Prăjire în ulei sau untură

Cui dintre noi nu-i place un cotlet sau o costiță proaspăt prăjită. Pentru a le face delicioase și suculente, se folosește o tehnică culinară numita prăjire în ulei sau prăjire în untură. Cu toate acestea, prăjirea vine în două forme: într-o tigaie și pe foc deschis. În acest articol, vom discuta despre prăjirea in tigaie.

Prăjirea in tigaie este bună doar dacă produsul care urmează să fie prelucrat nu se arde sau nu capătă un gust neplăcut. În acest scop, se poate folosi unt sau untură de porc. Să vedem în ce fel diferă acestea.

Uleiurile utilizate pentru prăjire in ulei sunt în cea mai mare parte de origine vegetală. Printre acestea se numără uleiurile de floarea-soarelui, de porumb, de măsline, de arahide și de semințe de bumbac. Uleiurile de origine animală se numesc untură. Printre acestea se numără grăsimea de porc, grăsimea de oaie (seul) și alte grăsimi mai puțin obișnuite.

Pulpe de pui gatite prin prajire in ulei in tigaie
Pulpe de pui gatite prin prajire in ulei in tigaie

Atunci când se gătesc alimente prin prăjire in ulei, trebuie să se asigure că cantitatea de ulei folosită corespunde unei porțiuni din produs. Această cerință este în concordanță cu siguranța mediului uman.

 • Produs
 • Specificații
 • Fotografii
Uleiul de cocos este compus în cea mai mare parte din nutrienții existenți în nuca de cocos. Din compoziția uleiului de cocos mai fac parte vitamina …
Tip produs

Ingredient principal

Dimensiuni
Greutate 0.54 kg

Uleiurile prelevate în exces față de cantitatea necesară, atunci când sunt folosite ulterior, după cum nu este greu de ghicit, sunt reîncălzite, după care începe o reacție chimică numită polimerizare, iar uleiul care o suferă devine ulei rezidual. Si nimeni nu ar mânca ulei rezidual.

CITEȘTE ȘI:
Gătire pe grătar

În ceea ce privește varietățile de ulei, cel mai ieftin este, după cum puteți ghici cu ușurință, uleiul de floarea-soarelui obișnuit. Cu toate acestea, pentru ca alimentele gătite cu el prin prăjire in ulei să fie bune pentru organism, uleiul trebuie să aibă următoarele caracteristici:

 • Respectul pentru mediu. Fără metale grele.
 • Nu trebuie să conțină apă în compoziția sa.
 • Inodor.
Vas cu untura de porc
Vas cu untura de porc

Prăjire în ulei sau untură? Ce trebuie sa stiți

Deoarece câmpurile de floarea-soarelui sunt situate în apropierea drumurilor, uleiul conținut în semințe este bogat în metale grele precum plumb, cadmiu, stronțiu. Acest lucru se datorează faptului că gazele de eșapament ale mașinilor care trec prin zonă sunt bogate în toți acești compuși.

Floarea-soarelui, prin însăși natura sa, absoarbe până la o găleată de apă în timpul zilei. Iar substanțele care ajung în sol din cauza gazelor de eșapament ajung automat în uleiul produs de aceste floarea-soarelui. Singura modalitate de a evita aceste metale din alimente este să cumpărați ulei rafinat.

În ceea ce privește umiditatea, uleiul proaspăt presat este bogat în apă. Când prăjirea alomentelor se face în astfel de ulei, este posibil să se ardă prin „tragerea” uleiului. Prin urmare, este necesar să o separați complet de apă, astfel încât să nu se tragă.

 • Produs
 • Specificații
 • Fotografii
Uleiul de susan presat la rece este produs pe o presă Solaris, apoi decantat și filtrat printr-un filtru de bumbac natural pentru a asigura o …
Tip produs

Ingredient principal

Dimensiuni
Greutate 0.5 kg

Mirosul. După cum știți, uleiul proaspăt presat are o aromă specifică de floarea-soarelui. În funcție de soi, de perioada de recoltare și de umiditate, acest miros poate varia în intensitate. Cu toate acestea, în timpul prăjirii in tigaie, componentele aromatice sunt distruse, iar produsul prăjit în acest ulei capătă o aromă foarte neplăcută.

CITEȘTE ȘI:
Care sunt cele mai bune bucăți de carne de vită pentru tocană?

Prin urmare, cea mai bună alegere de ulei de prăjit este un ulei rafinat, purificat, deshidratat și deodorizat. Experții sfătuiesc, de exemplu, să folosiți uleiuri cu mai multe grade de rafinare. Este de preferat un grad șapte. Produsul obținut prin prăjire într-un astfel de ulei are un miros propriu.

Si alte uleiuri sunt, de asemenea, potrivite pentru prăjire. Singura condiție pentru utilizarea lor este să nu le supraîncălzim.

În ceea ce privește gatire prin prăjire in untură, utilizarea acesteia are un efect benefic asupra organismului doar dacă nu este supraîncălzită. Atunci când este supraîncălzită, se formează compuși cancerigeni. Prin urmare, pentru a trăi fericiți, ar trebui să prăjiți fără a depăși standardele admise pentru ulei și untură.

 • Produs
 • Specificații
 • Fotografii
Uleiul de susan este sănătos pentru inimă, oase și articulații. Scade tensiunea arterială datorită conținutului ridicat de magneziu și ajută la …
Tip produs

Ingredient principal

Dimensiuni
Greutate 0.2 kg

Beneficii ale alimentelor prăjite în ulei sau untură de porc

Prăjirea nu numai că dă alimentelor o aromă plăcută, dar le îmbunătățește și gustul și calitatea nutritivă. Acest lucru face ca organismul să îl digere mai ușor. Componentele lor sunt mai ușor de integrat în structura generală a corpului uman. Din acest motiv, persoanele care mănâncă alimente prăjite par mai sănătoase decât cele care le consumă doar în forma lor crudă.

Untura de porc pe paine un deliciu ardelenesc
Untura de porc pe paine un deliciu ardelenesc

Care este adevărul despre untură folosita la prăjire în tigaie?

În ceea ce privește prăjirea, untura este considerată o alternativă mai sănătoasă la uleiul de floarea-soarelui. De ce?

CITEȘTE ȘI:
7 Moduri să gătești carne mai sănătos

Pentru că este o sursă de grăsime animală nesaturată, obținută 100% în mod natural, și conține acid oleic, un acid gras care face bine organismului, mai ales în cazul depresiei.

Pe lângă cele 39% grăsimi saturate, 45% grăsimi mononesaturate și 11% grăsimi polinesaturate, untura de porc conține vitamina D, care favorizează o mai bună absorbție a calciului în organism și menține echilibrul hormonal. În plus, puteți prăji carne, frigărui sau cartofi prăjiți in untură, iar gustul alimentelor nu va avea de suferit.

Riscuri ale consumului de alimente prăjite în ulei sau untură de porc

Pentru multe boli ale tractului gastrointestinal, precum și pentru bolile sistemului cardiovascular, utilizarea alimentelor prăjite este strict contraindicată.

Într-adevăr, produsele care au fost prăjite cu încălcarea cerințelor de mai sus pot provoca ulcer la stomac, diverticulită și chiar cancer. În plus, grăsimea folosită pentru prăjire conține o cantitate mare de colesterol, care poate provoca blocarea vaselor de sânge, numită ateroscleroză.

Uleiuri recomandate pentru prăjirea alimentelor

Punctul de fum este temperatura la care uleiul începe să se descompună și, da, începe să fumege. Acest lucru poate da uleiului un gust neplăcut și poate strica aroma alimentelor pe care le gătești în el. 

Uleiurile rafinate au un punct de fum mai ridicat și, prin urmare, sunt cele mai bune pentru prăjirea la tigaie și la cuptor. Acest grup include

CITEȘTE ȘI:
Cum gătești baconul? 4 Moduri de a-l prăji corect
 • Ulei de arahide
 • Ulei de soia
 • Ulei de șofrănel
 • Ulei de cocos
 • Ulei de porumb
 • Ulei din semințe de bumbac
 • Ulei de floarea-soarelui
 • Ulei de masline rafinat

Peștele prajit, creveții, legumele și alte alimente pane prăjite au nevoie de o temperatură de 150-180 C° pentru a menține un strat crocant fără a absorbi uleiul și a deveni unsuroase. Pentru aceste alimente, alegeți unul dintre aceste uleiuri cu punct de fum ridicat pentru a menține calitatea și aroma.

Minimizați daunele cauzate de consumul de alimente prăjite!

 • Folosiți tigaia potrivită. De exemplu, o tigaie cu strat ceramic sau o tigaie grill va găti alimentele cu cât mai puțin ulei posibil. Controlați timpul de gătire în tigaie.
 • Nu gătiți alimentele de două ori în același ulei.
 • Fiecare porție de alimente prăjite trebuie să aibă ulei proaspăt.
Aripioare de pui prajite in tigaie
Aripioare de pui prajite in tigaie

Principalele criterii de nocivitate a alimentelor prăjite:

Conținut mare de kilocalorii. Acesta este primul criteriu de nocivitate, ușor de observat și de înțeles. Este deosebit de relevant pentru persoanele cu probleme de greutate, precum și pentru cele care nu doresc să aibă astfel de probleme.

Desigur, răul de grăsime nu se oprește la kilocalorii, concentrația sa ridicată duce de obicei la boli ale intestinelor, stomacului, inimii și ficatului. Potrivit oamenilor de știință, aproximativ 80% dintre adulții din Europa au un exces de grăsime în ficat.

CITEȘTE ȘI:
4 Tipuri de făină de grâu si secretele ei in bucătărie
Alimente prajite cu cantitate mare de calorii
Alimente prajite in ulei cu cantitate mare de calorii

Pentru noi, aceasta nici măcar nu mai este o problemă, ci un lucru obișnuit care vine odată cu vârsta. De fapt, nu ar trebui să fie așa.

Substanțele cancerigene reprezintă o mare parte din masa uleiurilor vegetale utilizate pentru prăjirea alimentelor. Substanțele cancerigene sunt foarte periculoase pentru oameni, iar prezența lor în corpul uman amenință să provoace cancer.

In timpul prăjirii, în aburi se formează substanțe cancerigene, care intră în aer, le respirăm, iar restul acestei otrăviri îl consumăm odată cu mâncarea gătită.

Cu cât mâncarea prăjită este mai aspră și mai maro, cu atât mai multe substanțe cancerigene conține.
Prin prăjirea alimentelor pierdem vitaminele
Prin prăjirea alimentelor pierdem vitaminele

Pierderea de vitamine. Temperaturile ridicate de prăjire sunt dăunătoare pentru structura alimentelor și distrug compușii vitaminici. Prin prăjirea alimentelor, nu numai că pierdem vitaminele și proprietățile lor pozitive, dar transformăm și un aliment sănătos într-o otravă obișnuită sau cel puțin într-un produs stricat.

Prin stabilirea unui obiectiv, vă puteți îmbunătăți semnificativ nu numai activitatea de funcționare a organelor, ci și aspectul în general. La urma urmei, activitatea întregului organism depinde de hrană. Acest lucru înseamnă că alimentele pe care o persoană le consumă în mod regulat ar trebui să fie sănătoase, gustoase și bine gătite.

Mituri despre prajirea alinenteloe

Deși metodele prăjirii în tigaie, în ulei, în wok și la aburi sunt metode diferite de gătit pe aragaz, toate au un lucru în comun: temperatura uleiului de prăjit. Scopul acestor metode este de a găti rapid partea exterioară a alimentelor, creând o crustă crocantă, permițând în același timp căldurii uleiului să pătrundă în interior.

CITEȘTE ȘI:
7 Moduri să gătești carne mai sănătos

Pentru a face acest lucru, uleiul trebuie să atingă o temperatură cuprinsă între 177 și 188 de grade Celsius înainte ca alimentele să fie introduse în el.

Să ne uităm la cele mai comune mituri despre prăjirea în ulei de măsline extravirgin.

Mitul nr. 1: Temperatura de fumegare a uleiului de măsline este prea scăzută pentru prăjire. Unele uleiuri și grăsimi culinare ating punctul de fum la temperatura necesară pentru o prăjire adecvată.

Punctul de fum este temperatura la care are loc o schimbare chimică care provoacă fum și aromă nedorite.

Uleiul de măsline nu este unul dintre ele. Punctul de fum al uleiului de măsline extravirgin este cuprins între 194 și 210 grade Celsius, în funcție de impuritățile și de aciditatea uleiului de măsline: cu cât este mai calitativ, cu atât punctul de fum este mai ridicat. Deci, se pare că punctul de afumare al uleiului de măsline este mult mai mare decât temperatura necesară.

Al doilea mit: temperatura de prăjire schimbă uleiul de măsline din „ulei bun” în „ulei rău”.

Grăsimile și uleiurile de gătit sunt considerate grăsimi dietetice, care se împart în trei tipuri:

 • grăsimi saturate
 • grăsimi trans
 • grăsimi nesaturate

Primele două sunt rele, dar cea de-a treia, grăsimile nesaturate, include uleiul de măsline, o grăsime sănătoasă derivată din plante.

Căldura necesară pentru a ridica temperatura uleiului de măsline suficient de mult pentru a prăji alimente nu poate schimba compoziția chimică a uleiului de măsline din bună în rea.

CITEȘTE ȘI:
4 Tipuri de făină de grâu si secretele ei in bucătărie

Mitul 3: Mâncarea prăjită absoarbe uleiul în care este gătită, provocând obezitate.

Alimentele prăjite corect vor absorbi mult mai puțin ulei dacă temperatura uleiului este suficient de ridicată înainte ca alimentele să fie puse în el. În caz contrar, alimentele vor absorbi uleiul, rezultând un produs umed și flasc. Știi, precum cartofii înmuiați în ulei pe care i-ai mâncat săptămâna trecută la fast-food-ul tău preferat.

Concluzia este următoarea: prăjirea în ulei de măsline nu este doar posibilă, ci și necesară. Prăjirea în ulei de măsline extravirgin nu numai că ne satisface pofta de alimente prăjite, dar ne satisface și nevoile nutriționale cu o grăsime dietetică sănătoasă.

Important: Articolele din acest site au rol informativ. Administratorii site-ului nu sunt responsabili pentru încercarea de a aplica o rețetă, un sfat sau o dietă și nici nu garantează că informațiile furnizate vă vor ajuta sau nu vă vor dăuna personal. Fiți prudenți și consultați întotdeauna un medic sau un nutriționist!
A fost util articolul? Împărtășiți-l cu prietenii dvs. pe rețelele de socializare! În acest fel, îi ajutați pe oameni să își îmbunătățească cunoștințele, iar pe noi să scriem mai multe articole utile și interesante.

Organics Food
Logo
Resetare parolă
Coș de cumpărături