.

Înlocuitor de sare

Mulți înlocuitori de sare conțin clorură de potasiu ca înlocuitor pentru o parte sau pentru toată clorura de sodiu din sare. Conținutul de potasiu al acestor alimente variază foarte mult – de la 440 la 2800 mg de potasiu pe linguriță.

Persoanele care suferă de afecțiuni renale sau care utilizează anumite medicamente ar trebui să se consulte cu furnizorul de servicii medicale înainte de a lua înlocuitori de sare, din cauza riscului de hiperkaliemie cauzat de nivelurile ridicate de potasiu din aceste alimente.

Pietre în rinichi

Există un risc crescut de apariție a pietrelor la rinichi în rândul persoanelor cu niveluri ridicate de calciu în urină. De asemenea, poate fi asociat cu o lipsă de potasiu. Excreția urinară de calciu poate fi redusă prin creșterea aportului de calciu sau prin adăugarea de bicarbonat de potasiu .

În suplimentele alimentare, potasiul este adesea prezent sub formă de clorură de potasiu, dar sunt utilizate și multe alte forme, inclusiv citrat, fosfat, aspartat, bicarbonat și gluconat de potasiu.

Eticheta suplimentului nutrițional menționează de obicei cantitatea de potasiu elementar din produs, nu greutatea totală a compusului care conține potasiu. Unele suplimente alimentare conțin cantități de micrograme de iodură de potasiu, dar acest ingredient servește ca formă a mineralului iod, nu a potasiului.

Nu toate suplimentele multivitaminice/minerale conțin potasiu, dar cele care au potasiu includ de obicei în jur de 80 mg. Sunt disponibile și suplimente numai cu potasiu, iar majoritatea conțin până la 99 mg din acest mineral.

Mulți producători și distribuitori de suplimente nutritive limitează cantitatea de potasiu din produsele lor la doar 99 mg (ceea ce reprezintă doar aproximativ 3% din cantitatea recomandată). Unele medicamente orale care conțin clorură de potasiu sunt considerate nesigure, deoarece sunt asociate cu afectarea intestinului subțire.

Potasiu în timpul sarcinii

Potasiul joacă un rol important în menținerea echilibrului de lichide și electroliți în celulele organismului. În plus, el este responsabil pentru trimiterea impulsurilor nervoase, ajutând la contracția musculară.

Volumul de sânge crește cu până la 50% în timpul sarcinii, astfel încât organismul are nevoie de mai mulți electroliți (sodiu, potasiu și clorură în combinație) pentru a menține echilibrul chimic corect în fluide.

Dacă o femeie însărcinată are crampe la picioare, unul dintre motive poate fi lipsa de potasiu. În timpul sarcinii, hipokaliemia poate fi observată în primul rând din cauza faptului că femeia pierde mult lichid în timpul grețurilor matinale din primele luni.

Hiperkaliemia este, de asemenea, foarte periculoasă în timpul sarcinii, deoarece poate duce la probleme cardiace destul de grave. Din fericire.

CITEȘTE ȘI:
Fereastra alimentară – Noi cercetări privind importanța controlului timpului de masă

În medicina tradițională

În rețetele populare, potasiul joacă un rol important în tratamentul bolilor de inimă, ale tractului gastrointestinal, ale osteoporozei , ale sistemului nervos și ale rinichilor.

Un remediu bine cunoscut pentru multe boli este o soluție de permanganat de potasiu (așa-numitul “permanganat de potasiu”). De exemplu, vindecătorii populari sugerează administrarea acestuia pentru dizenterie – în interior și sub formă de clismă.

Trebuie remarcat faptul că această soluție trebuie utilizată cu mare atenție, deoarece o doză incorect selectată sau o soluție prost amestecată poate duce la arsuri chimice grave .

Rețetele populare menționează consumul de alimente bogate în potasiu pentru problemele cardiace și tulburările metabolismului apei. Un astfel de produs, de exemplu, este reprezentat de cerealele încolțite. Acestea conțin săruri de potasiu, precum și multe alte oligoelemente utile.

Pentru sănătatea rinichilor, medicina tradițională recomandă, printre altele, consumul de struguri bogați în glucoză și săruri de potasiu. Este, de asemenea, un bun remediu pentru bolile inimii, ale bronhiilor, ale ficatului, gută, epuizare nervoasă și anemie.

Potasiu în cercetările științifice

Ierburile, inclusiv coriandrul, au o lungă istorie de utilizare ca anticonvulsivante în medicina populară. Până în prezent, multe dintre mecanismele de bază prin care acționează plantele au rămas necunoscute.

Într-un studiu recent, oamenii de știință au descoperit o nouă acțiune moleculară care permite coriandrului să întârzie în mod eficient anumite crize care sunt frecvente în epilepsie și în alte boli.

Această descoperire particulară este importantă, deoarece ar putea duce la o utilizare mai eficientă a coriantrului ca anticonvulsivant sau la modificarea dodecanalului pentru a dezvolta anticonvulsivante mai sigure și mai eficiente.”

Nu cu mult timp în urmă, a fost publicat un nou studiu privind cauzele de deces din cauza bolilor cardiovasculare. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că un consum insuficient de legume și fructe duce la un număr incredibil de decese în fiecare an – vorbim de milioane de oameni.

S-a constatat că în aproximativ 1 din 7 cazuri, decesul din cauza bolilor cardiovasculare ar putea fi prevenit prin introducerea la timp a unei cantități suficiente de fructe în alimentație, iar în 1 din 12 prin consumul de legume.

După cum știți, fructele și legumele proaspete conțin un depozit de substanțe nutritive – fibre, potasiu, magneziu, antioxidanți, fenoli. Toți acești micronutrienți ajută la menținerea unui nivel normal al tensiunii arteriale și la scăderea nivelului de colesterol. În plus, ele mențin echilibrul bacteriilor din tractul digestiv.

Cei care mănâncă multe legume și fructe proaspete sunt mai puțin predispuși să devină obezi sau supraponderali, iar potasiul joacă unul dintre cele mai importante roluri în acest sens.

În ceea ce privește legumele, acestea ar trebui să fie de 400 de grame în dieta zilnică. În plus, cel mai bun mod de a le găti este să le consumați crude. De exemplu, pentru a respecta norma, va fi suficient să mâncați un morcov crud de mărime medie și o roșie.

CITEȘTE ȘI:
Top 14 alimente bogate în fier, doza zilnică și beneficii cheie

Cercetătorii au reușit să determine cauza unei boli grave descoperite recent, care provoacă crize de epilepsie, pierderea magneziului în urină și scăderea inteligenței la copii.

Cu ajutorul analizei genetice, cercetătorii au descoperit că boala este cauzată de o mutație recentă într-una dintre cele patru forme ale metabolismului sodiu-potasiu, cunoscută sub numele de adenozin trifosfatază sodiu-potasiu.

Noile cunoștințe despre această boală vor însemna probabil că, în viitor, medicii vor fi mai conștienți de faptul că deficitul de magneziu asociat cu epilepsia poate fi cauzat de defecte genetice în metabolismul sodiu-potasiu .

Pentru pierderea în greutate

În mod tradițional, potasiul nu este perceput ca fiind un ajutor în pierderea în greutate. Cu toate acestea, odată cu studierea mecanismelor de acțiune și a funcțiilor sale, această opinie se schimbă treptat. Potasiul ajută la pierderea în greutate prin trei mecanisme principale:

 • Potasiul ajută la îmbunătățirea metabolismului și a energiei: el furnizează organismului nostru componentele de care are nevoie pentru a furniza energie în timpul activității fizice și îl ajută să utilizeze nutrienții care stimulează metabolismul: fierul, magneziul și calciul.
 • Potasiul ajută la câștigarea masei musculare: Atunci când este combinat cu magneziul, acesta ajută la contracția și creșterea musculară. Și cu cât mușchii sunt mai puternici, cu atât mai multe calorii ard.
 • Potasiul previne retenția excesivă de lichide în organism: Împreună cu sodiul, potasiul ajută la menținerea schimbului de lichide în organism, al căror exces adaugă și numărul de kilograme pe cântar.

Utilizare în cosmetologie

Potasiul poate fi adesea întâlnit într-o varietate de produse cosmetice. Există multe forme în care este utilizat – aspartat de potasiu, bicarbonat de potasiu, bromat de potasiu, castorat de potasiu, clorură de potasiu, hidroxid de potasiu, silicat de potasiu, sterat de potasiu etc.

Acești compuși sunt cel mai frecvent utilizați în produsele de îngrijire a pielii, de igienă orală și de păr. În funcție de compusul specific, acesta poate acționa ca balsam, regulator de aciditate, antiseptic, stabilizator, emulgator și agent de îngroșare.

Lactatul de potasiu are un efect hidratant datorită capacității sale de a lega moleculele de apă și produsele de descompunere a unui aminoacid numit serină. Mulți compuși de potasiu în doze mari pot provoca iritații și arsuri, precum și pot fi cancerigeni.

Întrebări frecvente

Cât de mult potasiu ai nevoie pe zi?

În ciuda importanței sale, foarte puțini oameni din întreaga lume consumă suficient potasiu. Un adult sănătos ar trebui să urmărească să consume zilnic 3.500-4.700 mg din alimente.

Pentru a vă crește aportul, încorporați în dieta dumneavoastră câteva alimente bogate în potasiu, cum ar fi spanacul, ignamele, avocado, bananele și peștele, cum ar fi somonul.

Potasiul îți dă energie?

Potasiul este vital pentru fiecare celulă din corpul dumneavoastră. Este responsabil pentru producerea de energie, protejarea inimii și multe altele. Iată cum să te asiguri că primești suficient.

Care sunt semnele de potasiu scăzut?

Semnele și simptomele comune ale deficitului de potasiu includ slăbiciune și oboseală, crampe musculare, dureri și rigiditate musculară, furnicături și amorțeală, palpitații cardiace, dificultăți de respirație, simptome digestive și modificări ale tensiunii arteriale. Dacă credeți că aveți o deficiență, contactați un profesionist din domeniul sănătății.

Care este cea mai frecventă cauză a potasiului scăzut?

Potasiul scăzut (hipokaliemia) are multe cauze. Cea mai frecventă cauză este pierderea excesivă de potasiu în urină din cauza medicamentelor eliberate pe bază de prescripție medicală care cresc urinarea.

Cunoscute și sub numele de pastile de apă sau diuretice, aceste tipuri de medicamente sunt adesea prescrise pentru persoanele care au tensiune arterială ridicată sau boli de inimă.

Surse:

 1. Potassium. Nutrient Metabolism. Elsevier Ltd, 2003, pp 655-660. ISBN: 978-0-12-417762-8
 2. Potassium. Nutri-Facts, source
 3. Newman, D. (2000). Potassium. In K. Kiple & K. Ornelas (Eds.), The Cambridge World History of Food (pp. 843-848). Cambridge: Cambridge University Press. DOI:10.1017/CHOL978052149.096
 4. Linda D. Meyers, Jennifer Pitzi Hellwig, Jennifer J. Otten, and Institute of Medicine. Potassium. Dietary Reference Intakes: The Essential Guide to Nutrient Requirements. National Academies, 2006. 370-79.
 5. Vitamin and Mineral Interactions: The Complex Relationship of Essential Nutrients, source
 6. Top Potassium-Rich Foods and How They Benefit You, source
 7. 13 Food Combinations That Can Speed ​​Up Your Weight Loss, source
 8. 7 Food Combos You Must Try for Better Nutrition, Source
 9. Potassium. Fact Sheet for Health Professionals. National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements, source
 10. Lanham-New, Susan A et al. Potassium. Advances in nutrition (Bethesda, Md.) vol. 3.6 820-1. Nov. 1 2012, DOI:10.3945/an.112.003012
 11. Potassium in your pregnancy diet, source
 12. Potassium and Pregnancy: Everything You Need to Know, source
 13. The Complete Encyclopedia of Folk Medicine. Volume 1. OLMA Media Group. Page 200.
 14. Great Encyclopedia of Folk Medicine. OLMA Media Group, 2009. Pp. 32.
 15. G. V. Lavrenova, V. D. Onipko. Encyclopedia of Folk Medicine. OLMA Media Group, 2003. Pp. 43.
 16. Rían W. Manville, Geoffrey W. Abbott. Cilantro leaf harbors a potent potassium channel–activating anticonvulsant. The FASEB Journal, 2019; fj.201900485R DOI:10.1096/fj.201900485R
 17. American Society for Nutrition. “Millions of cardiovascular deaths attributed to not eating enough fruits and vegetables: Study tracks toll of suboptimal fruit and vegetable intake by region, age and gender.” ScienceDaily. ScienceDaily, 10 June 2019. www.sciencedaily.com/releases/2019/06/190610100624.htm
 18. Karl P. Schlingmann, Sascha Bandulik, Cherry Mammen, Maja Tarailo-Graovac, Rikke Holm, Matthias Baumann, Jens König, Jessica J.Y. Lee, Britt Drögemöller, Katrin Imminger, Bodo B. Beck, Janine Altmüller, Holger Thiele, Siegfried Waldegger, William van’t Hoff, Robert Kleta, Richard Warth, Clara D.M. van Karnebeek, Bente Vilsen, Detlef Bockenhauer, Martin Konrad. Germline De Novo Mutations in ATP1A1 Cause Renal Hypomagnesemia, Refractory Seizures, and Intellectual Disability. The American Journal of Human Genetics, 2018; 103 (5): 808 DOI:10.1016/j.ajhg.2018.10.004
 19. Ruth Winter. A Consumer’s Dictionary of Cosmetic Ingredients, 7th Edition: Complete Information About the Harmful and Desirable Ingredients Found in Cosmetics and Cosmeceuticals. Potter/Ten Speed/Harmony/Rodale, 2009. Pp 425-429
 20. Three Ways Potassium Helps You Lose Weight, source
 21. Facts about Potassium, source
CITEȘTE ȘI:
Uleiul de pește: beneficii sănătate, compoziție. Cele mai bune surse din alimente și suplimente alimentare
Arată mai multe +

A fost util articolul Potasiu, beneficii sănătate recomandări + surse? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele rețete